kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 20.10.2020

Vinkit vilukissoille - taas se aika vuodesta

Teksti
Karoliina Pentikäinen
23 kommenttia

// kuvassa oleva neule saatu Vimmalta //

Tällä viikolla se sitten taas alkoi. Palelu. Olin eilen töissä ja tajusin olevani aivan jäässä (jota sitten kompensoin valtaisalla kahvin juonnilla).

Tänään olin jo viisaammin liikenteessä. Jalassa merinovillasukat, päällä Lindexin alpakka-merinovillapaita (yksi niistä harvoista oikeista villapaidoista, joita olen löytänyt ketjuliikkeistä) ja Joutsenen untsikka. Niin ja merinovillalapaset. Eipä enää palellut, ei!

Mä olen tunnettu vilukissa. Ja koska palelu on yksi kauheimmista tunteista, olen vuosien saatossa panostanut paljon lämpimiin matskuihin: (merino)villaan ja untuvaan. Ja vaikka välillä villavuorisiin nahkarukkasiin satsaaminen on tuntunut vähän tylsälle, jos samalla rahalla olisi voinut ostaa paljettimekon, on varojen keskittäminen arkeen ja talveen  ollut mulle merkityksellistä. Kun ulos voi pukea lämpimästi, ei talvi ahdista niin paljon.

Tässä muutamia mun vinkkejä talvipukeutumiseen. Nappaa sieltä omasi, jos olet samanlainen palelija kuin minäkin.

  • Tsekkaa, että ostamasi neule on luonnonkuituinen. Mitä enemmän neuleessa on esimerkiksi merinovillaa, sitä lämpimämpi se on. Ihania, kotimaisia, merinoneuleita tekee mm. Vimma ja Uhana Design. Lapsille Kivat ja Metsola. Samsoe&Samsoe, sekä &OtherStories on mun ulkolaiset lempparit (näissä tosin kannattaa olla tosi tarkkana siinä, mitä materiaalia neuleessa on käytetty. Merkeiltä löytyy keinokuitua, mutta myös hyvää luonnonmatskua).
  • Panosta hyvään pipoon! Lämpö haihtuu päästä. Onneksi pipot on nykyisin muotia, eikä enää mikään nolo juttu.
  • Takeissa mun mielestä ainoa oikea vaihtoehto on untuva. Tosin aidot villasekoitevillakangastakin on hyvä valinta. Tosin untuvan keveyttä ei voita mikään. Joutsen on mun takkilemppari. Tosin heiltä ei löytynyt tarpeeksi lyhyttä mallia, joten ostin jo kesäkuun aleista itselleni uudeksi untsikaksi Liu Jo Jeansin untuvatakin. Saa nähdä, miten se toimii käytössä. Vielä haaveilen Joutsenen makuupussitakista.
  • Lindexillä on hyviä merinovilla-alusasuja. Mä puen talvella aina vaatteiden alle vähintään merinovillatopin. Usein myös pitkähihaisen merinoaluspaidan. Kalsareita ja sukkiksia en ole oppinut koskaan käyttämään. En ainakaan farkkujen alla. Mekon alla sellaiset vielä jotenkin menee.
  • Sukat. Kaikki tietää, että kun jalat palelee, palelee koko kroppa. Silti kenkiin ei tarvitse (jos ei halua) sulloa isoa, paksua, villasukkaa. Vaan merinovillasukka voi olla yhtä ohut kuin peruspuuvillasukkakin. Mun lempparit löytyy töistä, eli tämä Sidosteen merinovillasukka on aivan ykkönen (tuossa kuvassakin muuten jalassa). Mahtuu tennariin. Joskus multa on kysytty, miksi sukassa pitää olla polyamidia, kun kaikkihan tietää, että keinokuitu ei ole hyvästä. Sukkaa ei kuitenkaan voi tehdä kokonaan ohuesta merinovillasta, koska se ei kestäisi sukan vaatimaa kulutusta. Koska – kuten kerroin – en tykkää kalsareista/sukkiksista, polvimittaiset merinosukat on myös timanttinen keksintö. Niitä ei taida olla vielä meidän verkkokaupassa (pian on), mutta ne oli mm. tänään iltapäivällä pelastus hiekkalaatikolla, kun koivet ei palelleet, vaikka jalassa oli vaan ohuet ulkohousut.
  • Kerrospuketuminen. Kaiken ydin. Kun päällä on monta lämmintä, tarpeeksi väljää kerrosta, homma toimii. Sitä paitsi kerrokset näyttää usein kivalle.
  • Yksi vinkki, jota tosin en voi itse tässä elämäntilanteessa toteuttaa, on aamuliikunta. Mä huomasin (silloin joskus kivikaudella), että kun juoksin/kävin salilla aamulla, veri alkoi kiertää aivan eri tavalla, ja sitten ei palellut koko päivänä.
  • Mä palelen – ylläri – usein myös nukkuessa. Varsinkin silloin, kun joudun lasten vuoksi nukkumaan eri sängyssä miehen kanssa, joka taas on sellainen lämpöpatteri, että itseäkin lämmittää. Tähän ratkaisu on tämä: paksuin untuvapeitto, jota löytyy. Mä itse asiassa nukun Joutsenen lämpimimmän TUPLApeiton alla, hah. Päällä mulla on usein käytöstä alennetut merinovillapaidat. How sexy is that?
  • Lapset vetelee samalla kaavalla: Aina kun voin, ostan ulkovaatteet untuvasta. Välikerros on merinovillaa (yleensä Kivat tai Reima) ja samoin asusteet (yleensä Metsola ja Gugguu.) Sukat F:llä Sidosteen merinovillaa ja mummon kutomia, pienillä Sidosteen villafroteeta ja mummon kutomia. Untuvapeitot on myös jokaisella tenavalla. Tosin pienet potkii peittoja niin, että he nukkuvat Kivatin silkkivillahaalareissa. Ihan loistava juttu näin puutalolapsukaisille. Tytöt siis nukkuu haalarissa, ja aamulla vaipanvaihdon yhteydessä vaihdetaan aamuhengailuun joku perusyöpuku. Näin silkkivilla ei sotkeudu päivittäin esimerkiksi aamupuuroon, vaikka kyllä mä pesen haalaria koneen villaohjelmalla silti aika usein. Tällä kikkailulla kuitenkin vähemmän, kun niin, että haalari olisi myös ruokailussa mukana.

Näin meillä. Mua harmittaa, että en ole löytänyt taaperoille juuri merinovillaisia bodyjä ja sisäleggareita. Niitä kun tuntui yhteen aikaan olevan vaikka missä ketjuliikkeissäkin. Yhdet löysin Jesper Juniorilta Ratinasta.

Millä keinoin sä valmistaudut kylmiin keleihin? Onko samoja tuotteita vai jotain ihan eri vinkkejä?

-Karoliina-

Kuvat: Noora Näppilä 

Kommentit (23)

Minä sain palelun kolme talvea sitten vähenemään radikaalisti (ei kyllä kokonaan loppumaan) kun aloitin avantouinnin 🙂

Sain pari talvea sitten lahjaksi lämpöpatjan eli ohuen sähkökäyttöisen lämmitysalustan. Se laitetaan sänkyyn lakanan alle. Lämmitän sitä maksimiteholla puolisen tuntia ennen nukkumaanmenoa ja laitan sitten virran pois. Se pitää lämpönsä kauan ja on aivan ihana (jos heräilen yöllä, saatan lämmittää sitä taas hetken)! En tajua, miten selvisin talvista ennen sitä.
Vegaanina en käytä villaa, nahkaa, turkiksia enkä untuvavaattaita. Riittävästi kerroksia ja tuulensuojaa, niillä mennään. Vilukissan elämä ei ole helppoa näillä leveysasteilla! 🙂

Semmoinen tanskalainen merkki kuin Joha tekee tosi kivoja ja pehmoisia merinovillaisia perusvaatteita vauvoille ja isommille!

Lindexillä on ainakin ollu kivoja merinovillabodeja 🙂

Kotimainen Ruskovilla puuttuu vaatekaapeistanne vielä kokonaan?
Meiltä Ruskovilla on palvellut jo melkein 20 vuotta (edelleen itselläni käytössä myös noita vanhimpia) ja edelleen koko perheen suosikki. Ohuet silkkivillat menevät myös farkkujen alla (vaikka myönnän, että olen itsekin vähän huono farkkujen alle mitään pukemaan.
Keinokuitujen kanssa en itsekään suostu enää palelemaan ja hikoilemaan, vaan yötä päivää ympärilläni on mahdollisimman paljon luonnonkuitua.
Varustelekan merinohuppari sipii päälle kesät talvet ja saman firman merinohuivi muuttuu hetkessä kevyeksi peitoksi palelevien jalkojen suojaksi.

Kiinnitin huomiota sinun reikäisiin farkkuihin,varmasti palelee,jos noin ulos menet.Ehjät housut auttaa kummasti:)

Oikeesti mun teini kommentoi tämän postauksen nähdessään, että jos aloittaisi laittamalla ehjät housut jalkaan! Kaikella rakkaudella hän oli itse asiassa ihan oikeassa, mutta enemmän kyse taisi olla siitä, että kyseisistä asioista on juuri keskusteltu kotona aika paljon…

Pierre Robertilta löytyy merinovillaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Pierre Robertilla on merinovillaisia bodyja ja leggareita

Ainakin Mainiolla on taaperokoossa merinovillaisia sisävaatteita 🙂

Onko kellään täällä kokemusta Dillingin merinovillavaatteista? Itse kaipailisin sellasta vähän pidemmänmallista toppia… Kiitos tuosta Lindexin toppivinkistä…. täytyy käydä kokeilemassa…..

Eikös name it:llä ja popilla ole ainakin merinovillaisia bodyja ja leggareita?

Myös Cubuksella on ollut. Tosin en tänä syksynä ole käynyt katsomassa. Pierre Robertin verkkokaupassa on myös lasten merinovillavaatteita.

Jännä, että palelee kun farkut on noin risaiset!

Polarn O. Pyret myy hyviä ja kestäviä merinovaatteita lapsille.

Ootko ikinä törmänny manymonthsin merinovillavaatteisiin. Niiden kypärämyssy on aivan best ja ensimmäinen, joka ei tipu lasten silmille kokoajan ulkoille. Niin kauniskin, että pidän syksyn keleissä ilman päällispipoa. Niiltä löytyy kaikennäköstä merinovillavaatetta ja netti on pullollaan kauppoja mistä niitä saa ostettua.

httpss://www.manymonths.com/adventurer.php

Apua nyt vasta tajusin, että sehän on suomalainen merkki.. 😀

Pierre Robertilta löytyy myös lapsille merinovillaisia vaatteita.

Itelle aamuliikunta aiheuttaa just päinvastaisen reaktion eli palelen koko päivän sen jälkeen. Se on tylsää, sillä esim pidemmän työmatkan pyöräily on mahdotonta. Horkka on hirveä (eikä auta lämpimät suihkut, syömiset tmv).
Lämmin pipo, huivi ja pitkä takki on mun selviytymiskeinot talvikelissä. Ja arjessa just nuo Lindexin merinovillaalusvaatteet. Pyhät suhaankin kotona lähes aina Kari Traan merinovillakerrastossa.

Name it:llä on kaikkea ihanaa merinovillaista lapsille😊

Polarn O Pyretillä on pienille merinovillaisia alusasuja. 🙂

Polarn O Pyretillä myös merinovillaisia alusvaatteita pienille 🙂

Pierre Robertilla on merinobodyja, kantsii katsoa niiden valikoima.

Name it ja Cubus. Löytyy kohtuu hintaisia bodyja ja muutakin villavaa 😊. Oli kiva postaus täälläkin villikissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X