kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 18.04.2021

Momshaming - kun äiti ”väärät” kengät osti

Teksti
Karoliina Pentikäinen
44 kommenttia

Mä tein jonkin aikaa sitten yhteistyön, jossa esittelin lasten kengät, josta mä tykkään meidän lapsilla. Ja jota meillä on käytetty F:llä putkeen (toki kokoja uusien) kuusi vuotta. Ja jonka merkin kenkiä on ollut myös Mesin ja Ompun ensikengät. Voin siis sanoa, että olen kenkien suuri fani ja seison noiden kenkien ja niiden ominaisuukisen takana. 

Siitähän se myrksy inboxissa sitten syttyi. Tiesin jo kokemuksesta, että kenkäasia on äitiryhmien uusi kuumaperuna, mutta en osannut silti varautua siihen, kuinka agressiivisia viestejä aloin saamaan. Jos miettii, että yhtä insta storyä katsotaan mulla sellaiset 11-13 000 kertaa, on 5-10 kommentoijan lähettämät viestit vain alle puoli prosenttia näyttökerroista. Mutta se, minkä tyylinen sisältö noissa viesteissä oli – ja mitä siitä sitten seurasi – sai taas miettimään monshaimausta.

Jokainen viesti alkoi muka-ystävällissävytteisellä kysymyksellä siitä, kuinka kengät taipuu käytössä tai vastaavatko ne suositusten mukaisia kenkiä. Kun pyysin, että viestin lähettäjä testaisi kenkää omalle lapselleen liikkeessä, koska jokaisen perheen tarpeet on erilaiset kenkien suhteen, alkoi pommitus siitä, kuinka en saisi mainostaa kyseisiä kenkiä, koska ne eivät ole viestien lähettäjien mukaan lapsen jalkaan hyväksi. Viesti viestiltä lähettäjien sävy alkoi käydä ilkeämmäksi ja uhkaavammaksi, vaikka kerroin, että nämä kengät olen itse kokenut hyviksi, vaikka en tietenkään kiellä, etteikö suosituksen mukaisissa kengissä olisi mitään vikaa, tai että nämä kävisivät kaikille muille.  (Tosin “suositusten mukainen” on Suomen oma termi, ja muissa maissa on osin eri, osin sama, suositus. Kyseessä ei ole siis mikään absoluuttinen totuus, kuten ei elämässä ylipäätään kovin monessa asiassa).

Erikoiseksi tilanteen teki se, että kaikki viestittäjät kävivät myös samaan aikaan, kun keskustelivat minun kanssani, keskustelua Facebookin puolella kenkäryhmässä ja lopulta tuohon ketjuun, jossa keskusteltiin minusta ja meidän lasten kengistä, osallistui kymmeniä äitejä, sadoilla viesteillä. Mistä tiedän tämän? Koska mulla on kätyreitä kaikkialla. Hah. No ei vaan. Ensin mun ystävä, kenkäryhmässä oleva, kertoi asiasta. Ja sitten aloin saada inboxiin viestejä mun seuraajilta, joiden sävy oli seuraava: “Tiedätkö, miten rumasti susta puhutaan tuolla ryhmässä? Itsekin kiinnostaa tämä jalka-asia, mutta olen pahoillani sun puolesta.”

Mua tuo keskustelu ei yllättänyt. Mutta härskeintä tässä koko keississä oli se, että mua pyydettiin poistamaan kenkäpostaukset mun IG:stä sanoin “susta puhutaan jo. Oletko varma, että haluat sen jatkuvan?”. En ole varma juridisista termeistä, mutta minusta tämä kuulostaa uhkailulta. 

Kenkämyrsky laantui ainakin omassa inboxissani näiden muutamien kenkäaktiivien osalta puolessa päivässä, mutta itseäni tuo asia jäi kaivelemaan ilmiön tasolla. Mä allekirjoitan sen, että meillä vaikuttajilla on vastuu. En voisi laittaa taaperolle esimerkiksi korkokenkiä jalkaan ja väittää, että ne tekevät hyvää tälle. Tai juottaa hopeavettä ja paasata sen iloista. Mutta sitten on tuhansia asioita — myös lastenkasvatuksessa ja lastentarvikkeissa — jossa kyse on vaan nyansseista. Tulkintaeroista. Joissa toki joitakin tapoja tukee toiset teoriat ja toisia toiset, mutta absoluuttisia totuuksia on harvoin. 

Mä jäinkin pohtimaan, miksi jollekin ihmiselle esimerkiksi oman perheen suosimat kenkävalinnat ovat niin iso asia, että on niiden puolesta valmis kirjoittelemaan toisesta ihmisestä rumaan sävyyn netissä. Varsinkin, kun kyse ei ole elämästä ja kuolemasta. Eikä sellaisesta asiasta, joka vaikuttaisi radikaalisti häneen tai ympäröivään yhteiskuntaan. 

Mä ajattelen niin, että niin kauan, kun omat valinnat ei satuta muita, ne on ihmisen oma valinta. Samaan ajatusmalliin nojaten mua ei myöskään kiinnostaa, miten naapuri tai joku muu perhe asiat tekee. Missä kengissä joku kaverin lapsi kulkee. Voin kertoa omat suositukseni, mutta en arvota toista sen mukaan, miten hän valitsee.

Ajattelen myös niin, että jokaisella perheellä on ne omat elämän painotukset, jotka jossain toisessa perheessä ei ole. Toisille on tärkeää kengät ja vaatteet, toisille ruoka, kolmannelle kulttuurikasvatus. Kaikki ei voi olla täydellisiä kaikessa. Mä esimerkiksi tiedän, että meillä ruoka on tosi tärkeä aihe. Tiedän, että toimitaan sen suhteen hyvin eri tavalla, mitä monet perheet ympärillä. Se ei silti kerro meistä, eikä heistä, juuri mitään ihmisinä.

Kolmas asia liittyy elämän perspektiiviin. Mä koen, että takertuminen yhteen kasvatuksen osa-alueeseen fanaattisesti — oli kyseessä sitten sormiruokailu, kenkälaadut tai kantoliinailu — kertoo siitä, että vanhempi ei ole ehkä nähnyt vielä vanhemmuutta kokonaisuutena. Tiedän, että tämä kommentti ärsyttää taas monia, mutta tarkoitan tällä sitä, että teitä tuon yhden asian kuinka hyvin ja OIKEIN hyvänsä, vanhemmuutta ei mitata tällä sektorilla. Vanhemmuus ja kasvatus on valtavan iso haaste, jota ei voi suorittaa läpi toimimalla ohjeiden mukaan. Jos lapsi on sairas, vanhempi itse on sairas tai elämä kohtelee kovalla kädellä muuten, on lopulta aivan paskan hailee, syökö lapsi sormin vai lusikalla. Tai oppiiko kuivaksi yksi vai kolmevuotiaana. 

Jos antaisin yhden vinkin tuoreille vanhemmille, niin kehottaisin harkitsemaan tarkoin, minnekä Facebookin ryhmään osallistuu ja minne ei. Jokaisessa nokkamukiryhmässä ei tarvitse olla mukana, mutta toki verkon vertaistuki on kultaakin kalliimpi. Vaikeaa tasapainottelua siis. 

Mitä sä ajattelet, että momshaming-ilmiön takana oikein on? Ja miksi tuntuu, että se on viime aikoina nostanut päätään entisestään, vaikka feminismin nousun myötä tuollaisenhan pitäisi vähentyä?

 

-Karoliina-

 

Kommentit (44)

Hienosti te mollaatte niitä äitejä jotka noudattaa suosituksia. Ehkäpä omassa äitiydessä olisi kehitettävää jos ei kestä sitä että toiset äidit on yksinkertaisesti vaan parempia äitejä kuin toiset. Ne huonot kengät pilaa sun lapses jalat ja selän. Ja sitä myöden lapsen loppuelämän. Mut hei mitä väliä.. Ja ennen vanhaanhan koko kylä kasvatti jolloin jokainen puuttui lasten kasvatukseen 🤣

Ei hyvä luoja, että on lapsen kasvatus mennyt vaikeaksi 🙄 miten ihmeessä äideillä on aikaa perehtyä joka hemmetin ”suositukseen” liittyen ruokailuihin, kenkiin, vaatteisiin ym. Eikö se riitä että lapsella on perus-turvallinen ympäristö ja puitteet, jossa kasvaa? Ja ennen kaikkea rakastavat vanhemmat?! Nää kenkä-asiat menee ainakin itsellä ihan samaan kategoriaan ferritiinimittaukse kanssa.. isossa mittakaavassa, lapsen elämän kaaressa, edellä mainitut ovat täysin epärelevantteja. Koen, että minusta on kasvanut täysin normaali ja terve ihminen ilman paljasjalkakenkiä ja ferritiinimittauksia.. Ja mitä tulee tähän mom-shamingiin niin jotenkin tulee vaikutelma siitä että ollaan hyvin epävarmoja omasta pärjäämisestä äitinä, kun on tarve päästä ”pätemään” muille miten muiden tulisi äiteinä toimia, mikä on jokseenkin surullista. Itseäni ei ainakaan voisi vähempää kiinnostaa mitä kenkiä ja ruokia muissa perheissä on tarjolla, niin kauan kun lapsilla on perusasiat kotona kunnossa. Eikä kyllä pitäisi muitakaan kiinnostaa. Ja sen vielä lisään, etten oikeastaan yhtään ihmettele että on syntyvyys laskenut niin paljon kun lapsen kasvatuksesta on tehty jotakin täysin ylivoimaista. Käyttäkää nyt hyvät äidit aikanne omien lasten kehityksen seurantaan ja heidän kanssaan vuorovaikutuksessa olemiseen, älkääkä käytätkö muiden tekemisiä, ainakaan negatiivisella silmällä jos ei ole todellista aihetta kytätä.. lapset ovat pieniä vain lyhyen hetken eikä sitä aikaa saa takaisin.

Juuri näin, jokainen tehköön tavallaan ja poimikoon itselle/perheelleen sopivat vinkit! Ei bloggaajat saa olla mitään avointa riistaa, ei ole pakko kenenkään juttuja seurata jos arvomaailmat ei kohtaa.

Se, että notkea, kevyt, tasapohjainen, riittävän varvastilan kenkä on mainittu suositukseksi Terveyskirjastossa, osoittaa jo että ei ole trendi tai huuhaa. Se, että se viedään ehdottomalle ja hc:lle tasolle, on sitten toinen asia. Minusta on hyvä, että kenkä on sopivan kokoinen, kevyt ja notkea eikä työnnä varpaita suppuun, mutta en lähtisi ketään kivittämään jos ei ole juuri paljasjalkakenkä. Hyvän kengän ei aina tarvitse olla paljasjalkakenkä ollakseen riittävän ” terveellinen” jaloille.

Ihme touhua puhua rumasti toisista netissä tai missä vaan! Kaikki voisivat yrittää muistaa sen, että vanhemmuudesta ei jaeta mitään palkintoja. Kukin tyylillään.

Minun näkemykseni on se, että näiltä sheimaavilta äideiltä puuttuu aito intohimo elämästä. Ehkä sellainen on ollut ennen lapsen saantia esim työelämässä, mutta se identiteetti on kadonnut ja sitten elämää ja epävarmuutta täytetään paljasjalkakengillä, kiintymyysvanhemmuudella ym äitiysharrastuksilla. Elämä pienenee siihen että vahditaan millaisia kenkiä muut äidit pukevat ja näin.

Oma ajatukseni tästä kenkä fanaattisuudesta, imetys fanaattisuudesta, sormiruokailusta ym. on, että se kertoo vanhemman epävarmuudesta. On ehkä helppo saada turvaa ja tukea johonkin vanhemmuuden osa-alueeseen ja ” tehdä se asia oikein”, jos muutoin kokee epävarmuutta vanhemmuudessa??

Jos mietin oman esikoisen vauva-aikaa, suoritin tosi paljon rutiineja ja pidin niistä melkein kynsin hampain kiinni ja stressaannuin tosi paljon, jos päikkärit eivät menneet niin kuin yleensä, jos ruoka venyi 1h liikaa jne. Jälkeen päin olen miettinyt, että toimin noin, koska olin oikeasti vähän pihalla ja hukassa omien vanhemmuuden tunteiteni kanssa ja vauva aikamme sai pienen kolhun, kun esikoisella oli koliikki eikä lapsi lopettanutkaan itkua vaikka kuinka äitinä teki kaikkensa. Koliikki loppui 3kk kohdalla, mutta riittämättömyyden tunne jäi tuoreelle äidille kytemään mieleen, jota paikkailin suorittamalla rutiineja.

Tsemppiä blogityöhön! Täytyy olla paksunahkainen, että tuota jaksaa. Jos tästä voidaan jotain positiivista hakea, niin ihmisillä on perusasiat hyvin, jos jaksetaan suivaantua luokattomiin mittasuhteisiin kengistä. Kehitysmaissa tai vaikkapa Syyriassa, ei varmasti ole lapsen kenkä suositukset päällimmäisenä vanhempien mielessä…

Tässä on kypsä ja viisas kommentti. Sanotaan, että ken leikkiin lähtee, se leikin kestäköön. Tämä pätee kaikkiin ihmisiin, jotka pitävät blogeja omalla nimellään ja kasvoillaan. Kyllähän heidän on pitänyt tietää, mitä kaikenlainen julkisuus tuo mukanaan. Julkisuus olisi itselleni henkisesti niin raskasta, etten siihen missään tapauksessa lähtisi vapaaehtoisesti. Olen aina pitänyt anonymiteettiä tärkeimpänä arvona elämässäni. En tule esiin omalla nimelläni enkä kasvoillani koskaan. Työni puolesta minua on haastateltu eri tv-kanavilla ja lehdissä, mutta se on asiantuntijan kuulemista. En ole tullut julkkikseksi niiden ulostulojen takia.

Se on totta, että fanaattisuus esim. lasten kenkien erinomaisuudesta on kyllä puhetta äärimmäisestä hyvinvoinnista. Mutta kun kaikki asiat ovat liian hyvin, vanhemmuus voi olla todella turhauttavaa. Vanhempien yksinäisyys ja perheiden kriisit ja eristäytyminen koronan takia ovat myös lapsiperheiden pahoinvointia lisäävä tekijä. Lapsi tulee terveeksi, kun häntä kasvattaa koko kylä. Tai suku. Nytkään moni lapsi ei ole nähnyt isovanhempiaan yli vuoteen. Se on pitkä aika lapsen todellisuudessa ja se, että on yhtäjaksoisesti lapsen seurassa ilman muita aikuiskontakteja pitkään uuvuttaa kenet tahansa. Kukaan ei ole supervanhempi. Vanhemmuudessa ei voi onnistua yksin tai kaksin. Lapsen elämään on hyvä sisällyttää monta tervettä ihmissuhdetta. Se on lapsen etu.

Siis apua,ihan oikeastiko kengät on saaneet kaiken tuon myrskyn aikaan?!? Fanaattisuus ei ole kyllä koskaan hyvästä ja uskallan väittää, että isolta osin nämä erilaisten ryhmien kovaäänisimmät ja ilkeäkielisimmät ovat niitä omassa vanhemmuudessaan epävarmimpia. Rehellisesti sanoen, en kyllä tunne ketään,jonka elämän (tai jalat) sopivan kokoiset,säänmukaiset ja ehjät kengät olisi tuhonneet. Monta hienoa hetkeä vanhempana olisi sitä vastoin jäänyt kokematta,jos olisin keskittynyt vain suorittamaan äitiyttä.

Huhhuh, miten me äidit ei osata/haluta olla toistemme tukena, vaan päinvastoin painetaan toisiamme alas. Niin surullista.

Meillä on kolme lasta, ja mies on sairastanut jo pitkään.

Me saadaan ystäviltä ja sukulaisilta käytetyt vaatteet ja kengät lapsille, ja mitä ei saada, ostan kirpparilta. Oon todella kiitollinen vaate-ja kenkäavusta, mitä saadaan.

Haluan opettaa lapsille, että meitä autetaan nyt, kun me tarvitsemme apua, ja me osaltamme voimme myös antaa apua eteenpäin miten milloinkin pystymme. Tällaiset arvot on musta tärkeitä elämässä. Ei tod se, millaiset kengät on jalassa!

Itsekin ajattelin ennen monista kengistäni, että ne ovat parhaat ikinä. Myönnän olleeni väärässä. Ostin ensin lapselleni suositusten mukaiset kengät. Olivatkin aivan huiput. Lapsi juoksi niillä tuhatta ja sataa, kun riesana ei ollut ns. normaaleista kengistä usein löytyviä piilokorkoja ja kankeaa pohjaa. Sen jälkeen ostin kokeilumielessä itsellenikin. Sinne jäivät jalkavaivat. Polvet eivät enää kipuilleet ja vaivasenluista johtuneet kivut jäivät nekin pois. En kuitenkaan missään nimessä koe, että olisin mitenkään parempi äiti tai ihminen😅. Toivoisin kuitenkin, ettei meitä paljasjalkakenkiä käyttäviä myöskään aivan joukkolynkattaisi. Joka porukkaan mahtuu asialle vähän turhankin vannoutuneita ja kärkkäitä tyyppejä. Oli kyse sitten koirista, metsästyksestä tai hengittämisestä. Suurin osa meistä on kuitenkin ihan tavallisia tallaajia (paljasjalkakengistä huolimatta 😂)

En itse ota kantaa tähän kenkäkeskusteluun asiatasolla mitenkään. Tällaisena ulkopuolisena tarkkailijana vain on mielenkiintoista havaita kuinka johonkin kenkäkeskusteluun on saatu joidenkin kommentoijien taholta ikään kuin moraalinen aspekti. ”..tietynlaisten kenkien käyttö tuhoaa lapsen terveyden ja lopulta elämän..”, ”vanhemman on tehtävä oikeita päätöksiä lapsensa hyväksi” jne.

Ikävä juttu, että kyseinen bloggaaja on pahaa aavistamattaan joutunut tällaisen myrskyn silmään.

Sen ryhmän keskustelun taso ja sävy on paikoin muutenkin ihan pöyristyttävä, hyökkäävä ja ilkeä. En tiedä mitä susta on siellä puhuttu, mutta voin vaan kuvitella. Olin siinä ryhmässä aikoinaan about 30min, jonka jälkeen poistuin, ajatellen itsekseni, että mulla on onneks asiat sen verran hyvin itselläni, ettei mun tarvi ärhennellä netissä. Tuntemattomille. Kengistä 😅

Jostain syystä tämä kenkä-asia on nykyään todella räjähdysherkkä aihe mammapiireissä. Ymmärtäisin, tai oikeastaan voisin kuvitella, että ihmiset olis samalla tavalla fanattisia esim. imetykseen tai turvaistuimiin liittyen, mut että kenkiin, eh…. 😅 (oikeanlaisten kenkien tärkeyttä yhtään kuitenkaan vähättelemättä!)

Ja mua ihmetyttää, miksei paljasjalkakenkiä myydä jo ihan yleisesti jokasessa kenkäkaupassa. Miks niitä pitää tilata Sveitsistä asti, kuukausia etukäteen? Tosin meille ne ei edes sopisi.. asutaan maalla, metsän keskellä, maatilan naapurissa, täällä on todella märkää ja kuraista syyskuusta toukokuuhun. Lisäksi maatilan eläinten ulosteita tiellä jne. Mitkään paljasjalkanahkatöppöset ei todellakaan sopis meille, lapsen jalat kastuis ennenkun päästäisiin edes terassilta pois. Ja mulle henkilökohtaisesti lämpimät ja kuivat jalat ovat se ykkösjuttu.

Apua. Mua suorastaan nauratti tämä postaus. Kuinka hulluiksi osa äideistä on mennyt? On tietty Ok, olla jollain tasolla kiinnostunut, millaisia kenkiä lapsellaan käyttää. Mutta FB:ssä oma lasten kenkäryhmä äideille?

Ja millainen ihminen, nimenomaan äiti, viitsii, jaksaa ja kokee tarpeen kommentoida toisen äidin kenkävalintoja lapsilleen? Jopa ottaa asiakseen kirjoittaa tälle tuntemattomalle blokkaajalle ja arvostella häntä? Se tässä huolestuttaa eniten.

Korona-aika on lisännyt ihmisten pahoinvointi ja ehkä siellä kotona ollaan paljon vain niiden omien lasten kanssa ja etenkin somen ja blogien kanssa. Muuta sisältöä elämässä ei ehkä ole.

Mieleltään tasapainoinen ihminen ei tuollaisia kenkäkritiikkejä sinulle lähettäisi, joten muista se, kun kommentteja luet. Tämä mom-shaming on ehkä lisääntynyt yleisen pahoinvoinnin kanssa ja uskon sen liittyvän pitkälti myös äidin ennenkaikkea ikään, mutta myös koulutukseen ja sosioekonomiseen asiaan. Niin ikävä kuinka se onkin suoraan sanoa. 13-vuotta sitten 30-vuotiaana kun sain ensimmäisen lapsen, niin luin enemmän kaikkea ja panikoin vaikka esim. kengistä. Mutta eipä silloinkaan olisi tullut mieleen arvostella toisten kenkävalintoja! Nyt 44-vuotiaan 2-vuotiaan taaperon äitinä minua voisi maailman vähiten kiinnostaa mitä muut ihmiset äitiydestäni ajattelevat. Teen parhaani, ja se riittää. Joo, minäkin ehkä kaupassa voin kokeilla miten kengän pohja joustaa, ja valitsen tarkkaan lapselle sopivan koon, mutta siihen se sitten jää.

Eli jätä nuo kommentit ja keskustelut täysin omaan arvoonsa. Ehkä säälittääkin vähän nuo äidit. Kertoo laajemmin pahoinvoinnista yhteiskunnassa.

Näihin lasten ruoka/sormiruoka-ryhmissä pystyin olemaan ehkä pari päivää. Ei ole tarkoitus mollata ketään, mutta yli puolet (!) äideistä on ylipainoisia ja moni reilustikin ja tällaisten äitien antama ravintoneuvonta on arvontaa 0, kun näkee, että omat syömistavat, ruokavalio ja ehkä elämänhallinta sen suhteen on täysin kadoksissa.

Huomaatkos, kuinka nyt ivaat kaikkia muita paitsi itseäsi. T. Hullu äiti joka on moiseen kenkäryhmään mennyt liittymään 🙂

Missä kohtaa muka ivaa? Eihän hän moiti äitejä kenkäryhmään liittymisestä. Itsekin siihen kuulun ja vinkkejä haen. Lapsellani on niin pj-kenkiä kuin paljon parjattuja kuomia ja pattereita. Nää fb-ryhmät on monesti todella hyviä, mutta metsään mennään, kun aletaan muodostamaan jotain uskonlahkoa asioiden ympärille ja hyökkäämään ihmisten kimppuun ”vääräuskoisista” valinnoistaan.

Hänhän kategorisoi myös esim. sinut hulluksi, kun olet liittynyt ryhmään, missä keskustellaan vain kengistä. Sitä en oikein pitänyt sopivana. Tarkoitus ei siis ollut puolustaa näitä tyyppejä, joihin tässä Karoliina Pentikäisen alkup. tekstissä viitattiin. Täysin tuomittavaa hyökätä kenenkään kimppuun. En vaan ymmärrä miksi pitää lähteä haukkumaan hulluiksi ihmisiä, jotka ovat tälläisissä ryhmissä, mutta kohteliaita toisia kohtaan. Suurin osa ihmisistä on varmasti asiallisia näissä ryhmissä. Harmittaa vain, kun moni ottaa asiakseen nyt naureskella paljasjalkakenkiä käyttäville, jotka ovat täysin syyttömiä tähän keissiin. Muistetaan KAIKKI olla ystävällisiä toisia kohtaan kengistä tai mistä tahansa riippumatta 🙂👍

Tämä! Itse en koskaan arvostelisi muiden äitien valintoja, mutta harmittaa et tällä hetkellä saan itse lokaa ja ivaa niskaani, koska olen pj kenkien ystävä. En ole koskaan kenellekkään erikseen asiasta maininnut (saati tuputtanut näkemyksiäni), mutta sitten kun asia tulee jossain keskustelussa ilmi, niin minulle vähän niinkuin piilovittuillaan siitä, tai asia vähätellään maanrakoon.

Seurasin itsekin tuota mainittua keskusteluketjua, ja siinä joillakin kyllä kommentit todella lähti laukalle. Ihan hyvä, että kyseinen ketju taidettiin lopulta poistaa ylläpidon toimesta. Ja kyllä se mom-shaming-meininki muutenkin tuomitaan noissa ryhmissä.

Sitä vaan haluan sanoa, että älkää nyt hyvänen aika tuomitko koko ryhmiä muutaman (tosin harmillisen äänekkään) vouhottajan takia – silloin syyllistytte ihan siihen samaan tuomitsemiseen, josta syytätte muita. Itse olen mm. noissa kenkäryhmissä ihan sen takia, että aihe kiinnostaa ja ryhmistä saa siihen liittyen hyviä vinkkejä ja kokemusten jakoa, mikä onkin niiden ensisijainen tehtävä. Suurin osa porukasta kuitenkin on ihan samasta syystä liittynyt niihin, ja syyllistäjät tosiaankin on vähemmistössä.

Ja kannattaa myös muistaa, että suosituksetkin perustuu tieteelliseen tutkimukseen, ei ne ole mitään tuulesta temmattuja tai ihan huvikseen laadittuja. Siksi on minusta hassua sanoa paljasjalkakenkien suosiota joksikin muoti-ilmiöksi tai ohimeneväksi trendiksi. Se että joskus muinoin tukevat ja jäykät kengät on olleet suositeltuja, on perustunut senhetkiseen tietoon, kun taas nykytiedon ja -tutkimuksen valossa terveelliset kengät on jotain ihan muuta. Niinhän se tiede toimii: ollaan valmiita muuttamaan vanhoja käsityksiä, jos uusi tutkimustieto osoittaa ne vääriksi.

Juuri näin! Olipa hyvin sanottu. Itse olen kokenut ryhmän ilmapiirin myös lämpimäksi ja suvaitsevaiseksi. Sheimakseen on puututtu nopeasti.

Suositukset tosiaan muuttuu ajan mittaan. Jälkikäteen tarkastellen moni entinen suositus tuntuu hullunkuriselta, joskus jopa vaaralliselta.

Kuka tietää, mikä on suositusten tulevaisuus kenkien suhteen. Tuskin tämäkään suositus tällaisenaan ikuinen on. Kenties joku päivä taaksepäin tarkasteltuna todetaan, että juuri liian joustavat ja myötäävät kengät ovatkin syynä johonkin liikuntaelimistön ongelmaan jota tänä päivänä ei osata kuvitellakaan aiheutuvan.

Omassa työssä vakavasti sairaiden lasten parissa ovat suositukset heittäneet häränpyllyä näiden reilun kymmenen työssäolovuoden jälkeen. Jos joku olisi kertonut silloin alkuvuosina, miten toisin tulevaisuudessa toimitaan, olisin ehkä pitänyt kertojaa hulluna. Sen olen oppinut, että toimintamallit ovat ”omien aikakausiensa lapsia”, ei välttämättä se lopullinen totuus vaan sen hetkinen paras tieto.

Jokin aika sitten luin juttua, jossa asiantuntija totesi, etteivät esim. Kuomat ole parhaat mahdolliset kengät. Samaan syssyyn hän kuitenin jatkoi, etteivät ne kuitenkaan jänen mielestään tuhoa jalkoja, eihän kenkiä pidetä jalassa ympäri vuorokauden.
Valitettavasti en muista mistä luin ja ketä juttuun oli haastateltu 😣

Siis tää on mennyt jo aaaivan yli. Ihan sama jos joku haluaa pitää tietynlaisia kenkiä, koska asia on juurikin niin kuin sanoit. Lapsen kasvatus ei ole vain kirjaimellisesti ja orjallista ohjeiden noudattamista vaan kokonaisuus. Kellä on edes aikaa alkaa rissaamaan siitä miten muut tekee, kun voisi sen sijaan käyttää senkin energian siihen omaan elämään ja tärkeimpään eli omaan lapseen. Juuri tämän takia en kuulu yhtään mihinkään mammaface tai muuhunkaan ryhmään, koska tää momshaming on ihan kammottavaa. Nykypäivänä pitäisi jo olla toisin! Kiitos erittäin asiallisesta postauksesta <3

Tiedän suositukset ja nyt kävelevä taapero saikin ensimmäisiksi kengiksi suositusten mukaiset kengät. Miksi lähtisin ostamaan ei suostusten mukaiset kengät ,jos löydän hyvät kengät suostusten mukaisina ja vielä halvemmat kuin ei suostusten mukaiset kengät

Mulla ei kumminkaan ole ongelma laittaa niistä NS.normikenkiä lapsen jalkaan, jos löydän sellaset hyvät samalla hinnalla, mutta nyt esim vikingin goretex kengät maksoivat uutena enemmän kuin ne mitä ostin kevääksi neidille,joten aina ne eivät ole kalliimpia . Jos tarjolla on sekä suositusten mukaiset kengät ja ns.normi kengät niin valitsen ehdottomasti suositusten mukaiset. Katson aina molemmat vaihtoehdot.

Mutta en ala arvostelemaan kenenkään kenkä valintoja. Jokainen vanhempi saa sen tehdä miten parhaaksi näkee. Luulen että nämäkin suositukset elävät niinkuin kaikki. Toki olisi hyvä jos ihmiset edes tietäisi mitkä ovat suosituksia tai onko semmoisia.

Joillekin tämä tuntuu kyllä menevän tunteisiin. Mulle riittää jos edes jokin niistä suosituksista löytyy kengästä,toki mielellään kaikki.

Reilu 11 vuotta sitten kun sain esikoisen suositukset oli vielä ihan erit. Piti olla mahdollisimman tukevat, Tepsut oli kuumaa kamaa sillon. Sanoisin tällä kokemuksella että trendejä tulee ja trendejä menee, että tuoreetkin vanhemmat voi ihan rauhassa ottaa happea ja valita mihin lähtee mukaan. Ei ole yhtä totuutta 🙂 Nykyään vaan ollaan kaikesta niin kärkkäästi kommentoimassa.

Voi ei mikä joukkolynkkaus, ihan hirveetä, että vaikuttajana pitäs muka olla niin ”täydellinen” ja suositusten mukainen joka jutussa, jotta antaisi sitten sitä muka oikeaa esimerkkiä kaikille… Ennemmin vaikuttajat vois just antaa esimerkkiä siitä, miten on täysin riittävä ja hyvä äiti, vaikkei kaikki mee oppikirjan mukaan ja että kaikille on omat sopivat tapansa toimia joka jutussa. Itse en kuulu faceen tai instaan mutta olen silti tietoinen, että tämä on nyt tämän ajan juttu ja kyllä se isojen kenkämerkkien kenkien lapsille sopivuuden kyseenalaistaminen on mielestäni hyvä juttu ja toivon, että joskus on uusi normi, että normi kaupoista ja näiltä perus merkeiltä löytyy leveämpiä ja joustavampia kenkiä. Meillä ei ole pj kenkiä, eikä ole nyt tulossakaan, enkä oikein ymmärrä sitä vouhotusta, kuinka kaikki tavalliset kengät nyt yhtäkkiä ovat niin huonoksi jalalle ja ne sellaiset tossut ovat ainut oikea jalan terveenä pitävä vaihtoehto. Mielestäni kaikkein tärkeintä, että jokaisella lapsella olisi omaan jalkaansa sopivat, eli oikean kokoiset kengät niin pituus kuin leveyssuunnassa ja olishan se upeeta jos pohjat tehtäisi niin ettei varpaat nouse kohti kattoa ja, että olisi mahd vähän kannassa korkoa, näiden päälle sitten plussaa jos kenkiä saadaan joustaviksi ja hieman vevyemminkin, mutta uskon, että nämä asiat pikkuhiljaa tästä muuttuu vallankumouksen tavoin ja Vikingin ja Reimankin on sitten pakko alkaa tarkastelemaan joitain asioita kengistään hieman eri kulmasta. Toivon myös, että jatkossakin kaupoista löytyy näitä kunnolla sään ja käytön kestäviä vahvoja kenkiä, varustettuna noilla muutamilla suositusten mukaisilla muutoksilla, eikä vain sellaisia ohkaisia tossuläpysköitä🙈 meillä koitetaan kesällä olla paljon ihan oikeasti paljain jaloin, niin itsekin lapsena rakastin kulkea ja muuten mennään sopivilla perus kengillä, jotka ovat kriteerejeni mukaan hyvät jalalle. Havahduin tässä keväällä aivan itse, ilman mitään ryhmiä tms, siihen, että kengät, joihin hullaannuin pari vuotta sitten, ne erittäin suositut patter/wetter kengät, jotka ovat olleet ns. ”blogien kermaa” muutama vuosi sitten, silloin ne oli tyyliin kaikkein parhaat kengät lapselle, ja itse hitaasti lämmenneenä ensin mielsin ne oudon näköiseksi jalalle (olis vaan pitäny uskoa siihen omaan ensi vaikutelmaan) ja sitten myöhemmin ostin käytettynä ekat vanhimman mallin wetterit ja ihastuttiin todella, sen jälkeen ostin lapsille kyseisiä kenkiä viime kaudeksi ja jemmaan seuraavaa kokoa, mutta sitä uudempaa mallia (nyt senkin tilalle on siis onneksi tullut reimalta uus versio, jossa nää asiat on korjattu). Ihmettelin kun niistä ei tullutkaan lasten suosikit, vaan valitsivat aina jotain muuta mielummin jalkaan, sitten talven jälkeen annoin sovitukseen isompia kokoja ja lapsi ei suostunut kun työntämään jalkaan ja veti heti pois ja mä sitten kyselin, että mikä siinä on vikana ja vastaus oli, että se puristaa mun varpaat kasaan. Toinen lapsi oli tällä välil juossut kengät jalassaan sisällä innoissaan ja kun vedin kengät jalasta (oli ilman sukkaa jalassa) niin oikein näin kun varpaat palas sumpusta kengän pois otossa. Järkytyin ja samalla tuli sellainen olo, että kylhän mä tiesin tän koko ajan, että miks mun piti ostaa näitä vaan siks kun on löytänyt aleista/käytettynä hyvän maineen saaneita kenkiä. Yritin sit googlettaa löytyykö näistä muilta vastaavaa tuomiota, en kuitenkaan löytänyt mitään muuta, kun positiivista tietoa ja mietin jo, että voi ei jos ”puolet suomen lapsista” kulkee näillä lapsuuden niin kyllä tulee liikavarpaat ym.. No ilmeisesti ne keskustelut käydään siel facessa js muutkin on tietoistaneet näitä juttuja onneksi… Ne kengät lähti meiltä sit veks ja vaihdoin takaisin Vikingiin ja puen ne lapsilleni tyytyväisinä.
Tsemppiä vaikuttajana olemiseen, jatka samaa mallia, teiän omaa linjaa ja näytä se rohkeasti, sitä tarvitaan! <3

Tärkeään asiaan puutuit ja kunnioitettavan asiallisesti ja rakentavassa hengessä!

Kyllä jotkut tuntuu elävän niin laput silmillä, että ei ole edes sitä alkeellista kykyä tarkastella asioita eri näkökulmista ja empaattisesti silloinkin, kun on itsellä varmat ja perustellut aatteet asiasta.

Esim. nyt nämä kengät. Me on perheenä eletty niin niukkoja aikoja, että on vastaanotettu sukulaislapsilta pieneksi jääneitä kenkiä ja vaatteita ja ne on olleet ihan pelastus. On haalittu palautuspulloista lisäkillinkejä ruokakassaan ja käyty kaupassa laskimen kanssa, jotta tietää, että rahat tilillä riittävät. Kenkiä on kirppistelty, kierrätetty ja valkattu markettien alelaarista.

Nyt kun meitä on kaksi työssäkäyvää vanhempaa ja taloudellinen tilanne on kohentunut, niin on ostettu ekoja uusia kenkiä lapsille, on paljasjalkakenkiä ja sitten ihan tavallisia hyviä kenkiä, joissa lapsi pääsee juoksemaan ja touhuamaan – nauttimaan elämästä ja olemaan lapsi.

Mun äitiyden sädekehästä ei silti tee kirkkaampaa tai himmeämpää se, että onko mun lapsella Kuomat / Reimat / Vikingit / markettimerkit / paljasjalkakengät tai onko lounaalla kaupan pinaattilätyt tai kotitekoinen vegaaninen villiyrttipasta luomutomaateilla, saati syökö lapsi annoksensa sormin / ruokailuvälineellä / itse / avustettuna.

Meillä mahtuu kolmen lapsen kanssa nämä kaikki vaihtoehdot arjen repertuaariin ihan päivästä riippuen ja joka ilta halitaan, suukotetaan, luetaan iltasatu ja -rukous ja kerrotaan, että rakastetaan – mikä on aika paljon tärkeämpää kuin se kenkäpari.

Jatka Karoliina hyvää työtä! 😊

Voi luoja… Jos häiritsee ja ärsyttää katsoa sinun ”kenkämainoksia” niin skipatkoon ne. Jokainen äiti valitsee lapsellensa juuri sen mitä haluaa. Ei mainosten, vaatteiden, tavaroiden ym takia ketään voi uhkailla. Minun lapseni käyttää reiman, vikingin, eccon ym kenkiä. Itse olen näin valinnut, eikä tuo näytä siitä kärsivän ja kun katsoo puistossa niin näyttää tuo reima olevan aika suosittu merkki… Jos nämä viha äidit vaikka keskittäisi oman ylimääräisen ajan muihin juttuihin ( lapseensa, liikuntaan ym, niin hyvä olisi. Jokaineen eläköön omaa elämäänsä. Hyvää kevättä teille, nautitaan ihanasta ilmasta ja tehdään paljon hiekkakakkuja.

Haa, kävin just ostaa lapselle sieltä kengät 😀
Kyllä on maailma sekasin jos yhistä kengistä joutuu tommoseen myllytykseen.
Kyl suurempi vahinko on siinä minkälaisen mallin arvostelijamammat antaa omille lapsilleen

Mitä ihmettä mä just luin. Täytynee olla tyytyväinen, että omat lapset on jo teinejä ja some oli vasta ihan alkutekijöissään heidän taaperoaikoina. Toisaalta olisi lohdullista, jos murheet olisi tuota kokoluokkaa, että onko kengät täydellisesti suositusten mukaiset. Oma 13v oli tallannut liikuntatunnin viiden kilsan kävelylenkin perjantaina vansseissa koska tyyli, ja kivuliaita rakkoja onkin sitten paranneltu koko viikonloppu 🙈.

Voimia Karoliina ja muut somevaikuttajat, totisesti!

Itse olen laittanut merkille, että nämä lynkkaajat on monesti niitä, jotka ovat epävarmoja omassa äitiydessään, vaihtelevat kommentteja muiden samantasoisten täydellisyydentavoittelijoiden kanssa ja ehkä kohottaa sillä tietäväisyydellään omaa egoaan, mikä parasta, kommenttien takana on aina ne samat naamat😵🤷🏻‍♀️
Oikeastaan säälittää, kuinka
aika ja elämä lipuu käsistä suorittaessaan kaikkia näitä sääntöjä ja suosituksia. ”En tiiä oliko mun lapsi onnellinen, mutta oli sillä ainakin vankkumattomat rytmit luomuruoalla ja sentään paljasjalka kengät.”

Ps. On varmaan aivan rasittava olla selittelemässä näin joutavanpäiväistä asiaa, mutta musta on kiva seurata sua siksi, että tuot itsevarmana esille sitäkin elämää, mikä ei oo aina lässytetty hattaraksi. Siitä huokuu viesti, että ihan tavallinen riittää.

Ihana, kun nostat näitä asioita ja yrität järkevästi avata tätä vanhemmuutta ja toisten arvostamista sheimauksen sijasta. Koska niinhän se on, että vanhemmuus on valtavan iso haaste ja eteenpäin mennään erehdysten ja onnistumisten kautta. Kengillä/vaatteilla braissailu ja ”suosituksilla” osoittaminen ja syyttely jossain ryhmissä kertoo ikävistä asioista ja mihin ei tää maailma saisi mennä.. Ehkä vaikuttajilla on vain entistä suurempi vastuu tuoda elämän realiteetteja jotenkin ilmi ja herättää kanssaihmisiä kohtaamaan niitä oikeita elämän asioita. Sä hienosti tuot jo tätä. 💪
Terveisin, alusta asti lukija, kehitysvammaisen lapsen äiti, omaishoitaja ja kolmen lapsen sirkusta pyörittävä äiti ja vaimo. Ja ei ole aina uusimmat suosituksen mukaiset kengät, on joskus juotu nokkamukista, ei olla kuivia vieläkään, on sormiruokailtu ja ei oo sormiruokailtu, on syöty tuttia ja ei oo syöty. Ja on vakavasti sairastettu ja väännetty lapsen oikeuksista yhteiskunnassa. Elämän realiteetit. Meillä vanhemmilla on vastuu myös kasvattajina ettei meidän lapsista kasva muita heidän valinnoistaan uhkailevia ja lynkkaavia ihmisiä, kun kyse on vain.. kengistä.

Ihan älytöntä. Ei kaikilla ole vara ostaa tietynlaisia kenkiä vaan sellaisia kenkiä joihin on sillä hetkellä varaa esim markettikengät tai kirpputori kengät. Uskon että vihamielisten kommenttien takana olevat ihmiset ovat liukuneet kauaksi todellisuudesta ja siitä mikä on elämässä oikeasti oleellista. Enkä muutenkaan ymmärrä miks ihmiset nykyään haluavat olla toisille niin ilkeitä.

ihan paskoilla kengillä olen kasvanut lapsuudessa itse, eikä mitään ongelmia 🙂 vai onkohan lyhyyteni sittenkin kenkien syytä (sukuvika oikeasti). Ostan lapsille oikean kokoisia kenkiä ja sellaisia mikä siihen vuodenaikaa sopii. Perus tukevat kengät.

Tsemppiä karo! en ymmärrä miten jaksat tätä työtä <3

Ahdistun jo pelkästä insta katsomisesta (siksi en olekaan siellä ).

Suosituksiin liittyy aina myös raha…

Itse tykkäsin paljon sinun yhteistyöstä kengistä ☺️ Mielestäni jokainen saa tehdä kenkienkin suhteen miten halua eikä siitä pidä tulla toista lynkkaamaan.

Tämä on erittäin tärkeää, ja hämmentävää. Kiitos kun sanoitat ja valistat, jospa moni äiti tästä ymmärtäisi olla rennompi ja kiltimpi itseään ja toisiaan kohtaan. En ole koskaan ymmärtänyt tollasta vertailua, joka johtaa toisten lynkkaamiseen. Jokainen haluaa olla paras äiti omalle lapselleen, ja varmasti onkin. Muiden äitiyttä ei tarvitse muiden arvottaa. Ja esim tämä kenkäasia on muka täydellisen äidin mittari jonkun mielestä nykyisin, aion kyllä kiertää kyseisen ryhmän kaukaa. Lapseni silti kävelee ja juoksee ja tanssii ja kiipeilee hienosti, tavallisissa hyvissä kengissä tai ilman. Mutta menemättä siihen sen enempää, kiitos Karoliina ja harmi kun joudut ikäviä kommentteja sietämään.

Mä luin tätä kyseistä julkaisua näistä kenkäasioista ja itse sain sen kuvan että olit maininnut julkaisussa että kengät on suositusten mukaiset, vaikka eivät olleet? En sheimaa ketään ja musta kaikki saa tehdä niinkuin tekevät mutta ei voi mainostaa suositusten mukaisina kenkinä jos eivät sitä todellisuudessa ole sillä mainoksen näkeväthän saavat väärän kuvan siitä mikä on se virallinen suositus. Noh kuitenkin aloin seurata sinua kaikesta tästä kohusta huolimatta että niin tai näin. En kannata kenenkään sheimausta vaan että varsinkin äiti ihmisten pitäisi tukea toisiaan tässä haastavassa tehtävässä. Ihanaa kevään odotusta☀️🤍

En ollut maininnut missään kohtaa tällaista termiä.

Mitkä edes on suositusten mukaiset kengät 😅

Ilmeisesti sellaiset joissa on joka suuntaan joustavat, ohuet pohjat ja tarpeeksi tilaa varpaille, mut en usko että näistä on mitään ”virallista suositusta” niin kuin vaikka ruuan suhteen on Ruokaviraston suositukset 🤷

Ihan samaa mieltä sun kanssa! Ajattelin, kun ekojen kenkien oston aika tuli, että tähän kenkähommaan en todellakaan jaksa lähteä 🙈 Enkä koskaan liittynyt mihinkään huhtikuiset20xx ryhmiin, koska ajattelin just että niistä saa vaan turhia paineita. Onneksi on lähipiirissä äitejä joiden ideologiaa ja elämäntapoja/arvoja arvostan, kyselen heiltä neuvoja. Toki olisi eri juttu, jos ei olisi vertaistukea lähipiirissä.

Kiitos kun postaisit tästä. Mulla käy niin sääliksi ihmisiä (äitejä), jotka kokee oikeudekseen arvostella toisten perheiden valintoja. Totta on, että tää paljasjalkakenkäily on nyt kunnon buumi ja joillain on mennyt täysin suhteellisuudentaju. Ottamatta sen enempää kantaa tähän asiaan, oon kuullut tutuiltani, että näissä paljasjalkakenkäryhmissä (itse en kuulu yhteenkään, kun en jaksa tuota fanaattisuutta mikä aiheeseen liittyy) on mm. halkaistu Kuomia ja sitten oikein porukalla kauhisteltu, että kuinka kukaan rakastava vanhempi voi pitää lapsellaan tällaisia. Musta tuollainen on kauheaa. On lapsia, jonka vanhemmilla ei ole varaa ostaa uusia kenkiä, joten lahjoittaisivat vaikka hyväntekeväisyyteen halkomisen sijasta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X