kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 20.04.2021

Kaksoset 1,5 vuotta - tilannekatsaus

Teksti
Karoliina Pentikäinen
4 kommenttia

 

Mesi ja Omppu täyttivät viime viikolla 1,5 vuotta. Samalla viikolla varmistui tyttöjen päiväkotipaikka ensi syksyksi. He tuntuvat kauhean isoille. Meillä ei todellakaan ole enää vauvoja.

Vaikka sanotaan, että ensimmäisen vuoden kehitys on ihmiselämän nopeinta, tuntuu, että viimeisenä kahtena kuukautena on tapahtunut jättiharppauksia tyttöjen kehityksessä.

Sen lisäksi, että he ovat hyvin omatoimisia kiipeilemään vaarallisiin paikkoihin ja tyhjentämään kaapit, he tykkäävät piirtää, rakentaa Legoilla, hoitaa nukkeja, katsoa Kaapoa ja olla pihalla. Me ollaankin varmaan sellaiset 3 tuntia päivässä ulkosalla. Tytöt kerää käpyjä, keinuu, ilakoi trampalla tai leikkii hiekkalaatikolla.

Me siirryttiin yksiin päiväuniin kuukausi sitten. Nyt tyttöjen rytmi on aikalailla sellainen, että heräävät aamulla 5.30-6.30. Päiväunet 12 aikaan tunnista kahteen. Iltaunille he nukahtavat 20-20.15. Yöt menee välillä 10 herääminen/lapsi – taktiikalla. Joskus eivät parahda kuin pari kertaa.

Koska taloyhtiöpiha vilkastuu päivä päivältä kesää kohti mentäessä, tytöt alkoi heräillä päikkäreiltä jatkuvasti erilaisiin ääniin. Päätettiin, että tämä olisi hyvä aika siirtää päiväunet vihdoin sisälle. Mä jännitin siirtoa, koska kokemus on ollut se, että tytöt ei ole tähän mennessä nukahtaneet sisälle. Ei, vaikka heitä olisi nukuttanut yli tunnin.

Aika oli nyt (kop, kop) kuitenkin otollinen. Ekat nukutukset teki sisälle meidän lastenhoitaja, mutta meidän onneksi tytöt on nukahtanut myös meidän kanssa sisälle. Helpottaa kauheasti, kun ei tarvitse pukea ja uniolosuhteet on hiljaiset. Olen käyttänyt nyt Pink noisea huoneessa, tyttöjen nukkuessa, jottei mahdollinen  kolistelu muualta kodista kuulu.

Tytöt kävivät viime viikolla neuvola lääkärillä. Pituuseroa heidän välillään oli 1mm ja painoeroa 80g. Käsikädessä siis mennään.

Me ei olla vielä jaksettu aktiivisesti pottailla, vaikka potalla välillä käydäänkin ja lauletaan pissalaulua jne. Samoin omatoiminen pukeminen on asia, jota pitäisi aktiivisemmin opettaa. Kahden kanssa tämmöiset hommat helposti jää, koska muutenkin esimerkiksi ulos lähtöön menee aivan tuhottomasti aikaa. Vaikka kahden kanssa juuri näitä pitäisi opetella paremmin, jotta oma taakka pienenisi vuosien varrella.

Tytöt on puhua puolitoistavuotiaiksi todella hyvin. Uusia sanoja tulee kymmeniä päivässä ja osaavat myös yksinkertaisia 2-3 sanan lauseita. Helpottaa kovasti arkea, kun kommunikaatio on nyt helpompaa. Hauskaa on tietysti se, että jos heitä pyytää juttelemaan vaikkapa videopuhelussa mummolle ja papalle, he sanovat korkeintaan ”vauva”, ja ovat loppuajan ihan hiljaa.

Sellaista menoa täällä.

-Karoliina-

 

Kommentit (4)

Kiva kuulla teidän kuulumisia, meillä on 10kk tytöt. Tällähetkellä meillä ulkoilut on lähinnä tyttöjen nukkumista ulkona, tuntuu että aika menee ihan perustoimissa 😄

Hei, mitkä nuo tyttöjen ihanat haalarit on? 😍😍
Lohduttavaa kuulla, että sielläkään ei ole vielä pottailtu paljon 😅

Saako udella, että onko teillä ollut aina aikaiset aamut vai saitteko ne viime kevään unikoulun avulla jossain vaiheessa pitenemään? Auttoiko klo 19 nukkumaan meno vai kuinka kävi?

Meillä kaksoset nyt samassa iässä kun teillä viime keväänä ja kamppaillaan todella aikaisten aamujen kanssa 😩

Aina on ollut. Neljältä herääminen on kamalaa viime keväänä. Nyt valoisan aikaan 5.30 tuntuu jo normille. Talvella toki eri.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X