kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 23.06.2021

Vapaus

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Mä istuin tänä aamun tekemässä töitä kahvilassa. Edessä oli läppäri ja kaksi puhelinta, joista kaikista viestin jotakin töihin liittyvää kahvikuppini äärellä. Olin siis jatkuvasti yhteydessä kolmesta viiteen ihmistä, mutta silti fyysisesti yksin yhden kahvilapöytäni ääressä. Oli rauha ja tilaa hengittää. 

En tiedä, mistä ajatus siinä hetkessä kumpusi, mutta tajusin, että rakastan  omia töitäni osin siksi, että niissä on sellainen elementti, mitä arvostan siviilielämässänikin kauheasti. Yhdistävä tekijä molemmissa on vapaus. 

Mulle vapaus ei tarkoita sitä, ettenkö olisi parisuhteessa, työsuhteessa tai muuten vaan ihmisten kanssa kosketuksissa. Mulle vapaus on sitä, että yhteisestä matkasta huolimatta mulla on liikkumavaraa.

Parisuhteessa se tarkoittaa sitä, että mä saan olla oma itseni kaikkine piirteineni. Että suhteessa on kaksi ihmistä, jotka haluavat olla yhdessä. Ei niin, että on velvollisuus tai pakko. Mulle vapaus parisuhteessa ei tarkoita vapaata suhdetta. Se on vapautta suhteessa. 

En lue koskaan Coelhon kirjoja, mutta kerran Espanjassa luin, kun A oli ensin lukenut yhden niistä ja tarjosi sitä sitten minulle (en muista kirjan nimeä). Siinä puhuttiin linnusta, jolle jätettiin häkin ovi auki. Ja joka palasi häkkiin silti joka ilta takaisin, vaikka ei olisi ollut pakko. Kirjassa verrattiin aukinaista häkkiä sellaiseen parisuhteeseen, jossa ollaan vapaasti omasta tahdosta. On vapaus liihotella ja lentää ja silti haluaa aina palata kotiin. Mulle suurinta vapautta ja rakkautta onkin se, että siipiä ei katkaista. 

Töissä vapaus on mulle sitä, että saan päättää itse hyvin pitkälle omat aikatauluni ja asioiden järjestyksen siltä osin, että se ei vaikeuta muiden töitä. Tässä — kuten parisuhteessakin — vapaus tuo vastuuta. Kun kukaan ei vahdi tai pakota, on ryhti löydyttävä itsestä. Vasta, kun ryhdyin yrittäjäksi 2017, tajusin, että mun entinen työ opettajan oli todella sitovaa. En usko, että palaan koskaan enää työhön, joka olisi yhtä paljon ylhäältä määrättyä. 

Mitä sä ajattelet vapaudesta ja kuinka tärkeä elementti se on sulle? Mitä vapaus ylipäätään sulle merkitsee?

-Karoliina-

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X