kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 04.08.2021

Mitä pakata päiväkotireppuun?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
4 kommenttia

Meidän perheessä on viimeksi ollut päiväkotilainen keväällä 2016. Joten nyt, kun meidän pienet aloittaa päikyn elokuussa, täytyy oikeasti vähän virkistää muistia siitä, mitä kaikkea sinne päikkykassiin tulikin pakata. 

Noh, aloin googlata päiväkotikassiaihetta ja mitä ihmettä netin syövereistä löytyikään. Totta kai itse kirjoittamani postaus vuodelta 2014, hah. Sen lisäksi, että postaus oli kattava ja luultavasti edelleenkin ajankohtainen (meinaan mennä sen listauksen mukaan myös vuonna 2021), niin mun sydän meinasi pakahtua. KATSOKAA TÄTÄ PIENTÄ TYTTÖÄ, mun esikoista tässä postauksen kuvassa! Miten pieni lutunen hän on joskus ollutkaan – vajaa nelivuotias. 

Koska en viitsi keksiä pyörää uudelleen, tässä mun vuoden 2014 postaus toistamiseen, olkaa hyvä.

“Aika pakata minin kassi hoitopäivää varten. Ja sehän menee seuraavasti.

HOITOKASSIN PERUSVARUSTUS VUODENAJASTA RIIPPUMATTA:

 • Aluspöksyt
 • Sukat
 • Kauteen sopiva sisävaatekerta (Esim. näin kesällä leggarit, t-paita ja pitkähihainen t-paita)
 • Lapsen omat lääkkeet
 • Unilelu (jos sitä ei jätetä hoitoon)
 • Mahdollinen varatutti pienelle

 

HOITOKASSIIN LISÄOSAT, ELI KAUSITTAIN VAIHTUVAT VARUSTEET

 • Ekstraulkokamoja ja -varusteita, eli kesällä mm. aurinkolasit ja –rasva. Talvella ja kylmemmillä säillä keväällä ja syksyllä mm. vaihtopipot, -hanskat ja villasukat, sekä villapuku, jos alkuperäiset vaatteet vaikka kastuu, tai keli kylmenee aamun pukeutumisesta.

 

HOITOON KANNATTA JÄTTÄÄ (JOS VAIN SAA )

 • Osa niistä kamoista, joita hoidossa tarvitaan lähes päivittäin. Meillä on mm. erikseen hoitokumisaappaat ja tuplamäärä kurakamoja, jotta yhdet voi olla aina suoraan päiväkodilla.
 • Juomapulla (sitä tarvitaan usein kuumilla ilmoilla ulkona)
 • Sisätossut
 • Unilelu (niin ei ainakaan unohdu ja aiheuta katastrofia)
 • Mahdollista päiväkotiharrastusta varten tarvittavat vaatteet ja välineet. F:llä on esimerkiksi päiväkodissa tanssitunti, jonne tytöt haluavat pukeutua balettiasuihin. Pari kertaa puvun unohtaneena päätin, että syksyllä asu saa asua päiväkodin kaapissa.
 • Vaippoja ja nimikoituja tutteja, jos niille on vielä tarvetta.

Näin siis kuin itse olen kokenut hoitotarvikerumban sujuvan parhaiten. Toiset jättävät tuon koko laukun tai sen sisällön vakkaristi hoitoon. Se on varmasti kätevää, ettei tarvitse roudata samaa kassia edestakaisin, mutta kuten taisin jo aikaisemminkin mainita, mulle se tapa ei sovi. Mun mielestä on kivempi laittaa F hoitoon niin, että voin joka ilta tarkistaa, että hänellä on juuri oikeat kamat mukana (voi se morkkiksen määrä, kun lapsen jätettyä jo hoitoon tajuaa, että pipo on esimerkiksi päivään liian ohut, tai että päivästä onkin tulossa helteinen ja minillä on mustat kollaripöksyt jalassa).

Itse teen muuten vielä niin, että hautaan ne peruskamat – sukat ja muut – aivan laukun pohjalle, ja laitan etumaiseksi ne, jotka arvelen F:n tarvitsevan päivän aikana. F:llä kun harvoin aamulla autolla hoitoon mennessä on niin paljon päällä, kun päivän pitkiin ulkoiluihin esim. talvella vaaditaan. Silloin villahaalari ja kauluri löytyvät joko repusta etumaisena, tai jos ehditään aamulla päiväkodin eteisessä säätää, jo suoraan F:n haalarin hihaan tungettuina. Ajattelen, että näin vähän autan hoitajienkin työtä, ettei heidän tarvitse arpoa, mistä F:n vaatteet löytyy, vaan koko setti on kätevästi saatavilla ulkoiluja varten.

Tällä tavalla meillä on menty nyt kaksi vuotta. Välillä väkisinkin unohtuu jotain. Jopa itse se kassi.

Mitä itse lisäisit listaan? Tai onko jokin tuote listassani sinusta täysin turha?”

 

-Karoliina vuonna 2021 ja 2014-

Kommentit (4)

Hyvä listaus, tosin lääkkeet annetaan pääasiallisesti kotona, sairaudesta ja sen pysyvyydestä ja laadusta toki riippuen. Lääkkeet ei myöskään saa varmaankaan olla repussa vaan ne annetaan aikuiselle ettei ole lasten ulottuvissa, kuten reppu. Ja niitä varavaatteita useammat kuin yhdet, kun ne saattavat kastua tai likaantua ulkoilussa, ruokailussa tai esim. pissavahingosta. Tsemppiä päiväkodin aloitukseen!

Päikyn täti täällä hei! 👋

Se, että on tarpeeksi varavaatetta (esim. jos tulee vielä pissavahinkoja tms, niin useammat pöksyt, sukat, housut..) ja kausittain ohuempaa ja paksumpaa mukana 👍🏼

Kunnolla/selvästi nimikoituna 👍🏼

Ja tuosta vaippa-asiasta; varmaan eroja näissäkin..

Itse tykkään vaihtaa tarravaipat pienille, jotka eivät vielä osaa seistä, mutta ehdottomasti housuvaipat jo isommille 🤷‍♀️

Mukavaa päikyn aloitusta mineille😊

Just näin! Tämä on kyllä täydellinen lista. Itse kans liputan tuplakumppareiden nimeen.

Sen opin meidän päiväkodista, että hoitajat toivoo lapselle tarravaippoja ennemmin ku housuvaippoja. Ne on kuulema nopeampi laittaa, kun ei tarvitse housuja alkaa riisumaan ja pukemaan vaipanvaihdon yhteydessä.

Kukin omalla tavallaan.
Itse tykkään pakata vaihtovaatteita päiväkotiin niin, että saavat jäädä sinne. Ja meillä on päiväkotivaatteet osittain eri kun kotivaatteet. Kaikki tosin käytännöllisiä ja mukavia mutta päiväkotiin menee kaikki sellaiset mikä ei harmita jos häviää tai tulee sellasia tahroja mitkä vaikea saada pesussa pois. Toisinaan nämä on jo kirpparilta hankittu.

Taisinkin jossain vaiheessa johonkin samaan aiheeseen kommentoida, että meillä myös toiminut hyvin se kun päikystä tulee likapyykkiä ni sitä mukaan viedään uusia varavaatteita sinne.

Tämä vuoden aika muuten sinänsä haastava kun aamut viileitä ja iltapäivät lämpimiä. Mutta näyttäisi nyt toimivan, että iltapäivällä lapsella ei ole ollut liian paljon päällä vaikka aamuisin on ollut paksumpi takki päällä, kun pyörällä mennään. Ja pastillit lisäisin vielä mukaan tuohon listaasi jossain vaiheessa jos ei vielä ajankohtaista.

Tsemppiä uuten arkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X