kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 11.08.2021

Mitä loma opetti minulle?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
5 kommenttia

No se on kuulkaas loma ohi ja arki ja syksy täällä. Monet pitää elokuuta vielä kesänä – mulle se on vieras ajatus, vaikka joskus säät elokuussa on superhelteiset. 9 vuotta opena teki kuitenkin sen, että syksy alkoi töiden aloituksesta, eli elokuun alusta. Ja nyt esikoisen mennessä jo viidennelle luokalle sama ajatusmalli on jatkunut myös opeurani jälkeen. Elokuu = syksy.

Mutta eipä se “syksy” mikään kirosana ole. Vaikka kesässä on ihania puolia, mä tykkään syksystä ehkä vielä enemmän. Ei ole niin kauhean kuuma, saa pukeutua kauniisti (eli umpikenkiin ja nahkarotsiin), elämässä on rytmi ja asiat jotenkin tavallisesti. Tavallinen on mulle se paras olotila. Toisekseen rakastan hämärtyviä iltoja ja hyviä tv-sarjoja ja kynttilöitä. 

Me vietettiin miehen kanssa kesälomaa porrastetusti heinäkuun alusta viime sunnuntaihin asti ja samalla tietysti oltiin perheenä yhdessä kokonainen kuukausi. Lukuunottamatta mun ja miehen kolme yötä kestänyttä aikuista lomaa me vietettiin koko loma, 24/7, viidestään. Ja mitä tuosta ajasta sanoisi? Itse asiassa paljonkin!

Me oltiin suunniteltu lomalle muutamia pieniä tapahtumia jo etukäteen. Käytiin junalla Oulussa perheenä ja vietiin toisaalta lapset junakyydillä mummolaan hoitoon aikuisten tupareiden ajaksi. Polskittiin kylpylässä, ihasteltiin kotieläintilan eläimiä ja hengailtiin päiväkausia omalla pihalla. Oltiin ystävien kanssa ja oltiin ihan vain viidestään. Käytiin pyöräilemässä, syötiin toriaamiaista, grillattiin, valvottiin liian pitkään (kaikki paitsi pienet)  ja mikä parasta – oltiin vaan. Vaikka (lähinnä lapsia varten järjestetyt) matkat oli tosi kivoja, ihan pakko myöntää, että oman lomafiiliksen huomasi sellaisista hetkistä, kun ei ollut mitään erityistä aktiviteettia. Mulle ehdottomasti ihaninta oli se tunne, ettei ollut kiire minnekään. Kun ehti katsella pieniä tyttöjä puhallettavassa uima-altaassa ilman, että mielessä takoi sata tekemätöntä hommaa. Kun oli aikaa makoilla esikoisen vierellä iltaisin aivan överikauan höpötellen, kun ei tarvinnut patistaa tätä unille. Kun pystyi aamulla vaan aidosti miettimään, mitä haluaisi päivällänsä tehdä ilman, että kalenteri kertoisi aikataulua. 

Loma sai pohtimaan tosi paljon myös meidän arkea. Mulle on tosi luontevaa olla monta rautaa tulessa, pieni kiireentunne persuuksissa. Mä koen eläväni, kun saan tehdä mieluisia töitä ja koen niistä hyvällä tavalla pientä painetta. Mutta: Tajusin myös sen, että mun on löydettävä hölläyksen kohtia enemmän myös omasta arjestani. Lapsiperhe-elämä ja erityisesti kahden taaperon välillä hyvinkin vilkkaat yökekkuloinnit vie veronsa, joista olen ajatellut, että mun ja meidän pitää vaan selvitä. Nyt aloin ekan kerran pohtia, miksi ihmeessä on painettava samalla sykkeellä kuin ennen, jos perhetilanne vie voimia niin paljon. Olisiko nyt aika antaa löysää jostakin kohtaa, jolloin koko tämä paketti tuntuisi helpommalle hallita? Ehkä joo. Pitää vain miettiä, miten se tehdään. 

Saiko loma sut oivaltamaan jotain omasta arjestasi?

-Karoliina-

 

Kommentit (5)

Kiva kirjoitus! Joo lomalla usein kirkastuu ajatukset. Usein ne mulla liittyy rauhoittumiseen, chillaukseen. Kun ei Oo pakko painaa niin huomaa miten ihanaa se on. Vois siirtää arkeenkin osan siitä 😊

Miksi esikoinen ei viettänyt aikaa ollenkaan isänsä kanssa..?

Tämä asia (tai sillä spekulointi) tuskin kuuluu meille lukijoille.

Kannattaa höllätä! Olen myös 3 lapsen ja pienten kaksosten äiti ja 4 päiväinen työviikko on oma ratkaisuni , toki se tarkoittaa 80% palkkaa, mutta se on arvovalinta ja ajattelen että on parempi höllätä ennemmin kuin vasta kun se uupumus on jo iskenyt. Ja lapset kasvaa , kaikki sanovat että myöhemmin tätä aikaa kaipaa. En ole kyllä kenenkään kuullut esim vanhuudessa sanovan että harmittaa kun ei tehnyt eläessään vielä enemmän töitä! Että olisi pitänyt istua toimistolla vaan aina pidempää iltaa! Mutta sen olen usein kuullut että harmittaa kun en ollut vielä enemmän lasten kanssa ❤️ Töitä voi vähentää ja opetella rauhoittamaan tietoisin keinoin omaa multitaskaamista ❤️

Loma sai ihanasti pysähtymään ja voi kun vain saisi pysäytettyä arjessakin itsensä useammin ihmeiden äärelle. Eli vähän samoja aatoksia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X