kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 16.08.2021

Kesä laatikkopyörällä rullaten

Teksti
Karoliina Pentikäinen
6 kommenttia

*pyörä lainassa kesän Tavarapyöräasiantuntijasi lta 

Instassa mua seuranneet on varmasti huomannut, että meidän perhe on rullannut menemään laatikkopyörällä koko kesän. Mehän ollaan aina oltu pyöräilevä perhe, mutta viime keväänä alettiin pohtia, miten voitaisiin pyöräillä kätevästi kahden pienen kanssa myös silloin, kun puikoissa on välillä vain yksi aikuinen. Idea syntyi laatikkopyörästä ja Tavarapyöräasiantujasi sen meille lainasi.

Käytiin keväällä koeajamassa Tampereen showroomilla useampikin pyörä, ja päädyttiin kolmipyöräiseen Babboeen. Tarjolla oli myös sulavalinjaisempi kaksipyöriä ja pari muuta kolmepyöräistä, mutta Babboen perinteinen muoto ja helppous (voi esimerkiksi istua pyörän päällä myös liikennevaloissa) viehätti. 

Ja helppoahan pyöräily on ollut. Me ollaan rullattu pyörällä keskimäärin kerran päivään. Babboen virallinen korin kantoraja on 100 kiloa, joten monta kertaa me ollaan matkattu myös niin, että mies on polkenut ja minä ja pienet tytöt ollaan istuttu korissa. Enimmäkseen toki ollaan ajettu niin, että 2-3 lasta on ollut kyydittävänä. Babboessa on sähkömoottori, joka auttaa nousemaan mäkiä. Jos multa kysytään – tai mun jalkalihaksilta – Babboen moottori voisi olla Pyynikinharjulla vähän tehokkaampikin, mutta toisaalta valintavaiheessa tiedettiin, ettei tämän pyörän vääntö ole yhtä suuri kuin monien muidenkin. 

 

Laatikkopyörässä parasta on…kaikki. Ja nyt jo mietitään, mitä me tehdään tulevien kesien suhteen. Pitäisikö ostaa oma tai lainata vai mitä tehdään? Keskustassa asuessa pyörä on monta kertaa kätevämpi kuin auto. Isoon laatikkoon mahtuu hirveä määrä kauppakasseja ja lapsia, joten mun oma elämä varsinkin on avartunut paljonkin, koska mähän olen tosi arka ajamaan autoa. Pyörän avulla olen voinut liikkua lasten kanssa vaikka mihin. 

Kaikki lapset tykkää istua pyörän kyydissä ja se on myös hyvä väsyneen päivän ohjelmanumero. Aikuinen saa hetken “omaa rauhaa”, kun saa vaan polkea eteenpäin. Lapset istuu kiltisti ja katselee maisemia. Tämä toimii silloin, kun ulkoriehuminen on mennyt yli tai vaikka flunssan vuoksi ei voi antaa lasten juoksennella aivan järjettömän paljon. 

Tavarapyöräasiantuntijat kertoi, että laatikkopyörien suosio on noussut aivan räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Eikä ihme. Onhan tämä nopea, kätevä ja ekologinen tapa kulkea. Myös tietyt alueet on kuulemma korostunut “laatikkopyöräystävällisiksi”. Pyynikki on kuulemma yksi niistä ja toki me ollaan itsekin se huomattu. Meidän talossa asuu kahdessa rapussa yhteensä neljä lapsiperhettä. Kolmella on laatikkopyörä. 

Tykkääkö teidän perhe pyöräillä? Ja jos, mikä on teidän tapa liikkua?

-Karoliina-

Kommentit (6)

Me asutaan pienellä paikkakunnalla ja myytiin toinen auto reilu vuosi sitten ja satsattiin kunnon pyörän peräkärryyn ja nyt keväällä ostettiin molemmille sähköpyörät. Meidän neiti on nyt 1v7kk. Moni epäili, että ei tulla pärjäämään ilman toista autoa, mutta on kyllä pärjätty oikein hyvin ja poljettu kelillä kuin kelillä. Mun pyörän mittariin on tullut maaliskuusta alkaen noin 2000km ja se on lähes ”hyötyajoa”. Nykyään oikeen ärsyttää, jos on joku sellainen tilanne, että pitää mennä autolla, kun mieluummin ajaisi pyörällä kaikki matkat. Muille tämä tuntuu olevan suurempi ongelma kuin meille 😅

Ehdottomasti kannattaa ostaa oma laatikkopyörä!
Meillä oli kaksipyöräinen Babboe (kannattaa kokeilla myös kahdella renkaalla, on yllättäen vakaampi kuin kolmipyöräinen, koska kallistuu kuin normi polkupyörä) lasten ollessa pieniä ja sillä kuljetti kyllä ihan kaikki! En vieläkään kaipaisi autoa, jos ei harrastuksiin olisi pakko kulkea niin kauas ja tiukalla aikataululla.
Omalla pyörällä on toki hankintahintaa, mutta myös hyvä jälleenmyyntiarvo. Pyörä ei on vain kesän juttu, vaan sillä voi ajaa läpi vuoden.
Polkupyöräliikenteeseen on toki muitakin ratkaisuja pitkäperäpyörästä (mahtuu kaksi lastenistuinta) peräkärryyn, mutta itse pidin laatikkopyörän ehdottoamsti parhaana puolena sitä, että lasten kanssa pystyi juttelemaan matkaa tehdessä (selän taakse moinen ei onnistu). Samoin näin koko ajan ajaessani, mitä lapset puuhasivat (peräkärryssä voisivat tehdä ihan mitä vain selkäni takana). Lapset myös oppivat kyydissä taitaviksi liikenteen lukijoiksi, kun olivat edessä aitiopaikalla seuraamassa liikennettä. Siirtyminen kyydistä oman pyörän päälle oli helppoa, kun olivat jo tottuneet näkemään muun liikenteen siitä kulmasta.

Ps. Liikkuvan laatikon Paulia suosittelen kaikille, joilla perhepyöräily on ajankohtaista. Ihanaa palvelua!

Pyöräkärry on kans hyvä! Tosin siinä on miinuksena kyllä tuo kompaktikoko, että kauppareissuihin ei ole soveltuva, jos aikoo ostaa enemmän ku repullisen. Mutta se on plussaa, että kärryn voi muuntaa näppärästi rattaiksi ja ottaa pyörästä mukaan, jos pyörät haluaa jättää johonkin parkkiin ja kävellä esim. keskustassa.

Laatikkopyörä on meidän elämän pelastus. Meidän perheessä on yksi auto ja laatikkopyörä. Ja kotikaupungissa liikkuessa kuljetaan yleensä vain pyörillä. Autollakin toki jos kaupasta tarvitsee hankkia tavallista enemmän tavaraa tai sadepäivinä auto on kiva.

Pyörällä pääsee melkein yhtä nopeasti kuin autolla, johonkin nopeamminkin. Laatikkopyörää käytämme pääasiassa lasten kuskauksiin, päiväkoti, harrastukset, puistoon, kirjastoon, uimaan ja fiilistelyyn ja yms. Ja toki myös kaupassa käyntiin.

Joskus juhannuksena kun lähdetään kavereiden kanssa ennen mökeille yms. Rientoja Niin meillä on ollut yhteinen piknik perinne sitä ennen. Pyörä on koristeltu kukkasin ja piknik eväät on kulkeutunut siinä kätevästi mukana.

Onpahan laatikko pyörä kulkeutunut aikuisten juhliinkin. Kätevä kun pääsee pyörällä kotiin ja esim. Juomat isoon sankoon jäiden kanssa ja kuplivat kylmään.

Ollaan myös joskus otettu pyörä laivaan mukaan. Esim. Risteilylle missä ei pääse autolla ulos laivasta mutta pyörällä pääsee on ollut kiva kun pääsee kiertelemään kohteessa pyörän kanssa ja etenkin lapsille ei tule niin väsy kävelystä ja säästää se aikuistenkin voimia kun voimia vie jo se lasten hoitaminen.

Isommat lapset ovat jo suunnitelleet pyöräkahvilan pitämistä ravintolapäivänä. Ja vaikka laatikkopyörä on jo omasta mielestä aika yleinen näky täällä suomessakin niin se edelleen herättää kiinnostusta, ihmiset tulee juttelee ja ainakin hymyilevät se on kiva tunne. 😊

Lainassa yritykseltä X? Kiva kun kirjoitat tauon jälkeen taas.

Niin saako näitä lainattua/vuokrattua muutkin kuin some-vaikuttajat ja mistä esim.? 😊 Olisi kiva kokeilla kunnolla ennen ostoapäätöstä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X