kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 05.09.2021

Tästä syystä meidän kaksosilla on samanlaiset/erilaiset vaatteet

Teksti
Karoliina Pentikäinen
16 kommenttia

Ennen, kun edes odotin meidän Mesiä ja Omppua, katselin arvostelevin silmin kaksospareja, jotka oli puettu samanlaisiin vaatteisiin. Mielestäni se oli lapsen identiteetin riistämistä. Pakko sanoa, että ajatukset ovat osin muuttuneet tässä oikeassa monikkoarjessa. Tässä mun ajatuksia kaksosten pukemisesta vajaan kahden vuoden kokemuksella. 

 

TÄSTÄ SYYSTÄ SAMAT VAATTEET KAKSOSILLA:

  • RAHA – Ostan lastenvaatteet pääasiassa alennusmyynneistä/ystävämyynneistä/outleteistä. Niissä on harvoin varaa valita monen eri vaihtoehdon väliltä, joten sitä otetaan, mitä lasten koossa on ja jotka heille mallien puolesta käy.
  • SAMAT OMINAISUUDET – Mun olisi tosi vaikea kuvitella, että laittaisin samaan säähän, tismalleen samanikäisille ja -kokoisille lapsille esimerkiksi täysin eri ominaisuukilla varustetut vaatteet. Jos toisella olisi vaikka untuvahaalari vesipilarilla X ja toisella toppahaalari vesipilarilla Y, tekisi se arjesta hankalampaa. Jos siis haluan, että vaatteiden käyttösäät ja -olosuhteet olisi aina samat, on vaatteiden oltava usein myös hyvin samannäköiset. Harvalla merkillä on täysin eri näköisiä, mutta yhtä lämpimiä ja ominaisuuksiltaan samoja haalareita/kenkiä/hanksoja/jne.
  • HELPPOUS ARJESSA – Tämä asia liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Koska arjessa on muutenkin liikkuvia osia, mä haluan, että lapset voi pukea ikään kuin samalla kaavalla. Jos toiselle laittaa pipon ja tietyt hanskat, haluan laittaa “liukuhihnalta” toiselle samat. Jos pitäisi alkaa toiselle laittamaan ohuemman pipon alle kypärämyssyä ja toiselle ei, menisi siinä helposti sekaisin.
  • LASTEN OMAT TOIVEET – Tämä piirre on hyvin vahvasti nähtävillä jo nyt. Vaikka itse haluaisi, että toisella tytöllä olisi vaikka housut ja toisella hame, se ei vaan nykyisin enää käy. Itse asiassa nykyisin tytöt haluaisi TISMALLEEN samat vaatteet aivan väriä myöten. Sama pätee tavaroissa. Jos esim ostan toiselle pupu-pehmon ja toiselle koiran, on täysin varma, että siitä yhdestä ja samasta tulee riita ja pian molemmilla pitää olla tismalleen samat puput. 
  • KAKSOSET EI OLE OMAAN SILMÄÄN “KAKSOSET”, ELI PARI, VAAN KAKSI TÄYSIN ERINÄKÖISTÄ JA OLOISTA PERSOONAA – Koska omaan silmään Omppu ja Mesi eivät ole sitten yhtään samannäköiset, sitä ei myöskään ajattele, että heitä voisi vaatetuksella niputtaa yhteen. Sitä ikään kuin unohtaa, että jonkun tuntemattoman silmään he näyttävät samoissa vaatteissa klooneille.

 

TÄSTÄ SYYSTÄ KAKSOSILLA ERI VAATTEET:

  • HELPOMPI TUNNISTAA – Ollaan ajateltu, että naapureiden, päikyn aikuisten ja kaukaisimpien tuttujen on helpompi toimia tyttöjen kanssa, jos vaatteet on vaikka eri väriset ja sitten voi painaa muistisäännöksi itselleen, kumpi tyttö on kummassa paidassa. Olen vierastanut aina ajatusta siitä, että toisella kaksosista olisi aina jonkun tietyn värinen vaate, MUTTA nyt olemme ajautuneet siihen tilanteeseen aivan vahingossa. Kaikki alkoi siitä, kun aloimme pitää Mesillä kesällä pinkkejä lenkkareita ja Ompulla mustia, jotta naapureiden olisi helppo puhutella tyttöjä matkankin päästä. Sen jälkeen pinkki tai “tyttömäisempi” asu on löytänyt aina Mesin päälle, ja Omppu kulkee yleensä mustissa, sinisissä tai vihreissä. Vähän enemmän siis unisex-vaatteissa. Joskus olen yrittänyt sekoittaa tätä värierottelua, mutta nyt tytötkin – aivan intuitiolla – valitsevat itselleen “oikean väriset” pipot, vaikkei niitä olisi entuudestaan edes nimetty heille. Jännä – ja samalla vähän pelottavakin – juttu. 
  • TYTÖT OVAT OMIA PERSOONIAAN – Mä en halua, että tytöt koskaan olettaisivat, että heidän olisi oltava millään tavalla toisensa kaltaisia. Erilaisilla – edes erivärisillä – vaatteilla haluan luoda tytöille vahvistusta siihen, että he ovat kaksi eri ihmistä. Kokonaiset myös ilman pariaan. 
  • TUNTUU ITSELLE TÄRKEÄLLE ASIALLE – Vaikka meillä on tismalleen samanlaisiakin vaatteita em. syistä, koen siitä aina välillä vähän huonoa fiilistä. Mä en halua, että maailma niputtaa tyttöjä samaan muottiin ja samoihin odotuksiin, joten en halua olla mukana tukemassa tyttöjen yksiköittämistä saman yläotsikon alle. Meille he ovat Mesi ja Omppu (oikeilla nimillään).

 

Mitä ajatuksia tällainen monikkovaatettaminen herättää teissä muissa?

 

-Karoliina-

Kommentit (16)

Meillä tytöt puettiin lähes aina erilaisiin tai ainakin erivärisiin vaatteisiin. Toisaalta se oli vaikeaa, koska jos löysi nätin vaatteen toiselle, ei sitten toiselle löytynytkään välttämättä yhtä nättiä. Halusin kuitenkin pitää tytöt omina yksilöinään mahdollisimman paljon ja pukea heidät eri tavalla, myös siksi että muutkin erottivat heidät toisistaan. Jossain vaiheessa tytöt olivat hyvin erilaisia luonteeltaankin, toinen tykkäsi pukeutua mekkoihin ja toinen käytti mieluummin housuja. Tilanteet vaihtuivat iän mukana moneen kertaan, välillä pukeutuivat omasta halustaan samantyylisiin vaatteisiin. Itse ovat olleet tyytyväisiä, ettei heitä puettu lapsena samanlaisiin vaatteisiin.

Meitä punttiin siskon kanssa samanlaisiin vaatteisiin,mutta toisella oli pinkki ja toisella punainen.
Hieman vain ikävää kun nyt vauvakuvia katsellessa kukaan ei enää muista kumpi käytti kumpaa väriä.
Ainoa asia mitä muistelen ärtyneenä on se ettei meistä käytetty omia nimiä vaan oltiin aina ”tuplat”

Olen töissä päiväkodissa ja ryhmässä on kaksoset. Itse jo erotan kumpi on kumpi, mutta kaikille se ei ihan selvää ole. Heidät on kivasti puettu osittain samanlaisiin vaatteisiin. Esim samanlaiset leggarit, mutta erilaiset tai eriväriset paidat tai toisin päin. Joskus on samanlaiset vaatteet, mutta sukat erilaiset. Niistäkin on helppo muistaa kumpi on kumpi ellei muuten erota. Tai hiukset on kiinni erivärisillä renksuilla tai toisella letti ja toisella ponnari. Ulkovaatteet ovat olleet pipoa/lakkia myöten samanlaiset, mutta päiväkodissa toisella hieman erilainen ulkoliivi käytössä kuin toisella. Tai kumisaappaat toisella eriväriset. Näin voi puhutella aina oikealla nimellä lasta.

Meiltä löytyy 4 poikaa, joissa kaksospari. Pojat oli noin 1,5 vuotiaita kun päälle ei enää laitettu mitä he itse ei halunneet. Toinen halusi vihreää ja toinen sinistä. Niin ne värit ovat vieläkin nyt 13-vuotiaina, tyylit ovat erilaiset ja omanlaisia. Samoin kaikki muutkin pojat meillä, jokaisella on oma tyylit ja omat värit. Halppis-äitinä alennusmyynnit ja halpakaupat kiinnostaa….

Mulla on poikakaksoset ja olen pukenut lähes aina samanlaisiin. Mielestäni on aika erikoista ajatella että pukeutuminen niputtaisi ketään yhteen tai ettei he olisi silti eri persoonia? En itse ainakaan luokittele ketään vaatetuksen perusteella?
Nyt kun ovat jo vanhempia ja osaavat itse sanoa niin edelleen vaateostoksilla tykästyvät samanlaisiin tai molemmat toivovat vaikka vansin hupparia. En mä voisi niin tehdä että ostaisin toiselle addun ja sanoisin että en halua että teidät niputetaan yhteen.

Minulla ei ole kaksosia, mutta kaksi poikaa hyvin pienellä ikäerolla. Heillä oli paljon samanlaisia vaatteita, osan aikaa käyttivät jopa samaa kokoa kumpikin. Säästyi paljon aikaa kiireisessä pikku lapsi arjessa, kun ei tarvinnut kahta erilaista asu kokonaisuutta miettiä ostaessa tai pukiessa. Usein myös pääsi helpommalla kun puki samanlaiset vaatteet, silloin ei kumpikaan kiukutellut että haluaa itse juuri sen paidan joka on jo puettu veljen päälle. Sitten kun kasvoivat sen verran vanhemmiksi että rupesivat itse valikoimaan vaatteensa niin ovat luoneet oman tyylinsä ihan samalla tavalla kuin sisarukset joilla enemmän ikäeroa ja ei ole ollut kenenkään kanssa samanlaisia vaatteita.

Identtiset kaksoset on koko lapsuutensa ja nuoruutensa muiden silmätikkuna ihan vaan koska ovat kaksosia. Jos heidät lapsena puetaan aina samalla tavalla, vanhemmat vaan lisää lastensa ongelmia.
Antakaa kaksosillenne mahdollisuus olla yksilöitä, eli erilaiset vaatteet (ominaisuudet voi olla samat, vaatteiden ulkonäkö eri) ja mielellään koulussa sitten eri luokille. On aika karu kokemus jos identiteetti alkaa kehittyä vasta sitten kun koulut on käyty

Yhdellä luokalla, jota silloin tällöin opetin, oli kaksoset, jotka puettiin/pukeutuivat aina enemmän tai vähemmän samanlaisiin vaatteisiin. He olivat aivan samannäköiset hiusten pituutta myöten. Heidät erotti muistaakseni toisistaan yhdestä luomesta kasvoilla. Tämä tilanne oli tällaiselle satunnaisopelle aivan painajaismainen, koska en millään oppinut erottamaan heitä toisistaan. Jos bongasinkin luomen, en muistanut kummalla se on. Koin tämän hirveän kiusalliseksi, koska mulle on hirveän tärkeää puhutella oppilaita (oikeilla) nimillä ja oli sietämätöntä aina sotkea heidät. Heitä tuskin haittasi, ja ehkä olisin oppinut, jos olisin heitä useammin nähnyt.

Tosi mielenkiintoisia puolia, joita ei oo koskaan tullut aatelleeksi! Isäni on kaksonen ja siihen aikaan tuskin on hirveästi mietitty näitä asioita, tuntuu et nykypäivänä ollaan paljon valveutuneempia kaikessa tämmösessä, mikä on tietysti hyvä!👍 Ite mietin tässä, et oisko värikoodaus kuitenkin haitallisempi identiteettille kuin samistelu🤔 tuleeko siinä sellanen, ”et mun nyt pitää tykätä tästä väristä mitä mulle on valittu” tai ” voi kun haluaisin välillä nuo toisen kaksosen pitämät värit”? Ehkä ite ainekin sit tekisin siihen vaihtelua suuresti, et kummalla on mikä väri ja että värejä olisi muitakin kun tyyliin pinkit/lilat ja siniset/vihreät ja et nekin sais ite valita ja jos valitsee saman värin niin sit valitsee😊 lisämausteensa tosiaan varmasti tuo noi tunnistamiseen liittyvät asiat🤯

Mun ideaalimaailmassa kaikkia vaatteita olisi tarjolla kahdessa kivassa värissä 😄 Meillä on myös tosi pienestä asti päätynyt hempeämmät värit toiselle ja tummemmat toiselle! En sinänsä pidä samistelua pahana, tykkään itsekin tunnistaa lapset toppavarustuksessa takaapäin.

Ärsyttää myös suunnattomasti, ettei päiväkodissa vieläkään tunnisteta, kumpi on kumpi, joten siellä en vois kuvitellakaan samanlaisia vaatteita. Toisin sanoen haluan ehkä jotenkin ”opettaa” ihmisiä katsomaan niitä eroavaisuuksia, eikä korostaa samanlaisuutta.

Ärsytyksiä on suuntaan ja toiseen. Itseäni ärsyttää jostain syystä ihan älyttömästi tämä identtisten kaksosten läheisten mantra ”ne on niin erinäköiset, eihän niitä voi sekoittaa”. Ehkä meistä moni on vaan itseni tapaan sillä lailla vajavainen. Lähes 10 vuotta samassa työpaikassa ei ole auttanut erottamaan identtisiä kollegoita toisistaan elleivät ole sillä hetkellä erilaisilla hiustyyleillä varustettu 😄.

Meillä tytöt leimaantuu vahvasti tiettyihin vaatteisiin ja niitä ei sitten toiselle todellakaan enää laiteta 😀 meidän tytöt ei kauheasti halua samoja vaatteita, paitsi jos toisella on mekko, täytyy toisenkin saada, myös kenkien täytyy olla samanlaiset.
Mun mielestä toiselle tytöistä sopii paremmin liilat, siniset ja oranssit vaatteet kun taas toiselle pinkit ja mustat. Tai ehkä vain itse miellän näin.

Olenkin miettinyt että onko toinen teidän tytöistä aina se ”sininen tyttö” ja toinen ”vaaleanpunainen tyttö” 🙂 Jos omia tyttöjä olisi kaksi niin varmasti pukisin samalla kaavalla kuin teilläkin puetaan. Tai sisaruksia samistellen. Oman ainokaisen kanssa kauhulla odotan kun alkaa itse pukemaan, mulle kun on niin ”tärkeää” että vaatteet mätsää ja hän on supersöpö 😄 Toki itse kuljen pieruverkkareissa rinnalla enkä siitä ole yhtään huolissani.. Hellyttäviä ovat ne identtiset kaksosparit jotka aikuisena / vanhalla ikää pukeutuvat edelleen samoin 😊

Ei oikein mitään ajatuksia.
En koe pahana, jos kaksoset on puettu samanlaisiin vaatteisiin, mutta en toisaalta kiinnitä huomiota siihenkään, jos eivät ole.

Muutenkin, kun oma suhtautuminen on vuosien varrella muuttunut kuluttamista vastustavaksi, on vaatteiden ajatteleminen vain jäänyt.

Jos ajatellaan laajemmin, kaksosuuden ulkopuolelle, on sisarusten pukeminen samanlaisiin tai saman henkisiin vaatteisiin välillä ollut hauskaa itsestänikin. Toisinaan se on luonut jopa turvaa, kun huvipuistossa tai vastaavassa väkijoukossa on omansa ”koodannut” kaikki yhdellä ja samalla paitakuosilla. Kausittain on sisaruksille itselleenkin ollut tärkeää pukeutua samanlaisiin paitoihin. Toisinaan taas se on ollut heille vallan samantekevään.
Niin että miksi ei?

Hyviä näkökulmia! Muistan kirjoitelleeni silloin joskus tätä asiaa raskausaikana pohtiessasi, ettei onneksi kenenkään identiteetti jää vajaaksi oli sitten samoihin tai eri vaatteisiin lapsena puettu; kuten ei kaksosia tarvitse toisistaan esim erottaa eri luokille/harrastuksiin tms elleivät itse toivo sitä. Ykseys kehittyy kyllä, ja on huomattava rikkaus saada kokea ykseyden lisäksi myös voimakasta yhteenkuuluvuutta. Toisinaan yksösillä (ts ei-kaksosilla) on tapana ajatella, että kaksosten samankaltaisuus vaatteissa, tavoissa, luonteissa tai jopa siinä joskus osin yhteisessä identiteetissä on ongelma tai jotenkin surullista, mutta itse ajattelen, että se kuvastaa, miten haastavaa muiden elämää on lopulta omista lähtökohdista joskus ymmärtää. Itse olen identtisenä kaksosena vahvasti minä ja me samanaikaisesti, joskus toista roolia enemmän ja toista vähemmän, mutten koskaan ole kokenut sitä mitenkään ongelmallisena. Vähän nyt aiheen ohi, mutta sallittakoon se näin sunnuntain ratoksi. Anyway, oot selkeästi pohtinut asiaa eri kanteilta ja näitä postauksia on mielenkiintoista lukea! Kivaa viikkoa!

Täällä toinen identtinen kaksonen. Meitä puettiin samanlaisiin vaatteisiin ja jossain vaiheessa eri väreissä. Ei me enää isompina tyttöinä samoihin vaatteisiin pukeuduttu, mutta yhteiset vaatteet oli pitkään kaapissa kunnes teininä alettiin muokata omaa tyyliä ja tuli omat vaatteet. En usko että tällä pukemisella on lapsen identiteetin kehittymisen kannalta juurikaan väliä. Sillä kohdellaanko heitä yksilöinä, erotetaanko väkisin eri ryhmiin vai annetaanko olla yhdessä, on merkitys.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X