kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 08.10.2021

Pienen kodin pelastus - Mittatilaushuonekalut

Teksti
Karoliina Pentikäinen
6 kommenttia

Kuten sunnuntaina kirjoitin, mua on alkanut inspiroida viime aikoina yhä enemmän pienen tilan sisustus ja kompaktit koti-ideat. Teema on kulkenut mun elämässä ja blogissa mukana jo varmaan kymmenen vuotta, mutta nyt tuli sellainen tunne, että olisi ihan laittaa kaikki aiheeseen liittyvät asiat jotenkin saman “otsikon” alle. Ikään kuin vinkkipankiksi muille ja muistutukseksi itselleni. 

Aloin viikonloppuna katsella meidän kotia vähän uusin silmin, ja tajusin, että yksi tärkeimpiä asioita, joilla pienen kodin saa toimimaan, on mittatilaushuonekalut. Saattaa sanana kuulostaa vähän jopa suureelliselle, mutta todellisuudessa yksi puusepän tekemä huonekalut tai omien mittojen mukaan teetetty kaappi voi mahdollistaa sen, että voi ostaa unelmiensa kodin, vaikkei ihan jokainen kodin mutka tai seinä olisikaan mitoitettu standardihuonejärjestykselle tai tyypillisille, valmiille, huonekaluille. 

Mä olen aistinut, että jos ihmisellä itsellään ei ole nikkarointitaitoja, moni pitää mittatilaushuonekaluja ja -kalusteita jotenkin vaivalloisina hankkia. Ja niin pidin ehkä itsekin aikaisemmin, kunnes tajusin, että tosi moni kotimainen yrittäjä ja firma on valmis tekemään kalusteita mittojen mukaan, kunhan vaan tajuaa sitä pyytää. Kuvittelin myös, että mittatilaushuonekalut on järjettömän kalliita. On ihan totta, että omien mittojen mukaan tehty huonekalu on kalliimpi kuin kaupasta valmiiksi ostettu, mutta toisaalta: Jos hyvällä mittatilaushuonekalulla säästää rahaa asunnon ostohetkellä (ja sen jälkeen yhtiövastikkeessa), kun neliöitä ei tarvitse ostaa niin paljon, on hyvä huonekalu varmasti kymmeniä, jopa satoja ja tuhansia kertoja halvempi ostos. 

Tässä esimerkkejä meidän entisen ja nykyisen kodin mittatilaushuonekaluista ja -kalusteista:

Esikoisen huoneen säilytyssänky ja liukuovikaappi, jonka kätki sisäänsä myös työpöydän – Inaria.  Mä suunnittelin  tämän Inaria-kokonaisuuden itse (yhteistyö vuonna 2018) ja olen edelleen tästä hurjan ylpeä. Esikoinen asui silloinkin kylppärissä tehdyssä, parin neliön huoneessa, ja parin erehdyksen kautta todettiin, että huoneen saa toimivaksi vain, kun huonekalut on minihuoneeseen TÄYDELLISEN kokoisia. Ensinnäkin sänky, jos ja kun se haluttiin asettaa tuolle seinälle, tuli olla normaalia lyhyempi. Normisängythän on 2metriä pitkiä, mutta tilaa huoneessa olikin vain 190cm. Tuon mittaisia sänkyjä ei kuitenkaan myyty missään, joten sänky tuli teettää. Koska huone oli neliöiltään pieni, mutta kuutioiltaan kookas, päätettiin, että huonekalut saavat viedä lattiatilaa mahdollisimman vähän (siksi normivaatekaappia kapeampi kaappi), mutta ylöspäin kasvattaminen on sallittua. Noihin aikoihin juuri millään merkillä ei ollut vielä säilytyslaatikkosänkyä, joten se, yhdistettynä kolmeen metriin yltävään kaappiin, saatiin esikoisen huoneesta tosi toimiva. Nykyisin nämä kalusteet jatkaa eloaan meidän entisillä naapureilla. (Koko postaus aiheeseen täällä.)

 

Mittatilausruokapöytä (yhteistyö 2020). Mä kirjoitin jo ennen kun oltiin tätä nykyistä kotiamme koskaan nähty, että kun uusi koti ostetaan, haluan, että sinne mahtuu iso ruokapöytä. Kun sitten ostimme Pienen talon Pyynikiltä ja aloimme katsella sinne yli kaksimetrisiä ruokapöytiä, huomasimme todella pian, että samalla, kun ruokapöytien pituus kasvaa, kasvaa myös niiden leveys. Toisin sanoen saatoit saada kyllä ruokapöydän X 70-80 senttiä leveänä, mutta silloin sen mitta olisi ollut vain puolitoista metriä. Heti, kun pöytien mitata alkoi mennä kahteen metriin tai yli, alkoi leveydetkin kasvaa jopa metriin.

Koska meillä oli tasan yksi paikka (olkkarin ikkunan etunen), jonne ruokapöytä kodissamme sopi, oli mittatilauspöytä meille ainoa vaihtoehto, koska tilaan ei kertakaikkiaan mahtunut kuin 80 senttiä leveä pöytä. Pituutta pystyttiin kasvattamaan onneksi niin, että nykyisin pöydän ääreen mahtuu 8-10 henkeä kepoisesti. Joskus paljon enemmänkin. Kun aloin sitten selvittää, mistä pöydän saisimme, oli mulle tosi suuri yllätys, että jos suunsa vaan aukaisee huonekaluliikkeessä, voi useista paikoista tilata pöydän omilla mitoilla. Näin meille kävi Kruunukalusteessa.

Kun pähkäilimme Kruunukalusteessa pöytäasiaa, myyjä tokaisi, että kyllähän tämän ja tämän pöydän saa omillakin mitoilla. Ja että jos väri tai pöydän jalkojen materiaali ei miellytä, voidaan nekin vaihtaa mieleisiksi. Olin kyllä aika yllättynyt, koska en ollut koskaan kuullutkaan, että näin voisi tehdä. Lopulta meille tilattiin kotimaisen Lamuksen pöytä, jonka mitat, matsku ja jalat päätettiin meidän toiveiden mukaan. Pöydän rakentanut puuseppä tekee pöydät alusta asti itse – aloittaa homman puumatskun kuivaamisella ja viimeistelee homman niin, että kuljettaa itse pöydän asiakkalle. Voitteko kuvitella!

Meidän Lamus-pöytä on mitoiltaan 80×230 ja siihen valittiin kepeät pinnijalat. Pöydän jalkojen paikaksi valittiin pöydän kulmat, jotta pöydän ympärille mahtuisi mahdollisimman paljon tuoleja ja ihmisiä ilman, että istujat joutuisivat sullomaan jalkojaan pöydänjalkojen väliin. Me katsellaan ruokapöytää olkkarissa koko ajan, ja olen edelleen aivan supertyytyväinen, että me valittiin juuri Hänet meidän kodin “asukkaaksi”. Ostettiin pöydän kaveriksi aika leveät Rowicon tuolit Kruunukalusteesta. Tarkoituksella leveät, jotta tuoleissa viihtyy istumassa pidemmänkin aikaan. Jos tuolit olisi kapeat, tai pöydän ympärillä olisi vain kaksi pitkää penkkiä, mahtuisi pöydän molemmin puolin 4+4 ihmistä, mutta tällä 3+3+1+1 systeemillä on pärjätty myös hyvin.

 

Mittatilausparvi (alennus hinnasta saatu 2020). Esikoisen huoneen teema on tainnut olla jo pidemmän aikaan “kompaktien kompakti”. Kun muutettiin nykyiseen kotiimme, toivoi hän parvea. Koska huone oli tälläKIN kertaa haastavan kokoinen, päätettiin teettä parvi AVA Roomilta, mittatilauksena. Esikoisen parvi on 25cm korkeampi kuin normi AVA Roomeissa, jotta sen alle voi seistä ja touhuta. Sängyn leveyttä myös muutettiin, ja nyt esikoisella on metrin leveä sänky, jonne mahtuu yökyläkaverikin viereen. (Tajuttiin tosin vasta tilauksen jälkeen, että myös patja piti tilata mittatilauksena).

Minusta huone on tällä hetkellä aivan ihana, mutta lopulta – vuosien parvitoiveiden jälkeen – esikoinen ei ole kuitenkaan kotiutunut parvinukkujaksi. Aluksi olin vihainen – mittatilausparveen tosiaan laitettiin pitkä penni ja olin ajatellut, että hän nukkuisi siinä aina. Toisaalta ymmärrän kyllä hänen kaipuunsa lattiatasoon, joten saa nähdä, keksitäänkö hänen huoneeseensa jokin kompromissi lähivuosina. (Joten jos joku haluaa ostatella parvea, saa laittaa viestiä, niin mietitään, mitä tehdään).

 

Pikkiriikkinen ruokapöytä. Kun muutimme meidän kotiin, ostimme muutamia kalusteita, jotka edelliset asukkaat olivat tähän kotiin ostaneet. Yksi niistä oli tämä pikkiriikkinen keittiön ruokapöytä, jonka he olivat teettäneet haastavaan tilaan vuosia sitten. Itse haaveilin aluksi keittiöön pienestä, patinoituneesta, antiikkipöydästä, mutta lopulta huomattiin, ettei tähänKÄÄN tilaan ollut sopivan kokoista pöytää tarjolla. Näin mittatilaushuonekaluille voi käydä – ne voi myydä asunnon mukana. Itsekin olen myynyt asunnonmyynnin yhteydessä lukuisia sellaisia kalusteita ja huonekaluja, jotka on teetetty/ostettu tiettyyn tilaan. Miksi vaihtamaan hyväksi havaittua?

Millaisia mittatilaushuonekaluja ja -kalusteita sinä olet joko teettänyt tai rakentanut itse?

 

-Karoliina-

 

Kommentit (6)

Oi oi, nyt oli niin monta juttua, joita meillä parhaillaan pohditaan, että on pakko kysyä!

Tuo korotettu sänky, jossa on kaapit: Olen miettinyt miten tuollainen toimii levottoman nukkujan kanssa, onko kokemusta? Olen käsittänyt, ettei siihen tule laitaa tms.

Pitkä, mutta kapeahko ruokapöytä: Miltä näyttää kokonaisuutena? Onko ollenkaan silmiinpistävän pitkän näköinen vai huomaako siitä edes, että olisi normaalia pitkää pöytää kapeampi?

Parvi: Onko sinulla blogissa postausta tämän toteuttamisesta? Tai voitko sitä avata vähän; miten se toteutettiin, miten tikkaat toteutettiin, entä pohja, missä olette teettäneet mittatilauspatjan? Ja missä hintaluokassa suunnilleen liikuttiin?

Ystävien 9-vuotias lapsi ei halunnutkaan nukkua parvellaan, joten tekivät sitten muutoksen pieneen huoneeseen. Sänky mahtui parven alle ja koulupöytä siirtyi parvelle siten, että parvelle lisättiin sälepohjan päälle puulevy ja mummon kutoma paksu räsymatto, ei siis patjaa ollenkaan ole. Sitten löytyi sellainen sänkyaamiaisia varten suunniteltu tarjotinpöytä, mutta tosi tukeva, ja niitä kaksi: joko ovat peräkkäin lapsen jalkojen päällä, mutta useimmiten toinen sivulla läppäriä varten. Säkkituoli selän takana – ja mitä lie poikien rompetta lopputila :D. Koulupöydän tilalle tuli se Ikean suosittu lepotuoli ja jalkalamppu. Olen nähnyt vain kuvia, mutta ihan ahkeralta koululaiselta vaikuttaa poitsu siellä parvellaan 🙂

Ihana idea ❤️

Viimeisin mittatilaushankintani ei ole varsinaisesti huonekalu, mutta sisustukseen voimakkaasti vaikuttava asia kuitenkin. Tilasin vierashuoneen seinälle yhtenäisen kolmemetrisen taululistan/tauluhyllyn – millä nimellä sitä kapeaa taulujen esillepanohyllyä nyt kukakin kutsuu.
Kahlasin läpi valmista tarjoamaa, mutta kaikki tarjolla olevat valmiit hyllyt olivat kovin kapeita. Tuntui jotenkin kököltä kiinnittää niitä vierekkäin ja siinäkään ratkaisussa tarjolla olevat mitat eivät olisi olleet juuri tuo tarvitsemani, vaan jotain sinne päin. Lisäksi tiedän, että silmääni olisi häirinnyt niiden irtohyllypätkien väliin jäävät näkyvät saumat. Pienet asiat ratkaisee!

Korotetulla sängyllä nukkui myös levoton nukkuja. Tippui ehkä kerran. Toki saahan tuohon laitettua vaikka sellaisen Ikean irtokaiteen, jos tarve.

Musta pöytä ei ole lainkaan erikoisennäköinen. Itse asiassa aina hämmästyn mitatessa, että eikö tosiaan ole kuin 80cm. Tosin, varmasti myös tila, jossa pöytä on, ratkaisee.

Tuolla on postaus esikoisen parvihuoneeseen: https://anna.fi/kolmistaan/2020/11/01/esikoisen-huone-on-vanha-kylpyhuone/

Sänky oli aivan järkyttävän kallis. Jos muistan oikein, hinta oli pitkälle yli tonnin. Patja teetettiin jossain vaahtomuovipaikassa Tampereella, en muista nimeä. Patkaan tuli suojakanagas + petari. Se taisi olla yhteensä 400e.

Mä joudun ehkä ihan sun vuoksi hankkia instan, että voin paremmin seurata sun ideoita 🤣

Sen vielä kysyisin, että mikä on huonekorkeus tuossa tyttäresi huoneessa? Meillä 250 ja mietin onko tarpeeksi korkea tuollaiseen ratkaisuun..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X