kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 29.10.2021

Vaalea vai tumma keittiö?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
28 kommenttia

Mä olen sillä tapaa kokonaisvaltainen ihminen, että silloin, kun innostun jostain asiasta oikein täysillä, en osaa oikein ajatella mitään muuta.  Tällä hetkellä mun ajatusten jokaisen luppoajan täyttää meidän kodin remontti- ja sisustusasiat. Mietin niitä, googlaan niitä, puhun niistä ja näen niistä unia.  Jos en meinaa saada illalla unta, olen innoissani, kun kerrankin ehdin miettiä remppa-asioita hiljaisuudessa ja rauhassa.  

Pohdin eilen, minkä takia mua kiinnostaa koti ja sen kohentaminen niin paljon, ja tulin yksinkertaisesti siihen tulokseen, että koti on mulle vertauskuva turvasta. Siellä on pelkästään kivoja ihmisiä ja mä kutsun sinne pelkästään kivoja ihmisiä. Koti saa näyttää omalle. Se on itse valittu ympäristö. Aikalailla (ei tosin aina) sen tunnelmaankin voi vaikuttaa itse enemmän kuin moneen muuhun paikkaan.

Se, miksi juuri remontit, sisustus ja seinien värit on mulle tärkeitä, liittyy osin visuaaliseen puoleen itsessäni, osin siihen, että rakastan tiettyä järjestystä. Kolmen lapsen perheessä järjestys on hyvin häilyvä käsite, mutta edes TIETO siitä, että asioilla on omat paikkansa tai ainakin VUODEN päästä asioilla on omat paikkansa, huojentaa kauheasti.  Voitte pitää mua tylsimyksenä, mutta ne ohikiitävät hetket, kun myös kaapit on siistit, olen aivan fiiliksissä. Ja kun joskus mietin, mitä tekisin, jos voittaisin lotossa: No veisin  lapset aina puoleksi päiväksi hoitoon ja järjestelisin ja sisustaisin kotia sen ajan. En ottaisi pt:tä, en alkaisi sijoittajaksi tai harrastaisi napatanssia. Mä kohentelisin sohvatyynyjä ja dymottaisin purkkeja. Itse asiassa olen  leikitellyt ajatuksella, voisinko ensi keväällä remontin yhteyteen ottaa parin viikon loman, jolloin voin siivota, karsia ja järkätä. 

Samalla, kun haaveilen siististä kodista, tajuan myös sen, että meidän arki on siisteyden suurin vihollinen:  Pienet neliöt ja pienet lapset. Pienesti aikaa järjestyksenpitoon. Yritä nyt sitten tasapainotella realiteettien ja esteettisen silmän ristipaineessa.

Onneksi kaikki kotiin liittyvät asiat ei ole enää haavetasolla, vaan muutamat asiat on edennyt ihan konkreettisesti. Keittiöasia on edennyt jo toimintojen, matskujen ja värien valintaan. Kuvituksena meidän sisustussuunnittelijan, Petra-Miisan, mood boardit meidän keittiöstä. Saa kommentoida, pitäisikö meidän tummempaan vai vaaleampaan suuntaan.

Vaikka itsekään ei olla vielä ihan varmoja sävyjen suhteen, ei mua huoleta, mitä tästä tulee. Mä luotan Petra-Miisaan kuin muuriin. Jos hän sanoo, että joku homma toimii tai ei toimi, en vänkää vastaan. Hän tuntee jo meidän (mun? hah) tyyliin niin hyvin, että tiedän, ettei huteja tule. Itse asiassa kaikki ne meidän kodin ratkaisut, joissa olen luottanut häneen, on niitä meidän kodin lempikohtia tällä hetkellä. Ne, missä viime kerralla (eli vuosi sitten muuton yhteydessä, kun rempattiin hieman) vähän emmittiin, ja tehtiin himmaillen, Petra-Miisan ehdotuksia laimentaen, on alkanut kyllästyttää jo nyt. Esimerkkinä tästä alakerran liian pliisu tapetti. 

Onko muuten jotain aiheita, liittyen kotiin, joista haluaisitte mun kirjoittavan?

-Karoliina- 

Kuvat: osa sisustus- ja remonttisuunnitelmaa  

 

Kommentit (28)

Hei, ihanat moodboardit! Omasta mielestäni tumma on ehdottomasti upeampi, persoonallisempi, kiinnostavampi, lämminhenkisempi ja sopii hirteen niin kauniisti. Vau! Itsellä ollut nyt kohta kolme vuotta keittiö, jonka pääväri on musta ja edelleen rakastamme sitä.

Teidän muuta kotia ajatellen tumma. Ihanan tunnelmallinen ja tyylikäs.

Tumma keittiö on mielestäni kiinnostavampi jos tosiaan kaappien väri on tuommonen vihreään taitava myös luonnossa. Koen kuitenki että koska teillä neliöt pienet pitäisi keittiössä olla myös vaaleata just seinissä kuten esimerkkikuvassa. Koen että muuten kokonaiskuvasta tulee liian tumma ja kaappien ihana väri ei pääse oikeuksiin. Jos tilaan tulossa myös avohyllyjä kuten teillä on nyt niin tavarat itsestään tuo myös väriä jne eli jättäisin nuo kuviotapetit pois mitkä ehkä toimisivat enemmän isommassa tilassa. Itse kun olen vahvasti visuaalinen ihminen liian paljon samassa tilassa kuvioita, värejä jne aiheuttaa levottomuutta 😀 esim. Meillä keittiössä koristeellinen kattokruunu jahäiritsee kun yhdessä seinässä liian kuviollinen tapetti eikä kattokruunun kauneus pääse esille joten on menossa tapetti vaihtoon. Sitten taas pelkkä vaalea keittiö on jotenkin liian varma ja tylsä valinta teidän ihanaan persoonalliseen kotiin.

En auta valinnassa kyllä yhtään, koska mielestäni molemmat on tosi hyvä valinta! Kumpikaan ei mene vikaan tai ole väärä, uskon että molemmat sopii tosi hyvin! Aiemmissa kommenteissakin esiin tuotu vaalean avaruus on kyllä totta. Vaaleaan on myös helppo yhdistää mitä vain lähtien siis tasomateriaaleista kodinkoneisiin ja pöydällä oleviin astioihin. Mutta uskon, että asuntonne henkeen istuu kumpi vaan.

Pakko sanoa, että olen innoissani teidän puolesta tulevasta kodin muutoksista, koska mikään ei tällaisena sisustus ja kodin intoilijana ole mahtavampaa kuin nähdä ja kuulla toisten ratkaisuja ja ideoita ja niistä inspiroitua. Olen sinun tilistäsi poiminut monta ajatusta toimivasta kaupunkikodista ja vinkkejä säilytykseen. Kirjoittelen täältä toiselta puolelta Tampereen keskustan laitaa, funkkistyylisestä kivitalosta Kalevasta. Kiitos, että jaat ideoita ja pidät kivaa blogia! 🙂

Hei!
Ääni vaalealle. Näin tummmaa keittiötä testanneena,olemme remppaevakossa,että kaikki lika ja roiske näkyy tummassa paremmin kuin vaaleassa. Ja tuo vaaleansävy on aivan täydellinen. Itse pohdin samaa,mutta otimme koivuviilua yläkaappeihin ja valkoista alakaappeihin. Tylsää ja klassissata. 😁

Kummatkin vaihtoehdot ovat kauniita, mutta tuo tumma on omaan makuuni täydellinen.
Aivan ihana vihreän sävy, lämmin tunnelma sopii talonne henkeen!
Eli ääni tummalle💚

Itsellemme valmistui juuri vanhaan taloon keittiö, jossa alalaatikot ovat tummaa vihreää, mutta kokonaisuutta kevennettiin vaalean puun värisillä yläkaapeilla ja samanvärisellä puutasolla. Itse en välttämättä valitsisi kokonaan tummaa tai kokonaan vaaleaa. 🤔 Moodboardit ovat kyllä molemmat ihanat, mutta vaalean keittiön selkeämmät linjat puhuttelevat näistä vaihtoehdoista enemmän.

Vaalea on turvallinen valinta, eli tunnelmallinen vihreä on paras valinta. Kuinka herkullinen kokonaisuus onkaan hirsiseinän kanssa. Ai ettien että!

Vaalea saa pisteen täältä! 🤩

Tumma on mielestäni parempi ja jotenkin kodikkaampi ja ”uniikimpi”.

Oi tumma on upea! Vaalea on myös kaunis,mutta tumma sopisi paremmin talon aikaan. Lisäksi väri on vähän erilainen joten pisteet siitä.

Meillä on pieni keittiö ja kun itse pääsin sen suunnittelemaan (edellisessä kodissa tuijoteltiin yli 10 vuotta kermanvaaleaa keittiötä), oli ehdottomasti tumma mun valinta. Tammiset yläkaapit, mustat alakaapit, musta kivitaso ja kaakelit vielä tummanruskeaa, tammilattia, seinät vaaleat piazza-sävyä (muistaakseni), terästaso ja rosteriset kodinkoneet ja ovien vetimet harjattua terästä. Inspiraationa meille toimi Miia Metson Puustellin mainoksessa näkyvä keittiön osa 🙂

Lopputulokseen olen ihan hurjan tyytyväinen. Keittiössä on ihan älyttömän lämmin tunnelma ja ei todellakaan tunnu siltä, että tummat kaapit jotenkin tilaa pienentäisi (se keittiö, jonka tilasta purimme oli valkoinen, joten en nähty tila myös valkoisin kaapein ja valkoisin seinin). Eikä ole edes pimeä (ei olla vielä saatu aikaiseksi asentaa yläkaappien alle ledinauhaa, mutta kattovalo ja liesituuletin ovat tarpeeksi näin lokakuun pimeydessäkin. Enkä huomaa kyllä eroa siistinä pysymiseenkään vaalea vs. tumma. Ihan samoin vaaleissa kaapeissa näkyy tahmat ja ihan samoin ne tummista ovista saa putsattua kun vaaleistakin (hyvät kahvat on tärkeät, niin tulee vähempi tahroja :D). Tummalla ja tummalla on tietysti myös eroa. Kauhea yhdistelmä oli esim. yhdessä asuntonäytössä bongaamamme kiiltomusta yhdistettuna pyökkiin ja kromiin, huh. Meillä musta on lämpimään taittava ja pelaa hyvin yhteen tammen kanssa. Ihanaa on kun keittiön kaappien ovet ovat oikeaa puuta, tulee ihan eri fiilis.

Inspiskuvissa näkyvä vihreä on todella kaunis. Meillä suunnitteluvaiheessa oli vihreä mukana loppusuoralle asti, mutta sen suhteen jänistettiin (kyllästyykö siihen kun tuijottaa vuosikausia). Itselle vaaleat keittiöt tuntuu tosi pliisuilta, mielenkiinnolla odotan että mitenköhän oma maku muuttuu tulevina vuosina 😀

Noista valitsisin teidän kotiin tummemman vaihtoehdon. Vaaleakin on kaunis, mutta jotenkin tuo tumma sykähdytti.

Tumma. Aina jos kysytään tai itse valitsen niin tumma 😊 tuo kodikkuutta, turvaa ja tunnelmaa. Olen joskus pohtinut että miksi pitää olla vaaleaa jotta on ”tilan tuntua” tai ”avaruutta ja valoa”
Valaisimet on keksitty 😁

Vaalea tai jos tumma niin ei ainakaan mitään pientä piperrystä tapettiin.

Vaalea keittiö on mun makuuni. Harmoninen, valoisa ja yksinkertaisesti kaunis.

Meidän talo valmistui 9 v sitten, tehtiin valkoinen keittiö ja tummanharmaa kodinhoitohuone (sama sävy ja tyyli kuin kuvassa). Pieneen asuntoon laittaisin ehdottomasti vaalean keittiön valoisuuden vuoksi. Minusta tummanharmaa on muutenkin jo vähän vanha idea, jos väriä välttämättä haluaa, niin aiemmin ideoimasi tummanvihreä kuulosti paljon kiinnostavammalta.

Kauniita kumpikin. Omaan silmään äkkiseltään tummemmassa enemmän tunnelmaa.

Meillä on kokemusta sekä tummasta että vaaleasta keittiöstä. Oma suosikkini on kyllä vaalea, koska se avartaa ja tuo valoa.

Lisäksi se on helpompi pitää puhtaana, koska tummassa näkyy jokaikinen sormenjälki.

Kodin säilytysratkaisujen esittely kiinnostaisi todella! Meilläkin pieni koti, joten kaikki pienetkin mutta toimivat ideat kiinnostaa. Missä ja miten kaikkea kodissa säilytetään? Kaipaan inspiraatiota, jotta omakin koti saadaan joskus ojennukseen 😅

Vaalea! Talvella vaalea keittiö valaisee. Tummakin kaunis!

Tumma on myös minun suosikki! Mieluusti itse ainakin luen sisustus- ja säilytysratkaisuista, arkisista ja isommistakin jutuista. Sulla on tosi kiva kirjoitustyyli ja lukijana olen ollut muutaman vuoden. Jaksamista sinne koko perheelle harmaaseen syksyyn! 🙂

Vaalea on kaunis ja klassinen. Pienissä neliöissä kannattaa suosia vaaleata, se avartaa ja tuo tilan tuntua! Omassa kolmiossani on paljon erilasia vaalean sävyjä, ja saan aina kehuja kodin valoisuudesta. Vaalea on myös parempi ”sijoitus” kodin jälleenmyyntiä ajatellen, miellyttää useamman silmää. Toki viimekädessä kannattaa ottaa se kumpi itsestä tuntuu paremmalta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X