kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 24.11.2021

5 x syytä rakastaan (merino)villaa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
19 kommenttia

Kuten tiedätte, olen JÄTTIMAINEN merinovillafani. En edes tiedä, monta pelkästään merinovillaista neulepaitaa omistan, mutta niitä on varmaan 20-30. Sen lisäksi merinovilla-aluspaidat ja -kerrastot, sukat, lapaset, pipot, lounge-asut ja lastenvaatteet. Jopa merinovillasekoite kollaripöksyt ja leggarit löytyy mun kaapista. 

Mulle merinovilla on aikalailla talvielämän elinehto. Olen sellainen vilukissa, mutta myös herkkäihoinen, jonka hipiää kutittaa helposti, että ainoa vaihtoehto on pehmoinen merino (tai silkkivilla). 

Tällä hetkellä mun kaapissa on neuleita mm. KnowledgeCotton Apparelilta, Nosh Womanilta, Nansolta, Espritiltä, Sidosteelta ja &Otherstories-liikkeestä. Sukat tietenkin Sidosteelta ja lasten villoista suurin osa on Kivatilta, osa Reimalta.

Mun mielestä merinovilla on aivan ylivoimainen matsku, koska:

 

  1. Merinovilla on lämmin, mutta se ei hiosta. Tämä ominaisuushan on muillakin luonnonmatskuilla, kuten untuvalla. Mua sapettaa aina, kun jossakin Henkkamaukalla lukee verkkokaupassa “villapaita”, ja sitten kun katsot tuotetietoja, villaa on joku 3%. Keinokuidut ei ole villaa, ne ei lämmitä ja ne hiostaa tosi nopeasti. 
  2. Merinovillaa ei tarvitse juuri koskaan pestä. Säästää siis vaivaa arjessa. Tuuletus tai joku yhden tarhan poisto on paras tapa. Totta kai välillä joitakin paitoja tulee kammata/harjata, mutta huolto vie paljon vähemmän aikaa kuin monien muiden tuotteiden.
  3. Merinovilla ei sähköistä. Varsinkin talvella, varsinkin pitkän lasimaisen tukan kanssa, tämä on tosi tärkeä juttu.
  4. Laadukas merinovilla kestää vuosia, käyttöä ja aikaa. Mun vanhimmat merinovillatuotteet on 6-7 vuotta vanhoja, ja edelleen aivan uuden näköisiä.
  5. (Merino)villa lämmittää myös märkän. Siksi (merino)villasukat on aivan ehdottomat ulkoillessa tai vaikka lapsilla päiväkodissa. Vaikka kenkä hörppäisi vähän vettä, ei varpaat silti palellu. 

 

Oletko säkin merinovillafani? Mitä merinobrändejä suosittelet? 

 

-Karoliina-

Farkut Levis 501, neule Sidoste

Kuva Janita Autio

Kommentit (19)

Olen aina pitänyt villasta, mutta tänä syksynä/talvena fanius on noussut uusiin ulottuvuuksiin. Noshilta ja Polarn O Pyretiltä saa hyviä villavaatteita, mutta varsinkin vauvanvaatteissa suosikki on Ruskovilla. Vauvan villafleecehaalari on ollut syksyn paras ostos ❤️

Merinovillaon kyllä ihana materiaali. Mun ehdoton suosikki villavaatteissa on Ruskovilla.

Viime vuonna hankin Ruskovillan villafleecen ja se on minusta kaikista paras lämmittelytakki/välikerros, eikä ole tippaakaan tekokuitua ja on niin pehmeä, että siihen on ihana kääriytyä.

Pehmoisesta villasta jos tykkää, suosittelen kasmirvillaa. Se on tosin kallis ja vaatii enemmän huoltamista, mutta se tuo arkeen sellaista luksusta, että kannattaa nähdä vähän vaivaa.

Mutta pääasia minusta on, ettei kutita ja vaate on laadukas.

Neulon paljon, myös villapaitoja ja takkeja. Juuri nyt puikoilla merinovillaa, silkkiä ja mohairia sisältävä paita. Siitä tulee ihana🧡

Merinovilla on hyvä materiaali, kunhan se on mulesing-vapaata. Valitettavasti edelleenkään monissa merinovillatuotteissa ei kerrota villan alkuperästä ja tuotantotavasta, joten silloin en uskalla ostaa, koska en halua tukea järkyttävää eläinrääkkäystä.

Hei, totta, merinovilla on ihan parasta!<3
Ostin viime talveksi lapsille IHANAT ja herkkuväriset Sidosteen merinovillapipot. Nyt kun kaivoin ne taas varastosta, muistin, että ne olikin aika paljon venähtänyt/löystynyt. Varmaankin siksi, kun ulkoleikeissä kastui monta kertaa. Onko Karoliinalla tai muilla vinkkejä, saisko pipot jotenkin vielä kuosiin?

Tää on Karoliinan vinkki,ei ”virallinen” Sidosteen vinkki 😅 mutta mä pesisin ne kevyesti!

20-30 kpl neuleita? Miksi?

Koska rakastan niitä. Olen vilukissa. Rakastan kauneutta. Ne käy kaikkiin tilanteisiin ja kaiken kanssa.

Täällä toinen merinovillafani :)! Tosi kiva toi Sidosteen paita, mikä koko sulla on siitä?

Icebreakerin ja Devoldin kerrastot on aivan parhaita! Ja toki molempien neuleet myös.

Mä ompelen itse kaikki, Myllymuksujen villat ihan parhaita!! Niiltä löytyy myös valmiita tuotteita.

Ruskovilla! Kotimainen perheyritys, luomusertifioitua mulesing-vapaata merinovillaa. Ihanan lämpöisiä alu- ja välivaatteita. Heiltä löytyy myös silkistä ja silkkivillasta tehtyjä asusteita/asuja sekä villafleeceä. Tähän en ole itse tutustunut, mutta kiinnostaisi siinä tuo mikromuovittomuus. Ja voin kuvitella että ovat lämpimiä!

Meillä esikoinen harrastaa partiota, ja siellä oltiin kerrottu, että villavaatteita kannattaa käyttää, koska ovat märkänä lämpimiä. Olisin toki voinut itse kertoa sen myös, mutta äitiä tuskin oltaisiin uskottu. Esikoinen kasteli tässä syksyn aikana jalkansa, vaikka jalassa oli polviin asti kumisaappaat. Onneksi jalassa oli myös villasukat. Esikoinen kotiin palatessa kertoi hämmentyneenä, että jalat pysyivät lämpiminä, vaikka olivat ihan märät (ei ollut ihan heti päässyt vaihtamaan kenkiä ja sukkia, kun olivat sienimetsässä). Partion vetäjät olivat kuulemma oikeassa.

Miksi suosia (pelkästään) merinovillaa, joka tuotetaan pääasiassa maapallon toisella puolella? Meillä on oma maatiaisrotu suomenlammas, jonka villa on ominaisuuksiltaan erinomaista. Euroopasta löytyy muutenkin paljon lammasrotuja ja lampaita, jotka saavat kasvattaa villansa paljon kestävämmällä ja myös lampaita ajatellen eettisemmillä tavoilla.

Itse suosin merinovillaa siksi, että se ei kutita. Mun on mahdoton pitää perusvillatuotteita ihoa vasten.

Uhanan merinovillapaidat ❤❤❤

Ruskovillaa suosittelen ehdottomasti! Sekä aikuisille että lapsille.
Tamsilkin merinot oltaisiin haluttu tänä vuonna testata myös, mutta olivat juuri varastosta loppu oikeat koot tilausta yrittäessä.

Paidat ja asusteet neulon yleensä itse. Niissä merinon lisäksi käytän paljon alpakkaa ja yritän vastaavasti kiertää kaikki muoviset langat. Jakki oli tämän talven uusi tuttavuus ja ihan mieletön materiaali sekin!
Laadukas lanka maksaa, mutta on kyllä sellaista luksusta, että tavalliset ”seiskaveikat” kalpenee.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X