kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 28.11.2021

Joulu hiipii kotiin

Teksti
Karoliina Pentikäinen
7 kommenttia

Mä olen useana vuonna vähän panttaillut joulun laittamista kotiin, etten vaan tekisi sitä liian aikaisin. Tänä vuonna mietin, että miksi ihmeessä. Mikä edes on “liian aikaisin?” Musta joulussa nimenomaa fiilistely etukäteen on  parasta. Varsinkin, kun meikä on sitä laatu ihmisiä, joka haluaa heittää kuusen mäkeen jo tapsan iltana. 

Meillä kävi siivoojaa perjantaina, ja mä asettelin iltapäivällä sitten kotiin  punaiset tyynyt, muutaman kranssin ja Osmian Kaneli-tuoksukynttilöitä. Mä ostin yhden tällaisen kynttilän joskus pari viikkoa sitten, mutta kävin hamstraamassa kaksi lisää tällä viikolla Design Kavereiden myymälästä Koskarista , koska en halua tämän tuoksun loppuvan ollenkaan joulun aikana. Mulle joulu on erityisesti tuoksua, ja tämä kynttilä vaan tuo just sen oikean joulun fiiliksen.

Muuten olen luopunut oikeista kynttilöistä kokonaan. Tilasin koronakaranteenin tylsyyksissäni Zicos-liikkeestä ihan helkkarin poskettomalla summalla feikkikynttilöitä. Olin ihastellut näitä Uyunin kynttiläitä somessa jo usean kerran, koska näyttivät eniten aidoille feikeille, joihin olin törmännyt. Ja hyviä ne onkin. Ja turvallisia. Jotenkin ahdistaisi mennä alakertaan, ja jättää yläkertaan (tälle vauhtisakille) kynttilä palamaan. Hauskaa noissa kynttilöissä on se, että niihin on KAUKOSÄÄDIN. 

Muutenkin tämä aito-feikkidilemma on suuri. Haluaisin nyt jo kuusen, mutta eihän se jouluun säily. Käytiin tämä keskustelukin miehen kanssa.

Minä: “Pitäskö sittenkin ostaa tekokuusi, kun sen voisi laittaa jo nyt?”

Mies: “No mun mielipide on se, että en halua feikkiä.”

Minä: “No en minäkään.”

Eli kai me nyt sitten odotetaan vaan oikeaa kuusta. Kuinkahan aikaisin sellaisen uskaltaisi tuoda sisälle, jos kuusesta olisi tarkoitus luopua tapaninpäivänä? 

Mä olen ennen ajatellut, että on turhaa ostaa jouluastioita, jouluvilttejä tai joulupaitoja, kun niiden käyttöaika on niin lyhyt. Ja lyhythän se onkin, myönnän, mutta jotenkin olen kääntänyt näemmä kelkkani tässä asiassa. Jos joulun (tai minkä tahansa kauden) fiilistely tuo iloa, miksi ihmeessä sitä ei saisi tehdä? Siksi meidän tytöillä onkin nyt jouluisia vaatteita ja mäkin olen harkinnut jonkun lumiukkokulhon ostamista. Haluaisin aivan kauheasti hommata meidän kaikkiin tuoleihin taljat, mutta ne on tosi kalliita ja kaiken lisäksi tiedän, että ne riivitään alas kymmeniä kertoja päivässä tai ainakin niihin liiskataan banaani ja pyyhitään räät nenästä. Että ehkä nyt sitten vielä hetken mietin.

Mun klassikkojutut joulutunnelmakotiin menee tällä kaavalla: Paljon kausivaloja ja kynttilöitä (tai “kynttilöitä”). Joulun tuoksu, ripaus punaista, paljon joulukasveja ja havuja. Millä tavalla teillä tehdään kotiin joulua? Vai tehdäänkö ollenkaan? Odotoan jo kovasti, että pääsen hakemaan Opuntiasta ensi viikolla meidän varsinaisen joulukranssin ja havunoksia. Tuntuu hassulle näin maalaistytölle, että oksat (ja esimerkiksi pääsiäisen pajunkissat) on ostettava kukkakaupasta. 

Ihanaa ekaa adventtia!

-Karoliina-

 

 

Kommentit (7)

Viime vuonna tuotiin kuusi joulukuun alussa ja tärkeintä oli muistaa suihkuttaa suihkupullolla vettä sille joka päivä, jotta pysyi kosteana myös oksista. Lisäksi laitoin välillä sokeria sinne jalan kasteluveteen, kun jostain luin olevan hyväksi. Säilyi yli joulun, muistaakseni uuden vuoden jälkeen lähti kuusi pihalle.

Kuusiasiaan, auttaisiko ajatella feikkikuusen sijasta ”kestokuusi”. Itse ajattelin nimittäin näin ja vuosi vuodelta kuusen ”päästöt pienenee” (tää on meidän joulukuusen 12. joulu ja se ilahduttaa meitä aina ekasta adventista uuteen vuoteen, sit vintille ja uusiksi ensi vuonna). Mulle (vaikka kuusen tuoksu onkin ihana onkin) tuntuu niin kovin turhalta, että puita kasvatetaan muutaman viikon iloa varten ja kuskataan kaupunkeihin.

Ensimmäisessä työpaikassani aito kuusi kannettiin sisään joulukuun ensimmäinen päivä. Kuusi tökättiin pystyyn ämpäriin, jossa oli märkää hiekkaa. Siellä se sitten kesti hyvin ja varistamatta vihreänä jouluun asti.

Kotona meillä on maailman kaunein muovikuusi. Käytin sen valintaan aikaa ja hankintaan rahaa, jotta jaksan sitä varmasti katsella. Ja kaunis se onkin! Viikonloppuna kokoon koristeltu.

Ihastelin just Jenni Kokanderin Instaa, hän oli jo tuonut aidon kuusen kotiin 🤩

Pihtakuusi kestää yli kuukauden karisematta! Me tuotiin kuusi sisään jo eilen. Pois pääsee vasta Nuutin päivänä. Monta vuotta jo menty näin.

Mun lapsuuden kodissa on kuusi laitettu aina 23.12 ja otettu pois 6.1 tai jopa pari päivää sen jälkeen… Eli jos heität kuusen mäkeen jo 26.12 ni kohtahan sen aidon kuusen voi jo tuoda 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X