kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 22.12.2021

Joulun this or that

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Bongasin Iidan Matkassa -blogin Iidalta ihanan joulukysymyspostauksen ja päätin toteuttaa samanlaisen omassanikin. Kiitos inspiraatioista Iida!

Missä vietät joulua?
Joulu on meille nykyisin laajempi käsitys kuin aatto (mulle joulu oli ennen = aatto). Viime viikonloppuna vietettiin joulua mun perheen kanssa meillä. Nyt 22.päivä mun ystävä tulee poikiensa kanssa meille yöksi. Aattona me ollaan omalla porukka, mutta mun sisko ja tämän mies tulee meille riisipuurolle aamusta. Joulupäivä ollaan ystäväperheen, entisten naapureiden kanssa. Tapsana meille tulee Noora ja Matti. Yhteinen joulu on ollut meidän perinne siitä asti, kun N&M:n tutustuttiin.

Ajoissa vai viime tipassa?
Viime tipassa. Kuten kirjoitin tähän postaukseen, nykyisessä elämässä on niin paljon haipakkaa ja muuttuvia osia, että ennakoimaan ei ehdi. Ihmeellistä kyllä, tämä tapa sopii mulle aika hyvin. Kun ei ennakkoon suunnittele liikaa, ei tule turhia odotuksia ja monesti hetket/juhlat on tällä tapaa paljon hauskempia kuin ennen. Kotia olen koristellut kyllä etukäteen, mutta siihenkään meillä ei ole mitään erityistä aikataulua.

Joulustressi vai joulurauha?
Ei tässä talossa rauhaa ole, mutta en koe stressiäkään. Jouluhulina. Sellainen melu ja sähläys, joka on muutenkin nykyisin aina läsnä.

Mitä kuuluu joulupöytään?
Aaton pöytään kuuluu perinteiset laatikot ja Nygrenin kalat. Mäti best. Mun äidin tekemä sinappi ja sienisalaatti. Kinkku ja saaristolaisleipä. Muuten jouluna voi syödä mitä vaan. Jälkkäriksi lakkahillo-leipäjuustoherkkua, Marianne-jäädykettä tai suklaamoussea.

Kumpi mielummin, jälkkärit vai suolaiset?
Erittäin paha kysymys. Mutta jos olisi aivan pakko valita, niin suolaiset.

Lähetätkö joulukortteja?
En todellakaan. En muista. Joskus olen kortit kirjoittanut, mutta homma sakkasi postiin viennissä.

Joulusauna aamumulla, päivällä vai illalla?

Päivällä. Kirkon/joulurauhan jälkeen, ennen ruokaa ja lahjoja.

Konvehdit vai vihreät kuulat?
Tietty konvehdit. Vihreät kuulat ei ole mitään.

Aito kuusi vai muovikuusi?
Aito. Vaikka vähän mun nenä taitaakin kuusen vuoksi vuotaa.

Joulutorttu vai pipari?
Kumpikaan ei ole mulle millään tavalla must. Mutta jos pitäisi valita, niin ehkä torttu, koska VOItaikina.

Pyjama vai juhlavaatteet?
Haluaisin sanoa juhlavaatteet, mutta kai todellisuus, eli mukavuudenhalu, kallistuu yöppärin puoleen. Mä aina haaveilen joulusta, jossa kaikilla on täydet juhlavermeet, mutta harvoin ne on (ainakaan kauaa) päällä. Aika arkiset vaatteet meillä on jouluna. Vähän jotain joulupukkipaitaa tai punaista mekkoa toki puetaan.

Kumpi on pahempi lanttulaatikko vai rosolli?
Pahempi? Molemmat hyviä. Tosin rosolli ei ole mulle must.

Kumpi on pahempi moniväriset jouluvalot vai vilkkuvavat jouluvalot?
Vilkkuvat, koska niistä tulee mikreeni. Jotkut moniväriset valot on supercool!

Joulu yksin vai joulu sukulaisissa?
Vaikka ei mentäisiin sukulaisiin, en voi sanoa olevani tämän sakin kanssa yksin. Seurassa, on mun vastaus. Oli kyseessä sitten sukulaiset, perhe tai ystävät.

Pehmät vai kovat paketit?
En ole koskaan tajunnut tätä kysymystä. Kun sehän riippuu aivan paketista.

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Jenkkijoulumusa. Oltiin viime viikolla Suvi Teräsniskan joulukonsertissa. Se oli upea, mutta mietin, miksi suomalainen joulu on niin kauhean mollivoittoinen ja melankolinen. Itketään kaikkia kuolleita sukulaisia ja lauleskellaan ”Hei mummoa”. Ymmärrän, että jouluun voi liittyä surua, mutta nuo biisit tuo itkun sinnekin, missä sitä ei ”oikeasti” sillä hetkellä ole.

Joululeffojen suosikki?
Holiday. Aina!

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?
Ei mitään merkitystä, kunhan ainakin aatoksi riittää. Mulle sopii syödä niitä monta päivää, mutta tapsa on sitten jo takaraja.

Kumman skippaisit mieluimmin joulun vai uudenvuoden?
Uudenvuoden. En ole koskaan oikein tajunnut konseptia. Lukuun ottamatta vuodenvaihdetta 2016-2017, jolloin oltiin Hampurissa ystävien kanssa, ja A kosi minua, mun uudet vuodet ei ole koskaan ollut mitenkään erityisiä. Usein toki ystäviä ja perhettä ja hyvää ruokaa, mutta ei sen suurempaa spektaakkelia.

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?
Meillä kannetaan kuusi ulos heti tapsan iltana. Rakastan jouluttaa etukäteen, mutta kun joulu on juhlittu, haluan heti kevään (jep, kevään) sisään! Oikein ällöttää kaikki punainen ja jouluinen joulunpyhien jälkeen.

Parasta joulussa?
Yhdessäolo ja perhe. Kliseinen vastaus, mutta tuntuu hurjan upealle, että ollaan saatu kolme ihanaa tytärtä, joiden kanssa voidaan viettää joulua ja joiden kanssa luodaan meidän perheen tapoja juhlinnalle.  (Koska yksi tapahan sekin on, että jokainen joulu voi olla omanlaisensa.) Nyt, kun pienetin on jo ”isompia” on ollut hauskaa juksata heitä yhdessä isosiskon kanssa tonttujutuilla ja puheet joulupukista vilahtelee keskusteluissa tuon tuosta. Totta kai joulussa on ihanaa myös vapaapäivät ja hyvä ruoka.

Ihanaa aatonaatonaattoa 🙂 Meillä alkoi just loma!

-Karoliina-

Kommentit (3)

Mä en todellakaan raaski luopua kuusesta heti joulun jälkeen, mutta me vaihdetaan siihen lasten kanssa koristeet ja tehdään uudenvuodenkuusi! Siinä ei ole mitään punaista, vaan mm. minikokoisia hopeisia discopalloja ja muuta glitterihömppää.

Onhan Suomessakin iloisia jouluralleja, kuten vaikka ”Hei tonttu-ukot hyppikää..”. Ironisinta tietty se että siinä tyyliin ainoassa iloisessa poljennossa lauletaankin sit ”hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä” 😀 😀 jaksaa aina naurattaa tämä!

Mä olen niin samaa mieltä noista joululauluista. Miksi tosiaan suomalaiset joululaulut on niin synkkiä ja ahdistavia? Itse tykkään myös amerikkalaisista lauluista, joista tulee hyvälle tuulelle.
Ja Holiday. ❤️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X