kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 26.01.2022

Shhhhh...Näin remontoidaan hiljaisempi koti

Teksti
Karoliina Pentikäinen
8 kommenttia

Mä sain viime viikolla viidentoista minuutin viestitulvan, kun kirjoitin IG Storyyn, että yritetään syödä pakastinta tyhjäksi “ennen muuttoa”. “Minne te muutatte?” , “Muutatteko?” “Mitä, muutto!??” Oikeasti me ei olla minnekään muuttamassa. Olin tainnut vaan unohtaa mainita, että remontin ajaksi meidän on muutettava välikaikaisesti anopille. 

Remonttisuunnitelmat alkoivat, kuten olen kertonut, keittiöstä. Keittiön remontointi oli jo asuntoa ostaessa meidän mielessä ja nyt tämä kevät tuntui siihen hyvälle ajankohdalle. Muut remonttikohteet tuli eteen matkan varrella, tässä kodissa asuessa.

Kuten mä kerroin jo täällä ”ekopostauksessa”, tässä kodissa asuessa yhdeksi haastekohdaksi on muodostunut kodin äänieristys. Tarkemminkin ottaen sen puute. Meillä on kompaktisti tilaa, isolla ikäerolla lapsia (rytmi vähän eri pienillä ja esikoisella) ja ohuet seinät. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun pienet menevät nukkumaan 19-20, esikoinen ei ole voinut ohuen seinän takana, omassa huoneessaan, edes askarrella tai puhua kaverin kanssa hiljaisella äänellä. Toisaalta kun pienet heräävät ennen kuutta, esikoinen voisi hyvin jatkaa vielä unia…jos melu ei siis kuuluisi hänen huoneeseensa. 

Sama ääniasia koskee meitä aikuisia. Kun meidän makuuhuone on avoimessa tilassa olohuoneen alla, ei käytännössä kumpikaan meistä aikuisista voi vetäytyä tekemään töitä rauhassa tai nukkumaan vähän pidempään, kun meteli kantautuu niin suoraan ylhäältä alas. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun ollaan pidetty etäpalavereitamme niin, että ollaan istuttu alakerran vessassa läppäri sylissä. 

Tulevan remontin alullepanija on siis yksinkertaisesti kodin äänieristys. Sen lisäksi kyseisiä makkareita rempataan vähän muutenkin, koska se on fiksua tehdä samalla kertaa, kun seiniin kosketaan. 

Remontti äänieristeiden kannalta

Pienten tyttöjen huone:

  • Esikoisen ja pienten huoneen välinen seinä puretaan (ja siirretään 20cm) ja se äänieristetään. 
  • Pienillä on vanha puuovi, mutta sen alla on iso rako ennen lattiaa. Nyt siihen rakennetaan kynnys ja katsotaan muutenkin, voiko ovelle laittaa jotkut tiivisteet. Pienten huone on ulkoseinän vieressä, joten tämä eristys tekee jo paljon. Ulkoa äänet ei juuri kantaudu.  

Esikoisen huone:

  • Esikoisen huone on kaikkein meluisin, koska se on keskellä kotia. Hänen huoneeseen tulee pikkusiskojen melut, eteisen melut, olkkarin melut ja vieläpä (lähinnä parvisängystä johtuen) yläkerran asukkaiden äänet. Sinne homma tehdään äänieristyksen vuoksi tästä syystä eniten. 
  • Esikoisten ja pienten välinen seinä tosiaan puretaan ja äänieristetään, mutta tämän lisäksi esikoisen seinä eteisen puolelle myös puretaan. Tuo seinä äänieristetään ja oveksi vaihdetaan kotimaisen Liune-merkin äänieristeliukuovi (ovi osana yhteistyötä).
  • Esikoinen siirtyy nukkumaan parvelta normisänkyyn, jotta yläkerran äänet ei häiritsisi niin paljon. Vaikka yläkerrassa puuhattaisiin ihan normaalisti, kuulostaa sille, kun joku potkisi ja rummuttaisi korvan vieressä. Kun esikoisen sänky siirretään lattiantasoon,  voidaan hänen kattoaan laskea hieman, jolloin uuden ja vanhan katon väliin voidaan laittaa äänieriste. 
  • Harkitsimme hänelle myös äänieristeen vuoksi kokolattiamattoa, mutta käytännön vuoksi siitä luovuttiin. Hän maalaa ja askartelee niin paljon, että riski tuhota lattia on liian suuri. 

Aikuisten makuuhuone: 

  • Aikuisten makuuhuoneeseen rakennetaan äänieristeseinä ja ovi, jolloin tilan saa suljettua yläkerralta. (HURRAAA!)
  • Lattiaan laitetaan kokolattiamatto (täällä ei ihan joka päivä maalata ja tehdä glitter-liimalla) ja tekstiilien määrää lisätään, jotta äänet ei kaikuisi. Mä olen todella huono tekstiilein sisustaja, mutta harjoittelen sitä nyt täällä. 
  • Meillähän on ollut mm metallinen sängynpääty ja lasi-metalliyöpöydät, ja niiden tilalle tuodaan luultavasti kankainen sängynpääty, joka imee sekin eri tavalla ääntä. 

 

Sellaista! Näin ääniherkkänä hykertelen jo etukäteen onnesta. Voiko täällä joskus tosiaan olla HILJAISEMPAA?

 

Kiinnostaisi kauheasti kuulla, millaisia sisustus-, rakennutus-  ja remonttiratkaisuja olette tehneet äänieristeasiat huomioiden? Vinkkejä otetaan vastaan niin kauan, että seinät on avattu! 

 

-Karoliina-

Kommentit (8)

Tajusin vasta pari vuotta sitten laittaa makkariin Vallilan superpehmeänukkaisen 2m x 3 m polyamiditaijotainmaton (aika halpoja alesta ostaessa eikä irtoa paljoa ylim. pölyä). Enkä enää ikinä välttele isoja mattoja enkä pelkää mitään tahroja, koska ei ole hirveän painava pestä pesutuvan lattialla vaakana harjalla – tosin ulos mattotelineelle vietäessä kuivaamaan pitää olla kaveri toisella laidalla kantamassa. Ja matto vaimentaa ääniä tosi paljon!

Todella mielenkiintoinen aihe. Itsekin mietin aikoinaan tätä kerrostalossa asuessani, ongelmana oli naapureista tulevat äänet (niinkuin lähes kaikissa kerrostalossa, missä olen huonoilla unenlahjoillani yrittänyt asua…) Mutta päädyin kuitenkin siihen ratkaisuun, että muutan taloon, jossa omat seinät.
Kivaa kuitenkin kuulla teidän kokemuksia remontista sekä tietysti hyödyistä. Ja hintakin olisi kiva suunnilleen tietää, varmasti tuhansissa liikutaan mutta mennäänkö jo viisinumeroisiin lukuihin.
Se täytyy vielä sanoa, että tämän kodin täytyy olla teille todellinen unelmakoti, kun näin mittavaan remonttiin ryhdytte. Tsemppiä ja onnea siihen!!!

Jos teette kokonaan uutta sisäkattoa, niin suosittelen laittaamaan akustiikkalevystä koko katon. Se on helppo asentaa suoraan eristeiden ja koolauksen päälle. 🙂

Kiitti vinkistä! Juu tämä matsku on ollut vielä vähän auki, että mistä tehdään ja tarvitseeko jotain sinne kattojen väliin.

Äänieristykseen ei ole antaa vinkkejä, mutta onhan remontissanne huomioitu ilmanvaihto, kun esim. se ovien alla oleva rako on sitä varten, että ilma vaihtuu huoneessa (puhdasta ilmaa tulee ikkunaseinällä olevista korvausilmaventtiileistä, josta se kulkeutuu keittiössä ja WC- sekä kylpyhuonetiloissa oleviin poistoilmaventtiileihin)? : )

Hyvä pointti ja älyttömän tärkeä varsinkin näin vanhoissa taloissa!!

Meillä kävi just niin että ostettiin kalliit desibeli-väliovet, mutta sitten kynnystä ei saanut asentaa ilmanvaihdon takia (vaikka uusi talo), ja niinpä äänet kuuluu hyvästä ovesta huolimatta….. Mielenkiintoinen tuo ääntäeristävä liukuovi, siirtä olis kiva kuulla lisää. Mielenkiintoisia nää remppajutut ylipäätään….

Voi ei 🙁 Ilo kuulla, jos tuntuu kivalle lukea näitä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X