kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 13.02.2022

Tekeekö uusi koti onnelliseksi?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
5 kommenttia

Juttelin muutama viikko sitten ystäväni kanssa, joka sanoi, että hän on jutellut monta kertaa miehensä kanssa siitä, etteivät voi ajatella, että uusi koti, joka edessä heillä pian häämöttää, veisi kaikki elämän murheet mukanaan. Keskustelu oli siinä mielessä hauska, etten ollut koskaan ennen jutellut kenenkään kanssa siitä, kuinka paljon odotuksia uuteen kotiin, remonttiin tai vaikka vaan uuteen sisustukseen ihmiset usein lataavatkaan. 

Tunnistan ajatuksen enemmän kuin hyvin. Mulle koti on ihan valtavan tärkeä paikka, ja siksi se, miten se toimii ja miltä se näyttää, vaikuttaa henkiseen olotilaani erityisen paljon. Huomaan, että kun ympärillä on sotkua tai rumuutta, musta alkaa tuntua kuin koko ELÄMÄ olisi yhtä sotkua ja suossa kahlaamista. Koen, että sotkuinen ja ei-esteettinen tila saa mut tosi ärtyneeksi.

Totta kai välillä hermostun kotona “oikeistakin” asioista, mutta todella usein osasyynä hermostumiseeni on se, että A) en löydä jotain tavaraa, B)kompastun johonkin tavaraan tai C)siivoan samoja sotkuja uudelleen ja uudelleen. Kaikissa näissä ärsytystaso nousee kattoon samasta syystä – arki muuttuu tahmeaksi, kun tila ympärillä on esteenä hyvinvoinnille, ei tue sitä. 

Tästä syystä mun odotukset meidän remontin jälkeiselle elolle tässä kodissa on tosi suuret. Tiedän, ettei remontti vie uhmaikää pois, eikä tee esikoisesta siivousgurua. Tiedän, että meillä on edelleen flunssia ja kalenteri painaa päälle, mutta silti mä haluan uskoa siihen, että toimiva koti, oikeanlaiset säilytysratkaisut, parempi tilasuunnittelu ja rehellisesti sanottuna myös remppaan ja muuttoon liittyvä siivous auttavat aidosti siinä, millaista kotona olo tulee jatkossa olemaan. 

Mun ajatukset voi olla toki hieman tuulesta temmattuja, mutta tiedän kokemuksesta, että myös osin relevantteja. Ne hetket, kun olen asunut toimivissa kodeissa, jossa on hyvät säilytysratkaisut, olen kyllä aidosti ollut tosi onnellinen olooni kotona. Tämä ei varsinaisesti liity siihen, olenko ollut onnellinen elämän syvässä merkityksessä, mutta rauha konkreettisesti ympärillä on tehnyt tosi hyvää.

Huomaan, että miehellä on samansuuntaisia ajatuksia. Eilenkin hän kysyi, miten me voitaisiin uudessa keittiössä varmistaa se, että meidän jääkaappi ei ole samanlaisessa sekasorrossa kuin nyt. Joskus olisin voinut ärsyyntyä kysymyksestä, koska olisin tulkinnut sen syyttäväksi sormeksi minua kohtaan, että olen laittanut asiat kaappiin väärin, mutta nyt ihan aidosti yhdessä pohdittiin, miten jääkaappi tosiaan saataisiin toimimaan niin, ettei sieltä vyöry kamat lattialle ovea avatessa, eikä toisaalta mikään hyvä ruoka hautaudu toisten taakse. (Tätä prosessia auttaa kyllä se, että uudessa keittiössä on kaksi jääkaappia, mutta eivät nekään itsestää siisteinä pysy, sen verran realisti sentään rempankin suhteen olen.)

Tunnistatko ajatuksen siitä, että uusi koti/remontti/sisustus tekisi elämästä ruusuilla tanssimista?

-Karoliina-

Kommentit (5)

Mielestäni toimiva ja omiin tarpeisiin sopiva asunto tuo kivan lisän elämään, joka muutenkin rullaa kivasti.
Menneisyydessä meinasin ostaa isomman ja toimivamman asunnon silloisen puolison kanssa keskellä aviokriisiä, jota ei silloin vielä edes tajuttu. Luojan kiitos ei muutettu isompien neliöiden perässä, vaan tajuttiin että homma hiertää aivan muusta kun puuttuvasta saunasta ja makuuhuoneesta.

Kyllä uusi koti varmasti toisi elämään lisää onnellisuutta, mutta näillä mennään.
Nykyinen koti on ostettu avioeron hetkellä niillä rahoilla mitä oli ja siitä tarjonnasta, mitä juuri silloin sattui markkinoilla olemaan. Paljon valitsemaan ei päässyt.
Koti on meille kovin pieni, mutta ihan hetkeen ei ole varaa sitä isompaan päivittää. Hyvä, kun näillä asumiskustannuksilla tullaan toimeen.
Remonttikin voisi toki olla kiva, mutta olosuhteiden pakosta pärjätään kyllä myös vain tätä vanhaa korjaten: vaihdetaan keittiön kaapinoviin uusia saranoita sen sijaan, että vaihdettaisiin koko keittiö ja maalataan ”puhtaaksi” seiniä ja kiintokalusteita saadaksemme kauniimpaa pintaa. Juuri nyt kerään rahaa keittiön uusiin kodinkoneisiin. Todellisuudessa käytetytkin kävisi, kunhan ehjät saisi. Uusista tuötasoista haaveilen myös. Todennäköisesti selaiset saisi pieneen keittiöön ihan kympeillä, mutta jostain se on sekin summa ensin säästettävä.

Elämä ei aina kysy sitä, oletko visuaalinen tai nautitko kauniista. Se ei kysy, mitä mielummin tekisit, missä olisit tai asuisit.

Mä kyllä samastun vahvasti sun tuntemuksiin. Esimerkiksi vaikkapa taaperon uhmakohtausta tai jotain ulkopuolelta tulevaa ärsykettä on paljon helpompi sietää siistissä ja harmonisessa kodissa. Tavarakaaoksen ja sotkun keskellä kaikki tuo tuntuu paljon pahemmalta.

Hei, siistiä meille ei ole tullut, mutta kyllä on selkeästi muutto uuteen kotiin vaikuttanut onnellisuutta lisäävästi.
Uuden kodin tärkeimmät speksit oli yhdistetty keittiö/olohuone ja kodinhoitotila, sekä kaikille lapsille (3 kpl) ja toki vanhemmille (yhteinen) omat huoneet. Se että on riittävästi tilaa kaikille tavaroille tuo selkeyttä ja järjestystä. Pyykkiteline ja puhtaat pyykit eivät ajelehdi sohvilla tai nojatuoleilla. The kasa kyllä edelleen löytyy, mutta sentään suljetun oven takaa.
Keittiön pöytä oleskelutilassa on lisännyt perheen yhdessäoloa. Siinä missä joku lukee lehteä sohvalla, voi toinen syödä välipalaa pöydän ääressä ja yksi laittaa vaikka tiskejä koneeseen, mutta ollaan kuitenkin näköyhteydessä toisiimme. Jääkaappi, edellisten omistajien hankkima, on myös valtava, enkä edes tiennyt että sellaisia on kotikäytössä. Kuinka ihanaa kun ei tarvitse pelata pakettitetristä vaan suuremmatkin ruokaostokset mahtuu helposti, eikä kaupassa tarvitse sen puolesta ravata joka toinen päivä. Tässä huushollissa sitä kuuluisaa kaappi-ja varastotilaa on jopa ”liikaa”, mutta missään nimessä ei ole tarkoitus turhalla tavaralla sitä tilaa täyttää ja tukkia.
Onnea remonttiin, siitä tulee varmasti hyvä!

Tunnistan tunteen😊 Valitettavasti, ainakin meillä remontti tai uusi koti on tuonut käytönnöllisyyteen ja arjen helppoutteen helpotusta hetkeksi ja sen jälkeen joko on tullut uudet haasteet (lasten kasvaessa) tai uudet sotkut viiden hengen taloudessa (2 aikuista ja 3 lasta kun sotkut ei ikinä häviä) eikä taida yhden ihmisen taloudessakaan. 😀 työ ei lopu tekemällä eikä sotku siivoamalla.

Mutta ihanaa kuitenkin kun remontti yleensä tuo toimivia ratkaisuja johonkin asiaan. Meillä on tosi pieni eteinen (vsnhojen talojen ongelma) eikä sitä pysty oikein laajentamaan. Toimivilla säilytysratkaisulla se toimii melko hyvin osan aikaa vuodesta mutta talvi on kaaosta, kun jokaisella täytyy olla esillä muutamat vaihtokengät, alkutalvesta usein kumpparitkin, hiihtomonot, laskettelumonot, luistimet ja niihin varusteet. Ni huh huh, 😀 Toki urheiluvarusteet voisi olla jossain varastossakin mutta helppouden takia, jotta lasten helppo vain napata kamat ja lähteä jos esim. aikuiset ei kotona seilaavat eteisessä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X