kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 27.03.2022

40 x vinkkiä ruuhkavuosien ja parisuhteen yhdistämiseen

Teksti
Karoliina Pentikäinen
3 kommenttia

Mä en tiedä yhtä ainoaa ystävää, kaveria, tuttua  mun lähellä, joka ei olisi JOLLAKIN tapaa kipuillut parisuhteen ja lapsiperhe-elämän yhdistämistä. En tarkoita, että kaikki parit, joilla olisi lapsia, olisi onnettomia tai kriisissä. Mutta kyllä lapset antaa parisuhteelle kuitenkin ihan uusia haasteita. 

En tiedä, johtuuko siitä, että mä olin jo äiti, kun tapasin A:n, mutta me ollaan puhuttu valtavat määrät yhteiselomme aikana siitä, kuinka voidaan vaalia meidän yhteistä, kahdenkeskistä suhdetta, vaikka ympärillä onkin lapsi/lapsia. Vaikka uusperheessä onkin ollut omat haasteensa, täytyy sanoa, että koska ei olla oltu ikinä “vain me kaksi”, on siitä ollut mun mielestä myös hyötyä meidän parisuhteen kannalta. Ollaan nimittäin nähty ja koettu todistetusti tavatessamme se, että me voidaan olla ihan hulluina ja ensirakastumisen huumassa toisiimme, vaikka samalla elämässä pyöriikin kaikki lapsiperheen reunaehdot – täit, flunssat, makaronilaatikot, Ryhmä Haut ja märille kurarukkasille haiseva eteinen. 

 

Mä en ajattele, että perheen ja lasten tuoma “taakka” parisuhteelle on aina osiensa summa. Eli ei kaikilla yksilapsisilla perheillä ole samanlaista, eikä kaikilla viisilapsisilla. Siksi perheiden keskenäinen vertailu on aivan urpoa. Lapsiperhe-elämän kuormittavuuteen kun vaikuttaa niin mielettömän moni asia. Se, millaisia lapset ovat. Onko heillä nepsy-piireitä, kehitysvammaa tai fyysisiä sairauksia. Onko perheen apuna isovanhemmat tai muut läheiset. Kuinka kuormittavaa työtä vanhemmat tekevät, kuinka usein harrastetaan, millaista roolia rahahuolet näyttelevät elämässä jne jne.

Itse kuitenkin koen, että hyppy yhden lapsen vanhemmuudesta suoraan kolmen lapsen perheeksi oli valtava. Ja se kuorma näkyi ja näkyy ihan kaikessa. Sen lisäksi, että ruokalasku on isompi, on kotona aina enemmän meteliä ja sotkua. Liikkuvat osat tuovat kaaosta, unettomuudesta puhumattakaan. Samalla se ei voi olla heijastumatta kahdenkeskiseen aikaan ja meidän aikuisten dynamiikkaan. 

Mä kyselin IG:ssä teidän vinkkejä parisuhteen ja ruuhkavuosien yhdistämiseen, ja sain teiltä IHANIA ja niin viisaita vastauksia. Kokoan ne nyt tähän listaksi, koska myös tosi moni vastasi tyylillä: “En mä vaan tiedä. KERRO PLIIS!” Jotkut vastaukset on päällekkäisiä, mutta kuitenkin vähän erilaisia, joten laitan tänne nyt mahdollisimman paljon erilaisia vastauksia, jotta niistä olisi apua mahdollisimman monelle. Jos vinkki 1 ja 2 ei sovi teille, ehkä neuvosta numero 13 onkin apua. 

Uskoisin, että moni vastasi nämä siitä näkökulmasta, että perheessä on kaksi aikuista, ja että nämä aikuiset (biologiset vanhemmat tai ei) asuvat lasten kanssa samassa taloudessa. Ja hei: Ei oteta tätä miksikään painepalloksi, tarkoitus on olla ideapankki. 

PARISUHDE JA RUUHKAVUODET. OLISIKO NÄISTÄ APUA? 

 1. Iltojen pyhitys toiselle, kun lapset nukkuu → puhelimet ja TV pois. 
 2. Yhteinen iltapala ja yhteinen tv-ohjelma. 
 3. Pienet hellyydenosoitukset keskellä arkea. Pussaa, halaa ja silitä päivittäin. 
 4. Yhteinen iltasuihku/sauna.
 5. Huumori. 
 6. Etukäteen sovitus yhteiset menot, joita odottamalla jaksaa vaikeiden päivien läpi.
 7. Molempien oma aika ja yhteinen aikuisten aika balanssissa. 
 8. Samalla puolella oleminen.
 9. Sen muistaminen, että oman toiminnan tulee tähdätä myös puolison auttamiseen ja huomioimiseen.
 10. Säännöllinen kahdenkeskinen aika kotona ja kodin ulkopuolella.
 11. Kotitreffien järjestäminen esim kerran viikossa, kun lapset nukkuu.
 12. Kalenteriseksi. 
 13. Seksin harrastaminen silloin, kun siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi etätyöpäivänä lasten ollessa päiväkodissa/koulussa. 
 14. Valitse taistelusi – kaikesta ei kannata sanoa ja valittaa, vaikka tekisikin mieli. 
 15. Tärkeää on se, että haluaa kumppanille aidosti hyvää.
 16. Puhuminen, kysyminen, kuunteleminen  ja omien ajatusten sanoittaminen. 
 17. Arkisilla teoilla huomioiminen. Kun ei tarvitse riidellä pyykkivuorista, jää aikaa enemmän romantiikalle.
 18. Kotitöiden jakaminen.
 19. Tasa-arvo parisuhteessa.
 20. Avoin keskustelu.
 21. Tärkeää antaa puolisolle vapaus mennä omiin harrastuksiinsa.
 22. Yhdessä nukkuminen.
 23. Yhteinen harrastus. 
 24. Ajattelemalla rakkauden kautta: “Toinen on yhtä väsynyt kuin minä autan siis häntä.”
 25. Yhteiset unelmat. 
 26. Toista ei saa pitää itsestäänselvyytenä.
 27. Joskus auttaa, kun muistelee alkuaikoja ja sitä, mihin toisessa rakastui alunperin.
 28. Puolison katsominen ikään kuin vieraan ihmisen silmin.
 29. Päätös olla samaa joukkuetta, ei vihamiehiä.
 30. Treffit 1-2 kertaa kuussa ja hoitaja kotiin. 
 31. Kalenteriin yhteistä aikaa joka viikko.
 32. Oman toiminnan tarkastelu toisen syyttämisen sijaan. 
 33. Kunnioittaminen.
 34. Arjen pienet yllätykset.
 35. Sen muistaminen, että ollaan muutakin kuin vanhempia. 
 36. Yhteiset päiväkahvit ja lapsille Pikku Kakkosta.
 37. Kunnon suudelmat tikkapusujen sijaan.
 38. Rakastan sua -viestit kesken työpäivän.
 39. IAVV = irti arjesta vaikka väkisin. Yhteistä aikaa aina, kun mahdollista.
 40. Fyysisen läheisyyden muistaminen. 

 

Tässä listassa oli tosi monta hyvää vinkkiä. Jotkus uusia, ja jotkut tuttuja, jotka helposti pääsee unohtumaan. 

Mulle kolahti erityisesti tuo kohta “oman toiminnan tarkastelu toisen syyttämisen sijaan”.  Mä esimerkiksi viime viikolla harmittelin, että A on kireä. Sitten tajusin, että mä olen VÄHINTÄÄ N yhtä kireällä tuulella kuin hän. Harvoin sitä voi olla hassu ja rela, jos puoliso kiristelee vieressä. Hyvä ja huonokin kun tuppaavat kiertämään.

Keräsin IG:ssä myös listaa siitä, mitä ruuhkavuosissa ei kannata tehdä. Kiinnostaisiko sekin? Hauskaa nimittäin oli se, että jotkut vinkit toistuivat sekä täällä “tee näin -puolella” kuin myös “älä tee ainakaan näin -vastauksissa”.  Arvaatteko, mitkä kohdat oli sellaisia? 

-Karoliina-

 

Kommentit (3)

Myös perheen yhteinen aika on tärkeää ja hitsaa yhteen. Koko perheellä tehdyt hauskat arjen jutut, yhdessä puuhailu keittiössä, metsäretket tai kulttuuririennot. Niissä näkee puolisosta ja myös lapsista ihan uusia puolia.

”Omaa aikaa” tai jopa parisuhdeaikaa on suurimmassa osassa perheitä tosi vaikea ottaa – niimpä olen itsekin sen sijaan keskittynyt siihen, että nautitaan yhdessä perheenä elämästä! Kyllä sekin tuo parisuhteeseen ihan uutta, kun näkee, millainen vanhempi puoliso on. Ja miten voidaan puhaltaa yhteen hiileen ja tehdä kivoja asioita kaikki yhdessä. Eletään elämää nyt tässä, sitten taas kun lapset kasvaa, voi elää uudenlaista vaihetta <3. Muutama hassu vuosi, niin elämä on täysin erilaista.

Eli ehkä tsemppaisin heitä, jotka ei sitä omaa tai parisuhdeaikaa voi ottaa tuosta vaan, että kyllä se perheenä tekeminenkin on todella arvokasta ja merkityksellistä myös parisuhteelle!

Ainakin kalenteriseksi on varmasti kummallakin listalla.

Ihan samoilla linjoilla olen tästä asiasta. Kaikilla ei ole mahdollisuutta erilliseen parisuhdeaikaan. Itse koen omaa aikaa tärkeämmäksi sen että olen töiden jälkeen läsnä perheen kanssa.
Toki meitä ihmisiä on erilaisia ja osa kaipaa enemmän omia juttuja ja sekin on ok. Mutta ei mielestäni pakollista.

Lisäksi lasten kasvaessa ja teinistyessä he eivät välttämättä itse halua enää lähteä mihinkään yöksi ”hoitoon”, joten kahdenkeskeinen parisuhdeaika vaatii aina hotelliin menemistä ja kuitenkin lasten seuraan aikuista, joka huolehtii että kotona asiat on mallillaan sillä aikaa kun vanhemmat on poissa.

Lisäksi isommat lapset valvoo yhtä myöhään kuin me aikuiset, niin ei paljon kotitreffejä järjestetä 😄 Toki lapset viihtyvät myös omissa huoneissaan, mutta ei se ihan sama asia ole kun tietää että lapset on hereillä ja ”kuulolla”.

Ajattelen että aikansa tätä kestää. Ei ne hotelliviikonloput kuitenkaan parisuhdetta pelasta, vaan ratkaisevaa on se arjen jakaminen ja että on hyvä meininki perheessä ja tietysti myös parisuhteessa, huumori auttaa pitkälle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X