kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 08.04.2022

Kaunis koti tekee onnelliseksi. Totta vai tarua?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
4 kommenttia

Kirjoitin ennen meidän kodin remonttia, että odotan kodin remontilta aivan valtavasti. Totta kai odotukset olivat osin visuaalisiakin, mutta ennen kaikkea jokainen ratkaisu tähtäsi jollakin tapaa kodin käytännöllisyyteen. Seiniin ja oviin rakennettiin äänieristeitä, jotta kotona olisi hiljaisia tiloja, joissa voisi nukkua, olla rauhassa ja tehdä töitä. Kaappien paikkoja ja sisusteita mietittiin puolestaan siksi, jotta tavarat löytäisivät niihin vieläkin paremmin. 

Mulle remontissa tärkeintä oli käytännöllisyys.  Sisustusarkkitehti piti puolestaan huolta ennen kaikkea visuaalisesta ilmeestä. Mä rakastan nimittäin kauneutta, mutta en osaa aina oikein ajatella sitä, kun käytännöllisyys puskee omassa mielessä niin vahvasti etusijalle. Oli ihanaa, kun vierellä oli ihminen, joka piti värit ja tapetit ja muodot hallinnassa. 

Kun sanon, että odotin remontilta käytännöllisyyttä, tarkoitan, että odotin remontin tuovan kotiin enemmän siisteyttä. Ja siisteys tarkoittaa minulle puolestaan mielenrauhaa. Kun puhuin tästä ennen remppaa, minua toppuuteltiin sanoen, ettei remontti nyt niin paljon elämänlaatua voi muuttaa. Mutta arvatkaapa mitä? Mä olen vahvasti sitä mieltä, että remontti todentotta muutti meidän tapaa asua tässä kodissa. Ja ainakin minun onnellisuuteni lisääntyi hurjasti, kun kodin ongelmakohdat saatiin ratkaistua kertarytinällä.

Ymmärrän, että karmeintakaan elämäntilannetta ei keittiönkaapeilla voi muuttaa. Eikä todellinen onni ole seinistä kiinni. Mutta kun arjessa törmää päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen vaikkapa siihen, että siivoaminen vie liikaa aikaa, koska  leluille ei ole omia paikkojaan tai kuiva-aineet ei mahdu kaappiin, voi konkreettiset muutokset elinypäristössä oikeasti tehdä arkeen todellisia muutoksia. 

Nyt, kun meillä on säilytystila räätälöity vielä paremmin meidän tarpeisiin, tuntuu, kun koti ei menisi niin kauheaan kaaokseen enää yhtä usein. Totta kai varsinkin kaksoset sotkevat aivan valtavasti, ja siivottavaa on kyllä vuorokauden ympäri, mutta noiden sotkujen siivoaminen ei vie enää iäisyyttä. Riittää, kun tekee 5-10 minuutin pistosiivouksia, ja koti on taas kauniissa kunnossa. Tämä siivoamisesta vapautunut aika on puolestaan ihana käyttää johonkin rentoiluun. 

Samalla tavalla kun käytännöllisyys, myös visuaaliset jutut tuo iloa. Etätyöaikaan, varsinkin lasten sairastellessa paljon, kotona tulee oltua aivan valtavan paljon. Tästä syystä mun onnellisuutta lisää valtavasti se, että ympäristö, jossa olen 90% mun ajasta, on sellainen, että se miellyttää silmää. Jollakin tapaa kaunis ympäristö myös auttaa jaksamaan kurjia juttuja paremmin. Tässä pätee sama juttu kun laittautumisessa – sitä on yhtä väsynyt yöpuvussa ja tukka pystyssä kuin meikissä ja kauniissa mekossakin, mutta laittautuneen olo silti kohenee. 

Mutta siis mun tämänhetkinen vastaus otsikkoon – totta! Onnellisuus oikeasti lisääntyy, kun ympärillä on kaunista ja ennen kaikkea TOIMIVAA!

Onko sulla kokemusta tällaisesta? Jatkuuko rakastuminen kotiin kauan, vai onko kyseessä vain honeymoon?

-Karoliina-

Kommentit (4)

Mahtavaa, jos onnistuitte rempassa! 🥳
Itse en ole koskaan asunut toimivassa kodissa. Olen aina valinnut kauneuden toimivuuden kustannuksella ja kärsinyt siitä. 😅 Molempia en ole saanut. Nyt olisi neliöitä, mutta ei rahaa eikä voimia minkään remppaamiseen- ei edes miettimiseen. Yhtä vaatekaappia haaveilen- se tekisi ihmeitä. Nyt kuitenkin se summa meni tyttären adhd-testaukseen. Ja hyvä niin. 😘

Olisi kiva kuulla ajatuksiasi säilytystilan ja tavaramäärän suhteesta. Oletko saavuttanut optimin? Mistä huomaat sen?
Kokemukseni on: Jos tavaran määrää ei hallitse, mikään säilytystila ei tule koskaan riittämään. Ja toisaalta, tyhjä säilytystila (jos niinkuin liikaa) tuppaa täyttymään kuin itsestään…jos ei ole tarkkana.
Miten hallitset tavaravirtoja? Aiotko muuttaa myös tavaranhallintaa- näetkö siihen tarvetta? Riittävätkö säilytysratkaisut ratkaisuksi?

Mun kotiin rakastuminen on kestänyt jo yli kolme vuotta. Edelleen viikottain sohvalla istuessani huomaan jääneeni ihailemaan meidän toimivaa ja kaunista kotia.
Uskon, että teilläkin käy niin, koska teidän koti näyttää niin ihanalta!😍

Itsellä ei ole kokemusta noin massiivisesta remontista, mutta vuosien saatossa ollaan kotia muutamien huoneiden osalta remontoitu joko kulumisen tai toimimattomuuden vuoksi. Itse en kovin pitkään remontista ole iloa kokenut vaan koen remontin enemmän kodin huoltoa. Pidempään iloa on tuonut jonkinlainen konmarittaminen minkä aloitin viitisen vuotta sitten ja nykyään kotona ei ole oikeastaan mitään mitä ei jossain vaiheessa vuotta käytettäisi. Vähemmän tavaraa = siistimpi koti joka myös nopea siivota. Ja kun tavaraa on vähemmän ne mitä on pysyvät hyvin järjestyksessä. Oma osto- ja kulutuskäyttäytyminen on samalla muuttunut eli kotiin hankitaan asioita todella harkiten ja jos jotain kotiin tuodaan samalla myös jostain luovutaan.
Hyvä että remontti toi toivotun lopputuloksen ja toivottavasti sen myötä asiat arjessa helpottavat.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X