kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 09.06.2022

Lapsiperheellinen - Nämä asiat kannattaa kokea kesä-Tampereella

Teksti
Karoliina Pentikäinen
15 kommenttia

Multa pyydetään ihan viikoittain Tampere-vinkkejä, mutta koska en ramppaa missään uusien ravintoloiden avajaisissa tai joka ikisissä kulttuuririennoissa, olen ajatellut, että ei musta ole oikein vinkkaamaan. Aloin kuitenkin huomata, että kysymykset, jotka mulle esitetään Tampereesta, on lähes aina sellaisia, jotka toden totta kyllä liittyy meidän arkeen, eikä ihmiset näin ollen usein kaipaakaan mitään kovin ihmeellistä. Tyyliin turistille, jolle Tampere on vieras, “mikä olikaan se paikka, jossa käytte aina kahvilla?” tai “Mikä oli se leikkipuisto, joka näkyi eilen sun storyissä?”

Tässä mun lapsiperhevinkit kesälle 2022, jos suuntaat Tampereelle.

  • Leikkipuistot. Tampereella ei ole Helsingin tapaan ilmaista leikkariruokailua kesällä, mutta täällä on sentään kivoja puistoja, jotka on musta turistina lasten kanssa reissatessa aina yksi reissujen kohokohta. Pikku Kakkosen puisto on totta kai legendaarinen ja kiva. Ehdottomasti käymisen arvoinen. Pikku Kakkonen on kaunis, iso, aivan keskustan ytimessä ja kaiken lisäksi siellä on touhua hyvinkin eri-ikäisille lapsille. Plussaa myös kioski, joka on aivan leikkipuiston kupeessa. On tosi kiva hakea kahvit puistoon ja istahtaa katselemaan lasten touhuja (myös aikuisten istumapaikkoja on paljon). Pikku Kakkosen puiston vieressä on myös yleinen WC, joka helpottaa pienten kanssa toimimista. Tosin vessan kunto on sitä, mitä tuollaisissa paikoissa yleensäkin, mutta on se tyhjää parempi. Pikku Kakkosen puisto on aidattu tosi hyvin, ja oman kokemuksen mukaan aikuiset myös muistavat laittaa portit täällä kiitettävän hyvin kiinni. Muita kivoja leikkipuistoja Tampereella on Tiitiäisen Satupuisto, Väinö Linnan puisto, Sorsapuiston leikkipuisto (paljon tekemistä eri ikäisille + kesäisin lintutarha) ja Emil Aaltosen Leikkipuisto. EDIT. Kiitos lukijat!  Tampereella on aloitettu kokeilla puistoruokailuja uimarannoilla. Lisää aiheesta täällä.
  • Tammelan alue. Emil Aaltosen Leikkipuistosta saakin oivan aasinsillan seuraavaan kohteeseen, nimittäin Tammelantorin alueelle. Emil Aaltosen leikkipuisto sijaitsee aivan Tammelantorin vieressä, mutta alueella on myös paljon muutakin kivaa lapsiperheille. Mä olen henkeen ja vereen tori-ihminen, ja yksi kesän parhaita juttuja onkin mennä heti aamusta Tammelantorille. Suosittelen aamukahveja ja -mehuja ihanien leipien ja pullien kera Kahvikeitaassa. Sen jälkeen torilla on kiva käyskennellä (tosin pienten lasten kanssa tulee varoa, tori sijaitsee autoteiden keskellä). Torilla myydään marjojen ja vihannesten lisäksi mm. leivonnaisia ja kesäisin torilla on usein myös kirppispöytiään pitäviä ihmisiä. Tammelantorilla voi syödä lounasta mm. Tapolan mustamakkarakioskissa tai Tampereen Eurolohessa, josta saa mm. herkullisia lohihamppareita. Aivan Tammelantorin kupeessa sijaitsee myös monien lasten suosikki, kissakahvila Purnauskis. Ja jos Tampere-reissulla mukana on second handistä kiinnostuneita isompia lapsia (tai pieniä, jotka jaksaa käydä kaupoilla), on Tammela oiva paikka käydä kirppistelemässä. Käykää ainakin Vintage Gardenissa ja Kätkö Vintagessa. 
  • Kalevan maauimala. Rakastin Helsingissä asuessani Kumpulan maauimalaa, joten olin tosi iloinen pari vuotta sitten, kun Tamperekin sai oman maauimalansa. Maauimalassa on lastenallas, kahluuallas ja uintiallas. Sen lisäksi maauimalassa on hyppytorni ja nurtsialue. Varsinkin hyvällä säällä maauimala on aivan loistava ja edullinen päivänviettopaikka. Aikuisten päivälippu maksaa alle 6 euroa, alle 4-vuotiaat pääsee ilmaiseksi ja 4-16 vuotiaatkin maksaa vain 2,20 euroa. Maauimalassa plussaa on siistit wc:t, kioski ja se, ettei hiekkaa kulkeudu kotiin, kuten aina rantsupäivän jälkeen. 
  • Mutta onhan rantaelämäkin ihanaa. Ja varsinkin muualta Tampereelle turistiksi tulleille ranta antaa toki kaupungista enemmän kuin varta vasten rakennettu maauimala. Meidän rantasuosikkeja on Rosendahlin ranta (tosin täällä viihtyy kesäisin myös bilettävä nuoriso), sekä ihana hippi ja lapsiystävällinen Tahmelan uimaranta, jossa on matala rantavesi, rannan vieressä leikkipuisto ja isot nurmikkoalueet, jossa voi varjossakin istuskella ja leikkiä. Tahmelan ranta on todella suosittu lapsiperheiden keskuudessa, enkä kyllä yhtään ihmettele. Paikka on idyllinen ja siellä on poikkeuksetta hyvä tunnelma. Suuri plussa Biitsi Biilistä, josta voi ostaa kohtuuhintaista pikkupurtavaa ja ihania vohveleita. Tähän loppuun vielä yksi uimarantasuositus. Jos rannan ei tarvitse olla aivan Tampereen keskustan ytimessä, suosittelen suuntaamaan Kaukajärvelle, Riihiniemen uimarannalle. Riihiniemessä on hyvät palvelut, matala ranta ja kaiken lisäksi kaupungin kaunein vesi. Kaukajärvi on lähdepohjainen järvi, jonka vesi on niin kirkasta ja “sinistä”, että voisi kuvitella uivansa ulkomailla, meressä. 
  • Huonon sään sattuessa Tampereelta löytyy totta kai ihan perus-HopLopit, Tramppaparkit ja kauppakeskukset koluttavaksi, mutta muiksi sisäaktiviteeteiksi suosittelen seuraavia paikkoja; Tampere-talon Muumimuseo, isommille lapsille Finlaysonin Vakoilumuseo. Myös lastenkulttuurikeskus Rulla on ihana. Tampereen Kauppahalli sijaitsee aivan Sokoksen kyljessä, ja myös lapset viihtyy siellä mun kokemuksen mukaan oikein hyvin. Pääkirjasto Metso on kiva paikka, ja sen yläkerran kahvila yksi Tampereen kivoimpia. Amurin alueella lapsiystävällinen kahvila ja aamupalapaikka on Amurin Helmi, jossa on myös järjestettyjä kierroksia Amurin työläiskorttelin alueella. Ja jos satutte Amuriin 3.7.2022, järjestetään Amurin Helmen alueella lasten oma museosunnuntai.  Pyynikin munkkitorni on legendaarinen ja siellä on ehdottomasti Suomen parhaat munkit. 

 

Toivottavasti näistä on apua Tampere-reissujen tueksi! Parhaiten, varsinkin rattaiden kanssa, keskusta-alueella liikkuu Tampereen Ratikalla. Rattaiden kanssa kulkeva aikuinen pääsee ratikkaan ilmaiseksi. Jos Tampereella tulee matkustettua paljon julkisilla, suosittelen vuorokausilippua. Nyssen joukkoliikennettä varten on myös oma äppinsä. 

 

-Karoliina-

Kommentit (15)

Ilmaista puistoruokailua järjestetään ti-pe uimarannoilla Tesomalla, Peltolammilla, Kaukajärvellä ja Hervannassa.

Kiitos vinkeistä. Ollaan tulossa koko perhe elokuun alussa Tampereelle lomalle. 6v ja kohta 8v pojat mukana. Suunnitelmissa sään salliessa leikkipuistoja, uimarantoja ym. Särkänniemi jätetään tällä kertaa väliin kun käydään jo Powerpark ssa ja tivolissa…

Kiitos vinkeistä! Tässä tulikin paljon kivoja vinkkejä! 🙂

Suosittelen myös piipahtamaan uudella Ranta-Tampellan aluetta. Sinne on kiva kävelyreitti keskustasta esim. Finlaysonin kautta. Alueella on kiva kiipeilyseinä, leikkipuisto ja hieno iso laituri, jossa ihana pieni kesäkioski nimeltään RantaSmoothie.

Samaa mieltä! Ranta-Tampellan alue puistoineen on loistava.

Olikos tuo tiitiäisen satupuisto tämän kesän remontissa?

Tää oli mulle just epäselvä. Etsin tietoa, mutta tieto hyvinkin ristiriitaista. Jos joku ei tiedä varmaksi, voisin selvittää vielä ensi viikolla tämän 🙂

Omiin lapsuuden ja nuoruuden Tampere-muistoihini liittyy vahvasti Viikinsaari. Vieläköhän on yhtä ihana paikka kuin reilu 20 vuotta sitten?

Ratikka reitillä esim. Hervanta-Pyynikintori on pysäkeillä ratikkataidetta, jota voi ihastella myös lasten kanssa. Eli voi hypätä välillä pois kyydistä ja jatkaa taas matkaa.

Muumimuseo on hyväksi havaittu.

Kiitos Karoliina kivasta blogista, vaikka oma lapsiperhe arki on jo ohitettu, mutta aiheet koskettaa silti.

Hyvä lista! Itsekin Tamperelaisena ja rakkaudesta kotikaupunkiin, voisin lisätä vielä muutaman listaan.

Rauhaniemen sauna, jossa tarkenee vaikka hieman sateisemmallakin säällä + ihana lastenranta ja kioski.

Rajaportin sauna ja kahvila. Ihana elämys myös lapsille. Saunan jälkeen voi siirtyä Pispalan pulteriin syömään, tai aikuisporukalla jatkamaan iltaa.

Viitastenperän uusi laavu Hervantajärven retkeilyalueella. Pääsee vaikka ratikalla perille!
https://www.tampere.fi/luonto-ja-ymparisto/luonnossa-liikkuminen/retkeily/hervantajarven-retkeily-ja-luonnonsuojelualue

Niihaman maja ja sieltltä lähtevä 3km luontopolku. Majalla kiva tunnelma ja hyvä kahvila.
Myös Kaupissa kivat uudet notskipaikat helposti saavutettavissa. Ihanaa kun kaupunki on panostanut helposti saaputettaviin luontokohteisiin, koska nässyn kallioiset rannat ovat niin kauniita.

Tallipiha, jonka voi yhdistää Tiitiäisen satupuisto reissuun.

Hiedanranta, jonka tapahtumia kannattaa seurata. Muutenkin hieno kokonaisuus ja ympäristö. Pala Tampereen historiaa.

Ja koska Nekala on mielstäni tampereen paras paikka, niin pakko lisätä vielä muutama huippu listaan! Konditoria Mari. Tänne kannattaa piipahtaa ihan ehdottomasti. Mutkatonta Tamperelaisuutta ja huippu palvelu ja hinnat + pyöräilymatka keskusta https://www.konditoriamari.fi
Wanhatappi, jossa kaupungin parhaat burgerit https://wanhatappi.fi
Hotelli Lillan, jonka brunssia, aamupalaa, tai ihan vain puutarhassa kahvilla pistäytymistä suosittelen. https://www.lillan.fi

Tampereella muuten alkoi puistoruokailu viime kesänä Peltolammilta ja laajeni nyt useampaan kaupunginosaan. https://www.tampere.fi/organisaatio/tampere-junior-kehitysohjelma/puistoruokailu

Tampereellakin on alkanut ilmainen leikkipuistoruokailu, mutta ei keskustan alueella (vaan Hervanta, Tesoma, Kaukajärvi, Peltolammi). Hieno juttu, ja ehkä laajenee tulevina vuosina 🙂

Tampereella on neljällä uimarannalla puistoruokailua alle 16 vuotiaille tänä kesänä, viime kesänä oli jo yhdellä rannalla ☺

Moi, täytyy heti käydä kommentoimasta, että Tampereellakin on nykyään puistoruokailua. Viime kesänä alkoi kokeiluna, ja tänä kesänä jo aika monessa paikassa. Huikea juttu!
Puistoruokailua Tampere -hakusanalla löytyy lisätietoa

Tallipiha on myös ihanan idyllinen paikka. Siellä on vanhan ajan tunnelmaa. Pienine putiikkeineen, tunnetuin ehkä tallipihan-sukkaapuoti. Lisäksi siellä on vuoden ympäri tiettyinä ajankohtina tapahtumaa. Esim. nyt kesällä kotieläimiä, kanoja, pupuja, aasi, poneja. Lasten oma kirppis 19.6. Alueelle vapaa pääsy.
Ja kaikki varmaan tietävät särkänniemi huvipuiston. Mikä on varmasti monen lapsiperheen turistikohde mihin voi yhdistää noita muita vinkkejä.
Jostain oli jai myös edullisesti tai jopa ilmaitteeksi mahdollisuus lainata melonta kajakkeja, sub-lautoja ja myös kivoja metsä/grilkauspaikkoja löytyy nimiä en muista kun en kotoisin Tampereelta.

Kiva postaus, Tampere on ihana kesäkaupunki kaiken ikäisille. Ilmaista puustoruokailua ei ole, mutta uimarantaruokailu on juurikin tuolla Riihiniemen uimarannalla Kaukajärvellä ja lisäksi Tesomajärven, Suolijärven ja Peltolammin uimarannalla ti-pe. Nuo leikkipuistovinkit on hyviä, sillä uusissa kaupungeissa on vaikea löytää parhaat puistot.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X