kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 12.08.2022

10 x vinkkiä siistimpään kotiin

Teksti
Karoliina Pentikäinen
16 kommenttia

Heti alkuun pieni disclaimer. Meillä ei ole mitenkään erityisen siistiä. Ennen kaksosten syntymää oli aina. Mutta ei enää. Tilanteeseen nähden on kuitenkin ihan ok tilanne, ja mulla on pari ässää takataskussa syksyä varten, joten odotukset zen-kodista elää vielä vahvana. Kaikki näistä vinkeistä ei tee kotia viihtyisämmäksi (kts vaikka kohdat 1 ja 3), mutta siistimmäksi kyllä. 

10 x vinkkiä siistimpään lapsiperhekotiin

  1. Jätä mahdollisimman paljon tyhjää tasopinta-alaa. Tasoille kertyy väkisinkin aina välillä sinne kuulumatonta roinaa, joten jos tämän lisäksi tasolla on paikka öljypulloille, suolalle, avaimille yms, tuplaantuu röykkiöiden määrä. 
  2. Suosi ovellisia kaappeja avokaappien ja -hyllyjen sijaan. 
  3. Karsi koriste-esineet (ainakin sellaiset, joihin lapset pääsee käsiksi) minimiin. Samoin vähennä koristetyynyjen ja vilttien määrää, koska nehän ovat AINA LATTIALLA.
  4. Jätä kaappeihin tyhjää tilaa ja ilmaa. Kun kaappi on väljä, tulee sinne laitettua tavarat ja vaatteet paremmin paikalleen. Jos sinne sen sijaa pitää änkeä kamppeet, tai niiden laitto on monen mutkan takan, ei tätä tule tehtyä. 
  5. Nosta asioita seinille. Kun peili, lamppu tai kaappi on seinälle pultattuna, on se varmasti ojennuksessa, eikä se estä esimerkiksi lattian imurointia. Rakastan sitä, että meillä on olkkarin tv-taso ja keittiön vitriini seinälle nostettua mallia, ilman jalkoja. Tyhjä tila kaappien alla luo ihanan ilmavan ilmeen, ja lattian puhtaana piti alta on todella kätevää. 
  6. Liinat ja rätit käden ulottuvilla. Mulla on suihkepullot sekä alakerran vessassa, että keittiössä ja eteisessä, josta voi nopsasti suihkaista pesuainetta suttuisiin peileihin ja tasoille. Toinen loistava tuote on Lidlin puhdistusliinat, mutta ne paketit on aina vaan tosi rumia pitää esillä. 
  7. Opeta lapset siivoamaan omat jälkensä. Tässä olen täysi amatööri. Esikoinen siivoaa oman huoneensa, mutta vaikka pienet ovat ihan innokkaita siivoajia, tämä unohtuu usein. Jotenkin ilta tulee aina niin nopsaa, että sitten mä mätän kauhealla hötäkällä lelut kaappiin, jotta saadaan tenavat unille. Miten te toteutatte tätä, joilla homma toimii leikki-ikäisten kanssa?
  8. Siivouspäivä. Vaikka lapsiperheessä jokainen päivä on siivouspäivä, tarvitaan musta kerran viikossa se päivä, kun siivotaan ja pestään huolella paikat. Vaihdetaan lakanat ja pyyhkeet jne. Meillä tämän suorittaa pääasiassa siivooja, mutta myös itse väliviikkoina. 
  9. Siirrä yläkaappeihin/varastoon sellaiset tavarat, jotka ei ole ajankohtaisia. Esille vain sellaiset, joita käytetään kulloisellakin kaudella.
  10. Dymota, dymota, dymota. Mä olen tullut siihen tulokseen, että vaikka dymotus on hidasta, ja välillä tuntuu hölmölle kirjoittaa lasihyllylle “lasit”, on se vaivan arvoista. Paine laittaa asiat niiden oikeille paikoille kasvaa tuhatkertaisesti, jos tavaroille on dymotetut paikat. Ei jotenkin vaan kehtaa laittaa Legoa koriin, jossa lukee “nukentarvikkeet”. Kaiken lisäksi esimerkiksi lakanoille tämä on elinehto. Kun lakanat tulee pyykistä, laitan ne heti oikean tekstin kohdalle, joten seuraavan kerran minä tai siivooja osaa katsoa oikeat lakanat kulloiseenkin sänkyyn, eikä lakanarullia tarvitse availla turhaan siinä vaiheessa. 

Kerro, pliis, sun vinkit, jos olette perhe, jossa on pieniä lapsia, ja silti siistiä!!

-Karoliina- 

P.S. Tätä kuvaa kun katselee, pitäisi saada mankeli tulille PIKAISESTI!

 

 

 

Kommentit (16)

Meillä tehdään niin että annan lapsille kappalemäärän, kuinka monta tavaraa kukin laittaa paikoilleen. Määrä vaihtelee lapsen iän ja sotkun määrän mukaan. Aika usein se on 40 tai 45. Esim. ennen pelaamista tai jätskin syöntiä tms. on laitettava kyseinen määrä tavaroita paikoilleen. Toimii paremmin kuin ajanotto kellolla, koska osa lapsista on ahkerampia ja osa laiskempia. Kappalemäärä on tasapuolinen. Meillä ainakin lapsetkin tykkäävät!

Mun vinkki on että pienestä asti lapsille opetetaan että pyykit laitetaan pyykkiin, tavarat paikoilleen ja roskat roskiin eikä siitä ihan hirveesti lipsuta. Myös se että pidetään niitä kaikkien yhteisiä siivouspäiviä mihin osallistuu koko perhe, opettaa lapsille sen että siivoominen ei oo perheessä yhen ihmisen asia vaan jokaisen.

Robotti-imuri (ja sen huomioiminen kalustevalinnoissa)! Laitan robotin napista päälle ja sitten minulla on hetki aikaa tehokkaasti pikasiivota rojut lattioilta pois ennen kun ne on imurin kidassa. Siivoamisen opettamisessa lapsille en ole valitettavasti onnistunut kovin hyvin ja sen kyllä huomaa.

Just opeteltu kesä robotti-imurin käyttöä. Loistava kapine!

Mä en ole lapsiperheellinen, ainakaan vakituiseen. Mutta tiiätkö, nää ohjeet toimii myös adhd- aikuiselle 😀
Odotin siis jotain ohjeita tyyliin ”tuo tullessas, vie mennessäs” ja muuta diipa daapaa, mutta nää on oikeesti hyviä ohjeita, kiitti!

Ooo, ihana kuulla <3

Meillä 3,5v ja 1,5v jotka siivoaa päivittäin ennen iltapalaa omat lelunsa paikoilleen, isompi tietysti vähän tehokkaammin, mut pienempi harjoittelee mukana. Välillä pitää patistaa enemmän ja välillä sujuu jouhevammin, mut joka ilta kumpikin osallistuu ja siivous on osa iltatoimia. Just vaihdettiin lastenhuoneen järjestystä ja karsittiin leluja sen verran, että kaikki sopii heidän huoneeseen (lukuunottamatta pelejä), ja lisättiin lelulaatikoihin kuvat, joiden avulla lelut löytää paremmin paikoilleen!

Ooo…kuvat! Loistava idis. Kiitos!

Mun vinkki on karsi, karsi, karsi. Jos tavara poistuu käytöstä, vie se heti pois asunnosta/hallinta-alueelta. Kierrätä, lahjoita tms. nopeasti. Vähän kerralla ja usein.
Komppaan myös vinkkiä pitää yleiset tilat mahdollisimman askeettisina. Mitään yhdelle perheenjäsenelle kuuluvaa tavaraa ei säilytetä olohuonessa tms. Näin nämä tilat voi siistiä ”kuka vaan” ja kaikki ovat vastuussa.
Taaperoiden kanssa rajoitan myös tilan käyttöä, leikkiä saa olohuoneessa ja lastenhuoneessa. Makuuhuoneet ja muut huoneet, kuten myös eteinen ovat ”kiellettyjä”. En halua keräillä leluja joka huoneesta. Enkä jaksa organisoida keräilysavottaa kaikkiin huoneisiin. Toimii hyvin, vaatii aluksi tiukkaa otetta- nykyisin itsestään selvää myös pienille.

Mun pitäisi ryhdistäytyä tässä. Aluksi meillä ei saanut mennä alakertaan leikkimään, mutta kuinkas sitten kävikään.

Monessa perheessä on gietyt iltarutiinit nukkumaan mentäessä. Meillä lelujen siivous kuului leikki-ikäisten kanssa näihin iltarutiineihin.
Meillä lelut siivottiin sillä periaatteella, että sotkut ovat yhteisiä. Siinä kohtaa ei siis ollut enää lupa laskea, kuka milläkin lelulla on leikkinyt.

Kuten päiväkodissakin, jo ihan pientenkin kanssa, meillä oli sääntönä leikkiä aina yhtä leikkiä kerrallaan. Jos siis tahdot uuden leikin, keräät ensin vanhan pois. Silloin illalle ei kerry määrätöntä määrää sekasotkua. Muutenkin lelujen määrän voi rajata hyvin niin, että tarjolla on vain tarvikkeet 1-3 tekemiseen kerrallaan.
Joskus leikki on niin hyvä, että sitä halutaan jatkaa seuraavana päivänä. Silloin leikki voidaan sopia säästettäväksi seuraavaan päivään. Ennen uuden leikin aloittamista vanha leikki tietysti sitten taas siivotaan pois.

Se, ettei leluja voi vaan levittää ja aloittaa uutta leikkiä leikin perään, opettaa lapselle pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta ja valintaansa sitoutumista. Voidaan siis vaikka sopia, että lapsi voi valita yhden tekemisen ennen lounasta. Tämä valinta mietitään ja siinä pysytään, vaikka viiden minuutin päästä tekisikin mieli sittenkin jo vaihtaa.

Aikuinen auttaa siivouksessa ja kaikki osallistuvat.
Siivouksesta voi tehdä hauskempaa esimerkiksi heittämällä joskus noppaa kukin vuorollaan. Laatikkoon saa siivota vain sen verran leluja, kuin noppa näyttää. Tässä samalla opetellaan numeroita ja lukumääriä, sekä sääntöjen noudattamista ja oman vuoron odottamista.
Toisinaan voidaan valita jokaiselle oma väri. Silloin saat siivota laatikoihin vaikka vain keltaisia asioita. Ominaisuuksia voi toki olla muitakin. Saat siivota laatikkoon vain pehmeitä / kovia / pieniä / suuria jne. juttuja. Taas opitaan luokittelua.

Tosi,tosi hyviä vinkkejä! Kiitos!

Allekirjoitan taaperoikäisten kaksosten äitinä kaikki nuo listaamasi kohdat, paitsi dymotusta en harrasta, sillä me tiedetään miehen kanssa tavaroiden paikat ilman niiden kirjoittamistakin. Ymmärän kyllä, että teillä isomman lapsen ja siivoojan takia tulee dymotus tarpeeseen. Juuri kiinnitettiin kaiuttimet seinälle olohuoneeseen, kun taaperot repisivät muuten alas. Meilläkään ei ole siistiä sillä mittapuulla, mitä haluaisin (ja mitä ennen kaksosten syntymää oli), MUTTA yritän parhaani mukaan opettaa kaksosia siivoamaan juurikin lelunsa illalla lelulaatikkoon ja pikkuhiljaa iän karttuessa muitakin jälkiään. Toinen kerää leluja innoissaan ja toinen vähän vastahakoisemmin, mutta onnistuneen keräämisen jälkeen lastenhuoneen ovi pitää laittaa heti kiinni, muuten kiusauksesta laatikon kippaamiseen ja lelujen levittämiseen tulee liian suuri ja koko sotku on taas lattialla. Vinkkinä tulee mieleen listaamiesi asioiden lisäksi vaan, että tavarat kannattaa yleisissä oleskelutiloissa pitää niin minimissä kuin mahdollista.

Minä dymotan nimenomaan itseni takia:)Siinä on joku juttu, niin kuin Karoliina kuvasi, että kun lasien kohdalla lukee LASIT, ne tulee laitettua siihen helpommin. Tämä pätee varmaan ainakin meihin itseämme huijaaviin tyyppeihin, joiden jäljiltä tavarat ei kulkeudu oikeille paikoilleen, koska ”vien ne kohta perille asti”. Siis meihin, jotka lykkää salaattikääreet roskiksen sijaan tiskialtaaseen, koska kohtahan mä ne siitä nostan sitten kaikki roskiin.

Noista vinkeistä, en ole paras neuvoja koska meillä on monta pientä ja paljon sotkua. Mutta mitä enemmän tavaroille on oma paikkansa, sitä paremmin pysyy järjestys. Ja mitä helpommin tavsrat on laitettavissa paikoilleen, sitä helpommin ne menee, kuten Karoliinakin sanoi. Ja silti kaikki tuntuu aina pyrkivän kaaokseen, ainakin meillä? Täytyskin pikkuhiljaa taas alkaa järkeistää meidän touhua taas.

Joo siis just näin. Dymotus on varmaan ennen kaikkea mua varten 😀

Hyvä vinkki! Tavaroiden määrä lienee ylipäätään se suurin avain tähän.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X