kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 14.09.2022

Syksyn parhaat tärpit

Teksti
Karoliina Pentikäinen
6 kommenttia

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän fanitan syksyä. En (ehkä?) sitä marraskuun pimeyttä, mutta tätä syys-lokakuuta, kun ilmat viilenee ja illat hämärtyy. Kun voi luvan kanssa käpertyä sohvalle viltin alle ja sytytellä kynttilöitä ja kausivaloja. Arjen rutiinit, sekä arkipäivien ja viikonlopun välinen ero tuntuu erityisen hyvälle.

Mä olen kantanut suurimman osan kesävaatteista ja -asusteista varastoon ja tuonut syksykamppeet sisään. Kausivaatteiden laittaminen kierrätykseen on tosin haastavaa, koska se hetki, kun vaatteet yleensä vapautuu oman kotiväen käytöstä, on täysin väärä aika laittaa ne myyntiin. Nytkin huomasin, että monet pienten tyttöjen kesäkengät ja lippikset tulee olemaan ensi kesänä taatusti pieniä, mutta eihän kukaan osta hellekamppeita tähän aikaan vuodesta. Niinpä hilloan niitä seuraavat puolivuotta varastossa.

Mä itse olen puolestaan nostanut villapaidat etualalle ja olenkin ihan fiiliksissä, kun kesämekkojen sijaan saa pukea neuleita, farkkuja ja maihareita. Nyt pitää nimittäin nauttia täysin siemauksin tästä ajasta, kun voi kerrospukeutua, mutta itseään ei tarvitse kuitenkaan vielä vuorata täysin vaatteiden alle. jotenkin ne keskitalven paukkupakkaset tappaa usein kaiken innon pukeutua, kun 90% ajasta pukeutumista ohjaa pelkästään se, ettei palelisi (niin paljon).

Monen monta vinkkiä syksyyn -22

 • Uyuni-paristokäyttöiset kynttilät. Ostin nämä viime talvena, ja otin esiin nyt. Aidoimmat feikkikynttilät, jotka tiedän. Toimii kätevästi (erikseen ostettavalla) kaukosäätimellä.
 • Raclette. Mulle raclette on ehdotonta syksyruokaa. Herkkujuustomättöä kesän grillailujen ja salaattien jälkeen. Lidlissä on muuten myynnissä aina kausittain raclette-pannuja – lämmin suositus hinta-laatusuhteelle.
 • Oranssi, vaaleansininen ja aniliinipunainen. Mä olen hullaantunut  näihin väreihin, ja onkin ihana nähdä niitä syksyn vaatteissa ja asusteissa.
 • Kaulurit ja kypärämyssyt. Tuttuja kavereita myös aikuisten käytössä jo viime talvelta, mutta ihanaa, ettei näiden aikakausi näytä olevan ohi. Mikä onkaan kätevämpi tapa suojata pää ja kaula syksyn viimoissa.
 • Never have I ever -sarja Netflixissä. Ihanaa, hauskaa ja hulvatonta (teini)komediaa iltojen ratoksi.
 • Teatteritarjonta. Tuntuu, että koronavuosien jälkeen teatterit on nyt pullollaan toinen toistaan mielenkiintoisempia esityksiä. Tampereella suosittelen katsomaan Tampereen teatterin Anastasian ja TTT:n Momentumin.
 • Neulehameet. Ei ole varmasti merkkiä, jolta ei löytyi juuri nyt neulehametta. En omista vielä yhtäkään, mutta luulen, ettei tilanne ole näin kauaa. Mikä voisikaan olla mukavampi syksy- ja talvivaate?
 • D-vitamiini ja sinkki. Niillä syksyn flunssaa vastaan.
 • Liikunta. Taltuttaa kaamosmasennusta, toimii endorfiinin lähteenä ja lämmittää myös hikoilun jälkeen.
 • Clipperin Nighty Night -tee. Pelkästään lämpöisen kupin pitäminen kädessä jo rauhoittaa, mutta teen sisältämät yrtit rentouttaa ja rauhoittaa muutenkin mieltä ja kehoa. Ja totta kai kuuma kaakao termarissa, metsäretkellä, on klassikkojen klassikko.
 • Kalenterin hallinta niin, että joka viikko sen sivuilta löytyy tyhjää tilaa kuin kivojakin menoja. Tällä en tarkoita sitä, että joka viikko pitäisi olla illallinen/keikka/kyläily, mutta joka viikko sentään jotain odotettavaa. Vaikkapa pizzaperjantai tai leffailta perheen kanssa olkkarissa. Tyhjä tila puolestaan antaa mielenrauhaa ja pelivaraa, jos (ja kun) arki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan.
 • Joutsenen untuvatossut ja -viltti. Hyggeilyn parhaat kamut.
 • Osmia-tuoksukynttilät. Musta yksi syksyn kotoiluun kuuluvista asioista on kodin laittaminen tunnelmalliseksi. Ja tuoksut liittyy vahvasti tähän. Mä en juuri uskalla lasten kanssa polttaa oikeita kynttilöitä, mutta Osmian kynttilät on lasikupissa, ja kun niitä polttaa pienen hetken, tuoksu kyllä pysyy huoneessa kauan.
 • Mä olen alunperin saanut tämän granolan joskus joululahjaksi, mutta sittemmin – saatuani reseptin omiin käsiini – olen tehnyt tätä nimenomaa syksyisin ja talvisin. Maailman parhaassa granolassa maistuu muskottipähkinä, kardemumma ja kaneli.
 • Puolukka, viinimarjat, kotimaiset luumut ja omenat. Nämä on jotenkin sellaisia maadoittavia makuja, jotka on ihana leipoa paistokseksi tai piiraaseen.

Mitkä asiat on susta syksyssä parhaita?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

 

 

 

Kommentit (6)

Kiitos hyvistä syysvinkeistä. Täällä Etelä-Ruotsissa on edelleen aika lämmin ja vielä en ole pitänyt housuja jalassa vaan mekossa tai hameessa on menty tähän asti mutta kohta on housujen aika.

Vinkkejä perheen leffailtaan, kun taloudessa on selkeesti eri ikäisiä lapsia?

Meillä pienet ei vielä juuri katso leffoja, joten en osaa vinkata 🙂

Lasten riemu kun hyppivät vaahteranlehtikasoihin. Koiran riemu kuuraisesta nurmikosta. Pikkujoulujen buukkaus. Viileämmät kelit ja villatakit.
Uutuuskirjat. Puolukassa käyminen. Raikkaus.

Oi ihana kuulla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X