kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 22.09.2022

Päiväkoti-ikäisten syysvaatteet

Teksti
Karoliina Pentikäinen
6 kommenttia

Olipa tänä aamuna raskas herätä. Vaikka syksy on mulle aina odotettu vuodenaika, pimeys – vai pitäisikö sanoa hämäryys – tekee olosta välillä vähän raskaan. Jos aamulla ei paista syysaurinko, ja jos ei heti aamusta ryntää vuokratyötilaan tai urheilemaan, tuntuu, ettei herää kunnolla oikein koko päivänä. Pitänee vissiin ottaa d-vitamiinit taas käyttöön. 

Toisaalta syksyn uneliaisuus on myös jollakin tapaa todella armollista. Musta on ihanaa laittaa kynttilät ja kausivalot päälle jo heti aamusta, katsoa illalla peiton alla telkkua ja itse asiassa nautin ulkoilustakin pienessä vesisateessa. 

Mä kaivelin syksykamppeita varastosta muutama viikko sitten, ja nyt tuntuu, että  pitäisi tehdä jo toinen kieppi varastoon. Jätin ekassa satsissa vielä aika paljon lenkkareita ja tennareita eteiseen,  mutta nyt taidan pestä ja viedä ne jo pois näkyvistä, ja tuoda lisää syksykenkiä ja -vaatteita esille. Tosin mulla on tapana jättää yksi tennaripari jokaiselle kaappiin talveksi, jotta kun tulee rennompia juhlia tai vaikka laivareissu, on yhdet kevyet kengät lähellä mukaan otettavaksi. 

Kun syksykelit tuli pari viikkoa sitten ryminällä, mulle alkoi sadella IG:seen kysymyksiä siitä, mitä puen meidän pienille päälle, ettei heille tule kylmä/kuuma päiväkotipäivien aikana. Totta kai jokainen lapsi on erilainen lämmönsäätelynkin kannalta, mutta tässä se, miten meillä mennään pienten syysvaatetuksen kanssa. Mun mielestä päiväkoti-ikäisiä on jo helpompi pukea kuin vauvoja, kun nämä osaavat jo itseä sanoa, onko kylmä tai kuuma. Vauvojen kanssa kaikki on aina niin arpomista. 

  • Syksyisin meidän tytöt pitää samoja sisävaatteita kuin kesälläkin (eli leggareita, trikoopaitoja, mekkoja), mutta niiden kaveriksi puetaan kerroksia. Esimerkiksi t-paitahihaisen kesämekon alle laitetaan pitkähihainen ohut trikoopaita tai päälle neuletakki. Mä tykkään jatkaa kesävaatteiden käyttöikää itsekin, ja sama kaava toimii mun mielestä myös lasten vaatteiden kanssa. Tämä on hyvä siinäkin mielessä, että harva tämän kesän mekko sopii ensi kesänä, joten annetaan vaatteelle vähän lisää käyttökertoja. 
  • Sukat vaihdetaan kumisaapaskauden alussa puuvillasukista merinovillakenkäsukkiin. Sidosteen merinokenkäsukat on yhtä ohuet kuin puuvillasukat, mutta ne lämmittää, noh, kuten merinovilla nyt lämmittää. Näin jalat säilyy kumisaappaissa lämpiminä, pieni kastuminenkaan ei haittaa, ja silti tähän aikaa vuodesta ei tarvitse änkeä kenkään vielä paksua villasukkaa. Ennen sidostelaisuutta en tajunnut, että sukat tulee vaihtaa eri vuodenaikojen mukaan. Nyt ajatus siitä, että vetäisi vuoden läpi puuvillasukilla tuntuu aivan uskomattomalle – eihän me vedetä lippiksessäkään vuoden kiertoa läpi, vaan jossakin vaiheessa lippis vaihtuu puuvillapipoon ja sitä kautta villapipoon. 
  • Edelliseen liittyen. Nyt meillä on käytössä vielä peruskumisaappaat ilman vuorta, mutta kohta vaihdan kumisaappaat Reiman villasekoitevuorikumppareihin. Ostin nämä viime talvena, enkä tajua, miksi meidän perheessä ei ole ollut moisia lapsilla aikaisemmin. Merinosukan kanssa loistava sijoitus syksyyn ja loskaan. (Ja näyttäisi olevan vielä alessakin täällä. Ei yhteistyölinkki ja em.kumpparit myös itse ostettu) 
  • Ulkoillessa tytöillä on Reiman vk-kamppeet (joko haalari tai housut+takkiyhdistelmä), kumisaappaat tai vettä pitävät Reiman vk-kengät, paksummat Kiddon, Makian tai Gugguun puuvillapipot (ei enää trikoopipot), sekä vettä hylkivät hansikkaat (jos suostuvat pitämään). Kaulaan laitetaan trikootuubi, tosin vaihdan sen kyllä ihan pian merinovillakauluriin. Ja jos pyöräillään, kypärän alle laitetaan Kivatin silkkivillakypärämyssy, ei pipoa. Pakkasin jo hoitoreppuun mukaan Kivatin villatakit, mutta niitä on taidettu käyttää syksyn aikana ehkä pari kertaa. 
  • Päiväkodissa tytöillä on Polarn o Pyretin kurahousut ja  jotkut merkittömät sadetakit ja Reiman kurarukkaset (ehkä, jos on tallessa tai olen muistanut taas kerran pakata). Kotona käytetään sadevaatteita paljon harvemmin, koska Reimat kestää niin hyvin vettä. Ehkä silloin vaan, kun sataa ihan kaatamalla, mutta halutaan silti lähteä ulos. 
  • Tytöt potkii in peiton öisin, ja heräävät sitten siihen, että palelee, joten ollaan siirrytty jo pääasiassa talviyöpukuihin. Heillä on joko Swaddle Up:n unihaalari tai Kivatin silkkivillahaalarit. Ja sukkina Sidosteen pörrösukat. Jos joku osaa vinkata lämmintä (topattu tai silkki/merinovilla) yöpukuMEKKOA, otetaan vinkit vastaan. Helmat kun pitäisi olla myös öisin. 

Sellaista! Onko sulla jotain hyvää syksyn pukeutumisvinkkiä, jolla pienet ihmiset pysyy lämpöisinä? Miten annatte kesävaatteille lisää käyttöaikaa syksyisin ja talvisin? 

-Karoliina-

Kommentit (6)

Mä luotan syksyisin name it -softshell haalareihin. Hinta laatu suhde kohdallaan. Ilmojen vielä viiletessä haalarin alle Ruskovillan merinovillahaalari. Samaa mieltä sun kanssa vuorellisista kumppareista – paras hankinta loskakeleille. Meillä esikoinen tosi kylmä verinen, joten pakko panostaa laadukkaisiin ulkoiluvaatteisiin.

Ainakin Dilling-merkillä on merinovillaisia ja silkkivillaisia mekkoja, pitkisten kanssa voisi toimia kun eivät ole täyspitkiä 😊

Dillingin merinot tosi laadukkaita, tänään sunnuntaina vielä -30% alessa. Viime talvi käytetty yöpukuna merino paitaa ja pöksyjä, ovat kuin uudet. Toisin kun pierre robertin pöksyt, pari yörä jalassa ja kamalat nukkavierut!!

pierre robertilla ja p.o.p illa on molemmilla kivoja ohkasia merinomekkoja jotka varmasti toimisi myös yömekkoina 👍😊

Valmiina en osaa vinkata yöpukumekkoa noista matskuista,mutta esim.Myllymuksuilla on erilaisia merinovillaneuloksia,joista lähipiirin ompelutaitoinen kyllä sellaisia pystyy suht helposti ompelemaan!Toinen käytössä ollut vinkki on nilkkapituisen yömekon alle puettavat silkkiset pitkikset.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X