kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 16.10.2022

10 x vinkkiä helppoihin synttärijuhliin

Teksti
Karoliina Pentikäinen
12 kommenttia

Mulla on sellainen ristiriitainen tapa, että tykkään fiilistellä synttärijuhlia ja juhlapyhiä etukäteen. Miettiä teemoja ja tarjoamisia ja silti joka vuosi päätyä yhä vaan helpommin järjestettäviin juhliin. Kun F oli ihan pieni, kokkasin hikihatussa ja muistaakseni (hah) olin vähän (?) kireä aina ennen kemuja. Nykyisin ajattelen niin, että mitä rennompia juhlien keskipisteet ja järjestäjät on, sitä mukavammat kemut.

Tässä siis mun 10 x vinkkiä helppoihin synttärikemuihin.

  1. Valitse yksi (maksimissaan kaksi) suolaista (eli ruokaisaa) tarjottavaa. Jos kyseessä on pelkät lastenkutsut, for real, tämänkin voi melkein jättää pois, koska lapset syö pääasiassa juhlissa vaan karkkia ja sipsiä. Mutta jos kyseessä on juhlat, joissa on aikuisiakin, on hyvä olla yksi suolainen tarjottava. Helppoja (eli valmiina ostettavia) ja kohtalaisen edullisia tarjottavia on esimerkiksi karjalanpiirakat ja munavoi, pitsa tai suolaiset piirakat. Jos haluaa hifistellä – ja näyttää, ettei perheessä eletä pelkällä vehnäjauholla, suolalla ja sokerilla – voi kylkeen tehdä salaatin tai pilkkoa muutaman kurkkutikun. Me ollaan menty juhlat toisensa perään tilatuilla pitsoilla, ja joka kerta se on vaan toimiva konsepti.
  2. Panosta pöydässä yhteen visuaaliseen kohokohtaan – se voi olla vaikka pannukakkutorni tai näyttävä kakku. Moni arkinenkin asia, kuten vaikkapa letut, kohoaa juhlavaksi, kun päälle iskee euron viirin, kynttilän ja kimalleströsseleitä.
  3. Mieti, tarvitaanko kakkua lainkaan. Kun koristeltujen kakkujen trendi syntyi, huomasin, että monen kakun maku laski, koska pääpaino koti- ja ammattileipureilla meni kakun ulkonäköön. Jos et ole varma, osaako ammattileipuri tehdä myös maistuvan kakun ulkonäön lisäksi, etkä itse jaksa väsätä, jätä kakku pois. Iske sen sijaan Pirkan minidonitsit (pakasteallas) torniksi tai kokoa huikea jäätelökakku erivärisistä jäätelöistä, karkeista ja suklaakastikkeista.
  4. Siivoa ennen synttäreitä pikasiivous, ja juhlien jälkeen vasta ”oikea”. Kun sisään astuu väkeä enemmän kuin viisi (lapsia riittää vähemmänkin), eteinen on kuitenkin pian täynnä kenkiä, lelut seilaa pitkin lattioita ja kukaan ei näe sohvatyynyjen väriä, kun sohvalla istutaan kuin sillit suolassa. Pikasiivous = tavarat paikoilleen, imurointi ja vessojen pesu. Tadaa!
  5. Osta surutta valmista, jos leipurihommat ei kiinnosta. Jos haluaa päästä halvemmalla, kannattaa kytätä kaikki Brunbergin suukko-, lakuloota- ja pillimehutarjoukset kemujen lähikuukausina. Mä tykkään leipoa, mutta en tavoitteellisesti isolle joukolle. Siksi meillä mentiin eiliset 3-vuotiskemut kaavalla: tilatut pitsat, leipurin tekemät kakut, valmistuulihatut ja karkkia. Joskus teema auttaa juhlatarjoamisissa. Esimerkiksi juhlat, joissa on pelkkiä (nyyttärimenolla tehtyjä) kakkuja, toimii!
  6. Jos tila on pieni, jaa juhlavieraat pariin erään, että ehdit jutella kaikkien vieraiden kanssa, eikä tilat tule liian täyteen. Jos juhlien sankari nukkuu vielä päiväunet, on tässä juhlien välissä oiva hetki myös nukuttaa hänet ja rauhoittaa vähän tilannetta.
  7. Jos päätät koristella juhlatilan, viirit on helpoin ja nopein tapa saada näyttävyyttä. Ne myös laittaa paikoilleen ja purkaa nopeasti. Kangasviirit on toki parhaat, koska niitä voi kierrättää juhlasta toiseen. Pompomit ja ilmapallot on upeita, mutta niiden availuun, takaisin kasaamiseen ja puhalteluun menee yllättävän paljon aikaa.
  8. Mieti, missä määrin kannattaa käyttää kertakäyttöastioita ja miten paljon kestoastioita. Periaatteessa vastustan kertiksiä, mutta juhlissa meillä on niitä usein, koska muuten astioita pitäisi lainalla naapureilta ja niiden pesu vie aikaa jne. Siksi mennään juhlissa pääosin kertiksillä. Helpottaa juhlien kirjaimellista jälkipyykkiä huomattavasti.
  9. Varsinkin, jos kyseessä on juhlat, jossa on lapsia, kannattaa kotijoukoille varata jääkaappiin joku mikrossa lämmitettävä valmisruoka, jonka voi syödä ennen tai jälkeen juhlien. Muuten käy niin, että lapset on elänyt päivän pelkällä suklaalla, kakulla ja mehulla.
  10. Muista, kenelle juhlat järjestät. Juhlat ei ole esitys vieraille, eikä statuksennostatus äidille. Jos lapsi haluaa Autot-paperilautaset, mutta millään muulla ei ole hänelle niin väliä, mene tämä kärki edellä. Jos puoliso haluaa rennot juhlat, älä pakota häntä pukuun ja hienoon ravintolaan keskipisteeksi. Helpoin synttärivinkki = juhli synttäreitä sankarin näköisesti!

 

-Karoliina-

Kommentit (12)

Oot vaan paras! ❤️❤️❤️
En muista äkkiseltään että miten päädyin seuraamaan sua, enkä oikein osaa selittää sitäkään miksi oon jäänyt täysin eri elämäntilanteessa olevana niin koukkuun tähän blogiisi – yhtä koukkuun entä Subutexiin 10 vuotta sitten, siitä lähdössä vieroittautumaan katkaisuhoitoon ensi viikolla, hyvä minä (!).

Nyt on oikeasti olo että muutoksen tuulet puhaltaa kunnolla; sainpas viimeinkin jätettyä lopullisesti ukon turhakkeen pois matkasta, tästä elämä vasta alkaa! 🙏👍

Oot taitava kirjoittaja ja sydämellinen ihminen. Kaikkea hyvää sulle ja teidän perheelle, keep it up!✌️

Omasta mielestäni ehkä tärkein jäi nyt uupumaan.
Itse aloitan tarjoilujen hahmottamisen aina siitä, millaisia erityisryokavalioita on juhlapöytäni ääreen saapumassa vieraaksi. Esimerkiksi lastenjuhlilla on helpointa, jos kaikki tarjottava sopii kaikille vieraille. Silloin vahinkoaltistuksia ei synny ja kaikki vieraat voivat tasa-arvoisesti tuntea itsensä tervetulleiksi. Se on joskus merkinnyt kananmunattomia, laktoositgomia ja gluteenittomia juhlia yhdellä kertaa, muttei milloinkaan maistumatonta tai vaatimatonta juhlatarjoilua.

Myös aikuisten vieraiden joukosta löytyy lähipiiristämme keliaakikkoa, allergistaja intolerantikkoa. Koen tärkeäksi, että kaikille on varattu turvallista ja maukasta syötävää. Pyrin aina siihen, että kaikki sopisi kaikille, mutta muussa tapauksessa tarjoiltavat on merkittävä selkeästi, jotta jokainen vieras voi kokea voivansa valita lautaselleen turvallisesti mieleisensä.

Juhlapöydän on oltava nautinto kaikille, ei ikuinen kieltäytymisen paikka erityisruokavaliota noudattavalle.

Hyviä vinkkejä, ja erityisesti se, että juhlasankarin/sankarien ja isäntäväen tulee olla hyvällä fiiliksellä juhlissa. Meillä kuopuksella ei ole mitään tajua herkkujen määrälle, joten ollaan juhlissa jouduttu pitämään huolta, että vatsaa täytetään ensi suolaisella / terveellisemmällä purtavalla sopivasti. Lastenjuhlien klassikko, kaali- tai vesimelonisiili toimii aina. Välillä niitä on tehty kaksikin, toinen suolaisilla purtavilla ja toinen hedelmävartailla. Helppoa ja suht nopeaa väsätä, ja toimivat suolaisen pöydän keskipisteinäkin.

Täällä mennään samalla tyylillä ja kaikki ovat juhlista nauttineet!

Pizzat ovat hyvä idea, minkä aion napata seuraaviin juhliin. Oletteko tilanneet pizzat ihan jostain pizzeriasta vai esim. leipomosta?

Itte pidän yleensä lomapäivän ennen synttärijuhlia ja leivon. Kotona tehdyt tarjottavat on mun mielestä osa juhlavuutta ja vieraitten arvostamista. Kepeä juhlatunnelma ja kokoontuminen on niin parasta!

Ammattilaisen tekemät vievät todennäköisesti voiton itse askaroiduista 😏

Monesti myös äideissä ja isissä on tosi osaavia jotka osaavat tehdä kotona jopa parempia kuin ammattilaiset.Ei kannata yleistä,vaikkei itse osaisikaan,niin joku toinen äiti tai isä voi osata🙂

Ja jos on suurperhe niin siinäähän ne lomapäivät sitte mukavasti tulee käytettyä.

Kiinnostaisi tietää miten on enemmän vieraiden arvostusta hikihatussa leipoa kuin ilmeisesti kunnon emännön kuuluu kuin ostaa valmista, herkullista tarjottavas pöytään?

Kannattaa muistaa,et toiset nauttii leipomisesta.Kaikki ei leivo hiki hatussa,vaan silkasta omasta ilosta ja halusta.Ja ainenkin tietää,mitä ne sisältää.Ja useimmiten itse tehdyt on myös edullisempia kuin tilatut tai ostetut🙂Kukin tyylillään !

Arvostus = olen nähnyt vaivaa vieraani eteen leipomalla hänelle aivan varmasti täysin gluteenittoman herkun.

Ihanat ja toimivat vinkit! Ja erityisen kiva, että sinunlaisesi vaikuttaja jakaa nämä, koska monesti somessa tuntuu että kaikki juhlat on niin ihmeellisen ja monimutkaisen hienosti väkrättyä, että tavan ihmistä hengästyttää (ja ehkä vähän masentaa).
Mukavat ja juhlien sankarin näköiset juhlat on aina parhaat!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X