kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 20.10.2022

8 x ruuat, jotka tuo keholle ja mielelle hyvää oloa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
2 kommenttia
  1. Tuorepuristetut mehut. Omassa lempparimehussa on appelsiinia, sitruunaa, mansikkaa, varsiselleriä ja inkivääriä.
  2. Chia-pudding. Voi olla jo vanha trendi, mutta toimii. Mä laitan omaani kookosmaitoa, kauramaitoa, chiaa, ripauksen suolaa ja vähän kaardemummaa. Päälle maapähkinvoita, mansikoita ja banskua.
  3. Kaurapuuro, jonka sekaan kookosöljyä, banaania, raejuustoa, kanelia ja paahdettuja manteleita (kurineen). Kutsun tätä troppiseksi puuroksi.
  4. Itse tehdyt sämpylät, joissa vehnäjauhoja vain vähän, ja niiden tilalla kaurahiutaleita, murskattuja pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Löllö taikina, joka lätkitään lusikalla pellille paistoa varten, jotta sämpylät ovat valmiina pehmoisia. Hyviin sämpylöihin voi ujuttaa myös juuresraasteita.
  5. Salaatti, jonka pohjana ei ole salaattia. Salaatin ravintoarvot on melkein nolla. Sen sijaan kannattaa käyttää pinaattia (rauta!) ja yrttejä. Makua tulee enemmän, ja vihreän popsimisesta saa aidosti voimaa.
  6. Purjo-parskaalikeitto. Purjo on ravintorikkain sipuli ja parsakaalissa on puolestaan paljon C-vitamiinia ja kalsiumia. Meillä kyseinen keitto tehdään niin, että molemmat pääraakaineet höyrytetään perunoiden kanssa höyryuunissa. Toki ainekset voi myös keittää. Kypsät perunat, parsakaali ja porkkanat soseutetaan joko keitinvedessä tai kasvisliemessä ja mukaan lisätään kermaa ja/tai pippurituorejuustoa. Tarjoiluun krutonkeja, raejuustoa ja pieni lusikallinen pestoa.
  7. Valkoiset pavut. Olen ihan hurahtanut isoihin papuihin marinoituina. Netti on pullollaan marinointireseptejä, mutta pääraaka-aineet marinoinnissa on yrtit, suola, oliiviöljy ja pieni tilkka happoa. Pavut toimii todella hyvin ruokaisissa salaateissa lihan korvikkeena. Luulin ennen, ettei pavut sovi mun vatsalle. Mutta itse asiassa, kun ne yhdistää muuten vatsaystävällisempään ruokavalioon, pavut sopii ihan hyvin.
  8. Proteiini. Okei, tämä protskutrendi, kaikki karppaamiset ja keto-dietit tulee ainakin itselläni korvista ulos, mutta on ollut pakko myöntää, että kun proteiinia syö tarpeeksi, ei väsytä, eikä turvota lainkaan niin paljon kuin ennen. Mä tajusin tänä syksynä, että syön liian vähän proteiinia. Joka taas johti siihen, että mulle tuli nälkä tosi nopeasti ruuan jälkeen, joka puolestaan aiheutti sen, että syön liikaa hiilaria ja saan siitä taas mahani kipeäksi siitä. Syön nykyisin gluteenia ja ihan kaikkea leipää, pastaa, pitsaa, pullaa ja puuroa, mutta kun sen kylkeen ottaa tarpeeksi proteiinia, pitää ruoka paremmin nälkää  loitolla ja olo on parempi.

Millaisista ruuaista sulle tulee hyvää olo?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

 

 

Kommentit (2)

Niin ja yksi tärkeä asia unohtui: pähkinät ja siemenet. Niitä kannattaa syödä päivittäin pieni määrä n. 30 grammaa. Niistä saa monipuolisesti syötynä hyviä rasvoja, kuituja, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ne tekee hyvää koko kropalle: aivoista hiuksiin ja ihoon asti.

Kiva postaus.

Itse lopetin tuoremehujen ja tuorepuristettujen mehujen juomisen kokonaan, kun ravitsemustiedettä opiskellut tuttavani sanoi, että kahdessa desilitrassa tuore- tai tuorepuristettua mehua on jopa kolmasosa päivän maksimaalisesta suositellussa sokeriannoksesta. Se tieto pysäytti minut ja lopetin mehut kuin seinään.

Mehuista ei saa edes kuituja juurikaan ja siksi syön hedelmät, marjat jne. nykyään mieluummin kokonaisina.

Jonkin verran ravitsemukseen perehtyneenä havaitsisin itsekin, etten saa riitävästi proteiini joka aterialla. Sitä olen joutunut miettimään useammin ja raejuusto on nykyään perusruokaani, mutta sitä täytyy säännöstellä, ettei tule kyllästymistä.

Näin syksyn tullen mun suosikkeja on keitot ja padat. Esimerkiksi mausteisesta papupadasta on tullut yksi suosikeistani ja siihen saa uppoamaan kaikenmaailman pavut: kuivatut, tuoreet, pakasteet ja säilötyt. Ja kylkeen riisiä tms. On maukas, edullinen ja helppo arkiruoka, jota voi syödä enemmän kuin kerran peräkkäin.

Mun aamupalasuosikki on kaurapuuro lisukkeineen ja vihreä tee/ rooibos. Kaurapuuron vaihdan välillä maitoon keitettyyn kauraryynipuuroon, joka on tavattoman hyvää, jopa parempaa kuin riisipuuro. Ohrapuuroa olen opetellut syömään.

Maukkaan keiton saa oikeastaan kaikista kasviksista ja juureksista, kun vain maustaa hyvin. Ja netti on pullollaan hyviä ohjeita.

Mun ruokavalion avainsana on monipuolinen ja helppo. Niillä pääsee pitkälle eikä kyllästy. Ja onneksi on netti.

Ihanaa viikonloppua.

T. Satu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X