kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 27.10.2022

Syssymmällä sitten

Teksti
Karoliina Pentikäinen
15 kommenttia

Avasin eilen aamuna kalenterin, tarkoituksena lätkiä sen sivuilla loppuvuoden tapahtumat ja tapaamiset. On synttärikemuja, vähän lisää kemuja ja joulu, jota vietellään ripotellusti eri ihmisten kanssa. Tuntui hurjalle ilmoitella eri ihmisille, että “tässä nyt olisi kaksi viikonloppupäivää ennen vuotta 2023 vapaana”. 

Samalla havahduin siihen, kuinka oma sapattiloma lyhenee päivä päivältä. Enää kaksi kuukautta ja sitten tämä luksus on takana. Ne ajatukset, jotka mulla oli keväällä ja kesällä siitä, mitä “teen sitten syssymmällä” on jo tässä. Tai jopa jo ollutta ja mennyttä. Nyt on syksy, ensi viikolla ainakin oman laskentatapani mukaan jo talvi. 

Mutta eipä siinä mitään. Olo on rauhaisa ja odottava. Kun on saanut levätä (ainakin henkisesti), pohdiskella elämäänsä, liikkua ja suunnitella tulevaa, on varmempi olo palata vanhaan. Tai itse asiassa – vaikka osa työkuvioista palaa, en usko, että palaan enää monellakaan tapaa muuten enää vanhaan. Mulla on kova luotto siitä, että vuodesta 2023 tulee omalla tavallaan käänteentekevä. 

Mä päätin jo sapatin alussa, että haluan rauhoittaa joulukuun jouluttamiselle. Marraskuusta tuleekin siksi todella toiminnantäyteinen, koska yritän sen aikana tehdä pääosan joulukuun töistä ja myös alkuvuoden 2023 hommista.

Mulla on ollut koko aikuisiän haaveena se, että joulukuussa voisi rauhoittua joulutunnelmaan, mutta käytännössä tahti on aina vaan kiihtynyt joulun alla. Opettajana syyslukukauden loppu, todistukset ja äikän opea kuormittavat joulujuhlat, sekä toisaalta markkinoinnissa joulumyynti, eivät ole varsinaisesti mahdollistaneet pehmeää laskua jouluun. Niinpä tänä vuonna yritän sitä, mistä olen haaveillut. Tämähän on muutenkin ollut hulluttelevien haaveiden vuosi, joten mikä ettei. 

Jos mun “sitten syssymmällä -tavoite” oli henkisen kasvun ja fyysisen kunnon lisääminen, tämän vuoden lopulle mulla on seuraavia haaveita ja tavoitteita.

MARRASKUU:

 • Miehen synttärikemujen juhliminen. 
 • Vuoden 2023 vuosikumppanisopimusten neuvottelu ja klousaaminen.
 • Metsäretki perheen kanssa. 
 • Marras-joulukuun yhteistyönostojen kuvaaminen ja kirjoittaminen (osa jemmaan).
 • Kylmävesiuinnin jatkaminen.
 • Kevään reissujen suunnittelu ja varaaminen. 
 • Parissa yritystapahtumassa vierailu emäntänä/puhujana.
 • Isänpäivä.
 • Yhdet isot lehtikuvaukset.
 • Yksi jännä lanseeraus. 
 • Pieni äiti-tytärmatka Jyväskylään.
 • Pienimuotoinen ”remppa” yhteen kodin seinistä – tällä kertaa tavoitteeni on tarttua itse pensseliin ja vasaraan.
 • Vuoden 2023 ”brändiuudistuksen” suunnittelu. Mietin, että jotta pysyn virkeänä, pitää tätä omaakin brändiä ja yritystä vähän uudistaa. Saa esittää toiveita sisällön suhteen.

JOULUKUU:

 • Valokuvien etsintä ja tilaaminen vuosilta 2018-2022. Kirja vai perinteiset kuvat, kertokaa? 
 • Joulun viettäminen etukäteen lapsuudenperheen parissa. Ja sitten  joulun juhlinta varsinaiseen h-hetkeen perheenä kanssa ja vielä joulupäivänä ystävien kanssa. 
 • Miehen synttärijuhlinnan jatkamista.
 • Esikoisen synttärit parissa erässä juhlittuna. 
 • Joulukonsertti tai -konsertteja. Lasten joulukonserteista ja ohjelmasta Tampereen seudulta otan vinkkejä!
 • Lököttelyä, kotoilua, glögiä, kirjoja. 

Reilut kaksi kuukautta aikaa – Mitä sä toivot loppuvuodelta?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (15)

Hei, muutama huomio minultakin tuohon metsäretkeen. Telttailu lasten kanssa on tosi mukavaa, meillä sitä on harrastettu useinkin, mutta jos asia on teille vieraampi, niin en välttämättä suosittele sitä näin syksyllä. Pimeä tulee varhain, teltan pitää olla pystytetty valoisan aikaan. Ilta pimeässä voi käydä lapsille pitkäksi. Pelkääkö lapset käydä pimeässä ulkona pissalla? Myös aikainen herätys lasten kanssa pimeässä metsässä voi olla karu. Kesällä tuo on paljon helpompaa. Jos haluatte näin pimeän aikaan yöpyä jossain ulkona, etsikää joku laavu tai vastaava, minne voi mennä illemmalla, ja missä on kunnon tulipaikka valoa antamaan.

Kivoja juttuja tulossa teidän perheellä tulossa.

Itse en taas ole yhtään listaihminen, mutta pääasia, että asiat tulee hoidetuksi.

Meidän viisihenkinen perhe telttailee joka kesä. Kuopus oli vauva, kun aloitettiin ja ollaan vuosien varrella päivitetty retkeilyvarusteita tarpeen mukaan.

Teltassa nukkuu kaikki tosi hyvin ja parinkymmenen vuoden kokemuksella sanon, että hyvä patja on paras ja tärkein varuste. Makuupussikin on Suomen olosuhteissa hyvä varuste, mutta ilmankin pärjää, ainakin kesällä.

Meillä on muutama vuosi sitten, entisen teltan hajottua, ostettu kuuden hengen teltta, jossa on kaksi makuusoppea (eli kaksi erillistä sisätelttaa) ja niiden välissä avointa tilaa. Siitä on ollut paljon iloa.

Nykyään on onneksi varustevuokraamoja, joten voi matalalla kynnyksellä kokeilla eräretkiä, vaeltamista ja telttailua.

Suosittelen aloittamaan telttaretket kesällä.

Itsekin kolmen äitinä olen tehnyt vuosien varrella osa-aikaisesti töitä ja se on ollut ehkä paras päätös sen jälkeen, kun tajusin, että lapset ovat pieniä vain hetken.

Meidän perheelle on sopinut hyvin se, että vaikka palkkaa olen saanut vähemmän, on yhteinen aika perheen kanssa korvannut sen moninkertaisesti.

Ja tulevaisuutta ja taloudenhoitoa helpottaakseni olen maksanut yksityistä eläkettä lähes koko sen ajan, kun olen ollut äiti ja tehnyt töitä vähemmän eli noin 20 vuotta.

Uskon, että perheen laittaminen etusijalle kannattaa aina, jos se on mahdollista taloudellisesti. Jo pelkästään se, ettei lapsia ole tarvinnut viedä hoitoon joka arki päivä, on helpottanut meidän perheen elämää.

Toivottavasti sapatti on auttanut sinun lisäksi koko teidän perhettä ja sen vaikutukset kantavat myös vaikeina päivinä tulevaisuudessa.

Ihanaa loppuvuotta.

Terveisin Satu

Olipa hyvä vinkku tuo vuokraamo!

Ihana ja tärkeä arvovalinta teidän perheellä ❤️

Onpa tyhjän oloista sun elämä . Itsellä hajoaisi pää jos elämä olisi vain jotain miehen synttäreiden suunnittelua kuukausi tolkulla.

Siis mikä tää kommentti nyt taas on?🤣

Kyllä tuossa listassa minun mielestäni on paljonkin tekemistä listattuna. Ei ollenkaan tyhjää! Mukavia juttuja. (P.S. Minäkin olen Karoliinan tavoin listaihminen.) ❤️

Musta elämässä on juurikin parasta nauttia pienistä, arkisista asioista <3

Metsäretket on mukavia. Me poikkeamme lähimetsässä ihmettelemässä ja rauhoittumassa harva se päivä. Onko teillä metsää kävelymatkan päässä vai pitääkö mennä autolla?

Jatkaisin vielä kysymystä, että onko teillä metsäretket niin harvinaisia että ne pitää etukäteen merkitä kalenteriin ja suunnitella kuukausia etukäteen?

Joo, mä en ole vielä uskaltautunut koko katraan kanssa telttaan yöksi 🙂

Mahtavaa😊 Mutta hei, miten päädyitte kokeilemaan telttailua ensimmäisen kerran kaikista kuukausista juuri marraskuussa?

Musta mökilläkin on parasta syksyllä, mutta ehkä idea on vähän turhan kreisi…nyt kun miettii 😅 Tai siis kysymykset alkaa herättää omat epäilyt, joita aluksi ei ollut. Ehkä me mennään nyt sitten paistamaan vaan joku päivän tikkupulla ja siirretään kevääseen/kesään. Ainakin lasten osalta. Kiitos herättelystä 😂 Olen huomannut, että sapatilla on muutenkin tullut tunne, että KAIKKI on elämässä mahdollista. Eipä tämäkääb ehkä mahdotonta, mutta onko sitten ihan ekan kerran oikea hetki.

Vau! Arvostan.
Saatteko retkivarusteet telttoineen, makuualustoineen ja makuupusseineen lainaan jostain?
Loppusyksyllä ötökät ja käärmeet talviunilla👍

Sanotaanko näin, että suunnitteluasteella on 😀 Joten ei vielä tuuletella! Mutta onneksi lainakamppeita on lähellä – Jos ei nyt ehditä ennen lunta (sitten en kyllä mene), niin keväällä uudemman kerran.

Okei 😅 Tämä niin todistaa, että en ollut kyllä miettinyt asiaa loppuun. Varsinkin tuo aamuherääminen hirvittää. Kiitos ❤️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X