kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 15.11.2022

Näin asuminen kompaktissa kodissa toimii. Osa 2.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
10 kommenttia

Aloitin hiljattain postaussarjan, jonne kokoan mun omat vinkit siihen, miten ison perheen saa mahtumaan mielekkäästi kompaktiin kotiin. Täältä voit lukea mun vinkit 1-3, nyt jatkan siitä, mihin viimeksi jäin. 

 

VINKKI 4: TUO ASUINNELIÖIHIN VAIN SIELLÄ TARVITTAVAT TAVARAT

Mä olen elänyt lapsuuteni isossa omakotitalossa, jonka kaappeihin ja vaatehuoneisiin mahtui koko vuodenkierron vaatteet. Meidän kompakteissa neliöissä on kuitenkin tärkeää keskittää kaappeihin vain ne vaatteet, harrastusvälineet ja tavarat, joita kulloisenakin kautena käytetään. Toisin sanoen kesäisin luistimet on varastossa, eikä eteisen kaapissa, koska eteisen kaapissa tarvitaan kesäisin tilaa kypärille, lippiksille ja sandaaleille. Jos jotakin haluaa sulloa huoneiden kaappeihin myös “väärällä” kaudella, tulee nämä tavarat laittaa ihan katonrajaan. Meillä on esimerkiksi kaksosten huoneessa ylähyllyllä kestokassi, joka on varattu väärän kauden kamppeille. Kesän ajan siellä majailee tyttöjen merinovillakerrastot ja -sukat, talvisin hellehatut ja uikkarit. Tämän parina on käyttövetolaatikoissa yksi laatikko, jossa lukee “sesonkivaatteet”. Luonnollisestikin tästä lootasta löytyy kesällä hellevaatteet ja talvella juurikin ne villat. 

 

VINKKI 5: VARAUDU JATKUVAAN KARSINTAAN

Joku kirjoitti mulle tuohtuneena Instaan, että “kyllä ei tarvitsisi koko ajan viedä kirppikselle myyntiin vaatteita, jos ei ostelisi niitä niin paljon”. On ihan totta, että jos ei koskaan ostaisi mitään, ei olisi mitään, mistä karsia. Aikamoinen reaaliehto elämässä on kuitenkin se, että kun lapset kasvaa edellisistä vaatteista ulos, ne jää tarpeettomiksi. Meillä kun ei voi vaatteita edes kierrättää lapselta toiselle, kun esikoinen on 9 vuotta koossa ja iässä kaksosia edellä ja kaksoset kulkevat millilleen (kirjaimellisesti) samaa tahtia. 

Kun asuin vielä F:n kanssa kaksin, ja meillä oli kahden naisen taloudessa hyvin säilytystilaa, ei kaappeja tarvinnut penkoa alvariinsa. Mutta nyt tässä kodissa ja tällä sakilla täytyy – kaapeissa kun ei voi pitää yhtään vaatetta, joka ei sinne kuuluu. Siellä ei voi säilö siis yhtä aikaa liian pientä, sopivaa ja liian isoa, vaan liian pienet täytyy laittaa heti kiertoon ja kasvua odottavat vaatteet tulee puolestaan jemmata vaikkapa sinne ylähyllylle odottamaan oikeaa hetkeä. Kun muuttaa kompakteihin neliöihin ison lapsilauman kanssa, tulee hyväksyä se, että kaappeja tulee käydä säännöllisesti läpi ja kirppiksellä myyntiä olisi hyödyllistä pitää ihan mielekkäänä harrastuksena. 

Ja mitä omiin vaatteisiin ja tavaroihin tulee, suosittelisin, ettei niihin kiinny liikaa. Jos joku vaate ei ole ollut vuoteen käytössä, kiertoon vaan. Ennen hillosin vaatteita kaapissa “jos,ehkä,joskus -tilanteisiin”, mutta nyt kun tilaa on rajallisesti, pistän hanakasti vaatteen myyntiin, jos tuntuu, etten pidä sitä tarpeeksi. Näin esille jää ne vaatteet, jotka haluaa oikeasti pukea päälle. 

 

VINKKI 6: LATTIPINTA-ALA TYHJÄ(HKÖ)KSI 

Kun pinta-alaa on kodissa vähän, jokainen sentti lattialla on tärkeä ihan konkreettisen liikkumisen, mutta myös tilantunteen vuoksi. Kaikki ne kiintokalusteet, jotka voi nostaa seinälle  on plussaa. Samoin se, ettei lattioilla pyöri ylimääräisiä penkkejä, raheja, lelulootia ja apupöytiä, helpottaa siivoamista ja tiloissa oleilua kummasti. Tästä syystä meidän kaikkien yöpöydät on esimerkiksi seinään kiinnitettävää mallia ja sekä olohuoneen tv-tasossa ja keittiön vitriinissä ei ole jalkoja lainkaan. Myös kaksosten huoneen String-kokonaisuus valittiin osin tästä syystä. Tällä hetkellä mä etsin keittiön pöydän ääreen kahta pinottavaa jakkaraa, koska joskus jopa pienen kahvilapöydän ääreen tarvitaan neljä penkkiä, mutta en halua, että tuolit vievät liikaa tilaa lattiasta, ja siksi haluan pinottavat versiot. 

 

Sellaiset vinkit tällä kertaa! Jatkoa piisaa kyllä, joten pysy kuulolla!

 

-Karoliina-

Kommentit (10)

Hankipa keittiöön Aallon jakkarat, ne näyttää pinottunakin kivoilta. Ja voi antaa aikanaan vaikka esikoisen mukaan eka kämppään!

Minäkin asuin lapsuuteni omakotitalossa ison kaupungin liepeillä. Meillä oli lämmin varasto, jossa säilytettiin vaatteita ja varusteita. Sisällä talossa oli useampi vaatehuone ja kaappeja riittävästi. Tavaroilla oli oma paikka.

Nyt asun itse perheeni kanssa isossa kaupungissa omakotitalossa ja meilläkin on se lämmin varasto. Vien sinne keväällä talvikengät ja varusteet, talvitakit laitan henkarissa ja pukupussissa vaatehuoneen tangolle. Ja syksyllä sinne päätyy kevät- ja kesävaatteet, kun talvivarusteet taas tarvitaan.

Olen monesti miettinyt, että meillä on todella paljon säilytystilaa, vaikka ei meidän talo mikään valtava ole. Tosin ei meillä olekaan isoa hallimaista olohuonetta tai aulaa sohvaryhmineen jne.

Meillä on meidän perheen tarpeisiin sopivankokoinen yhdistetty keittiö-ruokailutila-olohuone, kaikille lapsille omat tilavat makuuhuoneet ja meille riittävän iso makuuhuone. Lisäksi on työhuone, kaksi kylpyhuonetta ja vessa sekä kodinhoitohuone.

Voisin asua pienemmissäkin neliöissä ja varmaan me joskus tästä muutammekin, kun loputkin lapset ovat ”lentäneet pesästä”. Mutta nyt on hyvä näin.

Tää on niin hyvä aihe ja ihanaa ku kirjotat tästä. Tällä hetkellä trendinä tuntuu olevan julmettoman isot asuintilat ja avaruus kodissa.

Meillä toi kirppiskausi liittyi kiinteästi lasten kasvuikään, vaikka ovat samaa sukupuolta ja alle 2v. ikäerolla (eli kamojen kierrätys jonkin verrn onnistui) niin kaks kertaa vuodessa oli kirppispöytä, johon laitettiin pieneksi jääneet, käyttämättä jääneet (lasten ja aikuisten), luetut kirjat joita ei säästetty & muut tavarat, joista aika ohi. Eikä ole koskaan osteltu hirmuisesti huvikseen, vaan ihan käyttöön, mutta kaikki harrstaneet/harrastavat paljon, joten vaatteita ja varusteita on jäänyt pieneksi/ylimääräiseksi paljon. Kirppisrahat meni aina lomakassaan 😁Nyt lukioikäisten kanssa kirppiskamaa tulee vähemmän ja ollaan luovuttu tosta, kierrätetään sitten muuten.

Allekirjoitan JOKAISEN sanan! Terveisin 72neliötä, 5henkilöä.

Allekirjoitan myös, pienillä disclaimereilla :).

Kohta 5 eli jatkuva kierrättäminen on mulle erityisen paha paikka nyt, kun lapset ovat jo teinejä ja kierrätyksen tarve on hidastunut… nyt sitä on lykätty niin pitkään, että on otettava ryhtiliike asap, ja ryhtyminen tuntuu todella tuskalliselta.

Omien vaatteiden osalta se pieni disclaimer. Mun kaapista löytyy eri aikoina hankittuja lemppareita eri vuosilta ja vuosikymmeniltä sekä hiukan vintagea. Osaa työvaatteista en käyttänyt vuosiin, kun vaihdoin tehtäviin, jossa pukeutuminen oli tosi casual ja kuljin matkat joukkoliikenteellä ja kävelen. Nyt olen back to business ja työmatkat lähipäivinä menevät autolla, niin vanhoista lemppareista moni, etenkin mekot, on päässeet taas käyttöön, eri tavoilla asustettuina. Tässä välissä kapseloin niitä ylähyllylle, samoin kuin selkeitä kausivaatteita. Yhtenä ajurina tässä on tavoite, että hyväkuntoiset vaatteet pääsisivät käyttöön ainakin sen 70 kertaa, joka taisi olla päivitetty käyttökertatavoite vaatteen kestävälle käytölle. (Juhlamekoille tuo on aika haastava tavoite, joten olen ottanut niitä myös arkikäyttöön vaikka neuleen kanssa).
Tässä taustalla on puolihuolellisesti tehty vaatteiden hankinnan, hankintaperusteiden ja käytön arviointi jo noin viiden vuoden ajalta. Se on ollut tosi opettavaista, ja ainakin olen oppinut sen, että jos vaatteessa häiritsee edes pieni asia ekalla sovituksella, sitä ei kannata hankkia.

Ne mulla onkin haaveissa ❤️

Eihän siinä ole kuin mennä ja ostaa.
Terveisin 4x Artekin jakkaran omistaja.

No, sittenhän asia on ratkaistu. Kyselit ig:ssä vinkkejä pinottaviin jakkaroihin, mutta kuitenkin artekit on haaveissa eli tiesit jo mitä haluat. Kyseessä oli siis hienovarainen vihjaus, että joku artekia myyvä firma lähettäisi ne sulle näkyvyyttä vastaan? Joskus voi myös kaivaa kuvetta ja maksaa itse, kuten tavalliset kuolevaiset tekee. Tai jos piheys iskee niin Ikea myy myös pinottavia puisia jakkaroita edullisemmin.

Ihana kommentti ❤️ Asiat some-maailmassakaan ei ole ihan noin yksinkertaisia. Kaikki varmasti tietää, että Artekit saa pinoon. Ja suurin osa suomalaisista tuntee Artekin. Olisi ollut kiva saada vinkkiä jostain itselle tuntemattomasta, ja vähän halvemmasta. Mutta koska on noin sydämemellisiä ihmisiä linjoilla, kuten sinä, varmasti hyviä vinkkejä tuleekin vielä rutkasti 😅

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X