kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 06.12.2022

Joulun tuoksu

Teksti
Karoliina Pentikäinen

Kun ihmisiltä kysytään, mikä tuoksu on heidän mielestään kaikkein ihanin, ihminen usein assosioi johonkin tosi onnelliseen hetkeen, jossa tuoksu on ollut läsnä. Sanotaan vauvantuoksu, korvapuustit, kevään ensimmäisten päivien tuoksu, saunanlämmitystuoksu. Samalla tavalla jokin haju tai tuoksu voi synnyttää todella nopeasti jonkin assosiaation, hyvässä ja pahassa. Ja ainakin mun kohdalla tuollaiset tuoksumuistot tulee yleensä aivan puskista. Ei ole edes muistanut, että joskus on ollut tietyssä tilanteessa tai tuntenut tietyllä tavalla, mutta tuoksu johdattaa tuohon hetkeen salamana.

Mua joskus kiinnosti tämä aihe niin, että luin jonkin verran tuoksumuistoista. Silloin opin, että haistaminen tapahtuu aivoissa samoissa osioissa, missä muistoja ja tunteitakin käsitellään.  Tästä syystä hajut ja tuoksut kulkevat niin tiiviisti käsikädessä muistojen ja tunteiden kanssa.

Millaisia tuoksuja kuuluu sun jouluun? 

Mulla ne on seuraavat:

  • Mandariini. Nykyisin tuntuu sille, että lähes kaikkia hedelmiä saa vuoden ympäri, mutta ilmeisesti omassa lapsuudessani mandariinit oli joulun ajan hedelmä, koska mulle tulee mandariinista aina mieleen joulu. Vaikka siis varsinkin mandariinikauden aikaan syön ainakin kaksi mandariinia päivässä, joten luulisi, että assosiaatio kasikytluvulle jo hälvenisi, mutta eipä vaan ainakaan vielä niin ole käynyt. Viimeksi viime viikolla junassa ollessani joku samassa vaunussa kuori mandariinia, ja heti tuli välitön mielleyhtymä joulusta.
  • Vastapaistetun kinkun tuoksu. Meidän perheessä oli tapana paistaa kinkku aattoyönä leivinuunissa. Se fiilis, kun heräsi yläkerrasta jouluaattoaamuna ja koko koti tuoksui kinkulle, eli joululle, oli ihmeellinen. Siinä ikään kuin astui keskelle joulua, koska ei meillä koskaan muulloin paistettua kinkkua. Hauskaa tässä oli se, että ennen ikävuotta 20 en edes koskaan syönyt kinkkua.
  • CK Eternity Eau de Parfum. Mun äiti on aina käyttänyt tuoksuja (sama tapa periytynyt myös minulle), ja hänellä oli mun lapsuudessani muutamia arkituoksuja ja sitten Eternityn kaltaisia voimakkaampia tuoksuja. Kun mä haistan tällaista hajuvettä, mä aikamatkaan suoraan alakoulun joulujuhliin. Tulee mielettömän juhlava, odottava ja glamourinen olo, koska sen mahtavampaa tapahtumaa hankasalmelaisella alakoululaisella ei ollut kuin koulun jumppasalissa pidetty joulujuhla.
  • Puhallettujen kynttilöiden tuoksu. Harmi, ettei kukaan tuoksukynttilöiden tekijä ole keksinyt tehdä PALAVILLE kynttilöille sitä tuoksua, mikä kynttilästä tulee, kun se puhalletaan.
  • Piparit. Tämä nyt ei ole kovin omaperäinen tuoksumuisto, mutta totta kai paistettujen pipareiden tuoksu liittyy jouluun. Mietin vaan, onko meidät ehdollistettu jotenkin pitämään piparien tuoksusta (ja mausta), jopa osana välttämätöntä jouluperinnettä, koska kuten kinkku, en ole koskaan ollut erityisesti pipareiden fani. Mutta tuoksu – siinä on oikea fiilis!

Ihanaa itsenäisyyspäivää!

-Karoliina-

Kommentit (1)

Kanelin tuoksu kuuluu ehdottomasti jouluuni! En ole innokas puurojen tekijä mutta joka jouluaatto teen perheellemme riisipuuroa. Sitä ei vaan voi syödä ilman kanelia. Maustekakun tuoksu kuuluu myös jouluuni. Käytän siihen aina valmista piparkakkumaustetta ja miten huumaava tuoksu tulee,kun otan kakun uunista! Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää Karoliina sinulle ja perheellesi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X