kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 07.02.2023

Näin lisäsimme unta ruuhkavuosiin - Terveystiistai, osa 1.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
7 kommenttia

Viime keväänä mä päätin, että otan itseäni lempeästi niskasta kiinni ja alan tehdä jotain oman hyvinvointini eteen. Konkreettisesti. Ensinnäkin halusin oppia ulos vanhoista haitallisista käytösmalleistani ja ajatuksistani. Samalla halusin löytää tasapainon perheen ja työn välillä. Ja astuipa, kaiken kukkuraksi, mun elämään myös liikunta ja vatsaystävällisimmät ruokailutavatkin.

Näin kun kirjoitan kaikki nuo asiat nyt ylös, lista tuntuu hirmuisen isolle ja liian mahtipontisellekin. Itse asiassa jopa sellaiselle ”kaikki mulle heti – ja paras versio itsestäni” -tyyppiselle listalle, jonka olisin voinut kirjata ylös ”entisessä” elämässäni juuri niissä elämän kohdissa, jossa kiristämisen sijaan olisi pitänyt höllätä. Mulla kun oli joskus tapana lisätä kaasua erityisesti silloin, kun olisi pitänyt hetkeksi pysähtyä kokonaan.

Jollakin tapaa uusien asioiden oppiminen ei ole tällä kertaa tuntunut kuitenkaan suorittamiselle, vaan askeleet ovat seuranneet peräjälkeen ilman, että olen yrittänyt niitä kauheasti pinnistellä. Jokainen askel eteenpäin kun on tuonut mukanaan jonkun toisenkin uuden – tai hetkeksi unohdetun – taidon. Hyvä on todellakin ruokkinut tässä tapauksessa hyvää.

Mä en ole mikään terveys- tai hyvinvointiguru, mutta harva meistä toisaalta lopulta on. Suurin osa meistä pyrkii kuitenkin kohti parempaa oloa, vaikka käsillä onkin samalla ruuhkavuodet, työkiireet, murheita tai jokin muu hidaste. Harvalla on mahdollisuus lähteä hiljaisuuden retriitteihin Intiaan tai meditoida tunteja joka aamu. Monissa hyvinvointioppaissa mua onkin vuosien saatossa häirinnyt se, ettei ne ole ollut sovellettavissa mun omaan elämääni.

Siksi mä ajattelinkin, että voisin alkaa pikku hiljaa kirjoitella tänne blogiin hyvinvointiaiheisia postauksia tunnisteella Terveystiistai. Nämä vinkit eivät varmasti mullista yksistään kenenkään elämää, mutta voi kokeilla, olisivatko ne pieniä askelia parempaan hyvinvointiin juuri sinulle. Kun pieniä muutoksia tekee pikkuhiljaa ja tarpeeksi monta, on niillä mieletön vaikutus. Ja hei – jos et pysty nyt syystä tai toisesta muutosta tekemään, paina se kuitenkin mieleesi (tai tallenna vaikka mun IG Feedistä talteen kansioon) hyvää hetkeä varten. Mä esimerkiksi en olisi ollut kykenevä tekemään mitään muutoksia kaksosten syntymästä kahteen vuoteen, koska olisin kokenut jokaisen muutoksen liian raskaaksi ja taas yhdeksi taakaksi lisää. Oikea hetki onkin siis kaiken A ja O.

Ensimmäinen aihe, josta haluan kirjoittaa, on uni.

UNEN LISÄÄMINEN 30-45min/yö

Tässä lyhykäisyydessään mun ensimmäinen hyvinvointivinkkini. Mä en ole jaksanut vuosiin enää lukea useimpia uniohjeita, koska jotkut 8h katkeamattomat unet on tuntuneet viime vuosina aivan epärealistisille. Mun vuorokauden kokonaisunen määrä on ollut raskausviikosta 30 lähtien tähän hetkeen, eli yli 3 vuotta,  sellaiset +/- 5-6 tuntia, joka on pitänyt sisällään useita pitkiäkin katkoksia lasten yökekkuloinnin vuoksi. Olen tiennyt, että olen ollut jatkuvassa univajeessa – aivan kuten A:kin – mutta kauan ajattelin, ettei asialle voi tehdä yhtään mitään. Edelleenkään me ei olla tämän asian suhteen mitkään esimerkkiyksilöt, mutta pienet teot ovat parempia kuin ei tekoja ollenkaan.

A kertoi taannoin, että oli lukenut, että jo puolen tunnin lisääminen yöuniin tekee merkittäviä muutoksia ihmisen hyvinvoinnissa. Tämä homma alkoi kiinnostaa, koska sellaisen määrän lisääminen vaikutti edes jotenkin realistiselle meidän arjessa. Olin aikaisemmin tosiaan törmännyt vain tosi radikaaleihin uniohjeistuksiin, ja siksi hyllyttänyt myös kaikki ne opit, koska olin ajatellut, ettei me pystytä toimimaan arjessamme noiden ohjeiden mukaan. Puoli tuntia kuulosti kuitenkin hyvälle. Ja itse asiassa 30 minuutin lisäunissa oli vähän sama fiilis kun siinä, miten aloitin liikunnan viime keväänä. En heti pyrkinyt täydellisyyksiin, ihanteisiin, tai tiettyihin tavoitteisiin, vaan pyrin ylipäätään liikkumaan edes vähän. Koska vähäkin oli enemmän kuin ei yhtään.

Niinpä me alettiin lisätä– aina kun vaan voitiin– aikuisten uniin 30-45 minuuttia joka yö. Se ei tietenkään ole estänyt sitä, etteikö lapset valvottaisi yöllä, mutta ainakin alkuyöstä on ollut mahdollista saada lepoa enemmän kuin ennen. Tehtiin sääntöön porsaanreikä, että romantiikka saa mennä tämän ajan ohi, mutta telkkarit ja älylaitteet ei. Tuon puoli tuntia on saanut usein nipistettyä juuri alkuyönä siten, että jättää yhden jakson sarjaa katsomatta, tai jättää illan Insta-selailut ja viimeiset työsähköpostien tsekkaukset väliin. Niin pieni ja itsestäänselvältä tuntuva neuvo, mutta ilman tätä ”päätöstä” on vaan niin helppo unohtua telkun tai älylaitteen ääreen iltaisin.

Pidennettyjä yöunia on kokeiltu nyt neljä kuukautta, ja voin sanoa, että olo on aivan erilainen. Edelleen tulee väliin liian lyhyitä ja katkonaisia öitä, mutta myös enemmässä määrin sellaisia, että aamulla on virkeä olo. Itse asiassa nyt vasta huomaa, kuinka KARMEA olo huonoista unista tulee. Ja tuo olohan oli ennen aivan normi!

Kun uutta unirytmiä oli takana kuukausi, miehen Oura näytti ENSIMMÄISTÄ kertaa koko sormuksen historiassa tekstiä ”niin sitä pitää”, ja jännällä tavalla myös mun oma keho on alkanut kaivata unta eri tavalla kuin ennen. Ei niin, että olo olisi ollut nuutuneempi, vaan niin, että kroppa ja mieli alkavat oikeasti rauhoittua jo ysin jälkeen unimoodiin. Ennen – edes superväsyneenä – en ole saanut nukahdettua ennen puolta yhtätoista, jos en ole ottanut melatoniinia. Nykyisin voin ihan hyvin olla unessa jo kympiltä. Unesta on tullut hyvällä tavalla koukuttavaa – tekee mieli vetää peitto korville jo heti esikoisen mentyä unille, jotta varmasti saa paljon unta.

Tiedän, että unta varten voisi tehdä monta muutakin muutosta, mutta tässä eka steppi. Millaisia vinkkejä sulla on unen laadun ja ajan parantamiseen?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Kommentit (7)

Kiitos, todella hyvä vinkki! Muakin lähinnä ahdistaa/suututtaa ne ”nuku 8h unet” -neuvot, koska se nyt vaan ei ole mahdollista. Mutta 30min on riittävän lempeä lisäys.

Kiitos! Ne pienet purot ja omat valinnat 😊

Hyvä kirjoitus ! Tosi tärkeä pointti tuo älylaitteilla vietetään vähemmän aikaa.Moni valittelee,kun ei saa tarpeeksi unta tai ei kerkeä liikkumaan ym.ym.Jos oikeasti tarkastelee sitä kuinka monta minuuttia päivässä on mennyt turhaan selailuun puhelimella,niin siinä ajassa jo liikkuu kummasti tai pidentää yöunia🙂Ja sehän on myös tutkittu että iltaisin kirkas näyttö heikentää nukahtamista ja yöunta.Kiva lukea sun kirjoituksia.

Puhelinten minuuttilaskurit esim somen suhteen on todella silmiäavaavia! Ja ei somea ja puhelimen selailua tarvitse todellakaan lopettaa kokonaan, mutta tietyt ruutuajat auttaa aikuisillakin juuri unen ja esimerkiksi liikunnan kanssa.

On kyllä mahtava oivallus ja neuvo! Tätä muistaakseni on suositeltu sulle jo ihan seuraajien toimesta monta vuotta, kun olet väsymystä valittanut. Silloin tulit aivan silmille siitä, ettei missään nimessä käy, koska yhteinen aika puolison kanssa tms.

”Tulin silmille”, eli sanoin, ettei tällainen ratkaisu sovi meille, vai kuinka? 😀
Niin ja kuten postauksessa kirjoitin, yhteinen aika puolison kanssa menee edelleen unen ohitse, eli edelleen tällä tavalla tulistun täällä 😉

Hyvä vinkki! Mene aikaisemmin nukkumaan niin saat lisää unta 😄👍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X