kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 21.02.2023

Näin haet Kelan terapiaan. Terveystiistai, osa 2.

Teksti
Karoliina Pentikäinen
10 kommenttia

Kerroin vuoden alussa Annassa ja sen jälkeen täällä blogissa, että olen käynyt viime keväästä lähtien Kelan kuntoutuspsykoterapiassa. Terapia ei ole mun elämän eka, olen käynyt lyhytjaksoisesti  eri terapeuteilla Helsingissä ja Tampereella, mutta vajaat kymmenen vuotta olen jo haaveillut, että voisin aloittaa pitkäjänteisen terapian. 

Helsingissä asuessa löysinkin jo Kelan hyväksymän (kaikkien psykoterapeuttien palveluihin ei saa Kelan tukea) terapeutin, mutta muutettuani Tampereelle se hoitosuhde jäi. Etsin Tampereelta useita vuosia itselleni sopivaa terapeuttia. Joidenkin vastaanotolla kävin kerran, ja totesin, etten voisi kuvitella häntä vuosiksi mukaan elämääni. Joidenkin vastaanotolla kävin liki kymmenen kertaa todeten saman. 

Kun sitten törmäsin nykyiseen terapeuttiini, oli alusta asti sellainen olo, että hän on minun ihmiseni näissä mielen kiemuroissa. Hän varmasti ajatteli myös, että voi auttaa minua, sillä jo ekan “testiterapian” jälkeen hän sanoi, että jo haluan, voisin hakea Kelan terapiaan. Niin tein, ja tässä sitä ollaan.

Mä ajattelen, että mieltä voi työstää ihan samalla tavalla kuin vaikka jotain reisilihasta. On helpottavaa ajatella, että omia ajatuksia ja toimintamalleja voi muuttaa ja työstää, eikä elämässä ja itsessään tarvitse jumahtaa johonkin sellaiseen, jota ei koe hyväksi. Mä hain Kelan terapiaa sillä asenteella, että saan Kela-päätöksen, jos saan. En liioitellut, enkä toisaalta himmaillut haastatteluvaiheessa ajatuksiani tai elämäni tapahtumia, vaan ajattelin, että päätös terapiakelpoisuudestani jää ammattilaisen käsiin. Onneksi hänkin näki, että hyötyisin terapiasta, koska koen, että olen jo tässä vajaassa vuodessa mennyt eteenpäin sellaisia harppauksia omien ajatusmallieni kanssa, etten koskaan aikaisemmin. 

Kelan kuntouttavassa psykoterapiassa on monta ärsyttävää vaihetta, ennen kuin itse terapia alkaa. Jos elämä on kovin raskasta, voi itse hakukin tuntua liian kovalle taakalle. Yritän koota tähän nyt mahdollisimman selkeästi hakuohjeet. Olen tarkoituksella poistanut mun tekstistä kaikki mahdolliset lisäosat ja -ohjeet, ja tämä on niin sanottu karvalakkiohjeistus. 

Kelan kuntoutuspsykoterapian tavoite, eli koska terapiaa kannattaa harkita?

Jos olen ymmärtänyt oikein, Kela-terapiaa tarjotaan nimenomaan silloin, kun halutaan varmistaa ihmisen toimintakyky, mutta ennen kaikkea työkyky. Tästä syystä – oletettavasti – terapiaa hakiessa tulee olla alle 67-vuotias. Kelan sivuilla kuntoutuspyskoterapiasta sanotaan seuraavaa: ”Kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukea opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista.”

 

Miten hakemuksessa edetään?

Tämä onkin se alun haastavin kohta. Periaatteessa hakijan tulee itse kartoittaa (= itse maksaa, jos haluat oikeasti kokeilla sitä etukäteen) eri terapeutteja ja terapiasuuntauksia ennen kuin voi hakea Kela-terapiaa, koska jo hakuvaiheessa täytyy olla mielellään selvillä sen Kela-kelpoisen terapeutin nimi, terapiasuuntaus ja terapeutin kyky/halukkuus ottaa sinut asiakkaana vastaan. Käytännössä Kela-terapiaan hakeminen menee näin. 

  1. Prosessi tulee aloittaa lääkärikäynnillä ja diagnoosin saamisella.
  2. Tämän jälkeen jatketaan vähintään kolmen kuukauden ajan em. diagnoosin mukaista hoitoa (eli kuten yllä mainitsin, käytännössä itse hankittua ja kustannettua terapiaa). Toisessa vaiheessa on siis tärkeää etsiä itselle sopiva  terapeutti, jonka tarjoamaa terapiaa haluaa kokeilla.  Varmista myös, että terapeutti on A)Kela-terapiakeloinen ja B)hänellä on mahdollisuus ottaa uusia potilaita.  Kelan palveluntarjoajarekisteri löytyy täältäMä tutustuin tässä vaiheessa erilaisiin psykoterapian suuntauksiin netin avulla, mutta lopulta valintaa ohjasi ihan se, mitkä fiilikset toinen osapuoli herätti luottamuksen ja ymmärryksen suhteen. Eri koulukunnista on kuitenkin hyvä tietää, jos on jo kirkkaana mielessä, mikä tavoite terapialla on. 
  3. Jos terapeutti ja sinä olette toisillenne sopiva match, ja diagnoosin mukaista hoitoa on takana vähintään kolme kuukautta, otetaan yhteyttä psykiatriin. (Lääkäri on siis eri ihminen kuin itse tämä terapeutti, jolle haet terapiaan.) Ainakaan psykoterapian ensimmäisen vuoden hakemusta varten lääkärin lausunnoksi ja suunnitelmaksi ei riitä perusterveyskeskuslääkärin tai -työterveyslääkärin lausunto, vaan tähän tarvitaan psykiatrian erikoislääkärin lausunto. Itse en saanut live-aikaa (kuukausiin!) psykiatrille, joten tämä osio suoritettiin puhelun perusteella. Muissa Kela-terapiamuodoissa voi olla kuitenkin eri käytäntö. Joka tapauksessa psykiatri on se, joka tekee lausunnon psykoterapian tarpeesta, eli antaa b-lausunnon Kelalle. 
  4. Tee itse oma osuutesi Kela-hakemuksesta. Hakemus laitetaan OmaKelan kautta, pankkitunnusten avulla, ja ohjeet siitä löytyy täältä. Minua haastatellut psykiatri laittoi oman lausuntonsa suoraan Kelaan, eli se lappunen ei kulkenut minun kautta ollenkaan.
  5. Saat päätöksen niin postitse kuin OmaKelassakin. 

Tsemppiä! Ja hei – Vaikka olen itse käynyt prosessin läpi ja vielä tässä kirjoitusvaiheessa tutustunut Kelan ohjeistuksiin, voi joitakin kohtia vielä tarkentaa. Olen vetänyt mutkia suoriksi, jotta homma pysyy selkeänä. Jos kuitenkin näet tarvetta antaa lisävinkkiä tähän tai joku mun vinkki on ihan pöhkö, let me know. Editoidaan tekstiä sitten sen mukaan, jotta saadaan siitä mahdollisimman selkeä!

-Karoliina-

Kommentit (10)

Oi tulin pitkästä aikaa kurkkaa blogia, koska muuta somea en nyt käytä. Kiitos kun kerroit tästä.

Itse olen tuossa prosessissa ja b-lausunnon saan kesäkuussa ja luojan kiitos sopiva terapauttikin löytynyt jota tapaan nyt itse maksavana muutaman kerran ennen tuota kesäkuuta.

Mutta hetkittäin tunnen itseni niin huonoksi ja epäilenkin, että olenko mä todella tämän kuntoutusterapia tarpeessa. Vienkö paikan joltain oikeasti huonomassa tilanteessa olevalta. Pärjään arjessa ja elän kaikesta huolimatta normaali elämään. Nyt toki olen jossain burn outin palautumisvaiheessa ja arkea pitää säännöstellä ja tarkkailla.

Herkkä mieli on alkanut keräämää valtavaa kuormaa jo korona keväästä.

Mutta kyllä minä olen avun tarpeessa. Olen teini iästä asti oireillut vaihtelevasti ja jouluna sairastuin tosi pahasti (oppikirja masentunut) ja oireet niin rajut, etten jaksa enää yksin mieltäni hoitaa.

Hyvänä päivänä ajattelee, että selviän tästä taas yksin, mutta kun muistelen että itkin päivystyksen sohvalla sikiöasennossa joulupäivänä (en ollut nukkunut kunnolla moneen yöhön), niin tajuaa etten koskaan enää halua siihen tilanteeseen.

Minulla myös taustalla muutamia lyhytterapia jaksoja.

Kiitos vielä kun kerroit tästä, että me b-lausunnon saajat saadaan olla myös ihmisiä, joilla ulkoisesti asiat kunnossa. Ulkopuolinen saattaisi ajatella miksi voin huonosti. Muttei tiedä mitään minun sisäisistä epävarmuuksista ja kivuista.

Tää prosessi on kyllä osoittanut, että pelkästää että tämän saa hoidettua voi jollain jäädä tekemättä kun ei jaksa.

KIITOS <3 Ehkä oma häpeä tästä pienenee. En ajattele toisten terapioista mitää negatiivista yms. Mutta yllättäen kun psykiatri suosittelee vahvasti mulle terapiaa ja pientä annostusta ahdistuslääkettä, niin miten se hävettää…..

Minä olen ymmärtänyt, että tuo 3kk:n hoitokokeilu dg:n saamisen jälkeen voi olla esim. vain lääkehoitoa eikä tarvitse olla välttämättä terapiaa. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Juu, mä olen ymmärtänyt saman. Pistin sen vaan tuohon poluksi psykoterapiaan, koska tässä postauksessa nimenomaan kerrotaan, kuinka sinne pääsee. Ehkä joku lauseenparis ”jos nähdään vielä tässä vaiheessa tarpeelliseksi…” voisi sopia tähän 🙂

Hei Karoliina! Kuvaat tekstissäsi terapian hakemista vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Myös linkkisi ohjaa vlk-terapian hakuohjeisiin. Tätä terapiamuotoa saa, jos sairaus tai vamma heikentää työkykyä tai arjen toiminnoista selviytymistä, ja tällöin terapiaa varten tarvitaan myös lääkärin tekemä kuntoutussuunnitelma.

Kelan kuntoutuspsykoterapia taas edistää kuntoutujan työ- ja opiskelukykyä sekä tukee opintojen edistymistä, työelämässä pysymistä ja työelämään siirtymistä tai sinne palaamista. Prosessi alkaa lääkärikäynnillä ja diagnoosin saamisella. Sen jälkeen diagnoosinmukainen hoito jatkuu 3kk ajan, jonka jälkeen psykiatri voi kirjoittaa lausunnon psykoterapian tarpeesta (b-lausunto). Tässä vaiheessa tehdään Kelalle myös oma terapiahakemus, jossa on mielellään jo tieto terapeutista ja terapian aloituspäivämäärästä. Hakemuksen voi kuitenkin lähettää ilman tietoa terapeutista, ja kun sopiva terapeutti löytyy, nämä voi ilmoittaa Kelalle erikseen. Ohje hakemiseen täällä: https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia .

Psykoterapeutteja voi puolestaan etsiä eri hakupalveluista, esim.
Kelan palveluntuottajahaku: http://asiointi.kela.fi/palvelutuottajarekisteri/
Minduu: https://minduu.fi/fi/

Kiitos <3 Tämä oli ihan superhyvälisäys! Vaikka olen käynyt itse nimenomaa kuntoutushakuprosessin läpi, asia on edelleen tosi vaikea hahmottaa. Onko jonkun muunkin mielestä Kelan sivut tästä kohtaa hyvin epäselvät? Muokkaan postausta sun tipsien avulla, että menee varmasti oikein. Kiitos!

Nyt menin kyllä ihan sekaisin, onko terapiasi siis kuntoutuspsykoterapiaa vaiko vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, kun tekstissäsi kirjoitat ensin mainitusta, mutta linkit koskevat jälkimmäistä? Uskoisin, että koska olet työelämässä, olet kuntoutuspsykoterapiassa, joskin kuvaamasi hakuprosessi kuulosti hieman vieraalta.

Olen itse käynyt kuntoutuspsykoterapiassa ja harkinnut vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. En ole koskaan ajatellut, että Kelan sivut olisivat näiden suhteen sekavat, esim. tällä sivulla esitellään mielestäni ihan selkeästi eri ikäisille sopivat kuntoutusvaihtoehdot: https://www.kela.fi/kuntoutusvaihtoehdot

Tärkeästä aiheesta tekstisi on, kiitos, se vain vaatii vielä tarkennuksia, kuten itsekin tekstin lopussa toteat! : )

Onko nyt tarkempi? 🙂

Kiitos! 🙂 Edelleen hakuprosessi kuulostaa jotenkin monimutkaisemmallta omaani verrattuna (esim. itse menin suoraan psykiatrille, joten kävin vain yhdellä lääkärillä koko aikana), mutta ehkä se johtuu siitä, että siitä on jo aikaa ja on voinut tulla muutoksia, kyllähän prosessin kuvauksesi vaikuttaa ihan yhteneväiseltä Kelan kuntoutuspsykoterapian sivuilla (johon toinen linkkisi johtaa) olevan kuvauksen kanssa.

Tällaiset muutokset saattaisivat vielä selkeyttää tekstiä lisää:

* poistaisin ensimmäisen ja kolmannen linkin, koska ne koskevat eri kuntoutusmuotoa eli vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta, ei kuntoutuspsykoterapiaa.

* käyttäisin ”Kelan terapian” tai ”Kela-terapian” sijaan ainoastaan ilmaisua ”Kelan kuntoutuspsykoterapia” tai ”kuntoutuspsykoterapia”, koska Kela-terapia voi tarkoittaa myös esim. vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta ja itse kerrot nimenomaan (Kelan) kuntoutuspsykoterapiasta.

Tällaiset ehdotukset, katsohan, ovatko mielestäsi tarpeellisia! 😊

Hyvät vinkit! Kiitos. Eli ”edit” taas <3

Kiitos, kun avasit noin paljon omaa tilannettasi.
Ja olen todellakin sitä mieltä, että siitä, että tarvitsee ja saa apua, ei pidä tuntea huonoa omaatuntoa. Olen siitä aikaisemminkin tainnut jossakin postauksessa sanoa, että AINA löytyy joku jolla on asiat ”huonommin” kun itsellä. Mieluumin kun toisten ihmisten elämiin vertaillen, niin saa kokea itse omia tunteita, ja vertaa omaan itseen: tekeekö tämä minulle hyvää? Olenko menossa parempaan suuntaan? Ei ole itsekästä panostaa omaan mielenterveyteen. Kun on itse vahvempi, niin ehkä pystyy auttamaan jotakuta toista tulevaisuudessa.
Terapiassa käyntiä pitää muutoinkin mun mielestä normalisoida yhä enemmän, ja onneksi viime vuosina niin onkin tapahtunut.
Ja kovasti tsemppiä, ja toivottavasti terapia tuo sinulle apua. Älä turhaan sitä häpeä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X