kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 30.03.2023

15 x vinkkiä keittiöremonttia suunnittelevalle

Teksti
Karoliina Pentikäinen
7 kommenttia

*keittiöremontti on ollut vuonna 2022 osa Karoliinan kaupallista yhteistyötä IG:n puolella. Tämä blogipostaus ei ole kaupallinen yhteistyö.

Meidän viimekeväisestä remonttikuukaudesta on kulunut kohta vuosi. Aika on kullannut sillä tavalla muistot, että kun ystävät ehdottivat, ostettaisiinko meille uusi koti heidän seinänaapurista, hetken jo harkittiin, mutta kieltäydyttiin sitten kohteliaasti. “Ehkä vuoden päästä”, sanoi mies. “Niinku nyt ei vaan jaksaisi kun kerrankin on rauhallista”, jatkoin minä. “Kun jos me käydään sitä kämppää katsomassa, ja jos innostutaan, tiedän, että ostetaan se. Ja sittenhän se tarkoittaa sitä, että tietenkin myös rempataan”, hän jatkoi. Nyökyttelin. Koska juuri tuolla tapaahan se menisi. 

Oikeasti ollaan tosi tyytyväisiä meidän kotiin. Ja mitä remonttiin tulee, onnistui se yli odotusten. Joskus on vaan kiva fiilisellä ja unelmoida, vierivä kivi kun ei sammaloidu. Nyt onkin hyvä katsella remppaa näin matkan päästä ja vähän palastella, mitä remontti – varsinkin keittiöremppa – opetti. Itse keittiö tehtiin 2022 yhteistyössä AEG:n ja Keittiömaailman (nykyisin Novartin kanssa), ja sen toteutti (ei-yhteistyönä) Maalausliike Vainiomäki. 

MIETI NÄITÄ, KUN ALAT SUUNNITELLA KEITTIÖREMPPAA:

 1. Mieti, mikä vanhassa keittiössä toimii ja mikä taas ei. Kirjaa plussat ja miinukset paperille ja ota ne mukaan kun teet(te) uuden suunnitelmaa. Me esimerkiksi tykättiin jääkaapin ja lieden paikoista, mutta lasku- ja kaappitilaa oli liian vähän. 
 2. Kirjaa, mitä vanhasta keittiöstä voi säästää. Me säästettiin edellisenä kesänä vaihdettu tiskikone ja pari kuukautta aikaisemmin ostettu mikro. 
 3. Huomioi, että toimintojen siirtely keittiön sisällä – saati muihin huoneisiin, jos huoneiden käyttötarkoituksia vaihdetaan – voi maksaa tosi paljon. Me esimerkiksi päätettiin pitää vesipiste paikallaan, eikä esimerkiksi kuljetettu sitä toiselle puolelle huonetta, koska se olisi edellyttänyt uusien putkien vetoa ja lattian purkua. 
 4. Toisaalta. Joskus luova toimintojen siirtely tuo keittiöön valtavasti toimivuutta ja lisätilaa. 
 5. Jos mahdollista, käytä apunasi keittiösuunnittelijaa (ja sisustussuunnittelijaa/arkkitehtia). He osaavat kertoa millitarkasti, miten toiminnot mahtuvat vieretysten ja osaavat tarjota erilaisia vaihtoehtoja. Mä esimerkiksi halusin meidän keittiöön tasoliesituulettimen ja oli tasan YKSI malli markkinoilla, joka mahtui tuohon kompaktiin kohtaan. Varsinkin, jos tila on haastava ja kyse on milleistä ja senteistä, en koskaan uskaltaisi tehdä näin isoja päätöksiä ja valintoja yksin. 
 6. Tee budjetti. Keittiö- ja kodinkonekaupoilla on paljon aivan ihania juttuja, joista kuitenkaan moni ei lopulta ole pakollinen. Budjetti auttaa pitämään pään kylmänä. Me esimerkiksi haluttiin kivitaso ja oltiin valmiita satsaamaan siihen rahallisesti, mutta toisaalta ei otettu kustannussyistä kivitasoa aamiaiskaapin sisään, koska koettiin, ettei siellä sitä tarvita (koska sen sisään harvoin nostellaan kuumia kattiloita ja peltejä). 
 7. Mieti jo keittiön tekovaiheessa, onko keittiö vuosikymmenten saatossa muunneltavissa. Esimerkiksi vetimet kannattaa valita niin, että samoihin koloihin voi jatkossa vaihtaa jotkut toiset vetimet ja näin keittiön ilmettä voi freesata edullisesti. Samoin tapettikaistale on hauska yksityiskohta, mutta sen voi poistaa ja vaihtaa koska tahansa, eikä se vaadi kovin suurta budjettia tai aikaa.
 8. Satsaa valaistukseen. Keittiössä puuhataan niin paljon, ja myös pimeinä iltoina ja aamuina, että on tärkeää nähdä, minne veitsellä leikkaa. Mä halusin keittiöön mukaan kristallikruunun tunne- ja tunnelmasyistä, mutta sen lisäksi meillä ledispotteja, kaapinalusledejä ja Umagen Cannonball -valaisin, joka roudattiin hirsiseinän eteen meidän alakerran makkarista. 
 9. Mieti aidosti sun ja teidän tarpeet. Me esimerkiksi tarvittiin (normaalia enemmän?) jääkaappitilaa, joten meillä on kaksi jääkaappia yhden sijaan. Pakastimeksi riitti pieni lokero jääkaapin yläosassa, koska iso pakastin ostettiin alakertaan. 
 10. Pohdi ensin keittiön käytännöllisyyttä ja mene sitten vasta visuaalisiin elementteihin. En sano, etteikö keittiön kauneudellakin olisi merkitystä, mutta varsinkin keittiössä käytännöllisyys on kaiken A ja O. 
 11. Älä tee tylsää keittiötä varman päälle, mutta älä myöskään valitse isoimpiin elementteihin tämän hetken trendijuttuja, koska yleensä yhdellä keittiöllä vedellään 15-20 vuotta. Mä esimerkiksi otin “trendivetimet”, koska ne voi vaihtaa, kun huvittaa. Toisaalta kaapinovet on sillä tavalla neutraalit, että en usko, että ajan hammas puree niihin juurikaan. 
 12. Edelliseen liittyen: mieti valinnoissa puhtaanapito- ja huoltoasiat. Meillä on esimerkiksi itse itsensä puhdistava uuni ja hana, jota ei tarvitse kiillotella. Kiiltäväpintaiset seinälaatat on helppo pitää puhtaana ja keittiössä ei ole tarkoituksella mattoa. Lattia maalattiin tällä kertaa tärpättiohenteisellä Betoluxilla, koska siihen ei lika pinty samalla tavalla kuin vesiohenteiseen vastaavaan. 
 13. Nosta säilytystilaa maksimikorkeuteen. Kaikkia keittiötarvikkeita (kakkulautaset, raclette-grillit jne.) ei tarvitse joka päivä. Tällaiset asiat kannattaa siirtää yläkaappeihin ja se ylin kaappirivi on tästä syystä vörtti. 
 14. Toisaalta. Luo tilaa puhtailla seinäalueilla. Musta on esimerkiksi ihanan rauhoittavaa, että meidän vesipisteen ja hellan päällä ei ole edes avohyllyjä tai liesituuletinta. 
 15. Muista, että vaikka meinaat joskus myydä kotisi, ei kaikkea tarvitse tehdä varman päälle. Sun keittiö on sun, joten tee siitä sopiva juuri itsellesi/perheellesi. 

Mitä muita vinkkejä annat keittiöremppaan?

-Karoliina- 

Kommentit (7)

Piti siis kommentoida tuohon kevät- postaukseen, eikä tähän keittiörempan yhteyteen. Jotenkin kommentti pomppasi tähän 🤷‍♀️

Hei ! Miksi sun viimeisimmissä postauksissa näkyy ainoastaan yksi ja sama kommentti jokaisessa ? Muistelen,et esim jossain terveystiistain postauksessa oli muitakin kommentteja ? Mikäköhän vikana? 🙂

Klikkasitko ekan kommentin alla olevaa boksia, jossa lukee ”katso kommentit”? Vai eikös silti näy?

Hei ! Oisin klikannut jos se kohta olisi näkynyt.Näkyi vain se yksi kommentti ja sen alla se punainen kohta,missä lukee:kirjoita kommentti.
Nyt kun katsoin uudestaan,kolmessa viimeisessä postauksessa on samat kommentit,myös tämä,mihin vastasit🙂

Mitä ihmettä? Mäpä selvitän asiaa Annan puolelta. Kiitos, kun kerroit. Jos haluat (ymmärrän, jos haluat olla anonyymi), voitko lähettää mulle instan inboxiin tai sähköpostiin kuvakaappaukset?

Minulla puhkesi ensimmäisenä koronakeväänä poikkeuksellisen voimakkaat allergiat (siitepölyt, hiekka, koneellisen ilmanvaihdon pyörittämät mitkä lie hiukkaset, osa lattiamateriaaleista). Myöhemmin allergisoiduin pahasti maskeille (töissä oli välillä käytössä hypoallergeeniset maskit mutta ei apua). Maskipakon vuoksi söin yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti allergialääkkeitä. Vuorotellen desloratadiinia ja setiritsiiniä. Nyt apuna on myös allergisen nuhan nenäsumute, joka- ihme kyllä- vähentää myös silmien vuotamista.
Satunnaisesti käytän noiden ohella avaavaa astmalääkettä.
Millekään kosmetiikalle en ole allerginen, mikä on perin kummallista.

Ooh 🙂 Mutta ei se mitään! Perille tuli silti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X