kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 16.05.2023

5 x syytä valita höyryuuni

Teksti
Karoliina Pentikäinen

*IG-yhteistyötuote 2022. 

Meille asennettiin viime vuonna remontin yhteydessä AEG:n höyryuuni*. Mitä enemmän uunilla kokkaan, sitä iloisempi olen, että valittiin meidän uuniin höyryominaisuus. Jos pohdit uunin ostoa, tässä muutama oma huomio. 

  1. Kasvis(sose)keittojen uusi taso. Mä tein ennen kasvikeitot niin, että keitin kasvikset ja surauttelin sitten kypsät kasvikset keitoksi. Nykyisin mä aina ensin höyrytän kasvikset uunissa ja vasta sitten valmistan kypsennetyistä osista keiton. Kaikki raaka-aineiden maut tulee esille aivan mielettömällä tavalla, eikä kattilaa ja kiuhumista tarvitse vahtia samalla lailla. 
  2. Uudet perunat. Musta uusien perunoiden kypsentäminen kattilassa on yllättävän vaikeaa. Ei saa olla raaka, mutta ei saa hajotakaan ekasta haarukan tökkäämisestä. Makua haluaa vaalia, eikä perunasta saa tulla vetinen. Höyrytetyt uudet perunat on napakoita, mutta silti kypsiä. Uuniin potun päälle vähän suolaa ja uunista poisoton jälkeen tilliä ja voita. Siinähän on jo ateriaa kerrakseen.
  3. Sämpylät. Kun tekee sämpylät höyryuunissa, pienireikäisellä höyryuunipellillä, voi kuvitella olevansa parempikin leipuri. Höyry nimittäin kohottaa sämpylät, tekee sämpylän kuorista rapsakat ja kypsentää sämpylän sisuksen juuri oikean kypsyiseksi. Jopa ne aamupalapuuron jämistä tehdyt lusikkakökkäreet on hetken päästä kunnon artesaanisämpylöitä. 
  4. Kala. Jos ollaan aivan rehellisiä, höyrytetty kala ei kuulosta musta herkulliselle. Saan assosiaation jotenkin vetisestä tuotteesta. Todellisuudessa vaikkapa höyrytetty lohifile pesee melkein jopa savustetun fisun, koska höyryllä kalasta saa yhtä aikaa kypsän, muttei kuitenkaan kuivaa, kuten tavallisessa uunipaistossa usein käy. 
  5. Uunin puhtaus. Koska höyry kosteuttaa uunia tasaisesti, on uuni helppo pitää puhtaana. Sen kun vaan pyyhkäisee uunin pinnat rätillä höyrykäytön jälkeen. 

Jos sulla on kokemusta höyryuuneista, minkä kokkausvinkit antaisit? Onko vielä jotain, mitä minun ja muiden kannattaisi ehdottomasti kokeilla?

-Karoliina-

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X