kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 20.06.2023

Haikeansuloiset kesät

Teksti
Karoliina Pentikäinen
7 kommenttia

Ollaan tähän mennessä eletty elämämme parasta kesää tällä perhekokoonpanolla. Kesä on hellinyt säillä. On ollut sopivasti ohjelmaa, muttei liikaa. Ei ole mikään stressiprojekti meneillään. Lapsilla pörrää koko ajan ystäviä pihoilla. Kaikki on tosi hyvin.

En tiedä siis, onko kyseessä suomalainen melankolia vai oma luonteeni, mutta silti – pieninä häivähdyksinä – olen alkanut jo surra sitä, että kohta tämäkin kesä on jo ohi. Järjetöntä, kun nyt on vasta juhannusviikko, eikä meidän aikuisten lomatkaan ole vielä alkaneet. Mutta silti. Kesä tuntuu jo tässä vaiheessa liian lyhyelle. 

Kun olin opettaja, tätä ongelmaa ei – ylläri – ollut. Ajattelen, että opet ansaitsevat (ja tarvitsevat!) pitkät lomat työn luonteen vuoksi, enkä periaatteessa edes haikaile opelomien perään. Silti neljän viikon kesäloma, joka sekin on ruhtinaallinen, tuntuu kauhean lyhyelle verrattuna opekesiin. Niissä ehti tehdä KAIKKEA. 

Esikoinen on luonnollisesti ollut lomilla jo viikkoja, pienet aloittavat vajaan kuuden viikon lomansa huomenna. Me sumplitaan, vuorotellaan ja tehdään läpystä vaihtoja puolison kanssa vielä heinäkuulle. Meidän on tarkoitus:

 • Olla molempien perheiden mökeillä. 
 • Käydä Muumimaailmassa. 
 • Viettää aikuisten Tammerfest. 
 • Viettää isä+pienet tytöt -aikaa samalla, kun minä ja esikoinen lomaillaan kaksin. 
 • Juhlia ristiäiset.
 • Viettää rippijuhlat.
 • Mennä sukujuhlille. 

Kaiken tämän lisäksi musta olisi toisaalta ihana vaan olla, mutta silti mieleeni tupsahtelee koko ajan ideoita ja ajatuksia. Olisi mahtavaa:

 • Käydä kesäteatterissa
 • Purjehtia
 • Telttailla
 • Vierailla Viikinsaaressa
 • Viedä ystävä/ystävät naisten lomalle
 • Käydä Särkänniemessä
 • Temppuilla Eteläpuiston vesipuistossa

On aikamoista tasapainoilua järjestää aikaa päämäärättömälle lorvinnalle ja toisaalta tehdä juuri niitä ihania kesätekemisiä, joita muulloin vuodesta ei voi tehdä. Ehkä haikeus tuleekin siitä, että tietää, ettei kaikkea voi saada. Edes kesällä. 

Miten sinä/te olette ratkaisseet kesän vieton? Missä suhteessa äksöniä ja missä suhteessa aikaa, jolloin ei ole mitään suunnitelmia? Tunnistatko haikeuden?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Kommentit (7)

Kesä kyllä, tykkään! Mutta toisaalta, syksyllä ihana vetäytyä rauhaan kun ei ole ns pakko mennä ja kerätä kokemuksia. Tasapainoa etsimään siis. Ihanaa kesää 🌺

Kyllä tunnistan haikouden. Koska kesä on niin lyhyt ja ainutlaatuinen vuodenaika. Olisi ihanaa kun kesä(säät) alkaisivat kunnolla jo toukokuussa. Ja tuntuu, että kesällä on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia. Melonta retkistä, festareihin. Ja juhlista, rentouttaviib mökkilomailuun. Mutta jakoa pitää tehdä. ☺️ Mutta koitamme silti nauttia ja ottaa siitä kaiken hyvän irti. Me pidämme jos vain meistä riippuen niin vasta heinäkuussa lomaa. Tai kesäkuussa pari päivää/viikon lomaa. Ja loput 4 viikkoa heinä-elokuussa.
Kesäkuussa koitamme kuitenkin tehdä jo jotain juttuja, ettei kaikki jää lomalle ja vähän säiden mukaan. Kesäkuussa olen ehtinyt köydä työn ohessa lasten kanssa ruotsin risteilyllä, koko perheen voimin serenassa, uimassa useasti, kahdilla festareilla ja käydä omissa harrastuksissa ja lukea pari kirjaa. Ja käydä ystävien kanssa lounas treffeillä. Menot ovat sulahtaneet hyvin niin, että välissä on ihan arkisia kotipäiviäkin siivouksineen ja muine kotitöineen. Juhannus olisi tarkoitus viettää mökillä ja jos sää on suotuisa myös yhtenä päivänä lintsillä. Heinäkuussa olisi sitten tarkoitus käydä vielä festareilla/keikoilla. Jollain matkalla (kotimaa/ulkomaa ja viettää aikaa mökillä ja käydä perinteisellä kesäteatteri retkellä. Lasten ja aikuisten näytöksissä. Tykkään että lomilla pääsee ja on mahdollista mennä ja kokea. Toisaalta tykkään myös siitä, että voi vain olla. Ja yleensä emme teekkään kovin kiveen hakattuja suunnitelmia jos ei vaikka huvitakkaan. Toisaalta sitten voi jäädä jotain tekemättä jos viime tingassa rupeaa suunnittelemaan. Yleensä sellaiset itselle tärkeät mitä ainakin haluaa toteuttaa on jo hyvissä ajoin kyllä tiedossa ja muun voi sitten toteuttaa fiiliksen ja tilanteen mukaan.

Viime kesänä vierailin Viikinsaaressa ei-tamperelaisena ja reissu vei muutaman tunnin. Uskon, että ehdit sinne kyllä jos vain viitsit. Siellä on se kesäteatterikin. Samoin Särkänniemi-käynti tuskin vaatii suuria ponnisteluja, kun bussi suoraan portille menee teidän kulmilta. Nehän on mukavaa yhdessä tekemistä lasten kanssa.

Olet ihan oikeassa. Mikään näistähän ei ole vaikeaa tai mahdotonta. Itse asiassa koko listan saisi kahlattua läpi muutamassa päivässä,jos haluaisi. Kyse onkin siitä tasapainosta – kuten kirjoitin – kuinka tehdä ohjelmallisia asioita ja kuinka vaan olla kotona/mökillä tekemättä mitään.

Meidän perhe on varmaan tässä(kin) tapauksessa erilainen,koska sekä mieheni ja minä haluamme olla kotona lomalla mahdollisimman vähän! Ensin viikoksi ulkomaille,pari päivää pyykkien pesua ja sitten 1.5.viikkoa Suomessa lomailua,kolme erilaista kohdetta(loma-osake mieheni liiton kautta ja pari leirintäalueen mökkiä. Käymme mm.Power Parkissa). Viikon olen kaksin teinin kanssa ja silloin on jo talouden takia oltava enimmäkseen kotona. Työmme ei ole meillä kummallekkaan nautintoa joten lomalla on ihana katkaista stressi ja olla vaan ja nauttia muualla. Lapsemme on tottunut reissaamaan pienestä pitäen pitkiäkin automatkoja. Olen kyllä siinä samanlainen kuin sinä,että suren jo,että kohta tämä vuoden paras aika eli kesä on jo ohi vaikka lomakaan ei ole vielä alkanut!

Hei kuulostaa ihanan erilaiselle ❤️ Ja juuri näin: Tällä tavalla me ihmiset ollaan erilaisia! Ihanaa kesää teille!

Kiitos ja hyvää kesää myös teidän perheelle ❤️

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X