Parisuhde 23.01.2023 Päivitetty 25.01.2023

Kun suurperheen äiti nukkui, mies petti ystävän kanssa – nyt Salla kertoo, miksi jatkaa suhdetta

Aviomies petti Sallaa tämän ystävän kanssa yhteisen illanvieton päätteeksi. Pariskunta on päässyt kriisissä eteenpäin kovalla työllä, mutta toivottu raskaus jouduttiin keskeyttämään.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Salla Juurakko
14 kommenttia

Pettämistä ei voi antaa anteeksi. Jos sellaista tapahtuu, suhde todennäköisesti päättyy eroon. Näin Salla Juurakko, 32, ja hänen miehensä olivat keskustelleet, kun suhteen pelisäännöistä sovittiin.

Niitä oli neuvoteltu jo silloin, kun pari oli alkanut seurustella kuusi vuotta sitten. Seurustelun alkua edelsi kahden vuoden ystävyys, jonka aikana molemmat olivat suhteissa tahoillaan.

Kaksikko kohtasi toisensa sattumalta useita kuukausia sen jälkeen, kun molemmat olivat päätyneet sinkuiksi. Pian rakkaus  roihahti ystävysten välillä.

– Meillä molemmilla oli takana ikäviä kokemuksia parisuhteista. Puhuimme todella avoimesti siitä, mitä asioita emme halua yhteiseen suhteeseemme tuoda, Salla kertoo.

Salla oli kokenut pettämistä kahdessa aiemmassa parisuhteessaan. Molemmista suhteista Salla oli päättänyt itse lähteä pois, koska niiden pelastaminen ei tuntunut oikealta.

Hän ei osannut edes kuvitella, että kohtaisi uskottomuudesta johtuvan valinnanpaikan nykyisessäkin suhteessaan.

Lue myös: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui

”Näytä meille, missä vika”

Viime kesänä, kun Salla oli kömpinyt yhteisen illanvieton päätteeksi nukkumaan, jäi hänen miehensä vielä hereille Sallan ystävän kanssa.

Aamulla Salla heräsi lasten ääniin – heillä oli käsittelyssään Sallan puuteri. Puolison kanssa oli kuitenkin sovittu illalla, että hän on vastuussa lapsista aamulla, jotta Salla voi vapaammin viettää iltaa.

Ensin Salla ei kiinnittänyt huomiota puolisonsa erikoiseen käytökseen, mutta melko pian hän alkoi aistia jonkin olevan hullusti. Miehen käytös oli tavanomaisesta poikkeavaa – häntä selvästi kaihersi jokin.

Muutaman päivän kuluttua mies sai kakistettua Sallalle, mitä kesäiltana oli tapahtunut. Hän paljasti olleensa uskoton Sallan ystävän kanssa, joka oli myös naimisissa.

Salla ei olisi voinut kuvitella pahempaa: yhden petoksen sijaan hänet petettiin kahdesta suunnasta samaan aikaan.

Hän otti lapset mukaansa ja suuntasi mökille oman perheensä seuraan.

Jälkeenpäin Salla on pohtinut sitä, miksei ottanut aikaa vain omille ajatuksilleen.

– Kai se oli sisäänrakennettu juttu, että lapset kainalossa lähdetään aina. Järkevämpää olisi ollut antaa kaikille ajatuksille ja tunteille tilaa.

Salla menetti ruokahalunsa viikoksi. Ateriat eivät maistuneet. Hän tunsi luisuvansa henkisesti sekä fyysisesti kovaa vauhtia alaspäin.

Ensimmäisen kriittisen viikon jälkeen Salla ja hänen puolisonsa hakeutuivat pariterapiaan. Lisäksi Salla varasi itselleen  ajan yksilöterapiaan. Hän toivoi myös, että puoliso käsittelisi itsensä kanssa asioita, jotta uskottomuuden syy voitaisiin selvittää.

– Sanoin pariterapeutille ensimmäiseksi, että näytä meille, missä meidän suhteessamme on se vika tai heikko kohta, joka sai puolisoni tekemään näin.

Teko vaikutti aborttipäätökseen

Kotona tunnelma oli vaihteleva. Salla ei halunnut, että lapset eläisivät täydessä pimennossa asialta ja pahimmassa tapauksessa syyttäisivät itseään kodin muuttuneesta ilmapiiristä.

Perheen kahdelle pienimmälle lapselle Salla ja hänen puolisonsa kertoivat, että äidille on tullut pipi, jota nyt hoidetaan.

Sallan kouluikäiselle esikoiselle pariskunta puolestaan kertoi, että puoliso oli rikkonut parisuhteen yhteistä sääntöä ja nyt Sallalla oli asiasta paha mieli. Lapselle sanottiin, että tilannetta kuitenkin alettaisiin hoitaa.

Lisäksi Salla lupasi lapsilleen, että he saavat kysyä, jos kysymyksiä mieleen tulee. Toistaiseksi lapsilla ei ole ollut sellaisia esittää.

Välillä tuli vastaan päiviä, kun Salla tunsi musertuvansa tunteidensa alle.

– Vaati luovuutta löytää itselle aikaa romahtaa. Toisinaan ainoa keino oli laittaa lapsille Netflix pyörimään ja mennä vessaan itkemään.

Välillä Sallan oli pakko päästä tasaamaan tunteitaan täysin omaan rauhaan. Silloin hän saattoi lähteä hotelliin.

Lasten silmille kaikkea tuskaa ei voinut vyöryttää. Arjen oli rullattava eteenpäin, mikä toisaalta oli Sallalle myös helpotus.

Terapeutin kanssa Salla käsitteli kaikkia tunteitaan, etenkin vihaansa, joka tuntui välillä jopa pelottavalta.

Uskottomuus ei ollut Sallan ainoa murhe. Hän oli tehnyt positiivisen raskaustestin vain hetki sen jälkeen, kun uskottomuus selvisi.

Ristiriitaisissa tunteissa oli paljon puitavaa: neljäs lapsi oli Sallan haaveissa, mutta muu tilanne ei.

– Ilman tapahtunutta saattaisin olla onnellisesti raskaana, mutta sen sijaan olin vain vihainen toisten ihmisten teosta. Tapahtunut vaikutti tietenkin päätökseen tehdä abortti.

Keskeytyspäätökseen vaikuttivat myös käytännön seikat: miten Sallan yritystoiminta kestäisi sen, että hän saattaisi olla raskauspahoinvoinnin vuoksi paljolti työkyvytön.

Ystäväänsä Salla ei ole pystynyt pitämään yhteyttä, vaikka olisi toivonut, että asiat selviäisivät keskustelemalla.

Sallan ystävälle asian läpikäyminen oli kuitenkin vaikeaa, eikä hän halunnut puhua asiasta. Toistaiseksi välit ystävään ovat jäissä.

Lue myös: Masentunut puoliso tarvitsee kumppanin tukea, mutta ei tämän hyvinvoinnin kustannuksella

”Halusin yrittää jatkaa, koska…”

Parisuhteen tulevaisuudesta päättäminen ei ollut helppoa. Salla halusi tehdä ratkaisunsa ennen kaikkea omista lähtökohdistaan. Lasten olemassaolon hän ei antanut vaikuttaa päätökseen.

Vain lasten vuoksi yhdessä pysyminen ei Sallan mielestä olisi järkevää, eikä kantaisi pitkälle.

Jos yhdessä pysytään vain lasten takia ja rakkaus kuolee, niin miten sitä voi olla hyvä vanhempi ja esimerkki lapsilleen? Salla pohtii.

Hän ei halunnut, että myöskään taloudellinen tilanne vaikuttaisi päätökseen. Siksi Salla teki laskelmia siitä, miten hän pärjäisi mahdollisen eron jälkeen. Se ei näyttänyt olevan ongelma.

Salla keskitti ajatuksensa vain parisuhteen hyviin ja huonoihin puoliin.

– Meillä oli ja on toisaalta edelleen todella hyvä puheyhteys. Voimme jutella kaikesta. Seksielämämmekin on ollut todella upeaa, vaikka se on kärsinyt pettämisen vuoksi.

Lopulta Salla päätti, että jos hänen puolisonsa tekisi kaikkensa parisuhteen eteen, yhteistä taivalta olisi mahdollista jatkaa.

– En kuitenkaan voi katsoa kristallipalloon ja sanoa, miltä minusta tuntuu vuoden tai kahden päästä. Mutta ei minun tarvitsekaan. Nyt olen päättänyt olla tässä. Suhteen jatkaminen vaatii myös minulta paljon työtä ja on molempien panostettava työskentelyyn.

Salla olisi toivonut perheeseen vielä neljättä lasta, mutta joutui toistaiseksi luopumaan haaveestaan.

”Olen tyytyväinen, että annoin tilanteen rauhoittua”

Sallan puoliso oli myös itse järkyttynyt omasta käytöksestään. Teko on aiheuttanut myös hänelle paljon pahaa oloa ja ahdistusta.

Salla ei halua haukkua puolisoaan, koska kokee, ettei olisi kenelläkään hyötyä. Sen sijaan hän haluaa olla vapaa puhumaan asiasta, myös julkisuudessa.

– Puhuminen on auttanut minua paljon. Haluan tarjota vertaistukea muille, jotka pohtivat, onko suhteen mahdollista enää jatkua pettämisen jälkeen.

Jos on kokenut uskottomuutta, kannattaa Sallan mukaan vältellä hätiköityjä ratkaisuja.

– Jos minulta olisi kysytty juuri tapahtuneen jälkeen, olisin sanonut, että eroamme varmasti. Olen tyytyväinen, että annoin tilanteen rauhoittua, ja itselleni aikaa jäsennellä ajatuksiani.

Salla pohtii, että pettämisen jälkeen tarvitaan tilaa, jotta ilmapiiri saa rauhoittua. Vasta sitten molemmat voivat turvallisesti tuoda esille omat ajatuksensa asiasta.

Tapahtuneen takia, Salla alkoi etsiä syitä uskottomuudelle itsestään: Olenko liian lihava? Ehkä en ole yhtään hauska?

– Vaikka meille on opetettu, että syytä pitää etsiä ensimmäisenä itsestä, vika ei kuitenkaan aina löydy sieltä. Sitä ei voi olla vastuussa toisten ihmisten päätöksistä ja sitten uhrina vielä kantaa häpeää ja salailla toisten törttöilyjä.

Liika tukeutuminen toisiin ihmisiin ei Sallan mukaan kannata elämässä.

– On parempi luoda itselleen sellainen elämä, joka kantaa. Ikään kuin kasvaa itse vahvaksi puuksi, jota omat juuret kannattelevat.

Sallan puoliso on hyväksynyt jutun julkaisemisen.

Kommentit (14)

Suurperheen määritelmä on juurikin vanhempien lisäksi vähintään kolme lasta.

Saman kaltainen tilanne on myös täällä ollut ja siitä yritetty hiljalleen eteenpäin päästä. Paljon voimia Sallalle. Mielenkiintoista olisi ollut saada miehen kommenttia myös juttuun, mikä on hänen mielestään tilanne nyt ja miten asiat ovat hänen mielestään edenneet, miten hän on käsitellyt asian, jotta sama ei toistuisi?

Onko kolme lasta nykyään suurperhe?
Otsikko puhuu suurperheen äidistä mutta jutun mukaan niitä on kolme ja neljäs on abortoitu.

Ihan älyttömän hyvä teksti ja loistava esimerkki siitä kuinka hoitaa kriisitilanne lapsiperheessä. Lapsille tilanteen kertominen ikätasoisesti oli hienosti tehty. Itsellä jäi mietityttämään miehen syyt tapahtuneelle. Oli keskusteluyhteys, oli hyvä seksielämä. Itse ajattelisin, että nämä turvaavat melko pitkälle. Mutta ei kuitenkaan tässä tapauksessa. Tämä asia jäi ihmetyttämään.

Ihan tyhjä juttu kun tässä ei avata ollenkaan pettämisen syitä ja ymmärrystä siitä, millä perustein asianomainen on voinut päätyä antamaan anteeksi.

Olen antanut anteeksi pettämisen ja suhde jatkuu yhä hyvänä, maailman parhaana.

Siinä missä moni ei ymmärrä kykyäni jatkaa liittoa mieheni kanssa, en minä puolestani ymmärrä, miten pettämisen takia ollaan valmiita rikkomaan koko perheen elämä.

No jo on merkillistä….pohdiskelua, terapiaa ja vaikka sun mitä, en ymmärrä, jokainen käsittelee omalla tavallaan, mutta oli outo tarina.

En käsitä, mitä outoa tuossa tarinassa muka olisi. Varsin tavallinen tarina. Hienoa, että päättivät käsitellä asiaa ja jatkaa.

Jättäisin tuon mulkun ja ystävättärelle terveisiä: haista sinä paska.

Lähtisin
Haluaisin osoittaa missä rajani kulkevat
Parempi yksin ja rauhassa kun ihmisen kanssa josta nousee kipeitä muistoja
Ystävän kanssa pettää.. se tekee teosta 1000000 kertaa hirveämmän
Itsenäinen suomalainen nainen ei tarvitse pettäjää rinnalleen vaan jonkun joka on 100% luotettava, jämäkkä turvallinen peruskallio
Olet Salla vahva nainen ja ansaitset parempaa 💎

Ystävättären osuus on ollut ratkaiseva…

Itse olen antanut pettämisen anteeksi, totta siinä on se että sitä ei voi koskaan täysin unohtaa. Siihen että epäilys herää eloon tai muistot nousee pintaan ei tarvita kovinkaan paljoa, jokin pieni muutos puolison tekemisessä/olemisessa laukaisee sen. Meillä siitä keskustellaan yleensä heti ja se on auttanut siihen että meidän taival on jatkunut pettämisen jälkeen yli 10 vuotta yhdessä.

Tsemppiä, Salla ja puoliso! Rohkeita olette kum julkisesti puhutte!

Tulin petetyksi noin 17 vuotta sitten. Olemme edelleen onnellisesti naimisissa. Sama ei ole toistunut. Valitsimme toisemme uudestaan ja olemme tehneet töitä sen eteen. Harvoin kyseinen tapahtuma edes käväisee mielessä, eikä ole vuosiin nostattanut edes lievää ärtymystä, vaan kuuluu samaan luokkaan kuin joku isompi riita: näin kävi, siitä opittiin, tehtiin töitä ja nyt on kaikki paremmin kuin olisin osannut toivoakaan. Emme ole mustasukkaisia toisistamme tai kyttää toistemme tekemisiä. Meidän ei tarvitse. Se, että toinen on kaiken jälkeen yhä vierellä, on tärkein asia.

Ja ei ole kyse läheisriippuvuudesta. Jokainen tekee virheitä. Olen onnellinen että joskus teininä kuulin sattumalta äitini keskustelun erään ystävänsä kanssa, jossa hän kertoi rakastuneensa aiemmin työtoveriinsa. Yksi tärkeimmistä opeista elämässä olivat ne sanat: Tunteita tulee ja menee. Se, millaisia valintoja tekee, on merkityksellistä.

Niinpä niin. Sitoutuminen on paljon suurempi asia kuin häilyvät tunteet. Kun kumpikin sitoutuu tekemään työtä parisuhteen hyväksi, hedelmät ovat ihmeen makeita.

Parisuhde jatkuu jonkun vuoden ja ero tulee väistämättä. Puolison pettäminen on aina mörkönä liitossa ja pettäjä pettää taas jossain vaiheessa. Valitettavasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X