Synnytys 23.11.2021

Niina, 27, synnytti samaan vessaan, jossa teki raskaustestin: ”En olisi ikinä ajatellut kotisynnyttäväni”

Niina uskoi pärjäävänsä vielä tunnin kotona, kun synnytysosasto oli hetkellisesti täynnä. Lapsiveden mentyä synnytys sai vauhdikkaan käänteen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Niina Vanhasen kotialbumi
5 kommenttia

Kun Niina Vanhanen, 27, teki raskaustestin 26. marraskuuta 2020 kotinsa vessassa, ei hän osannut aavistaa, että myös synnyttäisi siellä loppukesästä 2021.

Lue myös: 4 x lapsiveden meno – loiskahdus keskellä yötä, huomaamatonta tihkumista ja pari kertomusta niiden väliltä

Toista lastaan odottava Niina kärsi raskauden kolme ensimmäistä kuukautta voimakkaasta pahoinvoinnista. Paino tippui viisi kiloa, mutta onneksi ensimmäisen kolmanneksen jälkeen olo helpotti.

Painoakin alkoi kertyä normaalisti, ja raskaus sujui hyvin. Mitään odottamatonta ei silloin tapahtunut.

Iltapäivällä 28. heinäkuuta Niina alkoi tuntea epäsäännöllisiä supistuksia, jotka tulivat 5 – 7 minuutin välein juuri, kun hän ja Aleksander-esikoinen leipoivat sämpylöitä. Raskaus oli viikolla 40.

– Jollain ilveellä hymyilin iloisesti esikoiselleni kivun lävitse, Niina muistelee.

Kahdeksalta illalla Niina saattoi esikoisensa kotitalon pihalle. Siskon mies otti Aleksanderin hoiviinsa. Niinan siskon jäi Niinan ja Niinan miehen seuraksi, sillä Niinan lapsivedet olivat juuri menneet samalla hetkellä, kun Aleksander oli päässyt autoon.

Supistuksia alkoi tulla kahden minuutin välein.

Synnytysosastolta kehotettiin odottamaan kotona vielä tunti

Hyvinkään sairaalan synnytysosastolla oli ruuhkaa. Niina kehotettiin odottamaan tunti tai lähtemään Helsinkiin.

– Kumpaankaan ei lopputulemaa ajatellen ollut rahkeita, mutta ajattelin silloin, että pärjään tunnin vielä kotona.

Niina suuntasi lämpimään suihkuun. Samaan kylpyhuoneen ja vessan yhdistelmään, jossa hän oli tehnyt raskaustestinkin. Suihkussa Niina huomasi, että tuntee kädellään vauvan päälaen.

– Näytin sitä siskolleni, joka alkoi huutaa, että älä vaan ponnista. Sisko oli niin epävarma kätilötaidoistaan, että en uskaltanut ponnistaa. Ilman hänen tukeaan en kuitenkaan olisi pärjännyt.

Niinan mies oli puhelimessa yhteydessä hätäkeskukseen. Kun ensihoitajat pääsivät kylpyhuoneeseen, ei Niinan tarvinnut ponnistaa kuin kerran saadakseen kuopuksen maailmaan.

Vauva-aika Niinan perheessä on sujunut hyvin, vaikka synnytys olikin epätavallinen.

”Synnytinkö oikeasti meidän vessassa?”

Napanuora oli kiertynyt kahdesti vauvan kaulan ympärille. Onneksi se oli keskimääräistä paksumpi ja melko löyhästi. Pieni määrä lapsivettä oli kuitenkin päätynyt vauvan keuhkoihin.

– Olo oli epätodellinen. Kyselin, että synnytinkö oikeasti meidän vessassa.

Niinaa ja kuopusta lähdettiin kuljettamaan ambulanssin kyydissä synnytysosastolle. Istukka ei ollut vielä syntynyt, joten sen irrottaminen oli vielä edessä.

– Istukka ei meinannut aluksi tulla, sillä paikkani olivat jo alkaneet supistua. Kun istukka viimein lähti tulemaan ulos, vuodin yhteensä 4,5 litraa verta.

Lääkärit olivat ymmällään, mistä vuoto johtui. Niina vietiin leikkaussaliin asian tarkistamiseksi, mutta silti syytä ei saatu selville. Verensiirto oli kuitenkin tarpeen.

Lopulta Niina ja kuopus olivat sairaalassa kolme yötä.

Kivunlievityksen puuttuminen ei jäänyt Niinaa vaivaamaan. Esikoisen synnytyksessä saatu lääkkeellinen kivunlievitys vei Niinalta voimat. Kuopuksen syntymää Niina kuvailee paremmaksi kokemukseksi siltä osin.

– En tosin olisi ikinä ajatellut, että synnytän kotiin. Se jäi ainoastaan harmittamaan, ettemme tosipaikan tullen mahtuneet sairaalaan.

Lue myös: Mietityttääkö vauvan koko? Tämän takia tarkkaa sikiön painoarviota on vaikea tehdä

Kommentit (5)

Ihminen voi menettää koko verivolyyminsa verran verta ja enemmänkin, esim. 10L. Toki kyse on hätätilanteista silloin. Siinä sitä verta sitten kierrätetään, omia veriä kerätään ja annetaan takaisin potilaalle ja samalla tiputetaan myös uutta verta suoneen.

Ihmisellä on 5 litraa verta. Jutussa kerrotaan, että henkilö.menetti 4,5 litraa verta synnytyksessä. Olisiko kuitenkin pitänyt olla 4,5 dl? Ei kai verensiirrollakaan tuollaisesta verimäärän menetyksestä selviä.

Kyllä helpostikkin voi vuotaa 4,5 litraa. Olen työssäni leikkaussalissa kokenut, että leikattavan ihmisen koko verivolyymi on korvattu kaksinkertaisestikin kun vuotoa ei ole saatu kuriin.

Raskaana ollessa verimärää kasvaa. Normi synnytyksessä 1-2 litraa menettää useimmiten.

Raskauden aikana veri volyymi kasvaa n. puoli litraa. Synnytyksen tekee epäsäännölliseksi yli litran veren vuoto, eikä se ole kovin yleistä.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X