Minun tarinani 28.10.2021 Päivitetty 15.08.2022

Elina ja Ismo saivat kahdet kaksoset peräjälkeen: ”Ovatko nämä kaikki teidän?”

Elina ja Ismo olivat 1,5-vuotiaiden kaksosten vanhemmat, kun he saivat tietää, että perheeseen tulisi pikkusisarus. Elinalle kuitenkin tuli kumma tunne jo heti raskauden alussa: tälläkin kertaa lapsia syntyisi kaksi.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Elina Mäkiukon kotialbumi
5 kommenttia

Elina Mäkiukko mittaili katseellaan olohuonetta. Uusi sohva oli tilauksessa, mutta olikohan se sittenkin liian suuri?

Elina tuli tulokseen, että ei ollut. Olisihan heitä pian kuusi.

– Kuusi? Viisipäs, Elinan mies Ismo Mäkiukko ihmetteli.

– Ei kun niin, viisi, Elina korjasi, itsekin hämmentyneenä sanoistaan.

Lue myös: Saankohan kaksoset? Nämä asiat vaikuttavat todennäköisyyteen

Pariskunnan kaksoset Matias ja Veera olivat puolitoistavuotiaita. Vanhemmille oli juuri selvinnyt, että he saisivat pikkusisaruksen perheeseen.

Elina kuitenkin puhui vahingossa, kuin jonkin vaiston ajamana, että tälläkin kertaa lapsia olisi tulossa kaksi kerralla. Ollessaan konsertissa hän kieltäytyi ystävänsä tarjoamasta drinkistä vedoten ”kyytiläisiin”, joita hän kantoi. Ystäväkin kohotti kulmiaan. Ei kun kyytiläinen, Elina selitteli taas.

Siitä lähtien hän puhui vauvoista monikossa. Ismo, sukulaiset ja neuvolanhoitajat arvelivat hänen olevan hormonihuuruissa. Sehän nähdään, Elina väitti vastaan.

Elina oli ollut koko ajan oikeassa. Ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa hän pääsi kiusoittelemaan, että ”minähän sanoin.”

Ensimmäinen ja toinen erä

– No, kusessa ollaan! Ismo hihkaisi pariskunnan astellessa pois sairaalasta.

Se oli tietysti vitsi. Yllätys oli ollut jo ensimmäisellä kerralla melkoinen, mutta nythän he olivat jo vanhoja tekijöitä.

Kun Matias ja Veera olivat kaksi vuotta sitten näkyneet ultrakuvassa, Elinan välitön ajatus oli, että nyt suunnitelmat menivät pilalle. Pariskunta asui pienessä kerrostaloasunnossa Helsingissä.

– Pystyin ajattelemaan vain, että minähän en minnekään asunnostamme muuta, Elina nauraa nyt. – Kuitenkin jo puolen tunnin kuluttua me molemmat ajattelimme, että tämähän on aivan mahtava juttu.

Lue myös: ”Kaksi sykkivää sydäntä. Meinasin pudota pöydältä” – 3 äitiä kertoo mitä seurasi, kun ultrassa näkyikin kaksoset

Perhe oli muuttanut suurempaan kotiin Kirkkonummelle, kun Elina alkoi odottaa Inkaa ja Justusta. Tällä kertaa torjunta-ajatusten kohteeksi ei joutunut asunto, vaan lastenrattaat.

– Päätin vakaasti, että meille ei mitään nelosten rattaita hankita.

Vastasyntyneet Justus ja Inka köllöttelevät Matiaksen ja Veeran sylissä.

Toki ajattelussa oli kyse muustakin. ”Ensimmäisen erän” olisi hyvä olla jo mahdollisimman omatoimisia ”toisen erän” saapuessa, kuten Elina asian hyväntuulisesti ilmaisee.

– Aloin ennakoida hyvissä ajoin. Siksi isommat lapsemme joutuivat opettelemaan melko varhain pois rattaista ja vaipoista.

Ennakointi tuotti tulosta. Nuorempien kaksosten ollessa viikon ikäisiä heitä tultiin katsomaan neuvolasta. Kätilö ihasteli, kuinka hellyttävä näky ikkunassa odottikaan: kaksivuotiaat isosisarukset Matias ja Veera lappasivat kiltisti ja omatoimisesti makaronilaatikkoa suuhunsa, kun äidillä oli kiirettä vauvojen kanssa.

Lue myös:  Synnytystarinakisan voittaja: ”Oletko sinä puhelimessa?” kysyi lääkäri ponnistusvaiheessa – synnytin kaksoset kahdella eri tavalla

Ovatko nämä kaikki teidän?

Päävastuu arjesta kotona oli Elinalla. Ismo oli ryhtynyt K-kauppiaaksi, kun Matias ja Veera olivat puolivuotiaita.

Inkan ja Justuksen synnyttyä Elina kuitenkin pyysi, että Ismo palaisi kaupalta kotiin viimeistään kello 19 mennessä. Iltatoimet neljän pikkuisen kanssa eivät muuten olisi onnistuneet.

– Välillä tuntui, että kotona ei olisi ollut hetkeä, jolloin joku ei olisi itkenyt. Olihan se välillä sydäntä raastavaa, kun kaikki itkivät yhtä aikaa eikä tiennyt, minne suuntaan olisi pitänyt juosta.

Vauhdikas arki ei kuitenkaan uuvuttanut Elinaa. Hän kertoo, ettei oikeastaan edes kaivannut noina päivinä omaa aikaa – siitäkään huolimatta, että kaksosista isommat olivat huonoja nukkumaan päiväunia. Yöunet onneksi maistuivat kaikille lapsista.

Lue myös: Pauliinalla on kaksi kohtua, joista molemmista syntyi samana päivänä lapsi – lääkäritkään eivät varmasti tiedä, ovatko vauvat kaksosia

Vain kerran Elina vaipui epätoivoon.

– Oli ollut rankka päivä. Kaikki olivat huutaneet ja itkeneet monta tuntia. Silloin istahdin sohvalle itkemään itsekin, että en jaksa enää. Mutta se oli vain kerran!

Kesäpäivän viettoa kahden taaperon ja kahden vauvan kanssa.

Perhe herätti paljon huomiota liikkuessaan yhdessä ulkona. Kyselyitä ja hymyjä sateli. Ovatko kaikki teidän, vanhemmilta usein tiedusteltiin.

Elina arvelee, että arki kaksien kaksosten kanssa oli helpompaa kuin se, jos perheessä olisi ollut yksi kaksivuotias esikoinen ja kaksi pientä vauvaa.

– Isommista oli seuraa toisilleen. He leikkivät keskenään, kun äiti istui lattialla vauvojen kanssa. Voi olla, että he myös tottuivat nukkumaan omassa huoneessaan paremmin, kun sen jakoi oma kaveri.

Ihmeellinen yhteys

Nykyisin perhe asuu Kotkassa. Matias ja Veera ovat jo 11-vuotiaita, ja Inka ja Justus täyttävät joulukuussa yhdeksän.

Arkea värittävät lasten harrastukset: pojat treenaavat jalkapalloa, tytöt cheerleadingia.

– He kasvavat niin nopeasti, Elina hymyilee.

Kaikki lapsista ovat ylpeitä kaksosuudestaan. Perheessä juhlistetaan joka vuosi kaksosten päivää, joka on 2. helmikuuta.

Elina hämmästelee yhä kaksosten välistä yhteyttä.

– Sitä on vaikeaa selittää. En tiedä, mikä se yhteys on. Ehkä keskenään vaihdettuja katseita ja toisen tunnetilan aistimista, Elina pohtii. – Jos vaikka siskolla on paha mieli, tulee kaksosveli usein paijaamaan päätä ja lohduttamaan.

kahdet kaksoset laiturilla

Inka, Veera, Matias ja Justus.

Elina rakastaa seurata lastensa välisiä suhteita ja niiden kehittymistä. Vaikka poikia yhdistää yksi harrastus ja tyttöjä toinen, toimii nelikko myös tiiviinä pakettina.

Inka ja Veera jakavat yhteisen huoneen, samoin Matias ja Justus. Kun Elina käy illalla katsomassa, että lapset ovat nukkumassa, löytää hän usein huoneen jakavat sisarukset nukkumasta samassa sängyssä.

Silloin äidin kamera saattaa välkähtää, vaikka samanlaisia kuvia olisi jo entuudestaan viisikymmentä.

Lue myös: Mira on hankkinut kolme lasta yksin hedelmöitysklinikalla: ”Olen ylpeä tavastani perustaa perhe”

Jutun otsikko on päivitetty 28.10. klo 9.37.

Kommentit (5)

Meillä kahdet kaksoset, syntyneet vuonna 2008 ja 2010❤️❤️❤️🩵
Yritimme selvittää aiemmin kuinka paljon on kaksia kaksosia perheissä. 🥰

Tyttärelläni olikuusi lasta syntuneenä kuuden ja puolen vuoden sisällä. Sakkiin mahtui myöskin kahdet kaksoset.

Hei,
Ihanata, kun on paljon lapsia. Itselläni ei ole kuin yksi. Mutta minun lisäksi sisaruksia 7 ja siinä on kolmet kaksoset. Ensin synt. 1 poika, mutta seuraavana vuonna 2 tyttöä ja seuraavana minä ja veljeni ja 3 v.meni 1 poika ja 3 v.meni, niin taas kaksoset. Voin sanoa, että onhan siinä äidillä ollut tekemistä, kun on 5 lasta ja vanhin 3 v. ja elettiin aikaa, jolloin, ei ollut kerakäyttö vaippoja ja muita asioita, mitä tänäpäiväna.
Ps. Ei suvussa kaksosia, eikä myöskään lahkoa.
Joten tzemppiä kaikille

Lapset on elämän suola,meilläkin vanhimmalla pojalla on kahdet kaksoset peräkkäin toki vuosia välissä ja tietääkseni suvussa ei ole yhtään kaksoslapsia.

Lapsetkin ovat onnekkaita, kun oikea perhe, jossa samanikäistä seuraa. He tulevat pärjäämään maailmassa. Sosiaaliset taidot on jo kotona kehittyneet.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X