Vauvahaaveet 03.03.2021

Vauvan syntymän jälkeinen tunnemyrsky voi yllättää – näin valmistaudut vauvan tuloon henkisesti

Baby blues tarkoittaa äidin itkuisuutta ja ärtyisyyttä pian synnytyksen jälkeen. Vauvan tuloon valmistautumisessa keskitytään usein fyysiseen suoritukseen – kun tulevaan valmistautuu myös henkisesti, tunnemyrsky ei välttämättä pelästytä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Baby blues on usein suuri yllätys. Sitä tuskin osaa kuvitella omalle kohdalle. Ensipäivät vauvan kanssa eivät aina ole hattaraa ja ylitsevuotavaa rakkautta.

Toisena hetkenä tuore äiti voi tuntea iloa, ylpeyttä, onnea ja rakkautta, kun taas hetken päästä voi herätä pelko siitä, onnistuuko hän edes pitämään vauvan hengissä.

Rakkauden tunne vauvaa kohtaan ei myöskään aina välittömästi herää, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Epävarmuus, pelko, huoli, hämmennys ja ahdistus ovat yhtä normaaleja tunteita kuin suojeleva leijonaemo-olo.

– Mikään tunne ei ole väärä. Tunteet synnytyksen jälkeen voivat vaihdella äärilaidasta toiseen, ja ensimmäiset päivät voivat olla aikamoista tunteiden vuoristorataa, perhe- ja paripsykoterapeutti  Tiina Ahonen Mehiläisestä kertoo.

Baby blues syntyy hormoneista ja totaalisesta muutoksesta

Tunnemyrskyyn vaikuttavat sekä synnytyksen jälkeinen hormonitasapainon muuttuminen että valtava, lyhyessä hetkessä tapahtunut totaalinen elämänmuutos – erityisesti, jos vauva on perheen esikoinen.

– Isot elämänmuutokset, myös positiiviset, voivat olla kriisejä. Kriisi ei kuitenkaan tarkoita katastrofia, josta ei selviäisi, Ahonen sanoo.

Tunteet voivat olla pinnassa myös siitä syystä, että synnytyksen jälkeen oma olo voi olla hyvin väsynyt. Fyysisen väsymyksen lisäksi äiti voi tuntea olonsa henkisesti väsyneeksi, kun pitkäaikainen odotus ja jännitys on vihdoin purkautunut.

”Vanhemmalle yhtäkkiä konkretisoituu se, että vauva on täysin riippuvainen minusta.”

Voimakkaita tunteita herättää sekin, kuinka suuressa vastuussa itse yhtäkkiä onkaan.

– Kun tullaan vauvan kanssa kotiin synnytyssairaalasta, monelle vanhemmalle yhtäkkiä konkretisoituu se, että vauva on täysin riippuvainen minusta. Se voi pysäyttää.

Baby blues -ilmiössä itku saattaa tulla aivan mistä vain: niin onnesta, huonosta mielestä, väsymyksestä kuin tv-uutisistakin.

– Suurin osa synnyttäjistä, joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80 prosenttia, kokee herkistymistä, joka on voimakkaimmillaan 3–5 päivää synnytyksen jälkeen, Ahonen kertoo.

Itkuherkkyyden lisäksi baby blues -ilmiöön voi liittyä myös ruokahaluttomuutta ja mielialan vaihtelua. Äiti saattaa ärsyyntyä pienistä asioista tavallista helpommin.

Baby bluesin ei kuitenkaan pitäisi kestää kuin korkeintaan pari viikkoa. Jos mielialan lasku ei mene ohi, ilo katoaa, olo on ankea, tulevaisuus näyttää synkältä, äiti on itkuinen ja/tai äiti tuntee olevansa peloissaan ilman konkreettista syytä, hän saattaa kärsiä synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.

– Pahimmillaan äiti saattaa tuntea itsetuhoisia ajatuksia tai haluta eroon vauvasta.

Apua synnytyksen jälkeiseen masennukseen voi saada esimerkiksi neuvolan kautta.

Äiti #1: ”Parin päivän päästä synnytyksestä mielialat alkoivat heitellä. Saatoin yhtäkkiä purskahtaa hysteerisesti itkemään, ja hetken päästä oli taas hyvä mieli.


En säikähtänyt, kun päättelin tämän olevan baby bluesia. Ei siis kestänyt paria päivää kauempaa, eikä ole tarkoitus kestääkään.”

Äiti #2: ”Kyllähän sitä nyt maalaisjärjellä selviää, minä ajattelin. Synnytyksen jälkeen olin vähän itkuinen.


Kului muutama viikko valvoen, imettäen, kantaen itkevää vauvaa, kunnes yhtenä päivänä tajusin kuvittelevani miten heittäisin vauvan parvekkeelta alas ja laittaisin oven perässä kiinni. Eikä ajatus tuntunut ollenkaan hullulta.


Silloin havahduin hakemaan apua. En vieläkään muista kaikkea niistä viikoista.”

Äiti #3: ”Oli lohduttavaa, kun tiesi baby bluesista etukäteen.


Tiesi, ettei tämä ole sen vaarallisempaa, kun itketti ja oli surkea olo ilman varsinaista syytä, ja kaikki oli paremmin kuin hyvin. Muutamassa päivässä se meni ohi eikä siitä sen isompaa numeroa tarvinnut nostaa.


Mikään muoti-ilmiö se ei ole. Mieluummin eläisin synnytyksen jälkeiset päivät ilman.”

Äiti #4: ”En koskaan ollut ennen ahdistunut enkä sellaiseen taipuvainen, joten en uskonut saavani baby bluesia. Mutta sain, ja elämä tuntui hirveän ilottomalta. Eniten ahdisti ajatus, että mitä jos tämä olo ei menekään ohi kahdessa viikossa.


Elämä oli muuten kaikin puolin kunnossa. Tunsin voimakasta ulkopuolisuutta ihmisten ilmoilla, en pystynyt tuntemaan sellaista iloa kun muilla näytti olevan.


No, se meni onneksi ohi, ja kokemus kasvatti. En oikein osannut ymmärtää masentunutta läheistäni aiemmin. Nyt osaan kuvitella hänen tuntemuksiaan ja tiedän, ettei mikään reipastumisajattelu auta.”

Miten siis voi valmistautua henkisesti?

Moni tuore äiti yllättyy siitä, kuinka tunteikkaita ensimmäiset päivät ja viikot vauvan kanssa todella ovat. Ennen vauvan syntymää huomio saattaa keskittyä muun muassa synnytykseen valmistautumiseen, imetysasioiden opiskeluun sekä erilaisiin hankintoihin, eikä henkistä valmistautumista vauvan tuloon välttämättä edes tule ajatelleeksi.

– Kukaan ei juurikaan puhunut siitä minkälaiseen tajuttomaan tunnemyrskyyn sitä joutuu, ja että myös emotionaaliseen puoleen voi ja pitää valmistautua, opetusministeri Li Andersson avautui 2-viikkoisen äitiydestä.

Henkinen valmistautuminen tulevaan elämänvaiheeseen jo raskausaikana voi auttaa sopeutumaan äitiyteen. Baby blues ei myöskään välttämättä pääse yllättämään yhtä pahasti, kun tietää, mistä asiassa on kyse.

– Toki on hyvä muistaa, että omia tunteita ei voi ennakoida, kun on kyse tilanteesta, jossa ei ole aikaisemmin ollut. Koskaan ei voi myöskään tietää, millaista elämä sitten oikeasti vauvan kanssa on, mutta siihen pystyy kuitenkin varautumaan, Ahonen toteaa.

Hän kertoo viisi vinkkiä, jotka voivat auttaa tulevia äitejä valmistautumaan uuteen elämänvaiheeseen.

  1. Keskustele oman vanhempasi kanssa siitä, millainen itse olit vauvana

Mielikuvaa tulevasta vauvasta ja hänen persoonastaan voi rakentaa pohtimalla sitä, millainen on itse ollut vauvana. Kysele asiasta vanhemmiltasi.

Voit miettiä, millaisia asioita vauva on mahdollisesti sinulta perinyt. Jos odotat vauvaa yhdessä puolisosi kanssa, voitte yhdessä arvuutella, mitä ominaisuuksia vauva on saanut kummaltakin.

– Näin rakennatte yhdessä mielikuvaa vauvastanne ja voitte samalla pohtia sitä, millaista elämä vauvan kanssa mahdollisesti tulee olemaan.

  1. Pohdi, millainen olet riittävän hyvänä äitinä

Jo raskausaikana voit rakentaa myönteistä minäkuvaa itsestäsi äitinä. Millainen olet mielestäsi riittävän hyvänä äitinä?

– Haluaisin muistuttaa tulevia äitejä siitä, että kun somessa näkyy laittautuneita äitejä, joilla on putipuhdas koti ja vauva söpöissä vaatteissa, niin se on vain yksi kuva.

Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen äiti. Täydellisiä äitejä ei ole.

Jari Sinkkonen on sanonut hyvin, että ei pidä yrittää olla täydellinen vanhempi. Lasten olisi kamala kasvaa täydellisten vanhempien lapsina, epätäydelliseen on paljon helpompi samastua.

Voit pohtia etukäteen, millaisia asioita voit vanhempana mahdollisesti katsoa läpi sormien. Kaikkia asioita ei välttämättä ole vauvan kanssa yhtä helppo tehdä kuin ennen: jostain saa lipsua.

  1. Kysele muilta vanhemmilta, millaisia heidän ensipäivänsä vauvan kanssa olivat – yllättikö baby blues?

Keskustele muiden vanhempien kanssa siitä, millaisia heidän vauva-arkensa aluksi oli. Näin saat kokemusta siitä, millaisia vanhemmuuteen liittyvät tunteet voivat olla.

Muista kuitenkin, että jokaisella on oma kokemuksensa. Vaikka siskosi olisi kokenut asian jollakin lailla, et välttämättä itse koe sitä samalla tavalla.

  1. Mieti, ketkä tukiverkkoosi kuuluvat

Voit etukäteen pohtia myös sitä, mikä tulevassa ehkä jännittää tai huolestuttaa. Entä keneltä voisit pyytää apua, kun olosi on avuton, neuvoton tai uupunut?

– Kannustan rakentamaan tukiverkkoa valmiiksi.

Jos oma tukiverkkosi on hyvin kaukana tai sitä ei oikeastaan ole, voit jutella asiasta jo raskausaikana neuvolassa ja selvittää valmiiksi mahdollisia tukipalveluita.

  1. Kuvittele, mitä vauvan kanssa olisi ihanaa tehdä

Kuvittele, millaisia mukavia asioita haluaisit vauvan kanssa tehdä. Entä millaiset asiat voisivat tukea omaa jaksamistasi?

Älä kuitenkaan soimaa itseäsi, jos haaveet tai suunnitelmasi eivät lopulta toteudu. Uusi arki ei välttämättä ole sellaista, minkälaiseksi sen etukäteen kuvittelit.

– Äiti saattaa huomata olevansa vielä iltapäivällä edelleen yöpaita päällä, vaikka ennen vauvan syntymää hän olisi kuvitellut heti olevansa aktiivinen ja menossa.

Kuukauden päästä tilanne voi kuitenkin jo olla täysin toinen.

Kuvasitaatit ovat Kaksplussan keskustelupalstalta.

Lue myös: ”Vuosia olen odottanut päivää, kun olisin onnellinen lapsesta. Ei ole tullut ja lapsi on nyt 6-vuotias.”

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X