Lapsilisät säästöön lapselle (kysymys verotuksesta).

  • Viestiketjun aloittaja "oooo"
  • Ensimmäinen viesti
"oooo"
Lapsilisät tulevat tietysti tililleni, mutta siirrän ne sitten lapsen tilille. Katsotaanko tämä myöhemmin lahjaksi, josta menee lahjaveroa vai ovatko lapsilisät lapsen rahoja ? En ole tällaista ajatellutkaan, kaveri vain sanoi, että ei voi könttänä sitten 17 v. niitä lapselle antaa...Entä muuttuuko tilanne jos lapsi saa käyttöoikeuden tiliinsä jo ennen kuin on 17 ?

Joo soitan heti huomenna verottajalle, mutta jos joku tietäis ?
 
---
Perhe saattaa myös siirtää lapsilisää vastaavan summan lasten tileille säästöön. Aika ajoin vanhemmilla on ollut epäselvyyttä, pitääkö lapselle annetusta lapsilisästä maksaa lahjavero.

– Kyllä pitää, mikäli summa nousee 4000 euroon kolmen vuoden jaksolla, vahvistaa veroasiantuntija Martti Roti Verohallinnosta. Jos lapsilisä on myönnetty vanhemmalle, lahjaveron kannalta ei ole merkitystä, tuleeko raha lapselle suoraan Kelasta vai vanhemman tilin kautta.

Jos vanhempi esimerkiksi siirtää perheen kolmannen lapsen tilille lapsilisää vastaavan summan (141 euroa kuukaudessa, kolmessa vuodessa 5076 euroa), lahjaveroa tulisi maksaa 170 euroa. Perheen viidennen tai sitä seuraavien lasten (lapsilisä 182 euroa) kohdalla vero on jo 275 euroa. Eri asia on, haluaako vanhempi antaa lapsilleen erisuuruisia summia ikäjärjestyksen perusteella.

Lahjaverovelvollinen on lahjan saaja. Vero lasketaan saman antajan lahjoista, eli kumpikin vanhemmista voi lahjoittaa verottomasti alle 4000 euroa kolmen vuoden kuluessa.
 
"kolmen äiti"
Jos siirrät ne lapsen tilille sitä mukaa kun ne tulevat, niin ne ovat lapsen rahoja eikä niistä mitään veroa tarvitse maksaa. Ei ole mitään väliä, milloin lapsi saa tiliinsä oikeudet. Eri asia on, jos säästät ne omalle tilillesi ja siirrät sitten kerralla ne lapsen tilille, silloin voi lahjaveroa mennäkin, jos summa on riittävän suuri.
 
  • Tykkää
Reactions: Aamuäree
"vieras"
Siis siirrät joka kuukausi lapsen tilille summan. Ei mene mitään veroja, kun pikkuhiljaa sinne lapsen tilille kertyvät. 4000 euroa saa antaa lapselle aina 3. vuoden välein ilman veroja. Jos joka kuukausi siirrät lapsilisän niin ei tuo summa täyty. Eri asia, jos kerää tilille, joka vanhemma nimellä ja sitten lapsen täyttäessä 18v siirtää isot summat lapsen tilille. sitten sitten lahjavero pitää maksaa.
 
---
Meillä on lapsella oma tili, johon meillä vanhemmilla käyttöoikeus, mutta lapsella vain aikuisen luvalla. Saa käyttöoikeuden tiliinsä sitten 18-vuotiaana ja silloin saa myös määrätä meiltä käyttöoikeuden pois. Eikä mitään veroa mene, koska rahat on hänen ja hänen tilillään olleet koko ajan.
 
Aloittaja ooo
Jes, kiitos...aukesi =) Eli tosiaan kuukausittain siirrän. Tästä nyt poiki toinen kysymys...voiko lapsilisän maksatuksen laittaa suoraan lapsen tilille, vai täytyykö se jostain syystä kierrättää vanhempien kautta ?
 
---
Osa vanhemmista ilmoittaa lapsilisän maksamista varten lapsen oman tilinumeron, mihin Kela ei erityisesti puutu. Kaikki samalle henkilölle myönnetyt lapsilisät maksetaan kuitenkin samalle tilille.

– Vaikka tilinumero olisi lapsen, lapsilisän juridinen saaja on huoltaja, muistuttaa Kelan lakimies Ulpu Juvalainen.
 
tiedoksi
[QUOTE="kolmen äiti";25748437]Jos siirrät ne lapsen tilille sitä mukaa kun ne tulevat, niin ne ovat lapsen rahoja eikä niistä mitään veroa tarvitse maksaa. Ei ole mitään väliä, milloin lapsi saa tiliinsä oikeudet. Eri asia on, jos säästät ne omalle tilillesi ja siirrät sitten kerralla ne lapsen tilille, silloin voi lahjaveroa mennäkin, jos summa on riittävän suuri.[/QUOTE]

Höpö höpö. Kuten tuossa jo varsin hyvin kävi selväksi, niin lapsilisät eivät ole lapsen tilille suunnattu raha, vaan virallisesti ne ovat äidin tai isän "palkkaa" siinä missä kotihoidontuki, äitiysraha tai palkkatulotkin ovat. Ne eivät ole lapsen rahaa, vaikka ne lapsen tilille maksettaisiinkin SUORAAN KELALTA.

3 vuodessa saa lahjoittaa kenelle tahansa henkilölle 4000 euroa. Näin myös lapselle. Tämä tekee kuukautta kohden 111 euroa. Eli jos lapsen tilille pistetään max 111 euroa joka kuukausi, niin tuo 4000 euron summa ei ylity ja lahjaveroa ei mene. Ihan samaan tapaan voi ap vaikka antaa miehelleen tässä kuussa 4000 euroa ja seuraavaan kolmeen vuoteen ei mitään, niin ei mene lahjaveroa.
 
"leena"
Meille pankkivirkailija sanoi, että lapsilisät kannattaa kierrättää oman tilin kautta lapsen tilille. Rivien välistä luin taka-ajatuksena olevan sen, että jos monilla ihmisillä on varaa laittaa lapsilisät säästöön, Kela katsoo, ettei niitä tarvitse kohta kaikille edes maksaa.
 
"hehheh"
[QUOTE="Fakta";25748774]Jos on useampi lapsi, ja kela maksaa lapsilisän uoraan lasten tielille, niin jokainen saa sit vain sen pienimmän summa, eli n. 100 e.[/QUOTE]

Kela ei maksa yhden perheen lapsilisiä kuin yhdelle tilille!!!
 

Yhteistyössä