Lapsen kehitys 14.10.2015 Päivitetty 12.12.2022

7 periaatetta, joista sinäkin vanhempana joudut luopumaan

Lapsettomana on helppo laukoa totuuksia siitä, mitä itse et ainakaan vanhempana tekisi. Ylevät kasvatusperiaatteet ja tiukat säännöt lentävät ulos ikkunasta viimeistään silloin, kun maanittelet raivokohtauksen saanutta lasta lähtemään leikkipuistosta. Kokosimme seitsemän vanhemmille tuttua tilannetta, jolloin tajuat antaneesi periksi.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
Colourbox

Pakenet julkista raivaria

Lapsi saa kilarin ruokakaupassa. Hän haluaa karkkia, tai ainakin lattialle liiskaantuneen purkan. Muiden kaupassaolijoiden silmistä voi lukea joko myötätuntoa tai paheksuvan ”mikä siinä lapsen hiljentämisessä on niin vaikeaa” -ilmeen. Koska kontrollin menettänyt uhmaikäinen ei kuuntele järkipuhetta, ja käsiäkin ihmiselle on suotu vain kaksi kappaletta, ei oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa, kuin jättää kauppakori ja kiikuttaa vastaan rimpuileva lapsi kainalossa ulos kaupasta. Mitä nopeammin, sitä parempi.

Lue lisää: Miten saada lapsi tottelemaan

Et jaksa enää siivota

Minähän en anna lasten lelujen vallata perheen yhteisiä tiloja. Niinpä niin. Lastenhuoneeseen hankitut söpöt lelukorit pyörivät lattialla toimettomina, kun autoradat, legot ja My Little Ponyt ovat vyöryneet olohuoneeseen. Jokailtainen siivousyritys päättyy tappeluun ja siihen, että lopulta potkit itse pikkukrääsää isompiin kasoihin, jotta edes reitti sohvalta jääkaapille pysyisi auki.

Lue lisää: Leikki-iän ihmeet

Taivut lasten sisustusratkaisuihin

Jossain vaiheessa vain tajuat pääseväsi helpommalla, kun ostat sen samanlaisen Disney-lampun/-tapetin/-päiväpeiton, kuin kaikilla lapsen kavereillakin. Kiitos värikkäiden piirroshahmojen ja muiden televisiosankareiden, lapsen huone alkaa olla terveysriski epileptikolle, mutta se ei enää haittaa, kunhan jatkuva jankutus lakkaa. Oven voi aina laittaa kiinni. Onneksi.

Keskustele: Mitä ovat sinun kolme tärkeintä kasvatusperiaatettasi?

Annat taaperon valita omat vaatteensa

Pikkulapselle on ihana valita söpöjä asukokonaisuuksia. Eräänä aamuna uhmaikäinen ilmoittaa, että haluaa valita itse vaatteensa – koska ”minä itse”. Kun päiväkodin aamupiiri on alkanut jo vartti sitten, eivätkä housut ole vieläkään jalassa, tapahtuu henkinen murtuminen. Ihan sama, mitkä vaatteet lapsella ovat päällä, kunhan ne ovat suurin piirtein oikein päin ja koko revohka saadaan ulos ovesta. Matkalla päiväkotiin hoet itsellesi, että tädit siellä ovat nähneet kaikenlaista…

Jätät television sulkematta

Televisio on pienille pahaksi. Ainakin liikaa katsottuna. Niinpä puoli tuntia piirrettyjä on sopiva päiväannos, askartelun ja muiden kehittävien leikkien mausteeksi. Kunnes koittaa se päivä, kun kotona pitäisi saada tehtyä muutakin kuin lasta kiinnostavia asioita. Kun kullannuppu istuu vihdoinkin hiljaa sohvalla lempiohjemaansa katsoen, sinulle ei tulisi mieleenkään kytätä kelloa. Katsokoot nyt vielä yhden jakson…

Lue lisää: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Lahjot lasta ruoalla

Räntää sataa vaakatasossa. Ruokakassien, käsilaukun ja päiväkotirepun lisäksi sinun pitäisi raahata kainalossasi ameebakohtauksen saanutta pikkuvesseliä, joka ”tahtoo syliin”. Mission impossible. Koska maassa makaavan lapsen hylkääminen on rikos, sorrut lopulta lupaamaan lapselle paketillisen Muumi-keksejä, kunhan hän vain kävelee itse.

Lue lisää: Lapsen ruoka-aineallergiat

Erilaiset eritteet ovat vain likaa muiden joukossa

Juuri kun nouset rampista moottoritielle ja kiihdytät, takapenkiltä kuuluu ääni, joka saa sinut toivomaan pikasiirtoa toiseen todellisuuteen. Ennen seuraavaa liittymää tai pysähdyspaikkaa on mukava seurailla peruutuspeilistä, miten vikkelästi oksennuksen tai ripulin leviäminen vaatteisiin, turvaistuimeen ja auton sisustukseen etenee. Kun lopulta pääset pysähtymään, siivoat sotkuja omalla neulepaidallasi ilme värähtämättä ja mietit, että pitäisi tosiaan muistaa tuoda se talouspaperirulla autoon.

Ajatteletko, että tässähän oli vasta jäävuoren huippu? Kerro meille oma hetkesi!

Lue myös:

Tutustu lapsesi luonteeseen

Hyvät tavat: Nämä 5 lapsen pitää oppia

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X