Lapsi 29.11.2017 Päivitetty 13.08.2019

Avain hukassa on lasten Finlandia-voittaja – voita sinä se omaksesi!

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian kunniaksi arvomme yhden kappaleen kaikkia Finlandia-finalistiteoksia niiden kesken, jotka kommentoivat kirjasuosikkinsa kommenttikentässä.

Teksti
Toimitus
12 kommenttia

Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut Sanna Manderin lastenkirja Avain hukassa (Schildts & Söderströms). Siinä lukija pääsee avainta etsiessään tutustumaan erilaisten ihmisten elämään. Kerrostalo on kuin pienoisyhteiskunta ja asukkaisiin tutustuminen auttaa ymmärtämään erilaisuutta. Kirjan hieno kuvitus tukee lapsia kiinnostavalla tavalla runomittaista tekstiä. Sanna Mander onkin eräs Suomen suosituimmista nykykuvittajista, ja hänen kuvituksiaan on nähty myös kansainvälisissä julkaisuissa, kuten Wall Street Journalissa.

Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon valitsi muusikko Anna Puu. Kolmihenkiseen esivalintaraatiin kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai toimittaja Riitta Kylänpää teoksellaan Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala) ja kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Juha Hurme teoksellaan Niemi (Teos). Palkinnot ovat arvoltaan 30 000 euroa.

Muut Lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-finalistit ja esiraadin perustelut valinnalle:

Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia (Otava)

”Huolella ja innostavasti toteutettu muistutus, ettei Suomi alkanut 100 vuotta sitten. Tarjoaa luettavaa moneksi kerraksi kaikenikäisille. Ilon ja löytöretkeilyn kautta tapahtuvaa kansanvalistusta parhaimmillaan. Historiallinen tarkkuus on merkillepantavaa.
Koirahahmot sitovat suomalaisten sukutarinat osaksi yhteistä historiaamme, joka ulottuu satojen vuosien päähän.”

Tästä kirja kertoo: Monille sukupolville tuttu Mauri Kunnas vie Koiramäen hahmot Suomen historiaan kuvaten maamme vaiheita uskonpuhdistuksesta Vänrikki Stoolin tarinoihin.

Kenelle: 5-vuotiaasta alakouluikäiseen ja vanhemmillekin havainnollistamaan historiaa.

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas (Otava)

”Kaunis, pieni muistutus rakkauden ja turvan sanoittamisen tärkeydestä. Se ken rakastaa, rakastaa myös tätä kirjaa. Tekee tärkeän eron ehdottoman rakkauden ja kaikkien tekojen hyväksymisen välillä. Humoristisella kuvituksella vältetään liiallinen siirappisuus. Kuvitus on sympaattista ja rouheaa, maalauksellista ja skissailevaa.”

Tästä kirja kertoo: Isän ja pojan seikkailujen aikana selviää, mitä rakkaus on. Samalla pohditaan, miltä rakkaus tuntuu, mitä se kestää ja mitä kaikkea rakkauden rajoissa voi tehdä.

Kenelle: Taaperoiästä eteenpäin kaikille, aikuinenkin voi lukea sitä omalle rakkaalleen.

Lasten- ja nuortenromaanit ja raadin perustelut:

Riikka Ala-Harja: Kahden maan Ebba (Otava)

”Optimistinen, hauska ja koskettava lapsen puheenvuoro elämästä kahden kodin ja maan välissä. Kirjoittaja antaa lapselle äänen asioissa, joista voi olla usein vaikea puhua vanhempien kanssa. Teos muistuttaa, että lapsi ei ole aikuisten projekti, vaan oma yksilö, jolla on oma ääni ja tahto.”

Tästä kirja kertoo: Eroperheessä arkea eletään kahden maan väliä matkustaen. Lapsen näkökulmasta kirjoitettu teos kuvaa, miten lapsi kokee elämänsä Suomen ja Saksan kodin välissä.

Kenelle: Alakouluikäisille ja sitä vanhemmille.

Jukka Behm: Pehmolelutyttö (WSOY)

”Tärkeä mutta järkyttävä kuvaus tyttöjen kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Kirja kuvaa osuvasti, millaisena aikuisten maailma näyttäytyy nuorten silmin. Teos muistuttaa, kuinka viattomasti nuori voi ajautua hyväksikäytön uhriksi ja miten vaikeaa vanhempien on ymmärtää teini-ikäisten mediamaailmaa. Kirjoittaja asettuu päähenkilön puolelle ja puolustaa tyttöjen oikeutta seksuaalisuuteen.”

Tästä kirja kertoo: Päähenkilö Emilia myy aikaansa miehille, joihin hän tutustuu netissä. Aluksi ihailu ja vallan tunne vievät mukanaan, mutta lopulta tyttö on kadottaa itsensä.

Kenelle: Yläkoulu- ja lukioikäisille.

Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström, kuvitus Pentti Otsamo: Zoo! Viraalit nerot (Förlaget / Otava)

”Hormonien kyllästämä, hyvällä tavalla nyrjähtänyt kuvaus teini-ikäisten maailmasta. Tavoittaa osuvasti yläasteen kähinän ja draaman sekä nuorten pohjattoman halun kuulua porukkaan. Takuuvarmat naurut kaikenikäisille lukijoille. Taitavasti toteutettu viestintätyylien smörgåsbord joka näkyy sekä tekstissä että kuvituksessa.”

Tästä kirja kertoo: Kahdeksasluokkalaiset käyvät taistelua oppilasvaaleissa, ja vaalityö käydään tietenkin netissä. Humoristinen teos kuvaa yläasteen arkea.

Kenelle: Suunnattu etenkin yläkouluikäisille pojille.

Viime vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Juuli Niemen kirjoittama nuortenkirja Et kävele yksin.

Osallistu arvontaan!

Nyt on oiva tilaisuus saada pukinkonttiin täytettä, sillä arvomme yhden kappaleen jokaista Finlandia-finalistia voittaja mukaan lukien kaikkien tätä juttua kommenttikentässä tai Facebookissa kommentoineiden kesken. Kerro siis meille jutun alle, minkä kirjan haluaisit voittaa, ja olet mukana arvonnassa!

Kommentit (12)

Kunniakseen Koiramäen Suomen historia

Sinä olet superrakas olisi ihana!

Voittajakirjan, Avain hukassa.

Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia

Avain hukassa olisi se, jonka mieluusti voittaisin.

Koiramäen Suomen historia :)

Koiramäen Suomen historia

Ninka Reittu: Sinä olet superrakas (Otava) kuulostaa sellaiselta kirjalta, joka sopisi meidän pojalle juuri nyt.

Koiramäen Suomen historian haluaisin voittaa! :)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X