Lapsen kehitys 03.11.2015 Päivitetty 10.06.2021

Hidas vanhemmuus: 4 vinkkiä arjen hidastamiseen

Sinäkin saatat tietämättäsi toteuttaa hidasta vanhemmuutta. Hitaaseen vanhemmuuteen kuuluu läsnäolo, kotoilu ja kiireen välttäminen.

Teksti
Riina-Maria Metso ja Kaisa Pyykkö
Kuvat
Colourbox

Elämä ei ole suorittamista

Hidas vanhempi kyseenalaistaa suorituskeskeisen vanhemmuuden, jossa lapsen oppimiselle ja suoriutumiselle asetetaan jo varhain suuria odotuksia. Lasta ei viedä hampaat irvessä harrastuksiin, vaan annetaan hänen itse kasvaa ja löytää kiinnostuksen kohteensa. Jos lapsi rakastaa musiikkia, ei muskarista varmasti haittaakaan ole!

Lue: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lasten harrastuksista

Tärkeintä on kuitenkin välttää kiirettä synnyttäviä aikatauluja.

Kotona on parasta

Hidas vanhempi painottaa kotia lapsen pääasiallisena kasvuympäristönä. Hidas vanhempi saattaa pidentää hoitovapaataan tai alkaa tehdä osa-aikaista työtä voidakseen pitää lapsia enemmän kotona.

Aina hidas vanhemmuus ei kuitenkaan vaadi näin radikaaleja toimenpiteitä. Käytännössä hidas vanhemmuus on majan rakentamista tai ruohon leikkaamista lapsen kanssa. Mustikkapiirakan leipomista tai lihapullien pyörittämistä. Tavallista tekemistä. Olemista.

Lue: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja: 7 syytä lukea lapselle

Aina on aikaa

Ruuhkavuodet ovat täynnä kiirettä ja kymmenien ellei satojen kohtien tehtävälistoja. Monet vanhemmat kokevat, että ovat jatkuvasti väsyneitä ja uupuneita. Lapset kitisevät ja mankuvat koko ajan, ja siihen hermostuu itse liian nopeasti.

Mikä avuksi? Se, että vanhempi rauhoittuu lapsen kanssa kiireettömään yhdessäoloon.

Hidas vanhempi siivoaa elämästään stressiä ja kiirettä aiheuttavat syyt. Jos se vaatii sotkun sietämistä tai harrastuksesta luopumista, hidas vanhempi tekee niin. Rauhallinen vanhempi rauhoittaa myös lapsen.

Läsnä lapselle

Väestöliiton tutkimuksen mukaan koululaisten vanhemmat ovat aktiivisesti lapsilleen läsnä keskimäärin seitsemän minuuttia päivässä. Hidas vanhempi on lapselleen läsnä aidosti, ei vain fyysisesti. Hidas vanhempi arvostaa yhdessäolon määrää: sitä ei voi korvata ns. laatuajalla. Hidasta vanhemmuutta voikin kutsua läsnäolevaksi vanhemmuudeksi.

Läsnäolo ei vaadi taikatemppuja. Se voi olla yhteinen aamiaishetki tai sitä, että keskittyy puistossa ostamaan lapsen leikkikaupasta käpyperunoita vilkuilematta puhelinta. Tärkeintä on löytää tapoja, jotka tuntuvat itsestä mielekkäiltä. Jos inhoaa lautapelejä, niitä ei tarvitse pelata  (tai sitten kannattaa valita harvinaisen hyvä peli).

Juttu on julkaistu alun perin Kaksplussan numerossa 8/13.

Lukemista:
Hidas vanhemmuus -yhteisö Facebookissa
Hidas vanhemmuus -hanke / suomenkasper.fi
Kaisla Joutsenniemi ja Veera Mustonen: Ruuhkataidot – Iloa vanhemmuuteen (Kustannus Oy Duodecim)
Carl Honoré: Perhe paineessa? Manifesti riittävän vanhemmuuden puolesta (Bazar)
Tom Hodgkinson: Joutilaat vanhemmat (Basam Books)

Lue myös:

Toimi näin, kun lapsi pelkää pimeää ja painajaisia

Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X