Lapsi 02.02.2018 Päivitetty 26.06.2023

Kun yksi olikin kaksi – 6 korvaamatonta asiaa monikkoperheen vanhemmille

Tänään vietetään kaksosten päivää! Lue 6 käytännön vinkkiä, joilla helpottaa (tupla)vauva-arkea.

Teksti
Maria Soininen
Kuvat
iStock

Kun vauva tulee taloon, arki mullistuu monella tapaa. Kun kaksoset tulevat taloon, arki suorastaan räjähtää käsiin — hajonneista arjen atomeista täytyy yrittää koota jokseenkin toimiva kokonaisuus. Onneksi on olemassa erilaisia keinoja, joilla monikkoperheen päivät helpottuvat. Listasimme niistä kuusi.

1. Alennusvaipat

Vaipat vievät vauvanhoitobudjetista jo muutenkin leveän siivun, mutta leveämmäksi siivu muuttuu, kun talossa on kaksoset. Onneksi on tarjousvaipat! Vielä kun olisi neljä kättä kahden sijasta, niin vaipanvaihto onnistuisi yhtäaikaa molemmilta vauvoilta – puolison ja tukiverkoston apu on siis tarpeen.

2. Cuplaton

Cuplaton on itsehoitolääke, jota käytetään helpottamaan ilmavaivoista johtuvia vatsakipuja.Koska lääkeaine ei imeydy suolistosta, se soveltuu käytettäväksi myös pienille lapsille ja vauvoille. Koliikkivauvan vanhemmat osaavat arvostaa Cuplatonia erityisen paljon, mutta kun kaksosperheen tutkapari sairastaa koliikkia, vanhemmat eivät enää vain arvosta Cuplatonia, vaan hakevat sen apteekista vaikka väkisin.

3. Somen tuki ja turva

Mikä on paras imetysasento, kun ruokin molempia yhtäaikaa? Miksi toinen itkee yötä päivää, toinen vain möllöttää? Osaanko olla vanhempi varmasti molemmille lapsille? Miten edes erotan, kumpi on kumpi? Facebookin vertaisryhmissä on voimaa, ja tuplamammoille ja -papoille löytyy myös omat tukiryhmänsä. On helpottavaa tietää, että tukea on linjan päässä jatkuvasti, ja että muutkin kaksosten vanhemmat pähkäilevät samojen kysymysten äärellä.

4. Kodin ulkopuolinen hoitoapu

Kaikilla ei asu sukulaisia tai ystäviä lähellä kotia, ja välillä voi olla muutenkin tilanteita, ettei luottoläheinen pääsekään auttamaan lastenhoidossa. Monikkoperheet ovat oikeutettuja kaupungin tarjoamaan lapsiperheiden kotipalveluun. Tarkempaa tietoa kotipalvelusta saat esimerkiksi neuvolasta.

5. Oikaisu ostosreissuun

Monikkoperheen kauppareissu on kaikkea muuta kuin ”eikun menoks” -tyyppinen pikapäätös. Miten sinne ruokakauppaan oikeastaan edes mennään, kun koko kaupasta ei välttämättä löydy ostoskärryjä, johon saisi molemmat vauvat samaan aikaan? Onneksi päivittäistavarakaupat tarjoavat palveluja, jotka helpottavat ruokaostosten tekoa. Valmiiksi pakatut ostokset voi noutaa suoraan kaupasta, tai ruoka-ainekset voi tilata kotiovelle resepteineen ja ruoanvalmistusohjeineen.

6. Pumppaa, pumppaa

Monikkoperheessä jättimäiset maitotalkoot ovat arkipäivää. Toinen kaksonen voi syntyä sisarustaan selvästi pienempänä, mikä voi olla yksi syy lisämaidon tarpeelle. Tuplamammat todella tietävät, mitä pumppaaminen on. Onneksi maidon pumppaamista pääsee yleensä testaamaan jo sairaaloissa.

Lähteet: Kaksosperheen aakkoset

Helmikuun 2. päivänä vietetään kaksosten päivää. Vuonna 2018 teemana on kaksosten yksilöllisyys teemalla Samasta puusta eri omenat. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen, vaikka muistuttaisi ulkonäöltään kaksos- tai kolmossisarustaan. Lisää tietoa kaksosista ja monikkoperheiden arjesta voit lukea osoitteessa www.suomenmonikkoperheet.fi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X