Lapsen kehitys 28.11.2023

10 asiaa, jotka yhdistävät uhma- ja murrosikäisiä – taaperossa ja teinissä on yllättävän paljon samaa!

Selättikö mussukkasi uhmavaiheen? Riemu ei kestä kauaa, sillä samat haasteet kohdataan taas murrosiässä – hämmästyttävän muuttumattomina.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Poskettomat toiveet

Teini vaatii vanhemmiltaan uutta untuvatakkia, joka maksaa vaivaiset kaksi tonnia. Uhmaikäinen on vielä vaativampi: missä hänen tilaamansa elävä dinosaurus viipyy?

Emävaleet

”En se minä ollut”, väittävät sekä uhma- että murrosikäinen, kun nuoremman leukaa koristavat kielletyn herkun jämät ja teini-ikäisen vanhempien parfyymi (tai joissain tapauksissa viinivarasto) on kummasti ehtynyt.

Irrationaaliset raivokohtaukset

Niin teini kuin taaperokin voi joutua raivon valtaan, jos häneen päin katsoo silloin, kun ei hänen mielestään pitäisi.

Myös monet vanhemman ystävälliset auttamisyritykset saavat usein kiukkuisen vastaanoton, sillä uhmakas lapsi tai nuori haluaa hoitaa asiansa itse. Siis kaiken muun paitsi siivoamisen.

Lue myös: Uhmaikä on syvältä, mutta ainakin siitä jäävät parhaat tarinat – ”Lapsi sai kohtauksen, kun en antanut syödä ruuvimeisselillä”

Vaatehärdelli

Taapero ei varmasti laita kurahousuja eikä pipoa, ei varmasti! Vaatteet vain lentelevät eteisessä, kun parkuva ipana ei suostu pukemaan niitä ylleen.

Teinin mustalla listalla ovat sen sijaan heijastimet, pyöräilykypärä, lämpimät kerrastot, nilkat peittävät lahkeet sekä kaikki muut kengät paitsi tennarit. Mitään ei enää lentele, mutta miten voisikaan, kun kaikki epämieluisat vaatteet on sullottu kaapin kauimmaiseen nurkkaan piiloon?

Nukkumaanmeno on yhtä vaikeaa

Sekä uhma- että murrosikäiset ovat vakuuttuneita siitä, että nukkumaanmenoajat ovat typeriä ja ne koittavat joka ilta liian aikaisin. Näkemys pätee etenkin, jos sänkyyn menemiseen liittyy ruutuajan rajoittaminen.

Rajojen testaaminen

Älä ja ei ovat taikasanoja, joilla saa varmasti sekä teinin että taaperon tekemään juuri sen asian, mitä ei saisi tehdä. Harmi, että lapsi tajuaa, jos häntä yritetään höynäyttää käänteisellä psykologialla: älä ainakaan siivoa huonettasi!

Huvittava nimittely

”V*ttu mikä kusipää”, puuskahtaa teini kuvitellen, että kuulostaa sanavalintoineen aikuismaiselta ja uskottavalta. ”Tyhmä nakupelle!” karjuu kolmevuotias – ja kuvittelee samoin.

Lue myös: ”Senkin tyhmä irtovaunu ja retiisi!” – Näin pikkulapset nimittelevät vanhempiaan

Vessataistelu

Taapero ei yleensä suostu menemään vessaan vanhemman pyynnöstä. Tenava myöntää vessahätänsä TIETENKIN vasta, kun hänet on jo vuorattu toppavaatteisiin ja vanhempi avaa ulko-ovea, jotta päästäisiin matkaan.

Teininkään kanssa ei selvitä sen helpommalla. Jos teini-ikäinen menee vessaan, kestää noin puolesta tunnista puoleentoista tuntiin, että hän malttaa tulla sieltä ulos viestittelemästä, laittautumasta tai minkä tahansa muun puuhan parista.

Suuret luulot

Murrosikäinen on vakaasti sitä mieltä, että hän on riittävän vanha tullakseen vasta aamuyöllä kotiin tai lähtemään ulkomaille yksin. Taaperon käsitykset itsestään ovat vielä astetta rehvakkaampia: hän on vakuuttunut siitä, että hänen voimansa riittävät vaikka koko maapallon räjäyttämiseen.

Liikutuksen hetket

Kerta toisensa jälkeen katuvainen taapero kömpii kyynelsilmin vanhemman syliin, vaikka hetkeä aiemmin hän on toitottanut, miten tyhmä äiti tai isä on. Teini osaa peittää tunteensa paremmin, mutta hänkin saattaa tarpeen tullen murahtaa anteeksipyynnön suupielestään – toki elekielellään samanaikaisesti viestittäen, että on yhä eri mieltä.

Näinä hetkinä vanhempi voi vain hymyillä itsekseen ja todeta, miten hieno ihminen lapsesta on kuoriutumassa. Silloinkin, kun ei hirveästi hymyilytä, voi aina lohduttautua: se on vain vaihe!

Lue myös Kotilieden juttu: Miten isovanhempi löytää yhteisen sävelen teinin kanssa? Kohtele nuorta kuin tasavertaista ja muut vinkit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X