Lapsen kehitys 17.12.2023

Tiesitkö, että äänenmurros tapahtuu myös tytöille? Tästä äänen muuttuminen teini-iässä johtuu

Äänenmurros mielletään yleisesti teini-ikäisten poikien läpikäymäksi koettelemukseksi. Todellisuudessa kaikkien ääni muuttuu teini-iän myllerryksessä jonkun verran.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Äänenmurros tarkoittaa murrosiässä tapahtuvaa vaihetta, jolloin lapsen ääni muuttuu madaltumalla. Äänenmurroksesta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä pojilla tapahtuvaa huomattavaa muutosta, mutta todellisuudessa se koskettaa tyttöjäkin.

Pojilla äänenmurros tapahtuu keskimäärin lähellä 14 vuoden ikää. Toisilla se alkaa jo ennen virallisia teinivuosia, kun taas toisia se koskettaa vasta huomattavasti myöhemmin, yli 16-vuotiaana. Ajoituksesta viis, mitä on odotettavissa?

Ääni muuttuu, kun hormonit hyrräävät

Äänen madaltuminen, kuuluu normaaliin murrosiän kehitykseen pysyvästi kaikilla – sukupuolesta riippumatta. 

Pojan murrosiän muutokset tapahtuvat pitkälti testosteronihormonin vaikutuksesta. Ääni alkaa madaltua, koska testosteronin vaikutus saa äänihuulet kehittymään ja kasvamaan

Kurkunpään, kurkunpään lihasten sekä kilpiruston kasvaminen johtavat yhdessä äänenmurrokseen.

Lue myös: Murrosikä voi alkaa jo alakoululaisella – Näistä merkeistä tunnistat teini-iän alkaneen

Äänenmurros ei ole kaikilla huomattava

Useimmiten äänenmurros on monien ”vaivana” yläkoulussa. Silloin myös kurkunpää siirtyy kaulassa eteenpäin ja sen kulma kapene, jolloin pojille muodostuu kaulalle myös näkyvä aataminomena.

Joillakin murroksen alkaminen on helppo huomata, sillä äänen korkeus voi vaihdella hyvinkin hallitsemattomasti. Pojilla muutos äänessä voi olla tavallisesti jopa noin oktaavin verran.

Kaikilla äänenmurros ei kuitenkaan välttämättä ole huomattava, ja ääni voi muuttua vain hyvin vähän. Vielä aikuisillakin äänen korkeus vaihtelee merkittävästi. Joillain on luonnostaan matalampi ääni kuin toisilla, sillä äänihuulten koko vaikuttaa äänen korkeuteen.

Lue myös: Vaikka poikien ulkonäköpaineet tiedetään, niistä ei puhuta – nämä asiat poikalapselle olisi tärkeää opettaa

Äänenmurroksen kesto on hyvin yksilöllistä. Oikeastaan ääni jatkaa kehittymistään aina aikuisuuteen saakka, mutta huomattavin muutos kestää murrosiässä yleensä muutamien kuukausien ajan. Korkeintaan kuuluvin äänenmurros vie pari vuotta.

Tytöilläkin on äänenmurros

Kuten sanottu, äänenmurros tulee murrosiässä ajankohtaiseksi myös tytöille. Tytöillä ääni muuttuu tosin yleensä vain muutaman sävelen, minkä takia sitä ei välttämättä huomaakaan. 

Pojilla muutos on selkeämpi, koska vielä ennen murrosikää kaikilla on testosteronia käytännössä saman verran, mutta murrosiässä poikien testosteronin eritys kiveksistä kasvaa huomattavasti ja jatkuu koko elämän.

Äänenmurrokseen kannattaa suhtautua hillitysti

Äänenmurros, kuten kaikki muutkin murrosiässä tapahtuvat fyysiset muutokset, voi olla nuorelle kiusallinen ja epämukava asia. Ääntä ja sen muutoksia voi olla vaikea hallita, mikä voi luoda epävarmuutta puheeseen tai esiintymiseen.

Vanhempana on hyvä hankkia tietoa nuoren kaikista kehitysvaiheista, myös murrosiästä. Äänenmurros voi hämmentää tai hävettää nuorta, eikä siitä ole syytä huomautella. Lapsen äänen muuttuminen voi tuntua isolta asialta, kun lapsi kehittyy kohti nuoruutta ja aikuisuutta, mutta omaa ja läheisten reaktioita siihen kannattaa hillitä välttääkseen epämukavuuden aiheuttamista nuorelle. Ympärillä oleville tuttaville voi muistuttaa, kuinka ailahteleva äänenmurros on täysin luonnollinen ja ohimenevä vaihe nuoruudessa – kun ääntä oppii hallitsemaan sen tasaantuessa, vaihe voi unohtua yhtä nopeasti kuin se alkoikin.

Nuorelle voi kertoa, että äänihuulet ovat herkempiä äänenmurroksen aikana, kun äänihuulet ja kurkku ovat kiihtyvässä kasvuvaiheessa. Lauluharrastusta ei tarvitse esimerkiksi lopettaa, mutta äänenkäytöstä ja sävellajista voi olla hyvä jutella vaikkapa laulunopettajan tai oppilaitoksen terveydenhoitajan kanssa.

Lähteet: Väestöliitto, Terveyskirjasto, MLL

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X