Lapsen kehitys 11.09.2017 Päivitetty 24.01.2022

Flunssainen lapsi tarhaan vai kotiin? Kuume ei ole tärkein kriteeri kotiin jäämiseen

Nenä vuotaa, yskittää ja itkettää – missä vaiheessa flunssaisen lapsen kanssa on syytä jäädä kotiin päiväksi?

Teksti
Jenni Heiti
Kuvat
iStock

Kaksplus.fi:n bloggaaja Laura otti Tehtävänimikkeenä Laura -blogissaan kantaa ajankohtaiseen asiaan, lasten syksyisiin virustauteihin ja siihen, milloin lapsen kanssa on syytä jäädä kotiin sairastamaan. Hänen mukaansa nuhainen lapsi on joskus pakko viedä päiväkotiin, sillä kotiinkaan ei aina voi jäädä. Blogipostaus kirvoitti paljon keskustelua.

Itse vedän rajan siihen mikäli lapsi on virkeä ja kuumeeton vaikka olisikin yskää tai nuhaa, niin voi mennä kouluun,kerhoon tai päikkyyn. Kuumeinen tai nuutunut lapsi kuuluu tietenkin kotio. Maalaisjärkeä näissäkin asioissa, toteaa Päivi kommentissaan.

Räkätauti tarttuu jo ennen oireita ja oireiden loputtua, eli ei kauheasti auta jos pelkän nokan vuotamisen takia on lapsi pois hoidosta, pohtii puolestaan Jenny.

Ei aikuisetkaan jaksa puolikuntoisina töissä, ei siihen aina tarvita kuumetta ja muuta vakavampaa oireilua. Kerralla kuntoon lapsi ennen kuin muiden joukkoon sairastamaan, linjaa nimimerkki Perusterveys.

Se yskä voi kestää 5 viikkoa ilman, että lääkäri sanoo muuta kuin, että yskä nyt vaan voi kestää… Ei todellakaan voi olla viittä viikkoa kotona! Moiset vapaat olisivat myös irtisanomisen peruste jatkuessaan ja toistuessaan, kirjoittaa nimimerkki Vielä kerran.

Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

– Siihen, milloin lapsen kanssa tulee jäädä kotiin, ei ole yksiselitteistä täsmäohjetta, toteaa Helsingin kaupungin lasten ja nuortenlääkäripalvelujen johtava ylilääkäri Ulrika Winqvist.

–Helpoin mittari on tietenkin kuume. Kuumeista lasta ei saa viedä päiväkotiin, Winqvist sanoo.

Kuume nousee yleensä nopeasti, ja vielä aamulla pirteä lapsi saattaa olla puoleenpäivään mennessä toimintakyvytön. Silloin on selvää, että lapsi on haettava pois hoidosta. Winqvist muistuttaa, että sairas lapsi tarvitsee erityistä läheisyyttä ja hoivaa, ja aikuisen hoitamaan itseään. Päiväkotiympäristössä tällainen erityishoiva ei ole mahdollista.

Yleiskunto tärkeä mittari

Suurin syy sairaan lapsen viemiseen päiväkotiin lienee työ. Monet vanhemmat kokevat vaikeaksi olla työstä pois monta päivää. Kelan mukaan sairaan, alle 10-vuotiaan lapsen vuoksi voi olla pois työstä neljä päivää. Osa työnantajista vaatii tältä ajalta terveydenhoitajan- tai lääkärintodistuksen.

Kynnys lähteä lääkäriin voi olla korkeampi, jos lapsella ei ole kuumetta. Winqvistin mukaan lapsen yleiskunto on kuitenkin yhtä tärkeä kriteeri lapsen vointia arvioidessa. Yleiskunto ratkaisee, ja sen perusteella arvion tekee myös ammattilainen.

Winqvist kehottaakin vanhempia miettimään ja arvioimaan lapsen vointia koko päivän ajalta.

– Hyvä mittari on miettiä, jaksaako lapsi olla päivän päiväkodissa: leikkiä ryhmässä, ulkoilla ja olla mukana päiväkodin toiminnassa. Jos ei, on syytä jäädä kotiin.

 

Lapsen kuume: Nämä oireet vaativat lääkärikäyntiä – korkea kuume voi olla vaarallinen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X