Lapsen kehitys 20.12.2016 Päivitetty 15.06.2021

Hys hys! Anna lapsen itse oivaltaa totuus joulupukista

Tuntuuko siltä, että lapsesi on jo liian vanha uskomaan joulupukkiin? Pidä näppisi erossa asiasta, koska lapsi voi olla ovelampi kuin luuletkaan.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Lapset ovat keskimäärin seitsemänvuotiaita, kun he lakkaavat uskomasta joulupukkiin, kertoo MLL:n perhekeskustoiminnan päällikkö, lastentarhanopettaja Tarja Satuli-Kukkonen.

– Oivaltaminen on sidoksissa siihen, milloin lapsi on älyllisesti tarpeeksi kypsä ymmärtämään, mikä on totta ja mikä ei ole, Satuli-Kukkonen sanoo.

Toki tuohon seitsemän vuoden ikään liittyy koulun aloittaminen ja se, että lapsi tutustuu uusiin kavereihin, joilla saattaa olla vanhempia sisaruksia. Lähiympäristön merkitys on siis suuri tässä asiassa.

Miltä sinusta silloin tuntui?

Jokainen aikuinen voi kaivella omista muistoistaan sitä hetkeä, kun ymmärsi, ettei joulupukki olekaan todellinen vaan kuvitteellinen hahmo. Millainen se hetki oli?

– Olin alle kouluikäinen, kun viisi vuotta vanhempi siskoni sanoi minulle, ettei joulupukkia ole olemassakaan. Muistan aina sen vihan tunteen. Olin vihainen ja ärsyyntynyt siitä, että unelmani meni pilalle, Tarja Satuli-Kukkonen sanoo.

Lapsi on voinut jo oivaltaa sen

Jotkut lapset voivat olla ylpeitä siitä, että ovat ihan itse oivaltaneet jotain uutta. Ylpeyden lisäksi lapsi voi tuntea haikeutta, mutta useimmiten se menee nopeasti ohi.

– Kaikki lapset eivät halua sanoa sitä ääneen, että ovat oivaltaneet, ettei joulupukkia olekaan. Lapsesta voi olla hauskempaa pitää kuvitelmaa yllä, onhan se vähän niin kuin lapsen ja aikuisen yhteistä leikkiä.

Missään nimessä aikuisen ei kannata kantaa huonoa omaatuntoa valkoisista valheista eikä mennä ehdoin tahdoin kertomaan lapselle, miten asia todellisuudessa on. Kun lapsi on tarpeeksi kypsä, hän kyllä itse ymmärtää, että jotain hämminkiä tässä on.

Lue lisää:

Anna lapsen uskoa joulupukkiin: 4 yllättävää hyötyä

Näin luot lämpimiä lapsuusmuistoja. Laulakaa yhdessä kauneimmat joululaulut

Sitä pukkia en unohda! Lapsiperheiden oudoimmat joulupukkikokemukset

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X