Lapsen kehitys 24.05.2019 Päivitetty 15.02.2024

”Pituusennuste on usein hyödytön” – on vain yksi tapa selvittää lapsen aikuispituus luotettavasti

165 cm vai 176 cm? Lapsen pituusennuste on kiinnostava tieto monelle vanhemmalle. Usein arviot jäävät kuitenkin kauas todellisesta pituudesta, ja lasten kasvuun erikoistunut lääkäri jättäisi ne kokonaan pois.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock
14 kommenttia

Kuinka pitkäksi lapseni kasvaa? Lapsen pituusennuste kiinnostaa monia vanhempia.

Usein jo vauva-ajan neuvolassa annetaan ensimmäinen aikuispituusennuste perustuen vanhempien pituuksiin, ja myös netistä löytyy useita helppoja laskureita lapsen aikuisiän pituuden laskemiseksi.

Vaikka aikuispituuden pohtiminen on mielenkiintoista, kovin vakavasti edellämainittuja ennusteita ei kannattaisi kuitenkaan ottaa. Kummallakaan tavalla ei päästä oikeasti arvioimaan sitä, kuinka pitkä lapsesta lopulta tulee, tietää lastenendokrinologi Karoliina Wehkalampi.

– Mielestäni aikuispituusennusteita ei pitäisi tehdä ollenkaan, jos niitä ei tehdä oikein, Wehkalampi toteaa.

Vanhempien pituus vaikuttaa osittain

Pituusennuste ei aina pidä paikkaansa. Lasten lääkäriasema Pikkujätissä ja HUS:in Uudessa Lastensairaalassa lastenendokrinologina ja lasten kasvuhäiriöiden erikoislääkärinä työskentelevä Wehkalampi kertoo, että lapsen lopulliseen pituuteen vaikuttaa kyllä geeniperimä, mutta silti lapset eivät aina kasva samanmittaiseksi kuin vanhempansa. Myös saman perheen aikuisten sisarusten välillä voi olla hyvin paljon pituuseroa.

– Lapsen kasvua arvioitaessa pituutta verrataan aina hänen vanhempiensa pituuteen, ns. odotuspituuteen, jota itse kutsun vertailupituudeksi. Jonkinasteinen vaihtelu vertailupituuteen on aivan tavallista, mutta jos lapsen pituuskasvu eroaa hyvin paljon odotuspituudesta tulee sen syytä aina pohtia, Wehkalampi kertoo.

Perusterveydenhuollossa lapsen kasvua seurataan ja verrataan vanhempien pituuksiin lähinnä siksi, jotta voidaan huomata, jos jokin on vialla. Esimerkiksi erilaiset sairaudet voivat hidastaa kasvua merkittävästi.

– Silloin nähdään, kasvaako lapsi tasaisesti ja vanhempien mallin mukaisesti, vai meneekö lapsi selvästi mallin yli tai ali. Jos poikkeama on suuri, asiaa aletaan tutkia tarkemmin. Luotettava pituusennuste tarvitsee kuitenkin lisää työkaluja, joita ei neuvoloisssa tai kouluterveydessä yleensä käytetä, Wehkalampi toteaa.

Wehkalammen mukaan onkin väärin, jos vanhemmille annetaan kasvuseurantojen yhteydessä tarkka arvio lapsen tulevasta pituudesta. Luotettavaa arviota varten nimittäin tarvitaan aina myös tieto lapsen kasvuvauhdista.

Asianmukainen pituusennuste tarvitsee tiedon kasvutemposta

Lapsen geeniperimän lisäksi nopeudella, jolla lapsi kasvaa, on paljon merkitystä. Toinen voi olla hidas kehittyjä, toinen nopea –  ja tämä yksilöllinen kasvutempo vaikuttaa suuresti aikuispituuteen.

– Jotta kasvutempo saadaan selville, tulee arvioida kasvulevyjen kypsymisastetta. Siihen tarvitaan luustoikää selvittävä röntgenkuva, joka otetaan lapsen vasemmasta kädestä, Wehkalampi selventää.

Tätä ei useimmilla ole, ellei asian takia ole nimenomaan käynyt erikoislääkärissä. Aikuispituutta arvioidaan perusteellisesti yleensä vain, jos sille on erityistä tarvetta.

Jos kasvutempo ei ole tiedossa, pituusennuste voi heittää helposti useilla, jopa kymmenillä senteillä, eikä niillä ole siten todellista merkitystä. Vanhempien puheissa kerran annettu pituusennuste kuitenkin usein säilyy, ja lapsen lopullista pituutta verrataan usein vielä vuosikymmentenkin päästä siihen lukuun, joka neuvolassa lapselle kerran annettiin.

Tämä huvittaa Wehkalampea, sillä väärin tehdyn pituusennusteen antama luku ei ole mittari, johon kannattaisi kiinnittää huomiota liiaksi – jos ollenkaan.

– Silloin ei ole asianmukaista pituusennustetta edes alkujaankaan tehty.

Lue lisää: Mitä ovat lapsen kasvukäyrät ja miksi niitä seurataan?

Katso myös: Testaa pituuslaskurilla lapsesi aikuispituus

Lue myös

Kommentit (14)

Pojalle ennustettiin neuvolassa mitaksi muistini mukaan 186cm, taitaa olla vähän ylikin, ikää 27v.
Vanhemmat molemmat 171cm, joten ennustetta ihmeteltiin hieman ☺️
Paikkansa piti !

Ensimmäinen lapseni oli syntyessään vain 48 cm pitkä. Äitinsä on 177 cm ja isä 189 cm. Pituusennusteeksi annettiin tytölle 170 cm. Muistaakseni se annettiin jo 1 vuotiaana, vuonna -96. En oikein uskonut lapsen jäävän niin lyhyeksi. Mutta juuri tuon mittainen hänestä kasvoi. Muille lapsille ei enää ennustetta annettu, Toinen tyttöni on 177 ja aikuinen poika n 192 ja nuorempi veljensäkin jo saman mittainen. Kaikki ovat kasvaneet omalla tyylillään.

Vanhimmalle lapselle (tyttö) ennustettiin tulevan pituutta n.180 cm, nyt tyttö 22 v ja 182 cm. Vanhimmalle pojalle enustettiin n. 185 cm, nyt hän on 20 v ja 194 cm nuorimmaisen pojan pituusennuste oli myös 185 cm, nyt hän on 17v ja 187 cm. Isän pituus 186 cm ja äidin 172. Isä on sisaruksistaan toiseksi pisin ja äiti sisaruskatraan lyhin. Molemista isovanhemmista löytyy reilusti yli 170 cm sekä reippaasti alle 170 cm.

2v pituus × 2 oli 180cm, jäin ’tavoitteesta’ reippaasti jälkeen 161 senttisenä

Minä en ymmärrä, että miksi vanhemmat sitä ennuste pituutta yleensäkään haluaa tietää. Kyllähän se niin, on että kunhan kasvun vaiheessa tasaisesti kasvavat, niin se tärkeintä. Ja nykyään taitavat joka tapauksessa vanhempiaan pidemmäksi kasvaa. Mitä merkitystä siis??

Omalla kohdallani pituusennuste heitti 10 cm.

Minä jäin lyhyemmäksi vanhempiani,äiti 173 cm ja isä 180 cm.Neuvolan mukaan minusta piti tulla 180 mutta jäin 167cm.Se niistä ennusteista.Omien lasten kohdalla olen haistattanut pitkät kasvu/painokäyrille,

3 tytön äiti.. Minulla sanottiin ensimmäisestä että juu tulee varmaan 180 cm.. Tänään hän on 167cm ikä on 25…toisesta sanottiin että jää lyhyeksi astman takia No niin on 164..ikä 23…kolmannesta sanottiin 175..tosin ikää 16 ja pituus 167..tosin sanottiin että katsotaan että mihinkä murrosikä tulee.. Se vaikuttaa pituuskasvuun.. Onnellinen 3 tytön äippä❤️

Isänsä on 185 ja minä 160. Ohi on mennyt nyt 12v ja ennuste on lähemmäs 190. Isän suvuissa on pitkiä joten voi olla että tämäkin jatkaa linjaa. Aina kasvanut plussa käyrää.

Meidän tytön ennuste oli 167 cm. Vähän sitä jo silloin kummastelin, että tyttökö jäisi molempia vanhempiaan lyhyemmäksi. Etenkin, kun meidän suvusta ei taida isänisän linjasta löytyä yhtään alle 170 senttistä ihmistä. Ei löydy vieläkään. Tyttö kasvoi 173 senttiseksi.

Eipä se iso heitto ollut kuitenkaan :). Ei sitä nyt niin tarkkaan pysty arvioimaan. En kyllä muista yhtään oman tyttäreni kohdalla olleen edes puhetta pituudesta, mutta pieni kirppu oli koulun aloittaessaan vielä. Nyt 13 v ja yli 170cm

Mun äiti oi 176cm ja isä noin 180cm, musta tuli 172cm. Murrosiän kynnyksellä puhjennu diabetes hidasti kasvua ja aina vähän lyhempänä kasvaneesta siskosta tuli saman pituinen kuin olen. Ilman deetä musta olis varmaan tullu kutakuinkin äitini pituinen.
Omat lapset on vähän kaikki erilailla kasvaneet. 12v poika on 15v isoveljeä pidempi.

Vanhempani olivat 158cm ja 163cm pitkiä. Minun pituusennusteeni oli 180cm. Ennuste taidettiin siihen aikaan laskea kaavalla kaksi kertaa pituus 2-vuotiaana. Nyt aikuisena olen 178cm.

No 171 on melko pitkä naiseksi että en ihmettele jos pojat 186…

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X