Lapsen kehitys 30.03.2019 Päivitetty 13.08.2019

Lapsen seksuaalisväritteiset leikit saattavat hämmentää – näin suhtaudut niihin oikein

Onko lapsesi kosketellut itseään tai toista lasta? Asiantuntija rohkaisee suhtautumaan asiaan ymmärtävästi. Aggressiivinen reaktio voi aiheuttaa lapselle pitkäaikaisen trauman.

Teksti
Inka Ikonen
Kuvat
iStock

Seksuaalinen herääminen on osa lapsen normaalia kehitystä. Siihen kuuluu esimerkiksi seksuaalisväritteisiä leikkejä. Lapsen seksuaalisuus hämmentääkin usein eniten vanhempia.

KISS-tutkimuksen mukaan tällaisia leikkejä, joihin kuuluu myös sukupuolielinten näyttäminen, oli ollut 40 prosentilla lapsista, kun niistä kysyttiin peruskouluikäisiltä.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulankin mukaan leikit ovat sangen yleisiä.

Vanhempien reagointi on lasten kannalta hyvin ratkaisevaa.

– Tutkimuksissa on havaittu, että jos leikit jäivät lasten väliseksi asiaksi, ne voivat jättää hyviä muistoja aikuisuuteen asti, Kontula kertoo.

Jos vanhemmat reagoivat kielteisesti tai jopa aggressiivisesti, tutkimusten mukaan lapsille saattaa jäädä tapahtuneesta pitkäaikainen trauma.

Vanhemman voimakas, kielteinen reaktio kertoo yleensä omasta ahdistuksesta. Se voi kummuta omasta lapsuudesta, suhteesta omiin vanhempiin. Reagointi kulkee yleensä sukupolvelta toiselle.

Miten leikkeihin pitäisi suhtautua?

–Ymmärtäväisesti ja leikillisesti. Sanoa vaikka, että ‘teillähän on täällä jänniä leikkejä.’ Asiaa ei pidä ongelmallistaa, Kontula painottaa.

Kun lapsi koskettelee itseään

Se, että lapsi koskettelee itseään, on myös hyvin yleistä. Tutkimusten mukaan arvioidaan, että käytöstä ilmenee vähintään viidesosalla alle kouluikäisistä lapsista.

Kontulan mukaan tällainen käytös voi saada vanhemmat varpailleen.

– Se voi johtaa siihen, että vanhemmat vahtivat jopa lastensa vessakäyntejä. Olen kuullut kokemuksista, joissa vanhempi repäisee yllättäen vessan oven auki.

Tällaisesta vainoamisesta lapselle voi jäädä omituinen tunne ja ajatus, että mitä kummaa minun luultiin täällä tekevän.

– Vanhemman ahdistus voi siirtyä lapseen.

Jos koet tilanteen ahdistavaksi, voit jutella asiasta esimerkiksi neuvolassa tai terveydenhuollossa.

Lähde: Osmo Kontulan haastattelu, Käypä hoito -suositus

Lue myös: Seksuaalisuuden portaat – 11 vaihetta, jotka jokaisen vanhemman pitäisi tietää

Kommentit (1)

Minä olen lapsilleni opettanut, että itseään kosketellaan omassa sängyssä, peiton alla. En ole ollut tuomitseva, vaan lähinnä ”todennut”, että niitä juttuja ei tehdä muiden aikana/nähden. Alastomuus on meidän perheessä aina ollut normaalia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X