Lapsen kehitys 30.06.2024

Neljän vuoden ja kuuden kuukauden ikäinen lapsi kuohuu rakkautta ja tarvitsee rajoja

4,5-vuotias on taidoistaan huolimatta vielä pieni lapsi, joka kaipaa hoivaa ja hellittelyä päivittäin.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Oon nelivuotias, oppimaan innokas…Millaista arki on neljä- ja puolivuotiaan lapsen kanssa? Ymmärrettävästi hyvin erilaista joka perheessä. Samoja piirteitä piilee kuitenkin usein kaikissa: neljä- ja puolivuotiaat ovat yleensä taitavia pärjäämään perusasioissa ja innokkaita opettelemaan uutta.

Isosisarukset tai vanhemmat lapset voivat olla heille suuria esikuvia, joiden jalanjäljissä olisi jo kiire päästä harjoittelemaan ja näyttämään omatkin taitonsa. 

Neljävuotiaan kasvatus | Rajat sujuvoittavat arkea

4 v 6 kk ikäinen lapsi ei välttämättä arvosta hänelle asetettuja rajoja, mutta ne ovat tärkeitä hänen hyvinvointiaan ajatellen. Rajat luovat lapselle turvaa ja sujuvoittavat arkea esimerkiksi harrastusten, kyläilyjen, ruokailujen, siirtymisten tai nukkumaanmenon suhteen.

Neljä- ja puolivuotias haluaisi kenties päättää kaikesta itse, mutta tarvitsee aikuisen apua erilaisissa valintatilanteissa. Vaihtoehtojen punnitseminen on 4,5-vuotiaalle vielä vaikeaa. Hyvä tapa on antaa lapsen valita kahdesta vaihtoehdosta, jotta lapsen on helpompi päättää. Nelivuotias arvostaa hänelle mahdollistettua päätäntävaltaa.

Neljävuotiasta kiinnostavat asioiden syy-seuraussuhteet ja hän hahmottaa niitä jo jossain määrin. Lapsi ei kuitenkaan vielä ymmärrä esimerkiksi sitä, kuinka korkealta hän voi hypätä vahingoittamatta itseään. Lapsi tarvitsee rajoja myös asioilta, joita hän ei voi vielä ymmärtää, kuten väkivallan tai pornon näkemiseltä.

On hyvä opettaa lapsi sietämään tylsyyttä ja keksimään tekemistä itse. 4,5-vuotias ottaa aikuisen sanoman helpommin tosissaan, kun on todennut sen uskottavaksi esimerkiksi nähtyään aikuisen pitävän kiinni asettamastaan rajasta tai saanut seurauksia sen ylittämisestä.  Määrätietoisuus on tärkeää kasvatuksessa – jos vanhempi päättää jotain, siitä tulee pitää kiinni. Aikuisen asettamat rajat ja ohjeet tukevat lapsen ymmärrystä asioista ja edistävät lapsen kykyä oppia noudattamaan sääntöjä ja ottamaan huomioon muidenkin tarpeet.

Tunne-elämän kehitys | Ihastuminen omaan vanhempaan on yleistä ja harmitonta

Neljävuotias lapsi pitää perhettään hyvin tärkeänä ja osaa tehdä tarkkojakin havaintoja perheensä hyvinvoinnista. On yleistä, että 4 v 6 kk ikäinen ihastuu vanhempaansa tai muuhun hänelle läheiseen aikuiseen. Vaihe menee yleensä nopeasti ohi, mutta sitä ei kuitenkaan kannata sivuuttaa mitättömänä tai hauskana asiana – lapsen ensimmäinen ihastuminen voi olla todella vahva ja kauaskantoinen.

4 v 6 kk ikäinen voi tuntea voimakastakin rakkautta vanhempaansa kohtaan. Lapsi voi alkaa puhua esimerkiksi naimisiin menosta tai toivoa toisen vanhemman poistumista kuvioista. On tärkeää antaa lapsen ilmaista ihastuksena ja puhua tunteistaan avoimesti. Neljä- ja puolivuotias kokee myös pettymyksen tunteen vahvana, minkä takia hänen ihastumisen mitätöinti tai häpeällistäminen voi aiheuttaa hänessä ulkopuolisuuden tai tyhmyyden tunnetta.

Kun lapsi on mustasukkainen ja esimerkiksi suosii toista vanhempaa tai suuntaa kiukkunsa toiseen, on hänelle sanoitettava ihastumiseen ja rakkauteen liittyviä asioita. Kannattaa esimerkiksi kertoa, että kaikkea ihailemaansa ei voi saada tai omistaa, mutta rakastaa saa. Neljä- ja puolivuotiaalle on korostettava, että aikuinen rakastaa erityisellä tavalla toista aikuista, eikä esimerkiksi päiväkodin aikuinen tai oma vanhempi voi mennä naimisiin lapsensa kanssa. 4 v 6 kk ikäinen lapsi voi ilahtua kuullessaan, että hän on kuitenkin joskus tulevaisuudessa mainio kumppani jollekin.

Lue myös: Lapsen ihastuminen on todellista – Raisa Cacciatore: Vanhempien harrastama kiusoittelu on mennyttä maailmaa

Kuivaksi oppiminen | 4,5-vuotiaan päiväkasteluun kannattaa puuttua

Lapset oppivat yleensä vaipoista pois viimeistään 3–4-vuotiaana. Virtsarakon toiminnan hallitseminen kehittyy kunnolla kuitenkin vasta 4–6 vuoden iässä.

Jos yli 4-vuotiaalla esiintyy jatkuvaa kastelua päiväaikaan, kannattaa asia ottaa puheeksi esimerkiksi päiväkodissa tai neuvolassa. Kastelupäiväkirja, johon merkitään kuinka usein ja missä tilanteissa kastelua tapahtuu, auttaa ensitöiksi hahmottamaan lapsen kastelua kokonaisuutena. Usein pissalla käynti kahden tunnin välein on sopiva tahti tehostaa vahinkojen ennakoimista. Tilanteen parantuessa väliä voi pidentää kolmeen tuntiin.

Pissalla käynti säännöllisesti totuttaa virtsarakkoa säännölliseen toimintaan. Esimerkiksi heti aamulla, ennen ulkoilua tai ruoan jälkeen kannattaa ottaa tavaksi käyttää lapsi vessassa kokeilemassa. Käyntiä ei tulisi lykätä pidättelyllä, kun virtsaamistarve ilmaantuu. WC-käynnistä kannattaa tehdä lapselle mahdollisimman rento ja tarvittaessa palkitseva. Vaikka vahingot eivät haittaisi lasta, on kuivaksi oppimiseen syytä kannustaa.

Jos 4 v 6 kk ikäisen lapsen päiväkastelu ei ole loppuakseen tarkemmalla kotiseurannalla tai palkitsemisen keinoilla, on kannattavaa käydä asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolla. Lääkärissä poissuljetaan mahdolliset sairaudet, virtsarakon toiminnan säätelyn häiriö tai virtsatietulehdus. 

Lue myös: Kun lapsi pissaa housuun – 3 toimivaa keinoa hoitaa vaivaa

Lähteet: Väestöliitto, Terveyskirjasto, Voimavaroja vanhemmille – Opas 4-vuotiaan lapsen perheelle

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X