Lapsen kehitys 19.06.2024

Kuuden vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen lapsi rakastaa puuhailua ja pystyy keskittymään pidempään kuin aiemmin

Vaikka reilu kuusivuotias ei enää pyri aikuisen syliin kuten ennen, aikuisen on hyvä muistaa että lapsi tarvitsee yhä syliä ja lohtua vanhemmiltaan.

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Kuuden vuoden ja kolmen kuukauden ikäinen lapsi on hyvin aktiivinen. Lapsi tarvitsee edelleen paljon unta, jotta jaksaa keskittyä päivällä touhuamaan ja opettelemaan uutta. Kuusivuotias on kiinnostunut monista asioista kuten kirjoittamisesta, käytännön kokeista sekä uusista leikeistä ja peleistä.

Lapsen puuhat | Kuusivuotias on aktiivinen toimija

Reilu kuusivuotias on reipas puuhailija, jota kiinnostavat erilaiset liikuntaleikit. Lapsi saattaa pitää esimerkiksi pyöräilystä, kiipeilystä, luistelusta, pulkkailusta ja voimistelusta. Myös erilaiset pihaleikit ovat tässä iässä monen suosiossa. Liikkuminen erilaisissa ympäristöissä kannattaa, koska se harjaannuttaa lapsen kehonhallintaa. Lapsi jaksaa tässä iässä usein myös kävellä pidempiä matkoja kuin aikaisemmin ja saattaa nauttia retkeilystä.

Aktiivisuudestaan huolimatta kuusivuotias pystyy myös keskittymään aiempaa paremmin. Hän jaksaa puuhailla asioiden parissa pidempään ja yhtäjaksoisesti, kunnes tehtävä on valmis. Lapsi saattaa tässä iässä suunnitella tekemistä jopa etukäteen edellisenä päivänä. Keskittymistä vaativat tehtävät ovat kuusivuotiaalle hyviä, koska ne valmentavat lasta koulua varten: siellä lapsen pitää pystyä keskittymään tekemiseen jopa puoleksi tunniksi kerrallaan.

Reilu kuusivuotias lapsi pystyy puhumaan jo hyvin sujuvasti ja tulee helposti ymmärretyksi vaikeissakin tilanteissa. Tässä vaiheessa kirjoitettu kieli alkaa usein kiinnostamaan lasta entistä enemmän. Lapsi saattaa tavailla kirjaimia ja opetella sanojen kirjoittamista – joku ehkä osaa jo lukeakin. Myös numerot tulevat jatkuvasti helpommiksi harjoituksen myötä.

Lue myös: Varhaisia oppijoita yhdistää yksi selkeä tekijä, toisaalta syytä lukutaidon kiirehtimiselle ei ole

Kuusivuotiaan uni | Painajaiset voivat lisääntyä

Kuusivuotias lapsi tarvitsee edelleen 10–12 tuntia unta vuorokaudessa. Koska päivät sisältävät paljon uuden oppimista ja puuhailua, lapsi saattaa monesti olla iltaisin hyvin väsynyt. Jos lapsi ei saa riittävästi unta, keskittymiskyky voi kärsiä ja käytös muuttua huonommaksi.

Kuusivuotiaan mielikuvitus on hyvin vilkas, mikä voi ajoittain aiheuttaa hänelle painajaisia. Pelot ja ikävä unet ovat normaaleja – ne kuuluvat lapsen kehitykseen.

Kun lapsi näkee painajaista, hän tarvitsee tukea aikuiselta. Jos lapsi herää pelokkaana, vanhemman täytyy luoda hänelle turvallinen tunne. Lapsen kanssa ei kannata alkaa yöllä juttelemaan painajaisen aiheesta. Jos lapsi vielä seuraavana päivänä muistaa unensa, niistä voi puhua silloin.

Jos lapsella on univajetta, hän näkee herkemmin painajaisia. Voit siis yrittää ehkäistä huonoja öitä huolehtimalla siitä, että lapsi saa tarpeeksi unta.

Lapsen tärkeimmät ihmiset | Tunteiden jakaminen on lapselle tärkeää

Vanhemman olisi hyvä jättää työpäivän jälkeen aikaa lapsen kanssa jutustelulle ja ajanvietolle. Älä siis ryhdy täiden jälkeen heti kotitöihin, vaan anna aikaa lapsellesi.

Lapsen on tärkeää päästä jakamaan tunteitaan ja ajatuksiaan vanhempiensa kanssa. Vanhemman kannattaa tiedustella lapselta päivän kuulumisia, vaikka hän ei aina ottaisi niitä itsenäisesti puheeksi.

On myös hyvä muistaa, että vaikka kuusivuotias ei enää pyri aikuisen syliin kuten ennen, ei tämä tarkoita sitä, ettei hän yhä tarvitsisi syliä ja lohtua vanhemmiltaan.

Lähteet: BabyCenter ja MLL

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X