Kun lapsi vaatii itseltään liikaa – näin hellität lapsen perfektionismia
Perfektionistilapsi vaatii itseltään kympin suorituksia ja rutiinien orjallista noudattamista. Lapsen perfektionismia voi helpottaa, mutta sitä ei saa tehdä pakottamalla tai nauramalla lapsen tunnollisuudelle. Myös vanhempien on opeteltava suhtautumaan itseensä lempeämmin.
Perfektionismin kaksi tyyppiä
Stressaako alakoululainen kokeita viikkoja etukäteen? Eikö lapsi voi poistua kotoa, jos hän ei ole pukenut vaatteitaan tietyssä järjestyksessä?
Perfektionisti pyrkii täydellisyyteen ja uskoo arvonsa olevan riippuvainen onnistumisista. Perfektionismiin perehtynyt kanadalainen psykologian professori Martin Antony jakaa lasten perfektionismin kahteen luokkaan.
Haitallisen perfektionismin yleisemmässä tyypissä on kyse itsetunnosta. Tällöin lapsi kokee, ettei hän kelpaa muille, elleivät hänen suorituksensa ole täydellisiä. Heikosta itsetunnosta kumpuavaan perfektionismiin voi liittyä masennusta ja ulkopuolisuuden tunteita.
Perfektionismi voi olla myös pakko-oireisen häiriön oire. Tällöin lapsella on pakkomielteitä esimerkiksi tavaroiden lajittelusta ja säännöistä. Lapsi voi järjestellä lelujaan tuntikausia, ja päivärutiineista poikkeaminen saa hänet paniikkiin.
Lapsilla on usein lajitteluleikkejä, ja on normaalia, että rutiinit rauhoittavat lasta. Käytös on ongelmallista silloin, jos lapsi uskoo, että tiukoista tavoista poikkeaminen aiheuttaa jotakin pahaa.
Lue myös: Lapsen hyvä itsetunto auttaa koulutiellä
Syyt ovat luonteessa ja kasvatuksessa
Perfektionismin syyt ovat yksilöllisiä. Kaikista herkistä lapsista ei tule täydellisyydentavoittelijoita, eikä lapsen käytös johdu aina vanhemmista. Tiettyjen luonteenpiirteiden ja kodin ilmapiirin on kuitenkin huomattu lisäävän perfektionismia.
Jos tunnistat itsessäsi tai lapsessasi perfektionismille altistavia piirteitä, on tärkeää, että hyväksyvää ilmapiiriä vahvistetaan koko perheessä. Perfektionistivanhemman on vaikea kasvattaa lapsestaan rennompaa, ellei myös hän itse pyristele irti suorituskeskeisyydestään.
Perfektionistia ei voi pakottaa rennoksi
Uusiseelantilainen perheneuvoja Sue Blair muistuttaa Parenting-lehdessä, ettei perfektionistia voi pakottaa rennoksi. Vanhemman on opetettava lapselle uusia ajattelu- ja käyttäytymismalleja lempeästi ja vähän kerrallaan, itse esimerkkinä toimien.
Lapsen perfektionismille naureskelu on pahin mahdollinen vaihtoehto, vaikka vanhemman tarkoitus olisi hyvä. Vanhempi voi kuvitella, että tutun ihmisen nauru saa lapsen suhtautumaan itseensä huumorilla.
Nauraminen voi kuitenkin pahentaa tilannetta, sille perfektionisti pelkää nöyryytetyksi tulemista. Täydellisyydentavoittelu ja rutiinit ovat hänen tapojaan vältellä ikävää huomiota. Naurulla nolattu lapsi voi alkaa tarkkailla käytöstään entistä enemmän välttääkseen tilanteen toistumisen.
Kouluun, harrastuksiin tai lajitteluun intohimoisesti suhtautuvan lapsen taipumuksia pitää kunnioittaa. Tärkeintä on osoittaa, että lapsi on arvokas myös muulloin kuin onnistuessaan, eikä maailma kaadu, vaikka rutiineja rikotaan joskus.
Lue myös:
Lapsi ujostelee – älä tee tätä pahaa virhettä
Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä
Lähteet: Kellybear, Personality Dynamics, Roots of Action, The New York Times
Jaa oma kokemuksesi