Lapsen kehitys 29.12.2023

Lasten painiminen on hyvästä – tästä syystä sille kannattaa antaa mahdollisuus

Aikuista leikkipainiminen saattaa epäilyttää. Painimisesta on kuitenkin lapsille hyötyä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lasten painiminen saattaa näyttää aikuisesta lähinnä turhanpäiväiseltä nujuamiselta, jossa uhkana on se, että vähintään toista sattuu ja iloinen telmiminen päättyy kyyneliin.

Monet lapset kuitenkin vaikuttavat silminnähden nauttivan painimisesta. Itse asiassa se onkin oikein suotavaa puuhaa lapsille, vinkkaavat suositun Toimintaterapeutit-somekanavan perustaneet ammattilaiset.

Miten lasten painimiseen kannattaa suhtautua?

Lasten painimiseen tulisi suhtautua ymmärtäväisesti. On tärkeää antaa lapsille mahdollisuus painimisleikkiin turvallisissa olosuhteissa. Aikuisen tulee kuitenkin seurata leikkiä ja olla tilanteen tasalla.

On hyvä muistaa, että jokainen painileikki on oma itsenäinen tapahtuma ja sitä tulisi tarkastella sellaisena välttäen liikaa yleistämistä. Toisin sanoen, jos joskus painileikki on yltynyt tappeluksi, se ei tarkoita, että niin kävisi joka kerta.

Aikuisten rooli onkin rohkaista ja seurata leikkitilanteita riittävän pitkälle ennen tilanteeseen puuttumista. Tietysti aikuinen voi välillä varmistaa leikkijöiltä, onko osapuolilla kaikki hyvin, jos asia epäilyttää.

Mitä hyötyä painimisesta on?

Leikkipainiminen on osa lasten normaalia kehitystä, ja se auttaa lapsia esimerkiksi kehittämään motorisia taitoja, kuten tasapainoa, koordinaatiota ja lihaskuntoa.

Lisäksi näissä leikeissä lapset oppivat sosiaalisia taitoja, kuten vuorovaikutusta, yhteistyötä ja konfliktien ratkaisua. Lapsi oppii kunnioittamaan toisten rajoja ja sopimaan säännöistä leikin aikana, mikä edistää sosiaalista kehitystä ja ryhmässä toimimista.

Kannattaako lasta kannustaa painimaan, jos hän ei itse tunnu hakeutuvan painimisen pariin?

Jos lapsi ei itse hakeudu painimaan, kannattaa kunnioittaa hänen rajojaan ja tarjota vaihtoehtoisia leikkejä tai aktiviteetteja, jotka vastaavat hänen mieltymyksiään ja antavat mahdollisuuden sosiaaliseen vuorovaikutukseen.

Kannattaako painimiseen luoda säännöt?

On tärkeää, että leikissä on säännöt. Niiden avulla lapset oppivat turvallisen leikin periaatteet ja rajat, mikä luo turvallisen ympäristön leikille. Sääntöjä voivat olla esimerkiksi, että ei saa purra, ei lyödä eikä potkia kasvoihin.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X